aktiv-eiendomsmegling
Velkommen til Nordmessenvegen 56!

Innholdsrik enebolig over to plan - Sentral beliggenhet - Stor tomt - Dobbelgarasje

 • 2 990 000
 • BRA 190 m²
 • PRISANTYDNING2 990 000
 • OMKOSTNINGER90 892
 • TOTALPRIS INKL. OMKOSTNINGER3 080 892
 • EIENDOMSTYPEEnebolig
 • EIERFORMSelveier
 • BYGGEÅR1 980
 • AREALP-rom 184 m²
 • FELLESKOST./MND-
 • TOMT1 227 m²
 • EIERFORM TOMTEiet tomt
 • 2 990 000,- (Prisantydning)

  Omkostninger
  12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))
  172,- (Panteattest kjøper)
  585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
  585,- (Tingl.gebyr skjøte)
  74 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 990 000,-))
  --------------------------------------------------------
  90 892,- (Omkostninger totalt)
  --------------------------------------------------------
  3 080 892,- (Totalpris inkl. omkostninger)

  NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Meld deg på visning!

Påmelding
Boligen inneholder:
1. etasje: Entré, gang, kjøkken, stue, bad, 3 soverom og wc
U.etasje: Rom innredet som stue, kjøkken, bad, 2 soverom og gang og 2 boder.

*Se punktet "Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse"

Eiendommen har også en dobbelgarasje med bod.
Velkommen inn!

Nordmessenvegen 56, Innlandet

 • Velkommen til Nordmessenvegen 56!
  Her har vi gleden av å presentere en enebolig med sentral beliggenhet i Mesnali. Boligen strekker seg over to etasjer. Tomten er romslig og det er god plass til parkering både i dobbelgarasjen og på egen gårdsplass.

  Velkommen inn
  Du ønskes velkommen inn til en entré med plass til å henge fra deg yttertøy. Herfra er det direkte adkomst til boligens vaskerom.

  Stue
  Videre inn i boligen kommer du til boligens stue. Her er det plass til både sofagruppe og spisebord. Vinduene slipper inn godt med naturlig dagslys. Det er en vedovn som gir god varme. Det er en varmepumpe i underetasjen som gir varme opp til stuen i 1. etasje.

  Fra stuen er det utgang til en overbygget veranda med plass til sittegruppe.

  Kjøkken
  Kjøkkenet er adskilt fra stuen og har plass til et lite spisebord. Kjøkkeninnredningen har laminerte skrog og benkeplate og glatte fronter. Det er belegg over benkeplaten. Belysning, kjøkkenvifte med avtrekk ut og dobbel kjøkkenkum. Det er plass til frittstående komfyr og kjøleskap. Det er integrert oppvaskmaskin. De integrerte hvitevarene medfølger.

  Soverom
  I første etasje finner du 3 soverom med plass til seng, nattbord og oppbevaring. Soverommene har også garderobeskap.

  Sanitære fasiliteter
  Boligen har et bad, et separat toalettrom og et eget vaskerom.

  Badet har gulvbelegg på gulvet, belegg på veggene og himlingsplater. Det er servant med underskap, speil og dusjvegger. Naturlig avtrekk, ventil i himling og tilluft i dør. Det er varme i gulvet.

  Toalettrommet ligger vegg-i-vegg med badet og har gulvbelegg på gulvet, malte plater på veggene og himlingsplater. Det er servant, speil og gulvmontert wc. Naturlig avtrekk, ventil i himling. Også her er det varme i gulvet.

  Utleid del av underetasje
  Boligens underetasje har tidligere blitt leid ut. Delen har egen inngang og inneholder en gang, stue, kjøkken, bad, 2 soverom. Denne delen er ikke godkjent for varig opphold, se punktet "Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse". I underetasjen er det også to boder.

  Kjøkkenet i denne delen har innredning med laminerte skrog og benkeplate og glatte fronter. Benkebeslag, kjøkkenkum og utslagsvask. Det er plass til frittstående komfyr og kjøleskap. Hvitevarene som står der i dag medfølger.

