aktiv-eiendomsmegling

Opphus - Enebolig med landlig beliggenhet - 3 soverom - Stor tomt - Turmuligheter

 • 900 000
 • BRA 180 m²
 • 2 soverom
 • PRISANTYDNING900 000
 • OMKOSTNINGER38 642
 • TOTALPRIS INKL. OMKOSTNINGER938 642
 • EIENDOMSTYPEEnebolig
 • EIERFORMSelveier
 • BYGGEÅR1 957
 • SOVEROM2
 • AREALP-rom 90 m²
 • FELLESKOST./MND-
 • TOMT1 961 m²
 • EIERFORM TOMTEiet tomt
 • 900 000,- (Prisantydning)

  Omkostninger
  12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))
  172,- (Panteattest kjøper)
  585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
  585,- (Tingl.gebyr skjøte)
  22 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 900 000,-))
  --------------------------------------------------------
  38 642,- (Omkostninger totalt)
  --------------------------------------------------------
  938 642,- (Totalpris inkl. omkostninger)

  NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Meld deg på visning!

Påmelding
Koselig eiendom beliggende på hyggelig tun langs Opphusveien. Her finner du en liten eldre enebolig, lysthus og uthus med bod, anneks, carport og vedboder. Boligen har to soverom.

Merk deg dette:
- Loft og kjeller med god lagrinsplass
- Stor tomt
- Landlig beliggenhet

Fint utsyn over nærliggende områder og til Glomma er det kun et par hundre meter. Her er det fine bademuligheter, og mulighet for båt, kano, kajakk ol. Nærområdet kan også by på fine turmuligheter, samt gode jakt- og fiskemuligheter. Ca. 24 km til Rena sentrum.

Kun hvitevarer som er spesifikt angitt i salgsoppgaven, følger med. Dette gjelder uavhengig av om hvitevaren(e) eventuelt kan anses som integrerte.

Opphusveien 41, Innlandet

 • VELKOMMEN
  Eiendommen har en gruset gårdsplass og innganspartiet er delvis overbygget.
  På innsiden kommer du først til et vindfang, her finnes det en trapp opp til loftet, og en dør videre inn til gangen. Her har du adkomst til stue og kjøkken, samt trapp ned til kjeller.

  STUE
  Stue med lakkert tregulv, malt panel på veggene og takessplater i taket. Vinduene i stuen er sørvendte, med utsikt mot vakre Hovdsjøfjellet.

  KJØKKEN
  Kjøkkenet er av eldre type, og står klar for oppgraderinger for å møte dagens krav. Kjøkkenet har vært i bruk til og med i dag. Det er i dag innredet med spisebord, kjøleskap, stekeovn, pluss vedfyrt kamin. et stpr

  BAD
  Badet har gulvbelegg, og veggplater. heldekkende vaskeservant på underskap, samt lyssatt speil over. Toalett, dusjkabinett.

  BAD I KJELLER
  Det er bygget et bad i kjelleren. Fliser på gulv, veggplater. Badekar, toalett, vaskeservant.

  SOVEROM
  Boligen har i dag 3 soverom.
 • Eiendommen ligger i Stor Elvdal kommune men har adresse Rena.
  Eiendommen ligger i landlige og koselige omgivelser, ca 24 km fra Rena sentrum hvor man finner de fleste servicetilbud. Friareal, skog og utmark er i umiddelbar nærhet og Glomma renner stille forbi ikke langt unna boligen. Langs elva finner man muligheter for fiske og bading. Stor-Elvdal er et eldorado for jakt og fiske og kan by på utallige tur- og rekreasjonsområder, samt ypperlige områder for bær- og soppsanking.

  Østerdalen alpinanlegg i Digeråsen 25 km unna, samt Sorknes golf ca. 20 km fra boligen. Digeråsen knyttes sammen med Birkebeinerriket, som kan by på milevise av trasèer til både ski, løping og sykling.
 • Byggegrunn antatt med breelvavsetning. Ikke observert grunnmursplast. Drenering og fuktsikring materialer er ukjent, da den er nedgravd og ikke tilgjengelig.
  Eldre del: Antatt at boligen er fundamentert med støpte såler til fast byggegrunn. Kjelleryttervegg av murt betonghullblokk. Parallellblokk. Boligyttervegger i bindingsverk, antatt isolert med glassvatt. Yttervegg kledd med liggende panel. Saltakkonstruksjon. Sperretakkonstruksjon.
  Undertak med eternittbølgeplater. Himling isolert med glassvatt. Overbygget takkonstruksjon over inngang.

