OSLO Skausnaret 11B
Halvpart av tomannsbolig - Oppussingsobjekt - Beliggende i grønne omgivelser i veletablert boligområde
- kr 4 200 000
- BRA-i 141 m²
- 3 soverom
- Prisantydningkr 4 200 000
- Omkostningerkr 106 350
- Totalpris inkl. omkostningerkr 4 306 350
- ObjektstypeTomannsbolig
- EierformSelveier
- Byggeår1951
- Soverom3
- Tomt1 309 m²
- Eierform tomtEiet
- 4 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- Omkostninger 105 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 15 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 106 350 (Omkostninger totalt) 122 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 125 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 4 306 350 (Totalpris. inkl. omkostninger) 4 322 250 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 4 325 050 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.
Meld deg på visning!
Påmelding
Velkommen til Skausnaret 11B - en romslig halvpart av tomannsbolig beliggende i veletablerte omgivelser sentralt på Toppåsen/Prinsdal. Eiendommen trenger omfattende rehabilitering/oppussing, en fin mulighet for deg som ønsker å ta i et tak og skape din egen boligdrøm i ettertraktet boligområde.
Høydepunkter:
- Innholdsrik med mange rom over 2 etasjer, i tillegg til loft og kjeller
- Halvpart av garasje
- 3 bad/vaskerom
- Kjøkken og stue i kjeller, 2. etasje og på loft
- Populært og barnevennlig området
- God offentlig kommunikasjon
- Tomt
1309m²
Beskrivelse av tomt
Tomten er en selveid tomt, opparbeidet med plen, prydbusker og asfaltert gårdsplass. Eiendommen ligger tilbaketrukket fra hovedveien, noe som gir et skjermet og privat preg.
Beliggenhet
Skausnaret 11B ligger i et attraktivt og veletablert boligområde i Oslo, kjent for sin familievennlige atmosfære og nærhet til både urbane og grønne omgivelser. Området har en rolig og tilbaketrukket beliggenhet, samtidig som det er kort avstand til viktige fasiliteter som skoler, barnehager, dagligvarebutikker og kollektivtransport. Fra eiendommen er det enkel tilgang til offentlig kommunikasjon, inkludert buss og T-bane, som gjør det praktisk for pendlere og familier. I nærområdet finnes det flere parker og friområder som gir gode muligheter for rekreasjon og friluftsliv. Dette inkluderer turstier, lekeplasser og områder for både sommer- og vinteraktiviteter Eiendommen ligger også i nærheten av lokale handelssentre og servicetilbud, noe som gjør hverdagen praktisk for beboerne. Området er kjent for sitt trygge miljø og sine gode naboforhold, noe som gjør det til et attraktivt valg for barnefamilier og andre som ønsker en bolig med sentral, men fredelig beliggenhet. Dette er en beliggenhet som kombinerer bekvemmeligheten av nærhet til byens fasiliteter med fordelen av å bo i rolige og naturskjønne omgivelser Skole og barnehage: Eiendommen sokner til populære Toppåsen barneskole, kun noen hundre meter fra eiendommen. For elever i ungdomstrinnene er det kort vei til bl.a. Hauketo ungdomsskole. Det finnes flere videregående skoler i nærliggende områder, samt et godt utvalg av både private og kommunale barnehager. Offentlig kommunikasjon: Meget god kollektivdekning med buss og tog som tar deg enkelt til bl.a. Oslo sentrum, Kolbotn og Ski. Med tog tar det ca. 12 min til Oslo sentrum. I tillegg er holdeplassen på Holmlia et stort knutepunkt for mange bussruter. Se forøvrig https://www.ruter.no for reiseruter. Kjøpesenter: En liten kjøretur unna (ca. 5 minutter) ligger Kolbotn Senter som er moderne senter med over 50 butikker, treningssenter, restauranter, bank og mange fasiliteter. Videre er det kort avstand til nye Holmlia senter som ble ferdigstilt i år. Det er også kort kjøretur til bl.a. Mortensrud senter, Lambertseter senter og Sæter Torg. Fritid: Området er kjent for sine fantastiske tur- og rekreasjonsmuligheter med kort vei til marka og sjøen kombinert med bymessig fasiliteter. Det er verdt å nevne Hvervenbukta og Ingierstrand som er to av Oslos mest populære badestrender. Det er fine sykkel- og turstier med gangbro ned til Hvervenbukta. Idylliske Søndre Aas Gård med hesteridning, cafe, aktiviteter for barn og flotte turområder ligger også i nærheten. Området kan i tillegg by på egen hundeslette, flere fotballbaner, svømmehall, treningssenter og slalåmbakke på Ljan. Nærområdet har et bredt utvalg av organisert idrett for barn og unge i alle aldre. I svømmehallen er det også treningssenter, samt innendørshall. Området har håndball, fotball og innebandylag for å nevne noe. Nyetablert lekeområde med parkour-utstyr finner du i Lusetjerndalen.
Adkomst
Enkel adkomst fra Skausnaret via Høgåsveien
Bebyggelse
Boligen er en eldre halvpart av en tomannsbolig oppført i 1951, som generelt fremstår med betydelige avvik og behov for modernisering.
Byggemåte
Boligen er en eldre halvpart av en tomannsbolig oppført i 1951, som generelt fremstår med betydelige avvik og behov for modernisering. Hovedpunktene i tilstanden er som følger: Overflater: Boligens overflater er preget av omfattende avvik. På loftet består gulvene av skrudde finerplater, og det er både en åpen vegg bak baderommet og en åpning i kneveggen som skaper direkte forbindelse mellom etasjene. I 2. etasje mangler himlingen i stuen, og bjelkelaget er synlig. Laminatgulvet på kjøkkenet viser svelling og sprekker. Kjelleretasjen har tilfredsstillende overflater uten større avvik. Våtrom: Baderommene har flere kritiske avvik, inkludert manglende eller utilstrekkelige membran- og tettesjikt, dårlig ventilasjon og ufagmessige løsninger som vindu i våtsone. Loftets baderom mangler ventilasjon, og det er påvist utette rørgjennomføringer. Ventilasjon: Boligen har generelt begrenset ventilasjon. Loftet mangler ventilering, noe som ikke er i henhold til gjeldende krav. Kjeller og baderom har mangelfull ventilasjon. Konstruksjoner: Det er målt betydelige høydeforskjeller i etasjeskillene, spesielt på loftet, som krever oppretting ved eventuell renovering. Fuktmålinger i kjelleren viste kapillært fuktpress fra grunnen, som er vanlig for boliger av denne alderen. Vinduer og dører: Flere vinduer er værslitte med sprekker i treverk og harde tetningslister. Enkelte vinduer er trege, og det utelukkes ikke at skjult råte kan forekomme. En eldre entredør har en defekt katteluke. Konklusjon: Boligen har behov for omfattende oppgraderinger for å oppnå en moderne og forskriftsmessig standard. Spesielt gjelder dette overflater, våtrom og ventilasjon. Potensielle kjøpere bør påregne betydelige kostnader til renovering. Utførelsen av tiltak bør skje i samarbeid med kvalifiserte fagfolk for å sikre at arbeidet oppfyller dagens forskriftskrav.