  Badet har gulvbelegg på gulvet, baderomsplater på veggene og himlingsplater. Det er servant, speil, gulvmontert wc og dusjvegger. Mekanisk avtrekk, ventil på vegg og tilluft i dør. Varme i gulvet.

  Materialvalg i boligen:
  Gulv: Belegg
  Vegger: Malte plater, panel, belegg og murpuss.
  Himlinger: Panel og himlingsplater

  Kun hvitevarer som er spesifikt angitt i salgsoppgaven, følger med. Dette gjelder uavhengig av om hvitevaren(e) eventuelt kan anses som integrerte.
 • Eiendommen ligger i et rolig boligområde, sentralt i Mesnali. Det er kun ca. 800 meter ned til sentrum, som gir deg gangavstand til blant annet dagligvarebutikk, skole, frisør, fotterapeut og drivstoff-pumpe, samt barnehage som ligger kun ca. 900 meter unna, så her finner du alt familien trenger i hverdagen. Det er heller ikke langt ned til Lillehammer sentrum, som ligger kun en kjøretur på ca. 15 minutter unna. Lillehammer har et stor og variert tilbud både i sentrum og på Strandtorget. Her finner du også vinmonopol, apotek, tannlege og sykehus. Byen har også et bredt og variert kulturtilbud med konserter, teater og utstillinger. Her finner du også kaféer og restauranter for enhver smak.

  Eiendommen har et flott utgangspunkt for et aktivt friluftsliv med turstier og skiløyper ikke langt fra eiendommen. Det er blant annet turløype rett uten for tomtegrensen. Nord Mesna ligger kun ca. 1 km unna eiendommen, og om sommeren er det både fiske- og bademuligheter her. Det er også kun ca. 10 min kjøring til Sjusjøen og Natrudstilen med flotte tur- og treningsforhold både sommer som vinter. Sjusjøen er et av Norges fineste langrennsdestinasjoner. Her finner du aktiviteter både sommer og vinter. Det er flere flotte tur- og sykkelstier om sommeren, og mange mil med nykjørte skiløyper gjennom hele vinterhalvåret. Om vinteren er det også flere nedfarter i alpinbakken i Natrudstilen.
 • Se vedlagte kart. Det vil bli satt opp visningsskilt ved fellesvisninger
 • Boligen er fra 1980. Normal standard og god planløsning.
  Gulv støpt på grunn. Grunnmur i lettklinkerblokker. Yttervegg i trekonstruksjon. Mønet skråtak i trekonstruksjon. Undertaksbord. Etasjeskiller med trebjelkelag. Stående utvendig trekledning. Liggende utvendig trekledning. Pusset/slammet grunnmur. Taktekking med asfaltshingel. Takrenner og utvendige beslag i metall. Vindski i tre. Trevinduer med 2-lags isolerglass. Trevinduer med 3-lags isolerglass. Ytterdør/balkongdør i tre med 2-lags
  isolerglass. Etasjeskiller i trekonstruksjoner. Støpt gulv på grunn. Elementpipe. Gulv støpt på grunn. Innvendige utforede vegger av tre på deler av grunnmur.

  Beskrivelse av byggemåte er hentet fra tilstandsrapport utført av Kristian Langstrand.

  Tilstandsrapporten angir også byggetekniske tilstandssvekkelser (tilstandsgrader -TG). For denne eiendommen er det gitt tilstandsgrad TG 2 (avvik som ikke krever umiddelbare tiltak) for følgende bygningsdeler-/komponenter:
  - Nedløp og beslag: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Takrenner har punktvise lekkasjer
  - Takkonstruksjon/Loft: Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr Undertaket er misfarget
  - Veggkonstruksjon: Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Lufting av kledningen er ikke iht. dagens anbefalte
  løsning, men heller ikke dårligere enn normal løsning ved husets byggeår
  - Overflater: Det er påvist fuktskader på overflater
  - Etasjeskille/gulv mot grunn: Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 m. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i
  standardens krav til godkjente måleavvik. Erfaringsmessig kan eldre etasjeskiller ha skjulte skader, spesielt over grunnmur og det gjøres
  oppmerksom på risikoen. Knirk er observert
  - Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre
  - Innvendige trapper: Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper
  - Innvendige dører: Det er påvist at enkelte dører er feilmontert/tar i karm e.l
  - Kjøkken: Avtrekk er kun veggmontert avtrekksvifte. Ventilator med avtrekk ut anbefales montert
  - Vannledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger
  Avløpsrør: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger
  - Drenering: Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet
  - Grunnmur og fundamenter: Det er registrert løs puss på muroverflater
  - Elektrisk anlegg