  Tilbygget del: Krypkjeller med ringmur. Antatt støpt ringmur. Antatt at boligen er fundamentert med støpte såler til fast byggegrunn. Saltakkonstruksjon. Fabrikkerte A-takstoler. Undertak med trefiberplater. Himling isolert med mineralull. Lufting ved raft og igjennom ventil i gavlvegg. Loft/takkonstruksjon er besiktiget fra åpning i overgang eldre del/tilbygget del. Det gjøres oppmerksom på at skjulte feil og mangler i konstruksjonene ikke kan avdekkes uten bygningsmessige inngrep.

  Takflatene er tekket med takpanner. Ukjent alder. Undertak med bølgeeternittplater. Pipe med fotbeslag og topplate. Beslått luftehatt for avtrekkskanaler. Boligyttervegger i bindingsverk, isolert med mineralull. Yttervegg kledd med liggende panel.

  Beskrivelse av byggemåte er hentet fra tilstandsrapport utført av Sørlie Takst AS.

  Tilstandsrapporten angir også byggetekniske tilstandssvekkelser (tilstandsgrader -TG). For denne eiendommen er det gitt tilstandsgrad TG 2 (avvik som ikke krever umiddelbare tiltak) for følgende bygningsdeler-/komponenter:

  Utvendig:
  Taktekking:Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på undertak.
  Det er påvist andre avvik: Eternitt er asbestholdig, sanering er regulert i egen forskrift.
  Utvendige trapper: Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Mosegroing på lemmer til trappehals.

  Innvendig: Etasjeskille/gulv mot grunn Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på ca. 15 mm på kjøkken.
  Innvendige trapper: Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
  Tekniske installasjoner:
  Vannledninger: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger. Det er irr på rør.
  Tomteforhold:
  Terrengforhold Ganske flatt terreng inn til boligen, bør være noe fall fra grunnmur/ huset. Anbefalt fall på terreng er 1:50 fra grunnmur.


  Det er gitt tilstandsgrad TG 2 (avvik som kan krevet tiltak) for følgende bygningsdeler-/komponenter:
  Utvendig:
  Nedløp og beslag: Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
  Veggkonstruksjon: Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Enkelte luftbobler i maling.
  Takkonstruksjon/Loft: Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist andre avvik: Påvist fuktskjolder på tregulv ved pipe. Tørt ved befaring. Anbefaler ytterligere undersøkelser. Vepsebol på loft.
  Vinduer: Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
  Dører: Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.

  Innvendig:
  Overflater: Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente. Himling med eternittplater over vaskerom i kjeller. Eternitt er asbestholdig, sanering er regulert i egen forskrift. Fuktskjolder ved avløpsrør/vannrør i himling over kjeller. Ved bruk av fuktmåler ble det ikke registrert unormale verdier.
  Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Radonmålinger er ikke foretatt heller ikke andre tiltak
  mot radon, eiendommen ligger i et område som i NVE Radon aktsomhetskart er definert med "usikker" aktsomhetsgrad.
  Pipe og ildsted: Det er påvist at pipe har sprekker og riss. Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på pipe. Rennemerker under sotluke i kjeller. Sotutslag i pipe på loft og over yttertak. Manglende fugemasse i fuger på pipe over yttertak.
  Rom under terreng: Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Det er foretatt fuktsøk med fuktindikator i kjeller. Ved bruk av fuktindikator ble det målt fuktvariasjoner. Steder med saltutslag på kjelleryttervegger, etter fuktgjennomgang i veggene. Saltutslag dannes når fuktighet trenger gjennom murkonstruksjoner og transporterer saltmineraler ut til overflaten. Når vannet fordamper blir det krystalliserte saltet liggende igjen på overflaten av murverket eller betongen.
  Krypkjeller: Det er manglende fuktsperre på bakken. Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren. Tettet med byggskum i overgang grunnmur/bjelkelag.

  Våtrom:
  Bad i 1.etasje:
  Overflater vegger og himling: Overflater er antatt eldre enn normal levetid, oppgraderinger og utskiftninger må påregnes. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000
  Overflater gulv: Fall ikke kontrollert på grunn av dusjkabinett.
  Sanitærutstyr og innredning: Påvist fuktskjolder på baderomsinnredning.
  Ventilasjon:Våtrommet mangler styrt tilluftsventilering.

