aktiv-eiendomsmegling
Torbjørn Skjøren v/Aktiv Eiendomsmegling har gleden av å presentere Hanna Ruuds vei 3A!
Torbjørn Skjøren v/Aktiv Eiendomsmegling har gleden av å presentere Hanna Ruuds vei 3A!

RÆLINGEN Hanna Ruuds veg 3A

Sentrumsnær og innholdsrik enebolig med 2 hybler | 4 soverom og 2 bad i hoveddel | Dobbel garasje med elbil lader

 • kr 9 600 000
 • BRA 298 m²
 • 5 soverom
 • Prisantydningkr 9 600 000
 • Omkostningerkr 259 140
 • Totalpris inkl. omkostningerkr 9 859 140
 • ObjektstypeEnebolig
 • EierformSelveier
 • Byggeår1950
 • Soverom5
 • ArealP-rom 256 m²
 • Tomt994.5 m²
 • Eierform tomtEiet
 • 9 600 000,- (Prisantydning)   Omkostninger: 15 100,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))  240,- (Pantattest kjøper - lagt ut av megler) 500,- (Tingl.gebyr pantedokument) 500,- (Tingl.gebyr skjøte) 240 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 9 600 000,00))   259 140,- (Omkostninger totalt)   9 859 140,- (Totalpris inkl. omkostninger)  

Meld deg på visning!

Påmelding
Plantegning 1. etasje.
Velkommen til Hanna Ruuds veg 3A - En innholdsrik enebolig på Rælingen! Boligen: -2 hybler i kjeller-etasje med kjøkken, bad og soverom -Alle bad pusset opp i 2019 -2 kjøkken, 2 bad og 4 soverom i hoveddel -Varmekabler på alle bad, Contura peis og varmefolie i stue i 1.etajse (hoveddel) -Dobbel garasje med elbil-lader -Stor hage med gressplen -Gruset gårdsplass med god biloppstillingsplass Området: -Sentrumsnær og gangavstand til "alt" - Kun 15 minutters gange til Lillestrøm togstasjon -Kort vei til skoler, barnehager, dagligvare og offentlig transport -Ca. 15 min med bil til Oslo sentrum (10 min med tog) -Ca. 20 min med bil til Gardermoen (12 min med tog)
Hyggelig kjøkkenkrok.

Hanna Ruuds veg 3A, Akershus

 • Arealbeskrivelse
  Enebolig
  Bruksareal
  -1. underetasje: 101 kvm Kjelleretasje.
  1. etasje: 100 kvm Hovedetasje
  2. etasje: 55 kvm Loftsetasje.
  Primærrom
  -1. underetasje: 101 kvm Trapperom. Hybel 1: Felles gang, kjellerstue, kjøkken, bad/wc og soverom. Hybel 2: Kjellerstue m/ kjøkken, bad/wc og soverom.
  1. etasje: 100 kvm Entré/hall, bad/wc, kjøkken, stue, spisestue og 2 soverom.
  2. etasje: 55 kvm Trapperom, Stue/kjøkken, bad/wc og 2 soverom.
  Sekundærrom
  -1. underetasje: 0 kvm Bod tilhørende hybel 2.

  Garasje
  Bruksareal
  1. etasje: 42 kvm Garasje.
  Sekundærrom
  1. etasje: 42 kvm  Tomt
  994.5m²

  Beskrivelse av tomt
  Skrånede tomt opparbeidet med gressplen, beplantning, prydbusker og trær. Gruslagt/singlet innkjørsel og gårdsplass.