Sammendrag selgers egenerklæring
1 Kjenner du til om det er/har vært feil tilknyttet våtrommene, f.eks. sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader? Svar: Ja Beskrivelse: Boligen er å anse som totalrenoveringsobjekt. Ref takstrapport. har vært en lekkasje fra kjøkken i 3 etg ned til 2 etasje 23 Kjenner du til om det foreligger skaderapporter/ tilstandsvurderinger eller utførte målinger? Svar: Ja Beskrivelse: Boligen er å anse som totalrenoveringsobjekt. Ref takstrapport. har vært en lekkasje fra kjøkken i 3 etg ned til 2 etasje Tilleggskommentar: Boligen er å anse som totalrenoveringsobjekt. Ref takstrapport. har vært en lekkasje fra kjøkken i 3 etg ned til 2 etasje.
Innhold
1 etasje: Vindfang med trapp 2 etasje: Trapperom, Trapperom 2, Gang , Bod, Bad, Kjøkken, 2 Soverom, Stue Loft: Bad, Gang med trapp, Soverom, Stue/kjøkken. Pr i dag er seksjonen delt i 3 enheter med separat inngang fra felles vindfang. Dette avviker fra de godkjente og byggemeldte tegninger.
Standard
Eiendommen er gjennomgått av en bygningskyndig og det er utarbeidet en tilstandsrapport. Denne er vedlagt salgsoppgaven. Nedenfor følger informasjon om forhold som har fått TG 2 og TG 3. Forhold som har fått TG2: Taktekking: Tekket med takstein og papp som ble besiktiget fra bakkenivå. Siden taket (takkonstruksjon, taktekking og skorstein) kun er observert fra bakkenivå, er vurderingen begrenset av dette. Det er ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å bevege seg ut på taket eller observere fra stige. Selv om det ikke er avdekket skader under befaringen, betyr ikke dette at det ikke foreligger skader som en besiktigelse på taket kan avdekke. Vær oppmerksom på denne risikoen. En undersøkelse av taket kan utføres av en fagperson under tilstrekkelige sikkerhetsforhold. Punktet må sees i sammenheng med Takkonstruksjon/Loft Vurdering av avvik: - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. - Taktekking er snødekt , alder eller materiale er ukjent og derfor ikke nærmere vurdert. Normal tid før utskifting av betongtakstein er 10 - 40 år. Normal tid før omlegging av betongtakstein er 30 - 60 år. Normal tid før vedlikehold av asfalttakshingel er 5 - 15 år. Normal tid før omlegging av asfalttakshingel er 20 - 30 år. Normal tid før omlegging av bordtak/treshingel er 20 - 40 år. Normal tid før utskifting av bordtak/treshingel er 10 - 20 år. Konsekvens/tiltak: - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. - Det bør foretas nærmere undersøkelser av taktekking når taket er snøfritt. Nedløp og beslag: Takrenner, nedløp og beslag i stål og plast. Vurdering av avvik: - Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. - Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag. Normal tid før utskifting av beslag til vindskier, vannbord og sålbenk er 20 - 30 år. Normal tid før utskifting av vindski/vannbord i tre er 15 - 25 år. Normal tid før utskifting av luftelyrer, ventilasjonshetter er 20 - 40 år. Normal tid før utskifting av takrenner/nedløp i sink eller plastbelagt stål er 25 - 35 år. Konsekvens/tiltak: - Stigetrinn og plattform for feier må monteres. - Stigetrinn for feier må monteres. - Det er ikke krav om utbedring av snøfangere opp til dagens krav. Takkonstruksjon/Loft: Takkonstruksjonen har A-takstoler i tre. Undertak i trekonstruksjoner. Punktet må sees i sammenheng med Taktekking Vurdering av avvik: - Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. - Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen. Det ble observert fuktskjolder, synlige spiker, misfarging og svertesopp inne i kneveggskottene, samt enkelte vepsebol. Fuktmålinger utført på befaringsdagen viste ingen unormale verdier. Fra kryploftet ble det registrert en åpning ned til etasjen under, som skyldes en tidligere lekkasje i boligen. Loftet har begrenset tilgang, lav takhøyde og mangler gulv over isolasjonen, noe som gjorde det sikkerhetsmessig uforsvarlig for takstmannen å gjennomføre en full inspeksjon. Konsekvens/tiltak: - Lufting/ventilering bør forbedres. Åpningen fra kryploftet til etasjen under må tettes på en forskriftsmessig måte for å hindre luft- og varmelekkasje, samt for å opprettholde bygningens brannsikkerhet. Fuktskadede materialer i kneveggskottene bør fjernes og erstattes med nye for å forhindre videre utvikling av svertesopp og misfarging. Det anbefales å gjennomføre en grundigere inspeksjon av loftet etter at sikker tilgang er etablert, for å kartlegge eventuelle ytterligere skader. Loftet bør sikres med tilstrekkelig gulv over isolasjonen og vurderes ventilert på en måte som reduserer risikoen for fremtidige fuktproblemer. Vinduer og dører: Vinduer med trerammer og 2-lags isolerglass, merket med produksjonsår 1979, 1984, 1985, 1986, 2017 og 2021. Balkongdør med isolerglass fra 2012 og entredør med isolerglass. Flere vinduer viser tegn på bruksslitasje, men ellers fremstår de funksjonelle. Kontroll av åpneog lukkemekanismer ble ikke utført under befaringen. Vindusglassene er hele, og ingen punkterte glass ble påvist, men det utelukkes ikke at punkteringer kan forekomme. Det er avvik: - Flere vinduer er værslitte, med sprekker i treverket. Det utelukkes ikke at det kan forekomme skjult råte som ikke ble oppdaget under befaringen. - Enkelte vinduer er trege å åpne og lukke, og tetningslistene er harde, noe som reduserer funksjonaliteten. - Entredøren er av eldre dato og har en defekt katteluke. - Mer enn halvparten av forventet levetid på de eldre vinduene er overskredet. Normal levetid for trevinduer er 20?60 år. Konsekvens/tiltak: - Utfør en grundig inspeksjon for å avdekke eventuelle skjulte skader som råte eller punkterte glass. - Vurder utskifting av værslitte vinduer og dører som har overskredet sin forventede levetid. - Skift ut harde tetningslister for å forbedre tetthet og funksjonalitet. - Reparér eller skift ut entredøren for å sikre at den tilfredsstiller dagens krav. - Planlegg regelmessig vedlikehold av vinduene for å forlenge deres levetid og opprettholde funksjonalitet. Balkonger, terrasser og rom under balkonger Utgang fra stuen i 2.etasje til sydvendt balkong. Impregnert tregulv. Rekkverk i trekonstruksjoner. Rekkverkshøyden er målt til 91cm. Dette er under dagens krav. Vurdering av avvik: - Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Det ble registrert oppsprukket- og vridde terrassebord. Markise og rekkverk som er værslitte. Konsekvens/tiltak: - Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyde opp til dagens forskriftskrav. Lokale utbedringer og vedlikeholdsarbeid er påregnelig. Utvendige forhold: Boligens utvendige arealer er opparbeidet med gressplen, beplantning, trær, sittebenk m.m. Utvendige terreng trapper med støpte trinn og impregnert bod i front av trinnene, samt rekkverk i tre. Trapp ved seksjonenes inngangsparti med rekkverk i stål. Vurdering av avvik: - Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Utvendige terreng trapper med rekkverk på en side, og med enkelte trinn hvor impregnert bord har høykant. De nedre trinnene er ødelagte. Betongtrapp ved boligens inngangsparti med riss- og sprekkdannelser. Det ble registrert oppsprukket- og vridde terrassebord som er værslitte under sittebenk. Konsekvens/tiltak: - Det er ikke krav om utbedring av åpninger i rekkverk til dagens forskriftskrav. Utbedringer og vedlikeholdsarbeid er påregnelig. Pipe og ildsted: Piper i teglstein. Vedkamin i 2.etasje. Feieluker er installert på loftet. Vurdering av avvik: - Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Normal tid før ompussing av murte skorsteiner, pusset utvendig er 10 - 30 år. Normal tid før utskifting av murte skorsteiner over tak, uten puss er 20 - 40 år. Konsekvens/tiltak: - Det bør foretas nærmere undersøkelser av pipeløp. - Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe. Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Vurdering av avvik: - Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Konsekvens/tiltak: - Radonmålinger bør gjennomføres for å kartlegge nivået av radongass i boligen. Dersom radonnivåene overstiger anbefalte grenser (200 Bq/m³ i henhold til norske myndigheters anbefalinger), bør tiltak som ventilasjonsforbedringer eller installasjon av radonsperre vurderes. Konsekvens: - Uten radonmålinger er det usikkerhet om radongassnivåene i boligen. Langvarig eksponering for høye radonnivåer kan medføre helsefare. Gjennomføring av målinger vil eliminere denne usikkerheten og gi grunnlag for eventuelle tiltak. Rom Under Terreng: Punktet må sees i sammenheng med ?Drenering? Det er etablert stue/kjøkken og baderom i kjelleren. Det er ikke gjennomført hulltaking i kjeller da ytterveggene er i malt betong. Dette er i henhold til gjeldende forskrift. Det ble rutinemessig søkt etter fukt på innsiden av grunnmur/yttervegger under terreng. Søkt langs yttervegg (stikkprøver på typisk utsatte steder) med fuktdetektor. Typisk for byggeåret et at det ikke ble benyttet kapillærbrytende sjikt, dvs plast mot byggegrunn. Dette kan medføre at evt fukt fra grunn kan bli trukket opp i konstruksjonene. Vurdering av avvik: - Kjeller har begrenset ventilering/luftgjennomstrømning. Ved stikkprøvekontroll med fuktindikator ble det registrert utslag i gulvet og nedre del av grunnmuren under trappen i kjelleren. For bygninger av denne alderen er det forventet et visst kapillært fuktpress fra grunnen. Det bemerkes at gulvet ikke er fuktsikret mot grunnfukt, noe som var vanlig byggeskikk på oppføringstidspunktet. Andre tiltak: - Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskade Innvendige trapper: Innvendige trapper i malt treverk mellom boligens etasjer. Rekkverk i trekonstruksjoner med stående spiler. Vurdering av avvik: - Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. - Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. - Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Rekkverkshøyden imot trappen er målt til 84cm i 2.etasje. Åpninger imellom spiler er målt til 14,5cm. Det påpekes i tillegg at trappen er veldig slitt og har hakk og riper ut over normal forventet bruksslitasje. Konsekvens/tiltak: - Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet. - Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav. - Det er ikke krav om utbedring av åpninger opp til dagens krav. Innvendige dører: Glatte og profilerte innvendige dører i boligen. Det er avvik: - Innvendige dører med normal bruksslitasje og enkelte sår. Dør i 2. etasje med defekt katteluke. Normal tid før utskifting av tredør er 30 - 50 år. Tiltak: - Dørene fungerer som tiltenkt pr. idag. Oppgradering vil være naturlig ved modernisering av overflatene i boligen. Sanitærutstyr og innredning (kjeller, bad): Servantskap med glatte, folierte fronter og heldekkende servant. Speil montert på vegg over servantskapet. Veggmontert toalett. Opplegg for vaskemaskin. Dusjhjørne med rette glassdører, sluk i sone og dusjutstyr. Regndusj er installert. Vurdering av avvik: - Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne. Konsekvens/tiltak: - Det bør etableres lekkasjespalte ved gulv under veggmontert klosett der det er innebygd sisterne, for synliggjøring av evt. lekkasjevann. Ventilasjon (kjeller, bad): Avtrekksventil på vegg. Tilluftspalte under dørbladet. Naturlig ventilasjon gis på generelt grunnlag tilstandsgrad 2 da dagens strenge krav til ventilasjon ikke er oppfylt, til tross for at denne typen ventilasjon er normalt for boliger/leiligheter bygget i denne tidsperioden. Vurdering av avvik: - Rommet har kun naturlig ventilasjon. Konsekvens/tiltak: - Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket. Overflater vegger og himling (2. etasje, bad): Glatt, malt himlingsflate. Flissatte veggflater. Det er avvik: På baderommet er det observert et vindu plassert i yttervegg innenfor dusjsonen. Vinduet er laget av materialer som ikke er fuktbestandige, noe som gjør det uegnet for plassering i våtsone. Åpningen fra baderomssiden er mindre enn selve vinduet og dekker omtrent halvparten av vindusflaten, noe som er en ufagmessig utførelse. Denne løsningen gir økt risiko for fuktskader og kan føre til vanninntrenging i konstruksjonen. Det ble registrert bom (hulrom) og sprekkdannelser på enkelte av gulvflisene, samt enkelte dype fuger Tilstandsgrad er i tillegg satt ut ifra alder på de underliggende konstruksjonene. Tiltak: - Det anbefales å fjerne vinduet eller erstatte det med et vindu av materialer som er spesielt designet for bruk i våtrom og tåler konstant eksponering for fuktighet. Åpningen i baderomsveggen må tilpasses vinduets størrelse eller tettes på en forskriftsmessig måte for å sikre en tett og holdbar løsning. For å sikre våtrommets funksjon og forhindre fremtidige skader, bør arbeidet utføres av kvalifiserte fagfolk med erfaring i våtromsarbeid. Overflater Gulv (bad): Flislagt gulv med termostatstyrte varmekabler. Høydeforskjell mellom topp flis ved dør og overkant sluk, målt til 18mm. Dette er ikkeinnenfor dagens krav. I henhold til dagens krav skal det være en høydeforskjell på 25 mm mellom topp slukrist og topp membran ved terskel. Om membran ikke er synlig ved terskel, måles høydeforskjellen mellom topp slukrist og topp flis ved terskel (der evt. vann kan renne ut i tilstøtende rom). Vurdering av avvik: - Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Tilstandsgrad er i tillegg satt ut ifra alder på de underliggende konstruksjonene. Konsekvens/tiltak: - Å endre tilstandsgrad krever forbedring av fallforholdene. Likevel opprettholder baderommet sin tiltenkte funksjonalitet på tross av dette avviket. Baderommet fungerer med avviket som er nevnt ovenfor. Oppgradering av overflatene vil være naturlig ved modernisering av baderommet. Sluk, membran og tettesjikt (2. etasje, bad): Plastsluk med synlig klemring og tettesjikt. Merk at sluk må renses jevnlig for å unngå lukt og tett sluk samt for å forlenge slukets levetid. Vurdering av avvik: - Det er påvist andre avvik: Vurdering basert på alder. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for membran/tettesjikt er passert. Det er nå ingen symptomer på funksjonssvekkelse, men vær oppmerksom på at dette er en utsatt bygningsdel. Konsekvens/tiltak: - Oppgradering vil være naturlig ved evt. modernisering. Det anbefales at det dusjes i dusjkabinett med kontrollert rørføring til sluk, inntil baderommet moderniseres. Ventilasjon (2. etasje, bad): Avtrekksventil på vegg. Tilluftspalte under dørbladet. Naturlig ventilasjon gis på generelt grunnlag tilstandsgrad 2 da dagens strenge krav til ventilasjon ikke er oppfylt, til tross for at denne typen ventilasjon er normalt for boliger/leiligheter bygget i denne tidsperioden. Vurdering av avvik: - Rommet har kun naturlig ventilasjon. Konsekvens/tiltak: - Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket Overflater og innredning (kjeller, stue/kjøkken): Kjøkkeninnredning med profilerte, trefronter. Laminat benkeplate og heldekkende oppvaskkum i rustfritt stål. Hybelkjøkkenet har 2 koketopper og kjøleskap. Komfyr med platetopp er installert. Det anbefales å installere komfyrvakt og waterguard på kjøkkenet. Det er viktig å merke seg at dette kravet gjelder for nye bygg eller omfattende rehabiliteringer som er gjennomført etter at TEK10 trådte i kraft. For eldre boliger er det ikke nødvendigvis et krav, men det kan likevel anbefales som en sikkerhetstiltak mot brann og vannskader. Vurdering av avvik: - Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Det er påvist svelleskader i sokkelen av kjøkkenet. Konsekvens/tiltak: - Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning. Kjøkken og innredning fungerer med dagens bruk. Oppgradering vil være naturlig ved evt. oppussing. Overflater og innredning: Kjøkkeninnredning med ukjent alder. Kjøkkenet holder en normal standard og er vedlikeholdt. Innredning med profilerte, malte fronter. Laminat benkeplate med nedfelt kum i rustfritt stål. Fliser på vegg over benkeplaten. Lysstoffrør under overskap. Kjøkkenet har komfyr med platetopp og frittstående kjøl/fryseskap. Det anbefales å installere komfyrvakt og waterguard på kjøkkenet. Det er viktig å merke seg at dette kravet gjelder for nye bygg eller omfattende rehabiliteringer som er gjennomført etter at TEK10 trådte i kraft. For eldre boliger er det ikke nødvendigvis et krav, men det kan likevel anbefales som en sikkerhetstiltak mot brann og vannskader. Det ble rutinemessig søkt etter fukt på typisk fuktutsatte steder med fuktindikator (Protimeter SM) på befaringen og det var ingen indikasjoner på fukt. Tilstandsgrad satt ut fra helhetlig vurdering av rommet og innredning. Vurdering av avvik: - Det er påvist skader/fuktskjolder i kjøkkengulvet. Tilstandsgrad er i tillegg satt ut fra en helhetlig vurdering av kjøkkenets alder samt utidsmessighet. Konsekvens/tiltak: - Kjøkken og innredning fungerer med dagens bruk. Oppgradering vil være naturlig ved evt. oppussing. Kjøkkengulv må skiftes. Avtrekk (2. etasje, kjøkken): Kjøkkenventilator med avtrekk til kanal. Ellers ingen tilluft til rommet. Tilstandsgrad er satt ut fra dagens løsning. Eventuell endring av løsningen vil kunne gi endret tilstandsgrad. Vurdering av avvik: - Kjøkkenet mangler styrt tilluftsventilering. Konsekvens/tiltak: - Det bør etableres tilluft til kjøkken. Vannledninger: Vannrør av plastrør, som er lagt rør-i-rør og med fordelerskap på baderommet i kjelleren. Fordelerskapet har overløpsrør. Deler av rørføringene i biligen er eldre kobberrør. Stoppekran er plasser i kjelleren. Rørføringer og rørenes tilstand kan være vanskelig å gi en fullstendig vurdering av da disse disse delvis ligger skjult i boligens vegger og konstruksjoner. Undertegnede har ikke vurdert, kun beskrevet røranlegget av den grunn at dette krever spesielt utstyr og kompetanse. Alder, fortetting og brudd kan være risikomomenter i et hvert anlegg. Tegn til dette ble ikke observert eller opplyst på befaringsdagen Vurdering av avvik: - Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning. - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Vannrørene er ikke plugget mot varerør/ytterrør i benkeskap. Dette kan medføre skader på konstruksjoner ved en eventuell lekkasje. Løse vannrør på loftet som ikke er tilstrekkelig festet eller tilkoblet. Konsekvens/tiltak: - I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør. - Det bør foretas tiltak på anlegget som sikrer bedre løsning på eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system. Det anbefales en gjennomgang av boligens vannrør av autorisert rørlegger. Avløpsrør: Interne og synlig avløpsrør i plast. Tilstandsgrad er satt ut fra vurdering av de bygningsdelene som var tilgjengelige og mulige å bedømme ut fra en visuell befaring. Vurdering av avvik: - Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger. Det er i tillegg løse avløpsrør på loftet som ikke er tilkoblet hybelkjøkkenet. Konsekvens/tiltak: - Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. - I forbindelse med oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør. Det anbefales at avløpsrør gjennomgåes av autorisert rørlegger. Ventilasjon: Boligen har en naturlig ventilasjonsløsning som var vanlig på byggetidspunktet. Systemet er enklere enn dagens mekaniske løsninger og baserer seg i hovedsak på luftgjennomstrømning via passive ventiler og naturlig trekk i konstruksjonen. Luftkapasiteten og mengden luftutskiftning er ikke målt, da dette krever spesialisert utstyr og faller utenfor omfanget av en nivå 1-undersøkelse. Vurdering av avvik: - Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Det mangler tilluftsventiler i flere oppholdsrom. Naturlig ventilasjon vurderes generelt til å ha tilstandsgrad 2, ettersom det ikke oppfyller dagens strenge krav til ventilasjon. Dette gjelder selv om løsningen er i tråd med standarden for boliger oppført i denne tidsperioden. Konsekvens/tiltak: - Det bør etableres veggventiler/vindusventiler i alle oppholdsrom som ikke har det. Varmtvannstank: Boligen har 2 107 liters varmtvannsberedere plassert under trappen i kjelleren. Det er ukjent når berederene er installert, men de ser relativt nye ut. Vurdering av avvik: - Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank. Konsekvens/tiltak: - Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller lekkasjesikring ved varmtvannstank. Fuktsikring og drenering: Av naturlige årsaker er kontroll av drenering og drenerende masser begrenset. Utover dette antas dreneringen å være utført i henhold til praksis og krav på byggetid. Dreneringens levetid er avhengig av utførelse, belastning (bygningens beliggenhet) og fyllmasser rundt dreneringen. Det er synlig knottepapp på utsiden av huset. Punktet må sees i sammenheng ?Rom under terreng? Vurdering av avvik: - Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. Det mangler topplist på grunnmurspappen. Konsekvens/tiltak: - Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende. Grunnmur og fundamenter: Grunnmur i