  Kjøkken:
  Overflater og innredning: Eldre innredning. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000.
  Avtrekk: Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkken.

  Tekniske installasjoner:
  Avløpsrør: Kloakklufting er ikke ført over tak.
  Varmtvannstank: Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år, Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.
  Elektrisk anlegg: El-skap med skrusikringer (porselensikringer) + enkelte ettermonterte automatsikringer. Ukjent alder. Kursene er merket.
  Åpent ledningsnett. Montert strømmåler. Oppdraget er et salg via fullmektig. Egenerklæring er ikke utfylt, og eierinformasjonen er dermed begrenset.
  Kontroll av elanlegg ble utført i 2012. Ingen anmerkninger ble avdekket.
  Tomteforhold:
  Grunnmur og fundamenter: Det er registrert skråriss som er symptom på setninger. Innsiden av grunnmuren har misfarging.
  Oljetank: Kombinasjon av alder og materiale tilsier at denne bør fjernes.

  Det er gitt tilstandsgrad TG 3 (store eller alvorlige avvik) for følgende bygningsdeler-/komponenter:
  Bad: Badet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000

  Vaskerom: Vaskerommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Ikke fuktsikre gulvflater. Vaskerom er bygget etter byggeforskrifter gjeldende før 1997. Vaskerom fra før 1997 gis i denne rapport automatisk TG 3 da det ut fra alder må forventes at behov for oppgraderinger nærmer seg. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000.

  Tekniske installasjoner: Branntekniske forhold Kostnadsestimat : Under 10 000
  Drenering: Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring. Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

  For ytterligere/detaljerte beskrivelser av avvik, øvrige tilstandsgrader og bygningsteknisk utførelse, også ved eventuelle andre bygninger, se tilstandsrapport som er et vedlegg i salgsoppgaven.
 • Bra/P-rom: 107/ 184 m²
  1.etg: Bra 91/P-rom 90 kvm
  Kjeller: Bra 67/P-rom 17 kvm
  Garasje: 16 kvm
  Utebod: 9 kvm
  Uthus med carport: 17 kvm

  Følgende rom inngår i primærareal: Vindfang, gang, 2 stuer, kjøkken, 2 soverom, bad i 1. etasje, vaskerom.

  Areal i salgsoppgaven er hentet i fra rapport fra takstmann. Fordelingen mellom primærrom (P-rom) og sekundærrom (S-rom) er basert på bruken av rommene på befaringstidspunktet, uten at det er tatt hensyn til lover og/eller forskrifter. Rommenes bruk kan derfor være i strid med byggeforskriftene og/eller registrert/godkjent bruk. Se eventuelle anmerkninger under punktet "Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse".
 • Se punktet om standard samt løsøre- og tilbehørsliste utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, gjeldende fra 1. januar 2020. Hvis hvitevarer og/eller annet teknisk utstyr medfølger, gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på disse.
 • Strøm, ved og varmepumpe.

  Oljetank i kjeller:
  Som en følge av Stortingets klimaforlik fra 2012 er det med virkning fra og med 1. januar 2020 innført forbud mot oppvarming av boliger med fossil olje eller parafin. Kommunen kan i tillegg ha vedtatt lokal forskrift som krever at oljetank/parafintank må graves opp og fjernes, alternativt tømmes/spyles/plomberes. Kjøper oppfordres til selv å avklare med kommunen hvilke krav som gjelder og overtar ansvar, risiko og kostnader i f.t. fjerning eller tømming/spyling/plombering. For mer informasjon og støtteordninger, se www.enova.no
 • Eiertomt på ca. 1961 m². Tomten er opparbeidet med plen og noe naturtomt. Samt grusset gårdsplass.

  Tomtestørrelse/-areal er hentet fra matrikkelutskrift (basert på oppmåling i digitalt kart). Det gjøres oppmerksom på at denne type arealangivelse (med tilhørende kart) kan være upresis og at man dermed kan få avvik i både areal og grenser ved en eventuell fremtidig oppmåling. Mangel grunnet avvikende grenser og/eller arealsvikt (jf. avhendingslovas § 3-3) kan derfor ikke påberopes.
 • Biloppstillingsplasser på egen gårdsplass. samt carport i uthus.
 • Adkomst til eiendommen er vi a fylkesvegn 2188.
  Vann via privat brønn. Felles pumpeanlegg med nabo. Ukjent type og alder. Avløp via slamtank.
  Kopi av tinglyste avtaler vil bli utlevert ved henvendelse til megler.