  Beliggenhet
  Eiendommen ligger i et etablert og attraktivt boligområde på Rud i Rælingen kommune. Fra boligen har du kort avstand til både Lillestrøm, Strømmen og Lørenskog hvor du finner alt du måtte trenge innen fasiliteter og servicetilbud og det er kort vei til skoler, barnehager og offentlig transport. Kun 15 minutter å gå fra huset til Lillestrøm togstasjon. Strømmen storsenter er et av Norges største kjøpesenter med 195 butikker, spisesteder og virksomheter. Her finner du butikker innenfor mote, interiør, helsekost, livsstil, elektronikk etc. Liker du bedre å gå i handlegater, kan turen anbefales til Lillestrøm. Ellers er det kun ca. 15 min med bil til Oslo sentrum. Dagligvarehandelen kan gjøres ved blant annet Joker Rælingen, Rema 1000 Kanalveien og Kiwi Slynga. Alle butikkene er innen gangavstand. Det er ca. 20 min gange til Lillestrøm stasjon. Her kan du hoppe på toget i retning Oslo S og Drammen eller retning Gardermoen og Eidsvoll. Stasjonen ligger like ved sentrum av Lillestrøm. Foruten Lillestrøm stasjon, som har både hyppige buss- og togavganger, er næreste bussholdeplass Orderud (7 min å gå). Her går bussen til Enebakk krike og Flateby den ene retningen og til Lillestrøm den andre retningen. Mellom Orderud og Lillestrøm bussterminal er det 6 minutter. Det er kort vei til flere rekreasjonsområder, blant annet Flomvollen tursti, Nebberudsvollen Friluftsbad, Sørum Fritidsgård, Åråsen stadion, Skedsmohallen og Losby golfbane for å nevne noe. Trives du best innendørs, er det kort vei til treningssentrene Fresh Fitness Lillestrøm (21 min gange) og SATS Lillestrøm (18 min gange). Det er ca. 19 min gange til nærmeste skole, Rud barneskole, og til nærmeste barnehage, Torcva Barnehage er det ca. 11 min gange. Her er også en stor gressbane for barna som liker ballspill.

  Adkomst
  Se vedlagte kart. Det vil bli satt opp visningsskilt ved fellesvisninger.

  Bebyggelse
  Området består hovedsakelig av villa og småhusbebyggelse.

  Byggemåte
  Saltak takkonstruksjon med tresperrer. Taket er tekket med sort betongtakstein fra ca. 1985. Takrenner, nedløpsrør og beslag i plastbelagt stål. Yttervegger i utfyllende trebindingsverk kledd utvendig med stående trepanel fra byggeår. Terrassedekke i betong (tak over underliggende bod). Etasjeskiller i trebjelkelag i 1. og 2. etasje. Støpt betongsåle i kjeller. Grunnmur i betong fra byggeår. Bygningen er fundamentert med betongkonstruksjoner til antatt faste masser/grunn.

  Sammendrag selgers egenerklæring
  Kjenner du til om det er/har vært feil tilknyttet våtommene, f.eks. sprekker, lekkasjer, råte, lukt eller soppskader? Svar: Ja. Beskrivelse: Badet nede i venstre hybel har litt fukt. Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Svar: Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Beskrivelse: De gjorde det meste og jeg hjalp til litt. Arbeids utført av: LS Snekker og maler AS. Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Svar: Ja. Beskrivelse: De ble fornyet. Kjenner du til feil eller om har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp? Svar: Ja, av faglært og ufaglært/egeninnsats/dugnad. Beskrivelse: De gjorde det meste og jeg hjalp til litt. Arbeid er utført av: LS Snekker og maler AS. Kjenner du til om det er/har vært problemer med drenering, fuktinnsig, øvrig fukt eller fuktmerker i underetasje/kjeller? Svar: Ja. Beskrivelse: Fukt i badet i venstre hybel. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Svar: Ja, kun av faglært. Beskrivelse: De gjorde alt. Arbeid utført av: Power Expert Veronica Fita. Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Svar: Ja. Beskrivelse: Gått over til automatsikringer. Har du ladeanlegg/ladeboks for elbil i dag? Svar: Ja. Beskrivelse: Har elbil lader. Selges eiendommen med utleiedel, hybel eller tilsvarende? Svar: Ja. Beskrivelse: To hybler i underetasjen. Kjenner du til om det er innredet/bruksendret/bygget ut i kjeller eller loft eller andre deler av boligen? Svar: Ja. Beskrivelse: Bygget to hybler i kjeller + endret planløsning i 2. og 3. etasje. Kjenner du til om det foreligger skaderapporter/tilstandsvurderinger eller utførte målinger? Svar: Ja. Beskrivelse: Takstmannen har foretatt tilstandsvurdering.