betong, antatt fundamentert på faste, komprimerte masser eller fjell. Vurdering av avvik: - Det er registrert horisontalriss som er symptom på jordtrykk. Eldre værslitt grunnmur med misfarging, malingsavflassing, Normal tid før utbedring av betongvegg eller murt vegg av blokker er 20 - 60 år. Normal tid før reparasjon av lettklinker, porebetong er 20 - 60 år. Konsekvens/tiltak: - Utbedringer og vedlikeholdsarbeid er påregnelig. Forstøtningsmurer: Forstøtningsmurer i betong. Det er avvik: Forstøtningsmur med værslitte overflater og rissdannelser. Tiltak: Utbedringer og vedlikeholdsarbeid er påregnelig. Forhold som har fått TG3: Baderomsvundu 2.etasje Vindu med trerammer og isloerglass med ukjent alder. Det er avvik: - Det er påvist svertesopp og fukt i vindueskarm bak veggen på baderommet. Tiltak: - Det må påberegnes utskifting av vinduet. Kostnadsestimat: Under 10 000 Overflater Loft: Gulv: Fliser på bad. Belegg på soverommet. Kryssfiner i resten av loftet. Vegger: Glatte malte flater på bad. Malt panel ellers. Himling: Glatte, malte flater på baderommet. Himlingsplater ellers i etasjen. Himlingshøyden er målt fra 2,17m til 1,08m. Etasjen har skråtak. 2.etasje: Gulv: Flislagte gulv på baderommet. Belegg i stuen Laminat ellers i etasjen. Vegger: Flissatte veggflater på bad. Malt tapet i stuen og på soverommet. Ellers glatte, malte flater. Himling: Glatte, malte flater på baderommet, gang og bod. Himlingsplater ellers i etasjen. Himlingshøyden i etasjenes målt til 2,52m til bjelkelaget i stuen og 2,45m på soverommet. Kjeller: Gulv: Flislagt gulv på baderommet. Laminat ellers i etasjen. Vegger: Flissatte veggflater på baderommet. Glatte, malte flater ellers i etasjen. Himling: Glatte, malte himlingsflater. Himlingshøyden er målt til 2,17m i stue/kjøkken. Vurdering av avvik: - Det er stedvis påvist synlige skader på overflater. Boligen har omfattende avvik på overflater som samlet sett gir grunnlag for tilstandsgrad 3 (TG3). På loftet består gulvene kun av skrudde finerplater, og det er en åpen vegg på baksiden av badet. Videre er det en åpning i kneveggen som gir direkte forbindelse mellom loftet og etasjen under. I 2. etasje mangler himlingen i stuen, og bjelkelaget er synlig. Dette gjelder også et område på ca. 2 m² i et av soverommene. I stuen er det et hull i gulvet som er dekket med en finerplate. Laminatgulvet på kjøkkenet har synlige skader som svelling og sprekker. I kjelleren fremstår overflatene som tilfredsstillende uten større avvik. Selger opplyser at det har vært en vannlekkasje på loftet som har ført til følgeskader mellom etasjene, noe som bidrar til vurderingen av TG3 for overflater. Konsekvens/tiltak - Overflater må utbedres eller skiftes. Boligens overflater må moderniseres for å oppnå en tilfredsstillende standard. På loftet bør det legges et fullverdig gulv, åpningen i kneveggen må tettes, og den åpne veggen på baksiden av badet må lukkes. I 2. etasje må himling etableres både i stuen og på soverommet der bjelkelaget er synlig, samt at hullet i stuegulvet må utbedres permanent. Skadene på laminatgulvet på kjøkkenet krever utskifting av gulvet. Arbeidene bør utføres av fagfolk for å sikre at løsningene er i tråd med gjeldende forskrifter og oppfyller moderne standard. Disse tiltakene vil også bidra til å redusere risikoen for ytterligere følgeskader etter tidligere vannlekkasje. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Etasjeskille/gulv mot grunn: Etasjeskiller i trebjelkelag. Vurdering av avvik: - Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det største avviket er målt på loftet. Det er i tillegg utfordrende å måle høydeforskjell på de fleste gulvene i boligen, da de er mangelfulle. Konsekvens/tiltak: - For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak. Oppgitte kostnadsestimat gjelder kun avretting av selve etasjeskillet. Ytterligere kontroll, vurderinger og eventuelt dimensjonering av bjelkelaget må utføres, særlig dersom gulv/etasjeskille skal avrettes ved bruk av flytesparkel, noe som vil tilføre laster til konstruksjonen. Eventuelle tilleggsarbeider og kostnader forbundet med dimensjonering, forsterkning, utskifting av overflater, heving av dører osv. er ikke inkludert i kostnadsestimatet. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Sluk, membran og tettesjikt (loft, bad): Plastsluk. Det er ingen synlig membran i sluket. Dette utelukker ikke at det benyttet membran, men sier at det ikke er mulig å fastslå hvordan en evt. membranløsning er. Merk at sluk må renses jevnlig for å unngå lukt og tett sluk samt for å forlenge slukets levetid. Vurdering av avvik: - Det er påvist utette rørgjennomføringer i våtsone. Rørføringer går gjennom veggen under badekaret, men det er ingen synlige tegn til at mansjetter er brukt ved disse gjennomføringene. Dette medfører at overgangen mellom rørene og veggen ikke er tett, noe som øker risikoen for vannlekkasje og fuktskader i omkringliggende konstruksjoner. Konsekvens/tiltak: - Badet/våtsonen står foran en full oppgradering Det anbefales å utbedre gjennomføringene ved å installere mansjetter som sikrer en tett og forskriftsmessig overgang mellom rørene og veggen. Dette arbeidet bør kombineres med en kontroll av våtrommets øvrige tettesjikt for å avdekke eventuelle skjulte feil eller mangler. Arbeidet må utføres av kvalifiserte fagfolk for å sikre riktig utførelse og redusere risikoen for fremtidige skader. Kostnadsestimat: 1.Lokal utbedring: Hvis utbedringen begrenses til installasjon av mansjetter rundt de aktuelle rørgjennomføringene, anslås kostnadene til kr 10.000?25.000, avhengig av tilgangen til området og nødvendig arbeid. 2.Omfattende utbedring: Dersom det avdekkes mangler i våtrommets tettesjikt som krever mer omfattende tiltak, kan en renovering av badet være nødvendig. Kostnadene for en full renovering anslås til kr 150.000? 300.000, avhengig av badets størrelse og materialvalg. Kommentar: En grundigere vurdering anbefales for å fastslå omfanget av nødvendige tiltak, og det er viktig å dokumentere arbeidet som utføres for å sikre at det oppfyller gjeldende forskriftskrav. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Ventilasjon: Det er ingen ventilering. Vurdering av avvik: - Rommet har ingen ventilasjon Baderommet på loftet har ingen ventilasjon, noe som er i strid med gjeldende krav til ventilering av våtrom. Manglende ventilasjon kan føre til opphopning av fuktighet, økt risiko for kondens og utvikling av mugg eller andre fuktrelaterte skader. Andre tiltak: Det anbefales å etablere en tilfredsstillende ventilasjonsløsning på baderommet. Dette kan inkludere installasjon av en elektrisk avtrekksvifte med egen kanal ut av bygningen, eller andre egnede tiltak som sikrer god luftutskifting. Alternativt bør det vurderes å etablere tilluft, for eksempel ved å installere en luftespalte i dørbladet. Kostnadsestimat: Lokal utbedring: Installasjon av en avtrekksvifte og nødvendig kanalføring anslås til kr 10.000?30.000, avhengig av tilgang til installasjonsområdet og eksisterende bygningsstruktur. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Sluk, membran og tettesjikt (kjeller, bad): Plastsluk med synlig klemring. Merk at sluk må renses jevnlig for å unngå lukt og tett sluk samt for å forlenge slukets levetid. Vurdering av avvik: - Det er ikke tilfredsstillende membran/tettesjikt på våtrommet. Sluket er synlig på begge sider av klemringen, noe som indikerer at det ikke er brukt slukmansjett. Dette fører til at overgangen mellom membran og sluk ikke er tett, noe som øker risikoen for vannlekkasje og følgeskader. Videre er det ingen synlige tegn til at membran er benyttet på våtrommet, noe som forsterker risikoen for fuktskader. Konsekvens/tiltak: - Det må etableres tilfredsstillende tettesjikt/membran på våtrommet. Det anbefales å utbedre våtrommets tettesjikt ved å installere en slukmansjett og legge ny membran som sikrer en tett og forskriftsmessig utførelse. For å gjøre dette må våtrommet renoveres, inkludert demontering av eksisterende konstruksjon og påføring av membran i henhold til gjeldende krav. Arbeidet bør utføres av kvalifiserte fagfolk for å sikre korrekt utførelse og redusere risikoen for fremtidige skader. 1.Lokal utbedring: Dersom det er mulig å begrense tiltaket til en lokal utbedring rundt sluket, med installasjon av slukmansjett og tetting av membranen, kan kostnadene anslås til kr 20.000?50.000, avhengig av tilgangen til området og omfanget av nødvendig arbeid. 2.Full renovering av våtrommet: Hvis det viser seg at våtrommets tettesjikt generelt er mangelfullt, og hele badet må renoveres, inkludert oppbygging av nytt tettesjikt, kan kostnadene anslås til kr 150.000? 300.000, avhengig av våtrommets størrelse, materialvalg og kompleksitet. Kommentar: En grundigere inspeksjon anbefales for å fastslå omfanget av nødvendige tiltak. Det bør også vurderes om andre deler av våtrommet har skjulte feil som krever utbedring. Dette arbeidet bør utføres av kvalifiserte fagfolk med dokumentasjon på utført arbeid. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Avtrekk (kjeller, stue/kjøkken): Kjøkkenventilator med avtrekk til kanal. Det er ukjent hvor avtrekket er ført. Tilstandsgrad er satt ut fra dagens løsning. Eventuell endring av løsningen vil kunne gi endret tilstandsgrad. Vurdering av avvik: - Det er ikke påvist noen form for ventilering av kjøkkenrommet (lukket rom). Rommet mangler tilluft fra veggventiler. Konsekvens/tiltak: - Det må foretas nærmere undersøkelser og tiltak for å etablere ventilasjon. Kostnadsestimat: Under 10 000 Avtrekk (loft, stue/kjøkken): Kjøkkenet har ingen ventilering. Vurdering av avvik: - Det er ikke påvist noen form for ventilering av kjøkkenrommet (lukket rom). Konsekvens/tiltak: - Det må foretas nærmere undersøkelser og tiltak for å etablere ventilasjon. - Det bør om mulig etableres mekanisk avtrekk ut. Kostnadsestimat: Under 10 000 Elektrisk anlegg: Sikringsskap er plassert i trapperom. Automatsikringer. 13 fordelerkurser og hovedsikring. Selvavlesende strømmåler er installert. Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet. 1. Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)? Nei Spørsmål til eier 2. Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet? Ukjent 3. Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999? Ja Eksisterer det samsvarserklæring? Ja På deler av arbeidet fra 2023. Tidligere arbeider er ikke kjent. SG Elektriker As Utført følgende: Trekking og tilkobling av elinstallasjon i kjøkken 3. etasje. Utskiftning av defekte stikkontakter rundt i boligen. Montert lamper. kontrollert varme i badene. Samsvarserklæringen er fremlagt i form av tidligere salgsoppgave. 4. Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet ? Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år? Nei 5. Forekommer det ofte at sikringene løses ut? Ukjent 6. Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg? Nei Generelt om anlegget 7. Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank Nei 8. Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet? Ja Inntak og sikringsskap 9. Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger? Nei 10. Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer? Nei 11. Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll? Ja Det er flere steder i boligen det er løse ledninger og hvor disse ikke er tilstrekkelig festet. Kursfortegnelsen er mangelfull. Det anbefales at det gjennomføres en utvidet EL-kontroll i boligen, av anlegget i sin helhet. En utvidet EL-kontroll er en vesentlig grundigere og omfattende kontroll av EL-anlegg enn kun tilsyn. Det påpekes at dette kun er en anbefaling da takstmann ikke har kompetanse eller lov til å utføre full vurdering av det elektriske anlegget. I henhold til gjeldende forskrift og standard må alle avvik, store og små, utbedres for å oppnå TG1 på det elektriske anlegget. Dette er bakgrunnen for gitte tilstandsgrad. Generell kommentar For at anlegget skal ha nødvendig lovlig dokumentasjon må det gjennomføres en kontroll av anlegget og eventuelt innhentes en samsvarserklæring. Kostnadsestimatet gjelder utgifter til å gjennomføre en el-kontroll samt festing av kabler og brytere. En kontroll vil kunne avdekke videre forhold som det ikke er mulig å estimere nå. Hva det vil koste å dokumentere tilstanden på el-anlegget, eventuelt fremskaffe samsvarserklæring, er heller ikke noe som kan estimeres nå, men det må innhentes pristilbud på dette. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Branntekniske forhold: Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål som fremkommer under. Tilstandsgraden er basert på retningslinjer til disse spørsmålene i bransjestandarden NS3600. Dette kan ikke sammenlignes med en fullstendig kontroll av branntekniske forhold av offentlig myndighet, eller en vurdering av boligens branntekniske forhold eller prosjektering fra en rådgiver med spesialkompetanse. En bygningssakkyndig har verken kompetanse til å gi slik veiledning eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen. Det kan være feil og mangler om branntekniske forhold som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller rådgivning Brannslukkingsapparat i boligen Lovpålagt røykvarsler/brannslukningsutstyr skal følge boligen ved salg. Det er viktig at selger sørger for at dette er i orden ved salg. Alarmanlegg og øvrig utstyr er ikke fysisk testet av takstmann, kun visuelt inspisert. Generell info om brannslukkingsutstyr (i henhold til TEK17): Boligbygg (risikoklasse 4) må ha enten håndslokkeapparat eller egnet brannslange som rekker inn i alle rom. Håndslokkeapparater kan være pulverapparater på minimum 6 kg med ABC-pulver eller skum- og vannapparater på minimum 9 liter eller på minimum 6 liter og med effektivitetsklasse minst 21A etter NS-EN 3- 7:2004. I bolig kan det benyttes formstabil brannslange med innvendig diameter på minimum 10 mm. Brannslange må ikke være lengre enn 30 meter ved fullt uttrekk. Antall og dekningsområde av brannslanger og håndslokkeapparater må være slik at alle rom i hele bygningen dekkes. Brannslokkeutstyr må være plassert slik at brukerne lett kan finne fram til det og kunne ha mulighet til å slokke branntilløp i startfasen før det utvikler seg til en større brann. Generell info om brannvarslere (i henhold til TEK17): Brann-/røykdetektorer i leiligheter i boligbygninger må dekke områdene kjøkken, stue og sone utenfor soverom. Dessuten må følgende være oppfylt: - Det må være minst én detektor per etasje. - Akustiske alarmorganer må plasseres slik at alarmstyrken er minst 60 dB i oppholdsrom og soverom når mellomliggende dører er lukket. 1. Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985? Nei 2. Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år? Nei 3. Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985? Ja Det mangler røkvarslere på loft. 4. Er det skader på røykvarslere? Nei Kostnadsestimat: Under 10 000