  Det er ikke gitt tilstandsgrad TG 2 (avvik som kan kreve tiltak) for noen bygningsdeler-/komponenter.

  Det er gitt tilstandsgrad TG 3 (store eller alvorlige avvik) for følgende bygningsdeler-/komponenter:
  - Vinduer: Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Det er påvist noen glassruter som er punktert eller sprukne
  - Badene: Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Hulltaking er ikke utført fordi avvik med sannsynlighet for fuktskade allerede er påvist på annen måte, og fordi undersøkelsen ikke er nødvendig

  For ytterligere/detaljerte beskrivelser av avvik, øvrige tilstandsgrader og bygningsteknisk utførelse, også ved eventuelle andre bygninger, se tilstandsrapport som er et vedlegg i salgsoppgaven.
 • 1.et: BRA: 99 m²/P-rom: 99 m²
  U.et: BRA: 91 m²/P-rom: 85 m²

  Følgende rom inngår i primærareal:
  1. et: Entré, gang, kjøkken, stue, bad, 3 soverom og wc
  U.et: Rom innredet som stue, kjøkken, bad og 2 soverom og gang

  Areal i salgsoppgaven er hentet i fra rapport fra takstmann. Fordelingen mellom primærrom (P-rom) og sekundærrom (S-rom) er basert på bruken av rommene på befaringstidspunktet, uten at det er tatt hensyn til lover og/eller forskrifter. Rommenes bruk kan derfor være i strid med byggeforskriftene og/eller registrert/godkjent bruk. Se eventuelle anmerkninger under punktet "Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse".
 • Se punktet om standard samt løsøre- og tilbehørsliste utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, gjeldende fra 1. januar 2020. Hvis hvitevarer og/eller annet teknisk utstyr medfølger, gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på disse.
 • Oppvarming består av strøm og vedfyring.

  I hovedsak ved hjelp av varmepumpe, varme i gulv på badene, panelovner og ildsted.
 • Eiertomt på ca. 1.227 m². Tomten er flat/skrånende og opparbeidet med plen og beplantning. Gruset gårdsplass.

  I følge matrikkelutskrift er eiendommen registrert med et beregnet areal på 1.227 m² og et oppgitt areal på 1.262,1 m². Beregnet areal er basert på en oppmåling i digitalt kart, mens oppgitt areal gjerne er hentet fra skylddelingsforretning eller annet historisk delingsdokument. De to sistnevnte er ikke hensyntatt eventuelle senere fradelinger, grensejusteringer, sammenføyninger eller lignende.

  Det gjøres oppmerksom på at slike type arealangivelser (med eventuelle tilhørende kart) kan være upresise og at man dermed kan få avvik i både areal og grenser ved en eventuell fremtidig oppmåling. Mangel grunnet avvikende grenser og/eller arealsvikt (jf. avhendingslovas § 3-3) kan derfor ikke påberopes.
 • I dobbelgarasjen eller på biloppstillingsplasser på egen gårdsplass.
 • Eiendommen har adkomst fra offentlig vei og er tilknyttet offentlig vann- og avløpsnett, via private stikkledninger. Eier har selv ansvar for de private stikkledningene.
 • Formuesverdi som primærbolig kr 456 662 per 31.12.20
  Formuesverdi som sekundærbolig kr 1 643 983 per 31.12.20
 • Kommunale satser 2022 i Ringsaker kommune (alle beløp er inkl. mva.):
  - Renovasjon fra: 3.596.25 (80 L).
  - Abonnementsgebyr vann: Kr 1.953,77
  - Vann per m3 forbruk: Kr 31,42
  - Abonnementsgebyr avløp: Kr 1.872,88
  - Kloakk per m3 forbruk: Kr 50,38.
  - Feiing bolig hvert fjerde år: Kr 145,93
  - Tilsyn fyringsanlegg bolig: Kr 285
  - Eiendomsskatt: Kr 4.502