  Det vil på generelt grunnlag kunne hefte usikkerhet ved private vann- og avløpsanlegg over tid. For eksempel kan spredegrøfter tettes, nye offentlige krav kan gjøre eksisterende avløpsanlegg utilfredsstillende og grunnvannstand og øvrige forhold medføre endring i kvalitet og mengde på vann fra borehull og brønner. Det er ikke kjent med at det har blitt tatt vannprøver de senere årene. Det gjøres oppmerksom på at kommunene driver fortløpende kartleggingsarbeid av private anlegg. Dette kan innebære framtidige krav om utbedring av eiendommens avløpsanlegg.

  Kjøper kan påregne at kommunen kommer tillsyn på private (mindre) avløpsanlegg. Dette for å rydde opp i avløpsanlegg som har mangler slik at utslipp fra private avløp ikke skal gi helseplager eller føre til uakseptabel forurensning av vassdrag og kystområder i kommunen. Det anbefales at man kontakter kommunen før man gjør utbedringer på eksisterende anlegg. Ettersom det kan komme pålegg om oppgraderinger til dagens krav. Kontakt stor-elvdal kommune for nærmere informasjon eller kontakt megler.

  Det er tinglyst en bestemmelse om vannrett. Det skal betales et årlig vederlag på 10 000,- for vannretten. Retten skal gjelde så lenge eksistrende brønn på eiendommen gnr. 6 bnr. 135 kan nyttiggjøres. Utgifter i forbindelse med vedlikehold skal deles med en halvdel på eier av gnr. 6 bnr. 135 og en halvpart på eier av gnr. 6 bnr. 156/194.
 • Formuesverdi som primærbolig kr 203 211,- per 2020
  Formuesverdi som sekundærbolig kr 731 561,- per 2020
 • Kr. 7 270,50
  For 2021 gjelder følgende satser for kommunale avgifter (inkl. mva.):
  Slatømming: 1 005,- pr år.
  Renovasjon: Kr 3 992,50,-.
  Feie- og tilsynsgebyr: Kr 880,-.
  Eiendomsskatt: kr 2 273,-.
  Årlig gebyr for tilsyn av privat vannanlegg: 650,-

  Forbruk vann og avløp beregnes/avregnes etter avlest vannmåler. Størrelse på renovasjonsavgift avhenger av størrelse på dunke(er). Feie- og tilsynsgebyr avhenger av hvor mange pipeløp som må feies/inspiseres. Det gjøres oppmerksom på at avgiftene normalt justeres/reguleres årlig.
 • Utover det som er nevnt under punktet "Offentlige/kommunale avgifter" og, påløper kostnader til for eksempel strøm, fyring/brensel, forsikring, innvendig/utvendig vedlikehold og abonnement til tv og internett.
 • Det er ikke utstedt ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse for noe av bygningsmassen.

  Som et utgangspunkt skal det foreligge ferdigattest. Det er innført bestemmelser i plan- og bygningsloven som sier at ferdigattest ikke vil bli gitt for oppførte bygg som er søkt før 01.01.1998. Man kan dermed ikke søke om ferdigattest for slike bygg. Dette betyr ikke at ulovlig oppførte bygg blir lovlige, men bare at byggesaken ikke lenger skal avsluttes med ferdigattest. Det skal uansett foreligge midlertidig brukstillatelse. Midlertidig brukstillatelse er en forutsetning for at et tiltak kan tas i bruk. Manglende midlertidig brukstillatelse betyr da rent formelt at bygget ikke er lovlig tatt bruk.

  Det er mottatt byggetegninger fra kommunen på tilbygget datert 03.05.05. Innholdet i disse er i samsvar med dagens bruk.

  Det er ikke mottatt byggetegninger fra når boligen ble bygget. Man har derfor ikke kunnet kontrollere hvor vidt dagens bygninger og planløsning (herunder formål/bruk) er godkjent eller er i samsvar med eventuelle godkjente tegninger og tiltak. Dette betyr videre at det kan være rom som er inntatt som primærrom/-areal i tilstandsrapport, men som ikke er godkjent for varig opphold.