Innbo og løsøre
Bransjens liste over løsøre og tilbehør legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen følger vedlagt salgsoppgaven. Det er full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg. Hvis hvitevarer og/eller annet teknisk utstyr medfølger, gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på disse.
Hvitevarer
Kun hvitevarer som er spesifikt angitt i salgsoppgaven, følger med. Dette gjelder uavhengig av om hvitevaren(e) eventuelt kan anses som integrerte.
Parkering
Parkering i halvpart av garasje og i gårdsplass.
Forsikringsselskap
Storebrand
Radonmåling
Det gjøres oppmerksom på utleiers plikt til å radonmåle utleieenheter. Målt årsmiddelverdi skal være under 200 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter) i oppholdsrom. I tillegg skal tiltak for å redusere radonnivået alltid gjennomføres dersom det overstiger 100 Bq/m3. Selger har ikke foretatt radonmåling. Interessenter gjøres oppmerksom på at det som resultat av fremtidige målinger, vil kunne bli nødvendig å treffe radonreduserende tiltak. Slike eventuelle tiltak vil da måtte bekostes og utføres av kjøper.
Diverse
Areal i salgsoppgaven er hentet fra tilstandsrapporten. Boligens areal oppgis i BRA (bruksareal), som deles i underkategoriene BRA-i (arealet innenfor boenheten), BRA-e (arealet utenfor boenheten(e) og som tilhører denne, slik som for eksempel boder hvor adkomsten er utenfor boenheten), og BRA-b (arealet av innglasset balkong, veranda eller altan når denne er tilknyttet boenheten). TBA er arealet av terrasser, åpne balkonger og åpen altan tilknyttet boenheten.
Prisantydning inkl. omkostninger
4 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- Omkostninger 105 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 15 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 106 350 (Omkostninger totalt) 122 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 125 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 4 306 350 (Totalpris. inkl. omkostninger) 4 322 250 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 4 325 050 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer. - Oppvarming
Elektriske panelovner. Vedkamin i 2.etasje.
Energiklasse
unknown
Info energiklasse
Alle som skal selge eller leie ut eiendom må som hovedregel energimerke boligen og fremskaffe en energiattest. Unntak gjelder blant annet for frittstående bygninger med bruksareal på mindre enn 50 m². Det er eier som plikter å fremlegge energiattest og eier er selv ansvarlig for at opplysningene er riktige. For ytterligere informasjon se www.energimerking.no. Dersom eier har energimerket boligen vil komplett energiattest fås ved henvendelse til megler. - Kommunale avgifter
32445
Kommunale avgifter år
2025
Info kommunale avgifter
De kommunale avgiftene omfatter vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr samt feie- og tilsynsavgift. Det gjøres oppmerksom på at det kan forekomme variasjon i avgiftene som følge av forbruk og eventuelle kommunale endringer av gebyr/avgift
Info om eiendomsskatt
Eiendomsskatten ved forrige beregning var kr 0,- Det gjøres oppmerksom på at det kan komme endringer i regelverket knyttet til eiendomsskatt. Beregning av eiendomsskatt vil kunne avhenge av om boligen er primær- eller sekundærbolig. I borettslag, boligsameier og boligaksjeselskap vil eiendomsskatten skrives ut til borettslaget, boligsameiet eller boligaksjeselskapet og deretter bli fordelt på de enkelte eiere. Dette kan medføre økning i felleskostnadene.
Formuesverdi primær
1087500
Formuesverdi primær år
2023
Formuesverdi sekundær
4350000
Formuesverdi sekundær år
2023
Andre utgifter
Utover det som er nevnt under punktet «kommunale avgifter» og fyll inn eventuelle andre relevante punkt, påløper kostnader til for eksempel strøm, fyring/brensel, forsikring, innvendig/utvendig vedlikehold og abonnement til tv og internett.
Tilbud lånefinansiering
Aktiv Eiendomsmegling samarbeider med sparebankene i Eika Alliansen om formidling av finansielle tjenester. Ta gjerne kontakt med megler for formidling av et uforpliktende tilbud om finansiering. Meglerforetaket kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester. - Tinglyste heftelser og rettigheter
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver: 301/190/107/2: 20.07.1928 - Dokumentnr: 920876 - Bestemmelse om veg Bestemmelse om benyttelse Med flere bestemmelser Overført fra: Knr:0301 Gnr:190 Bnr:107 Gjelder denne registerenheten med flere 27.04.1950 - Dokumentnr: 4871 - Bestemmelse om veg Bestemmelse om gjerde Bestemmelse om kloakkledning Med flere bestemmelser Overført fra: Knr:0301 Gnr:190 Bnr:107 Gjelder denne registerenheten med flere 04.02.1959 - Dokumentnr: 1248 - Bestemmelse om gjerde Bestemmelse om kloakkledning Med flere bestemmelser Dok. tgl. m/dbnr. 1248 - 1262 Overført fra: Knr:0301 Gnr:190 Bnr:107 Gjelder denne registerenheten med flere 04.12.1972 - Dokumentnr: 20770 - Bestemmelse om bebyggelse Byggeforbud på nærmere angitt avstand Dok. tgl. m/dbnr. 20770 - 20771 Overført fra: Knr:0301 Gnr:190 Bnr:107 Gjelder denne registerenheten med flere 19.01.2006 - Dokumentnr: 4216 - Erklæring/avtale Denne seksjon har tilleggsdel - areal. 19.01.2006 - Dokumentnr: 4216 - Seksjonering Opprettet seksjoner: Snr: 2 Formål: Bolig Sameiebrøk: 1/2 Bestemmelser om tilleggsdel, se under servitutter. Gjelder seksjon nr. 1 og 2
Ferdigattest/brukstillatelse
Det foreligger et ekspedisjons-dokument for boligen datert 27.04.1948. Det er kommentert i dokumentet at fasadene ikke er anbefalt godkjent, og at tegninger må sendes inn. I følge opplysninger fra kommunen foreligger det verken midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest på eiendommen, og plan- og bygningslovens formelle forutsetning for lovlig bruk av eiendommen kan derfor ikke dokumenteres. Det foreligger ferdigattest for bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel, datert 22.03.2024. Det foreligger ferdigattest for garasje datert 08.12.1989.