  Forbruk vann og avløp beregnes/avregnes etter avlest vannmåler. Størrelse på renovasjonsavgift avhenger av størrelse på dunke(er). Feie- og tilsynsgebyr avhenger av hvor mange pipeløp som må feies/inspiseres. Det gjøres oppmerksom på at avgiftene normalt justeres/reguleres årlig.
 • Utover det som er nevnt under punktet "Offentlige/kommunale avgifter", påløper kostnader til for eksempel strøm, fyring/brensel, forsikring, innvendig/utvendig vedlikehold og abonnement til tv og internett.
 • Det ble utstedt midlertidig brukstillatelse for nybygg bolighus i juli 1981. Det er i denne anmerket mangler i forhold til puss av Lecamur i kjeller, kjeller ikke ferdig innredet, gelender kjellertrapp og utv. hovedtrapp, puss av utv. grunnmur under balkong og utv. planeringsarbeider m/fall ut fra grunnmur.

  Som et utgangspunkt skal det foreligge ferdigattest. Det er innført bestemmelser i plan- og bygningsloven som sier at ferdigattest ikke vil bli gitt for oppførte bygg som er søkt før 01.01.1998. Man kan dermed ikke søke om ferdigattest for slike bygg. Dette betyr ikke at ulovlig oppførte bygg blir lovlige, men bare at byggesaken ikke lenger skal avsluttes med ferdigattest. Det skal uansett foreligge midlertidig brukstillatelse. Midlertidig brukstillatelse er en forutsetning for at et tiltak kan tas i bruk. Manglende midlertidig brukstillatelse betyr da rent formelt at bygget ikke er lovlig tatt bruk.

  Det er mottatt byggetegninger på eneboligen og garasjen fra kommunen. I følge disse så samsvarer hele 1. etasje med dagens bruk. I tegningene av underetasjen er kjøkkenet, badet, stuen og 2 soverom definert som bod/disp.rom (boligens tilleggsdel). Det er ikke kjent med at det er søkt om bruksendring for nevnte areal/rom. Takstmannen kommenterer også dette; "Rom i underetasje er innredet etter byggeår, dette er mest sannsynlig ikke bruksendret i kommunen. Jeg anbefaler ytterligere undersøkelser. Du må søke kommunen om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel eller omvendt." Rommene er derfor ikke godkjent for varig opphold (boligens hoveddel), men er likevel inntatt som primærrom/-areal i tilstandsrapport.

  Avvik beskrevet ovenfor er å anse som lovlighetsmangler. Konsekvenser av lovlighetsmangler er at kommunen for eksempel kan gi pålegg om tilbakeføring. Kommunen kan også innkreve tvangsmulkt frem til manglene er brakt i orden. Kjøper overtar ansvar og risiko for nevnte forhold.
 • På generelt grunnlag er det tillatt å leie ut egen bolig eller del av egen bolig, så lenge formålet med utleien er i samsvar med godkjent bruk av gjeldende leieobjekt og/eller areal. Eiendommen står i matrikkelen registrert med én bruksenhet.

  Underetasjen har tidligere vært utleid. *Se punktet "Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse".
 • Erverv av eiendommen er konsesjonsfritt.
 • Ikke relevant for dette salgsobjektet.
 • Det elektriske anlegget ble sist gang kontrollert i 2012, uten pålegg om utbedringer. Dette gir likevel ingen garanti for at anlegget er uten feil/mangler eller er tilpasset dagens krav og/eller bruksmønster. Neste kontroll kan forventes i 2032.