  Ovennevnte medfører at man ikke vet hvor vidt eiendommen har lovlighetsmangler eller ikke. Konsekvenser av lovlighetsmangler er at kommunen for eksempel kan gi pålegg om tilbakeføring. Kommunen kan også innkreve tvangsmulkt frem til manglene er brakt i orden. Kjøper overtar ansvar og risiko for nevnte forhold.
 • På generelt grunnlag er det tillatt å leie ut egen bolig eller del av egen bolig, så lenge formålet med utleien er i samsvar med godkjent bruk av gjeldende leieobjekt og/eller areal. Eiendommen står i matrikkelen registrert med 1 bruksenhet.
 • Erverv av eiendommen er konsesjonsfritt.
 • Ikke relevant for dette salgsobjektet.
 • Etter aksept av bud, vil eiendommens salgssum bli meddelt de som ev. måtte etterspørre denne. Eiendommens salgssum vil bli offentlig tilgjengelig ved overføring av hjemmel.
  Det elektriske anlegget ble sist gang kontrollert i 2012, uten pålegg om utbedringer. Dette gir likevel ingen garanti for at anlegget er uten feil/mangler eller er tilpasset dagens krav og/eller bruksmønster. Neste kontroll kan forventes i 2032.

  Feiing ble utført siste gang i 2021. Tilsyn ble sist gang utført i 2019, uten pålegg om utbedringer. Det tas forbehold om feil/mangler ved eventuelle nye installasjoner og/eller forskriftskrav trådt i kraft etter siste tilsyn.

  Det skal betales et årlig vederlag på 10 000,- for vannrett. Se punkt "Vei/vann/avløp" for ytterligere informasjon.

  Det gjøres oppmerksom på at naboeiendommen Opphusveien 37 har bygget deler av boligen inn på tomten til Opphusveien 41. Det er ikke kjennskap til at dette er byggemeldt eller søkt om.

  Det gjøres spesielt oppmerksom på at eiendommen selges via verge. Vergen har ikke bebodd eiendommen og har således ingen kunnskap vedrørende eiendommen og eiendommens beskaffenhet utover det som her fremgår av salgsoppgaven med vedlegg. Kjøper oppfordres til å foreta en særlig grundig besiktigelse, gjerne med bistand fra bygningskyndig.

  Boligen og de øvrige byggene overtas slik de står på visning med møbler og inventar.Det vil ikke vaskes/ryddes ytterligere en slik det fremstår på visning før overtagelse.
 • Kommunen har legalpant i eiendommen for eventuelle ubetalte kommunale skatte- og avgiftskrav.

  Følgende tinglyste heftelser (dokument) vil følge med eiendommen:
  Dagboknr. 2745-2/16, tinglyst den 20.07.2004. Gjelder: Bestemmelse om vannrett
  Dagboknr. 455783-1/200, tinglyst den 20.02.2018. Gjelder: Bestemmelse om vannrett,
  rettighetshaver:Knr:0430 Gnr:6 Bnr:194, rettighetshaver:Knr:3423 Gnr:6 Bnr:156

  Dokumentet kan ses hos meglerforetaket eller utleveres på forespørsel.
 • Eiendommen omfattes av kommuneplan for Stor-Elvdal kommune, hvor eiendommen er avsatt/utnyttet til Landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF). Det gjøres oppmerksom på at oppføring av nye tiltak vil falle utenfor LNF-formålet, og kan ikke skje uten etter dispensasjon eller reguleringsplan.
 • Gnr. 6 Bnr. 135 i Stor-Elvdal kommune
 • Med mindre annet er avtalt forutsettes det at kjøpesum inkludert omkostninger er innbetalt og disponibelt på meglerforetakets klientkonto innen overtakelse. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon.
 • Partene skal signere kjøpekontrakt etter aksept av bud.
 • Overtakelse skjer i utgangspunktet etter avtale med selger. Budgiver skal likevel angi ønske om overtakelsesdato i sitt skriftlige kjøpetilbud.
 • Selger har tegnet boligselgerforsikring som dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset oppad til kr 10.000.000,-. Det er boligdelen av eiendommen som dekkes av forsikringen.