Vei, vann og avløp
Eiendommen er tilknyttet offentlig vann- og avløpsnett.
Regulerings- og arealplanner
Eiendommen ligger i et område regulert til boligformål. Kommuneplanen 2015-2030, vedtatt av bystyret 23.09.2015. Reguleringsplaner vedtatt etter 17.09.2014 og til 23.09.2015 vil gjelde foran kommuneplanen ved motstrid. Reguleringsplaner vedtatt etter kommuneplanen vil gjelde foran kommuneplanen ved motstrid. S-4220: REGULERINGSPLAN FOR SMÅHUSOMRÅDER I OSLOS YTRE BY,(SMÅHUSPLANEN). Ny § 6, 7, 8 ,9, 10, 12, 18 og 20, vedtatt 12.6.13. Ny § 9, 4. ledd og § 10, 1. ledd andre setning, vedtatt 17.3.15. BUK-sak 57/15. Vedtaksdato: 15.03.2006. 1049220: Ang. regulering og utparsellering av eiendommen Prinsdal, gnr 190, bnr 1, 4 og 5. Vedtaksdato: 15.11.1920.
Adgang til utleie
Det er ikke kjent at det foreligger offentligrettslige regler som er til hinder for at hele eiendommen leies ut.
Legalpant
Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt og kommunale avgifter/gebyrer. - Lovanvendelse
Eiendommen skal overleveres til kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig, før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett, kan som hovedregel ikke gjøre gjeldende som mangel noe kjøper burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Hvis noe trenger avklaring, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en fagkyndig før det legges inn bud. Kjøper har krav på at eiendommen er i henhold til avtalen. Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, kan eiendommen ha en mangel dersom den ikke er slik kjøper må kunne forvente ut ifra blant annet boligens alder, type og synlige tilstand. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som ikke er rettet i tide på en tydelig måte, og man må gå ut fra at opplysningen har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje, og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som gjør utbedringer nødvendig. Normal slitasje og skader som trenger utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente, og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan også ha en mangel hvis opplyst areal avviker fra faktisk størrelse. Avviket må være minst 2 prosent, og minst 1 kvadratmeter. Det er likevel ikke en mangel dersom selger godtgjør at kjøperen ikke la vekt på opplysningen, jf. avhendingsloven § 3-3 (2). Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning, må kjøper selv dekke tap/kostnader opp til et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen. Hvis kjøper ikke er forbruker, selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset, jf. avhl. § 3-9, første ledd 2. pkt. Avhl. § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt et innendørs arealavvik karakteriseres som en mangel vurderes etter avhl. § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Budgivning
Budgivning i forbrukerforhold Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Eiendomsmegler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden og kan ikke videreformidle bud med en kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter klokken 11:30 anbefaler vi akseptfrist på minimum 30 minutter. Bud bør legges inn i god tid før konkurrerende buds akseptfrist utløper. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon om budgivning i salgsoppgaven. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Alle bud vil bli gjort kjent for kjøper og selger i handelen. Øvrige budgivere kan be om å få en kopi av budjournal i anonymisert form. Budgivning utenfor forbrukerforhold Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Det anbefales at hvert bud har en akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden. Vi anbefaler minimum 30 minutter akseptfrist. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Opplysningene i salgsoppgaven er godkjent av selger. Alle interessenter oppfordres imidlertid til grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med fagmann før bud inngis. Etter aksept av bud, vil eiendommens salgssum bli meddelt de som ev. måtte etterspørre denne. Eiendommens salgssum vil bli offentlig tilgjengelig ved overføring av hjemmel.
Omk. Kjøper beskrivelse
4 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- Omkostninger 105 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 15 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 106 350 (Omkostninger totalt) 122 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 125 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 4 306 350 (Totalpris. inkl. omkostninger) 4 322 250 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 4 325 050 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.
Omk. kjøper beløp
106350
Betalingsbetingelser
Med mindre annet er avtalt forutsettes det at kjøpesum inkludert omkostninger er innbetalt og disponibelt på meglerforetakets klientkonto innen overtakelse. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon.
Hvitvaskingsreglene
Megler har plikt til å gjennomføre kundetiltak. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager er misligholdet vesentlig. Dette gir selger rett til å heve og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning.
Personopplysningsloven
Personopplysninger blir behandlet i samsvar med personopplysningsloven.
Boligselgerforsikring
Selger har ikke tegnet boligselgerforsikring på boligen. Selger har likevel utarbeidet en egenerklæring som kjøper bør gjøre seg kjent med før budgivning.
Boligkjøperforsikring
Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring, med tillegg av fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Boligkjøperforsikring Pluss betales årlig. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at boligkjøperforsikring kun kan tegnes av forbruker. Meglerforetaket mottar kr 4 200/4 600/5 000 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av Boligkjøperforsikring Pluss.
Meglers vederlag
Det er avtalt provisjonsbasert vederlag tilsvarende 1% av kjøpesum for gjennomføring av salgsoppdraget. I tillegg er det avtalt at oppdragsgiver skal dekke tilretteleggingsgebyr kr 12 900,- oppgjørshonorar kr 9 900,- og visninger kr 2 000, - pr. stk.. Minimumsprovisjonen er avtalt til kr 40 000,-. Meglerforetaket har krav på å få dekket avtalte utlegg i henhold til oppdragsavtale totalt kr 59 245,-. Utleggene omfatter fotograf, betalingsutsettelse, kommunale opplysninger, markedspakke, oppgjørshonorar, søk eiendomsregister, tilretteleggingsgebyr og vinsinger pr. stk. Dersom handel ikke kommer i stand eller oppdraget sies opp, har megler krav på å få dekket vederlag stort kr 35 000,- for utført arbeid, samt øvrige avtalte vederlag og utlegg. Dersom det er utført mindre enn 10 timers arbeid faktureres et rimelig vederlag tilsvarende 3 300 kr pr. time. Alle beløp er inkl. mva.