  Innhold
  2. etasje: Trapperom, stue/kjøkken, bad/wc og 2 soverom. 1. etasje: Entré/hall, bad/wc, kjøkken, stue, spisestue og 2 soverom. Kjeller: Trapperom, gang, kjellerstue, kjøkken, bad/wc 1, innredet rom, kjellerstue m/ kjøkken, bad/wc 2, soverom og bod.

  Standard
  Innvendige overflater: Hoveddel: Gulv i 2. etasje er lagt med parkett i trapperom, stue/kjøkken og begge soverom. Gulv i 1. etasje er lagt med fliser i entré/hall, laminat i stue og spisestue, parkett på begge soverom og parkett og laminat på kjøkken. Gulv i kjeller er lagt med fliser i trapperom. Vegger i 1. og 2. etasje er hovedsakelig lagt med malte plater. Det er malt MDF-panel (smartpanel) på kjøkken. Vegger i kjeller har hovedsakelig malt MDF-panel. Himling i alle 3 etasjer består hovedsakelig av malte plater, malt trepanel og takess. Hybel 1: Gulv er lagt med laminat i kjellerstue, kjøkken og soverom. Vegger har malte plater og MDF-panel. Himling har takess. Hybel 2: Gulv er lagt med laminat i stue/kjøkken, mellomgang, soverom og bod. Vegger har malt MDF-panel og malt teglstein. Himling har takess. I 1.etasje er det montert Contura peis med glassdør i stue med varmebestandig dekkplate av blikk e.l. på gulv foran peis. Våtrom: Bad/wc i 2.etasje (loft) ble pusset opp i 2019. Badet er helfliset med varmekabler i gulv og malte plater i himling. Badet er innredet med gulvstående toalett, servantinnredning med hvite, profilerte fronter, laminat benkeplate, nedfelt porselenservant, ettgreps servantarmatur og speilskap med belysning. Dusjhjørne rett på gulv med dusjbatteri og hånddusj. Opplegg og plass for vaskemaskin. Bad/wc i 1.etasje ble pusset opp i 2019. Badet er helfliset med varmekabler i gulv og malte plater i himling med downlights-belysning. Badet er innredet med vegghengt toalett og innebygget sisterne, baderomsinnredning med hvite, profilerte fronter, benkeplate i marmor e.l., porselenservant, ettgreps servantarmatur, speil og belysning. Dusjhjørne rett på gulv med dusjforheng, dusjbatteri, regndusj og hånddusj. Frittstående varmtvannsbereder og opplegg for vaskemaskin. Bad/wc i hybel 1 ble pusset opp i 2019. Badet er helfliset med varmekabler i gulv og takess i himling med downlights-belysning. Badet er innredet med vegghengt toalett og innebygget sisterne, servantinnredning med hvite, profilerte fronter, heldekkende servant, ettgreps servantarmatur, overskap, speil og lysarmatur. Dusjhjørne rett på gulv med dusjforheng, dusjbatteri, regndusj og hånddusj. Frittstående varmtvannsbereder og opplegg og plass for vaskemaskin. Bad/wc i hybel 2 ble pusset opp i 2019. Badet er helfliset med varmekabler i gulv og takess i himling med downlights-belysning. Badet er innredet med vegghengt toalett med innebygget sisterne, servantinnredning med hvite, høyglans laminerte fronter, heldekkende servant, ettgreps servantarmatur og speil med belysning. Dusjhjørne rett på gulv med innfellbare glassdører, dusjbatteri, regndusj og hånddusj. Frittstående varmtvannsbereder plassert på stativ i tre over vaskemaskin. Kjøkken: 2. etasje: Kjøkkeninnredning med hvite, profilerte fronter og laminat benkeplate. Nedfelt oppvask- og skyllekum i rustfritt stål og ettgreps kjøkkenarmatur. Integrert glasskeramisk platetopp og stekeovn. Det er satt inn brukt kjøkkeninnredning i senere tid. 1. etasje: IKEA kjøkkeninnredning fra 2010 med hvite profilerte fronter, vitrineskap og heltre benkeplate. Nedfelt oppvask- og skyllekum i rustfritt stål og ettgreps kjøkkenarmatur. Malt trepanel over kjøkkenbenk, fliser rundt kjøkkenventilator og benkebelysning. Sort kjøkkenventilator med avtrekk ut. Opplegg og plass for oppvaskmaskin. Frittstående