  Feiing ble utført siste gang i 2020. Tilsyn ble sist gang utført i 2021, uten pålegg om utbedringer. Det er allikevel kommentert at brannslokkningsapparat bør ha 10 års kontroll eller skiftes ut. Det tas forbehold om feil/mangler ved eventuelle nye installasjoner og/eller forskriftskrav trådt i kraft etter siste tilsyn.

  Etter aksept av bud, vil eiendommens salgssum bli meddelt de som ev. måtte etterspørre denne. Eiendommens salgssum vil bli offentlig tilgjengelig ved overføring av hjemmel.
 • Kommunen har legalpant i eiendommen for eventuelle ubetalte kommunale skatte- og avgiftskrav.

  Følgende tinglyste heftelser (dokument) vil følge med eiendommen:
  Dagboknr. 5987, tinglyst den 30.07.1981. Gjelder bestemmelser om vann- og kloakkledning. Godtar det til enhver gjeldende reglement for vannforsynings- og kloakkanlegg som gjeldende for eiendommen.

  Dagboknr. 6147, tinglyst den 06.08.1981. Gjelder bestemmelser om vann- og kloakkledning. Rett til å legge vann- og kloakkledninger under fylkesveien.

  Dagboknr. 1999, tinglyst den 08.03.1979. Gjelder bestemmelser om adkomstrett og vannledning. Gnr. 510 og bnr. 40 skal ha rett til avkjørsel til fylkesvei D7 over hovedbølet og rett til å opparbeide ny vei i 3 meters bredde fra gårdsplassen på bnr. 7 og frem til bnr. 50. Bnr, 40 har også rett til å legge ledninger for kloakk i grunnen over bnr. 7.

  Dagboknr. 7345, tinglyst den 10.07.1998. Gjelder bestemmelser om vann- og kloakkledning. Gnr. 510 og bnr. 40 har fått tillatelse til at vann- og avløpsledninger ligger på gnr. 510 og bnr. 1

  Dokumentene kan ses hos meglerforetaket eller utleveres på forespørsel.
 • Eiendommen omfattes av kommuneplan for , hvor eiendommen er avsatt/utnyttet til boligbebyggelse, nåværende. Nedenfor tomten, mot veien og et lite hjørne av tomten er avsatt til gang- og sykkelvei, framtidig. Deler av hjørnet på tomten mot ligger også innenfor støysonen til Nordmessenvegen.

  Områdene bak boligen er avsatt til landbruk-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR). nåværende. På andre siden av veien er det avsatt et område til offentlig eller privat tjenesteyting, nåværende.
 • Gnr. 510 Bnr. 40 i Ringsaker kommune
 • Med mindre annet er avtalt forutsettes det at kjøpesum inkludert omkostninger er innbetalt og disponibelt på meglerforetakets klientkonto innen overtakelse. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon.
  Kjøpesum pluss omkostninger innbetales til overtagelse.
 • Partene skal signere kjøpekontrakt etter aksept av bud.
 • Overtakelse skjer i utgangspunktet etter avtale med selger. Budgiver skal likevel angi ønske om overtakelsesdato i sitt skriftlige kjøpetilbud.
 • Selger har tegnet boligselgerforsikring som dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset oppad til kr 10.000.000,-. Det er boligdelen av eiendommen som dekkes av forsikringen.