  Eiendommen selges via verge. Vergen har ikke bebodd eiendommen og har således ikke spesifikk kunnskap om denne. Egenerklæring er derfor ikke utfylt/besvart og interessenter oppfordres til å foreta nøye undersøkelser av eiendommen, helst med bistand av bygningskyndig, før bud gis.
 • Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring Pluss og Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Meglerforetaket mottar kr 2 300/2 700/2 600 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av PLUSS.
 • Alle som skal selge eller leie ut bolig må som hovedregel energimerke boligen og fremskaffe en energiattest. Unntak gjelder blant annet for frittstående bygninger med bruksareal på mindre enn 50 m². Det er eier som plikter å fremlegge energiattest og eier er selv ansvarlig for at opplysningene er riktige. For ytterligere informasjon se www.energimerking.no. Dersom eier har energimerket boligen vil komplett energiattest fås ved henvendelse til megler
 • Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Det anbefales at hver budgivers første bud har en tilfredsstillende akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden. Ifølge eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har oppdragsansvarlig en plikt til å oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til oppdragstaker.
 • Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 3. ledd forbyr oppdragstaker i forbrukerforhold å videreformidle bud til selger med kortere akseptfrist enn til kl 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Lørdag regnes ikke som virkedag. Vi fraråder derfor å inngi slike bud da de ikke vil bli videreformidlet til selger. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon i vedlagt budskjema. I følge eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har oppdragstaker en plikt til å oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til oppdragstaker.
 • Listen over løsøre og tilbehør utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, gjeldende fra 1. januar 2020, legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen er tilgjengelig hos oppdragsansvarlig samt på www.nef.no. Til orientering er det full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg.
 • Megler har plikt til å gjennomføre kundetiltak. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager er misligholdet vesentlig. Dette gir selger rett til å heve og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning
 • Eiendommen skal overleveres til kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig, før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett, kan som hovedregel ikke gjøre gjeldende som mangel noe kjøper burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Hvis noe trenger avklaring, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en fagkyndig før det legges inn bud.

  Kjøper har krav på at eiendommen er i henhold til avtalen. Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, kan eiendommen ha en mangel dersom den ikke er slik kjøper må kunne forvente ut ifra blant annet boligens alder, type og synlige tilstand. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som ikke er rettet i tide på en tydelig måte, og man må gå ut fra at opplysningen har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje, og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som gjør utbedringer nødvendig. Normal slitasje og skader som trenger utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente, og vil ikke utgjøre en mangel.
  Boligen kan også ha en mangel hvis opplyst areal avviker fra faktisk størrelse. Avviket må være minst 2 prosent, og minst 1 kvadratmeter. Det er likevel ikke en mangel dersom selger godtgjør at kjøperen ikke la vekt på opplysningen, jf. avhendingsloven § 3-3 (2).

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning, må kjøper selv dekke tap/kostnader opp til et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen.

  Hvis kjøper ikke er forbruker, selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset, jf. avhl. § 3-9, første ledd 2. pkt. Avhl. § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt et innendørs arealavvik karakteriseres som en mangel vurderes etter avhl. § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
 • Aktiv Eiendomsmegling samarbeider med sparebankene i Eika Gruppen AS og konsernets produktselskaper om formidling av finansielle tjenester. Ta gjerne kontakt med oppdragsansvarlig for et uforpliktende tilbud vedrørende finansiering. Meglerforretningene kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester.
 • Det er avtalt en provisjon på 2,0 % av salgssummen, minimum kr 45.000,- ved gjennomføring av salgsoppdraget. I tillegg kommer tilretteleggingsgebyr (kr 15.900,-), visningshonorar (kr 2.500,- per stykk), markedspakke (kr 16.900,-) samt innhenting av opplysninger og tinglysing av sikringsobligasjon (kr 9.900,-). Alle beløp er inklusive mva. Meglerforetaket har ikke krav på provisjon og oppgjørshonorar dersom handel ikke kommer i stand i oppdragstiden eller hvis oppdraget sies opp.
 • Opplysningene i salgsoppgaven er godkjent av selger. Alle interessenter oppfordres imidlertid til grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med fagmann før bud inngis.
 • Dersom annet ikke avtales, sendes skjøte/hjemmelsdokument for tinglysing i etterkant av overtakelse.
 • Edith Olafsen
  Per Ivar Moberget
Viktor Nybråten

Megler

Viktor Nybråten

90 21 80 66

Send e-post

Få beskjed når lignende
boliger kommer for salg

Få en verdivurdering

Siste boliger

Meld deg på vårt nyhetsbrev