  Selger har utarbeidet en egenerklæring (vedlagt salgsoppgaven) som kjøper må gjøre seg kjent med før budgivning. Selger har i egenerklæringen bemerket følgende: Det kan være mulighet for utleie av hybel.
 • Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring Pluss og Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar kr 2 400,- / 3 100,- i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring Pluss og kr 1 400,- / 2 100,- i honorar for Boligkjøperforsikring.
 • Alle som skal selge eller leie ut bolig må som hovedregel energimerke boligen og fremskaffe en energiattest. Unntak gjelder blant annet for frittstående bygninger med bruksareal på mindre enn 50 m². Det er eier som plikter å fremlegge energiattest og eier er selv ansvarlig for at opplysningene er riktige. For ytterligere informasjon se www.energimerking.no. Dersom eier har energimerket boligen vil komplett energiattest fås ved henvendelse til megler
 • Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Det anbefales at hver budgivers første bud har en tilfredsstillende akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden. Ifølge eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har oppdragsansvarlig en plikt til å oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til oppdragstaker.
 • Budgivere oppfordres til å legge inn bud via «Trygg Budgivning». Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Eiendomsmegler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden og kan ikke videreformidle bud med en kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter klokken 11:30 anbefaler vi akseptfrist på minimum 30 minutter. Bud bør legges inn i god tid før konkurrerende buds akseptfrist utløper. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon om budgivning i salgsoppgaven. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Alle bud vil bli gjort kjent for kjøper og selger i handelen. Øvrige budgivere kan be om å få en kopi av budjournal i anonymisert form.
 • Listen over løsøre og tilbehør utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, gjeldende fra 1. januar 2020, legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen er tilgjengelig hos oppdragsansvarlig samt på www.nef.no. Til orientering er det full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg.
 • Megler har plikt til å gjennomføre kundetiltak. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager er misligholdet vesentlig. Dette gir selger rett til å heve og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning
 • Eiendommen skal overleveres til kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig, før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett, kan som hovedregel ikke gjøre gjeldende som mangel noe kjøper burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Hvis noe trenger avklaring, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en fagkyndig før det legges inn bud.

  Kjøper har krav på at eiendommen er i henhold til avtalen. Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, kan eiendommen ha en mangel dersom den ikke er slik kjøper må kunne forvente ut ifra blant annet boligens alder, type og synlige tilstand. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som ikke er rettet i tide på en tydelig måte, og man må gå ut fra at opplysningen har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje, og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som gjør utbedringer nødvendig. Normal slitasje og skader som trenger utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente, og vil ikke utgjøre en mangel.

  Boligen kan også ha en mangel hvis opplyst areal avviker fra faktisk størrelse. Avviket må være minst 2 prosent, og minst 1 kvadratmeter. Det er likevel ikke en mangel dersom selger godtgjør at kjøperen ikke la vekt på opplysningen, jf. avhendingsloven § 3-3 (2).

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning, må kjøper selv dekke tap/kostnader opp til et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen.

  Hvis kjøper ikke er forbruker, selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset, jf. avhl. § 3-9, første ledd 2. pkt. Avhl. § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt et innendørs arealavvik karakteriseres som en mangel vurderes etter avhl. § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
 • Aktiv Eiendomsmegling samarbeider med sparebankene i Eika Gruppen AS og konsernets produktselskaper om formidling av finansielle tjenester. Ta gjerne kontakt med oppdragsansvarlig for et uforpliktende tilbud vedrørende finansiering. Meglerforretningene kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester.
 • Det er avtalt en fast provisjon på kr 42.000,- ved gjennomføring av salgsoppdraget. I tillegg kommer tilretteleggingsgebyr (kr 15.900,-), visningshonorar (kr 2.500,- per stykk), markedspakke (kr 13.900,-) samt innhenting av opplysninger og tinglysing av sikringsobligasjon (kr 7.900,-). Alle beløp er inklusive mva. Meglerforetaket har ikke krav på provisjon og oppgjørshonorar dersom handel ikke kommer i stand i oppdragstiden eller hvis oppdraget sies opp.
 • Opplysningene i salgsoppgaven er godkjent av selger. Alle interessenter oppfordres imidlertid til grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med fagmann før bud inngis.
 • Dersom annet ikke avtales, sendes skjøte/hjemmelsdokument for tinglysing i etterkant av overtakelse.
 • Ingrid M Hørgård Lange
Kjetil Gustavsen

Megler

Kjetil Gustavsen

90 99 63 13

Send e-post

Få beskjed når lignende
boliger kommer for salg

Få en verdivurdering

Siste boliger

Meld deg på vårt nyhetsbrev