komfyr, fryseboks og kjøle-/fryseskap. Hybel 1: Kjøkkeninnredning med hvite, profilerte fronter, vitrineskap og laminat benkeplate. Nedfelt benkebeslag med oppvask-/skyllekum i rustfritt stål og ettgreps kjøkkenarmatur. Flislagt vegg over kjøkkenbenk. Kjøkkenventilator med avtrekk ut. Opplegg og plass for oppvaskmaskin. Frittstående komfyr og kjøle-/fryseskap. Ukjent alder. Det er satt inn brukt kjøkkeninnredning i senere tid. Hybel 2: Kjøkkeninnredning fra 2019 med hvite høyglans laminerte fronter og laminerte benkeplater. Nedfeldt oppvaskkum i rustfritt stål og ettgreps kjøkkenarmatur. Flislagt vegg over over kjøkkenbenk og benkebelysning under overskap. Opplegg og plass for vaskemaskin (smal type). Frittstående komfyr og kjøle-/fryseskap. Kjøkkenventilator med kullfilter. Det er montert komfyrvakt. Tekniske installasjoner: Ca. 120-150 liter Høiax varmtvannsbereder plassert på bad/wc i 1.etg, ukjent eksakt årstall. 116 liter Oso varmtvannsbereder datert 05.05.2014 plassert på bad/wc i hybel 1. 113 liter Høiax varmtvannsbereder plassert på bad/wc i hybel 2. Vannrør i kobber, kobber med plastkappe og plast type rør-i-rør av varierende alder. Boligen har 4 stk vannfordelerskap. Hovedstoppekran lokalisert i fordelerskap i kjeller. Avløpsrør av pvc/plast. Stedvis utskiftninger ifm. oppussing av kjøkken og våtrom. Hovedstrekk er trolig av støpejern fra byggeår. Naturlig ventilasjon med friskluftstilførsel via ventiler i yttervegger og spalteventiler i vinduer. 230 V systemspenning. Elektriske anlegget er av varierende årgang med oppgraderinger i senere tid. Delvis skjult og delvis åpent el-anlegg. Delvis jordet og delvis ujordet elanlegg. Boligen har 3 stk sikringsskap. Sikringsskap i 1.etg hoveddel: 63 A hovedsikring, 50 A hovedbryter, 32 A hovedsikring til garasje, overspenningsvern, digital strømmåler og 21 fordelingskurser med jordfeilautomater. Sikringsskap hybel 1: 25 A hovedbryter, seriemåler og 10 fordelingskurser med jordfeilautomater. Sikringsskap hybel 1: 25 A hovedbryter, seriemåler og 10 fordelingskurser med jordfeilautomater. Elektrisk oppvarming. Varmefolie fra 2019 i stue og spisestue i 1.etg, samt flere rom i kjeller. Varmekabler i entré/hall og bad/wc i 1.etg, bad/wc i 2.etg, samt begge bad/wc i kjeller. Downlights i entré/hall, stue, spisestue og bad/wc i 1.etg, trapperom og felles gang i kjeller, kjellerstue og bad/wc i hybel 1, samt stue/kjøkken og bad/wc i hybel 2. Tv- og internett tilknytning. Boligen har røykvarslere og brannslukningsapparat. Eiendommen er gjennomgått av en bygningskyndig og det er utarbeidet en tilstandsrapport. Denne er vedlagt salgsoppgaven. Nedenfor følger informasjon om forhold som har fått TG 2 og TG 3.   Forhold som har fått TG2: Utvendig > Taktekking Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak. Tekkingen har stedvis falmende farge, slitasje og mosedannelse. Konsekvens/tiltak -Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg. -Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. På generelt grunnlag anbefales det at taktekkingen kontrolleres hver vår og høst. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Utvendig > Nedløp og beslag Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet. Det er avvik: Stedvis synlig slitasje og mindre mekaniske skader grunnet alder. Det mangler snøfangere på deler av taket nordøst side (baksiden). Konsekvens/tiltak -Det er ikke krav om utbedring opp til dagens krav. -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. Utskiftinger må påregnes i årene som kommer. Det anbefales å montere snøfangere ved baksiden av huset der fallhøyden er stor. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Utvendig > Veggkonstruksjon Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Stedvis synlig værslitasje, oppsprekk i bordkledning og generelt vedlikeholdsbehov. Det er utført fasadeendring nordvest side - arbeidet fremstår ufagmessig utført. Trekledningen er fra byggeår. Normal tid for utskifting av trekledning er 40 - 60 år. Det må forventes at konstruksjonen ikke tilfredsstiller dagens krav til isolasjon og tetthet. Konsekvens/tiltak -Lokal utbedring må utføres. -Det bør foretas tiltak for å bedre lufting av kledningen. -Det må foretas tiltak for å lukke avviket. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Det må på sikt påregnes etterisolering, skifte av trepanel og etablering av ny damp- og vindsperre dersom man ønsker å møte dagens krav i årene som kommer. På kort sikt anbefales det jevnlig vedlikehold av trepanel for å forlenge levetiden. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Utvendig > Vinduer Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt. Stedvis synlig slitasje grunnet alder. Det må forventes høyere varmetap fra disse vinduene sammenlignet med vinduer fra nyere dato. Normal brukstid på 40 år er lagt til grunn for vurderingen. Konsekvens/tiltak -Vinduer må justeres. -Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på tettesjikt/membran. Det er avvik: Beslag mellom terrassedekket og grunnmur fremstår ufagmessig montert. Terrassen ligger over kjellerrom, usikker konstruksjon. Konstruksjonsutforming gir økt fare for skader. Rekkverkshøyde målt til ca. 0,87 m. Dagens forskriftskrav gjelder - minimum 1,0 m der nivåforskjellen er inntil 10,0 m. Konsekvens/tiltak -Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyde opp til dagens forskriftskrav. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Utvendig > Utvendige trapper Det er avvik: Synlig bruksslitasje og vedlikeholdsbehov. Rekkverkshøyde ble målt til ca. 0,88 m. Dagens forskriftskrav gjelder: Rekkverkshøyde på min. 90 cm, åpninger i mellom rekkverksbord/-spiler og trinnene ikke er større enn 10 cm, samt håndløpere på begge sider av trapp. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Innvendig > Overflater Det er avvik: Det er påvist fuktskader på overflater. Fuktskadet mdf-panel i kjøkken i 1.etg. Fukt -/svelleskadet mdf-panel og takess i kjellerbod. Stedvis bruksslitasje/bruksmerker på gulv og overflater i flere rom. Laminatgulv har antydning til svelleskade i flere rom. Slitt parkettgulv i soverom i 1.etg. Påvist knirk i gulv i enkelte rom. Deler av oppussingsarbeidet fremstår ufagmessig utført. Stedvis manglende listverk og skjøtet listverk med glipper. Skjøtet gulv med glipper mot enkelte terskler. Stedvis ujevnt påført sparkelmasse. Konsekvens/tiltak -Tiltak: -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Fuktskadet mdf-panel må utbedres. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Innvendig > Innvendige dører Det er avvik: Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Stedvis bruksmerker på dører, karmer og listverk. Stedvis ufagmessig montert karm og listverk. Sprekk i terskel til et soverom i 1.etg. Enkelte innerdører tar i terskel/karm. Konsekvens/tiltak -Enkelte dører må justeres. -Det bør foretas tiltak på enkelte dører. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Våtrom > 1.Etasje > Bad/wc > Overflater Gulv Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er avvik: Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Overskytende fugemasse på gulv. Misfargede fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Ufagmessig flislegging/utførelse rundt sluk (sprukket flis, flisbiter/kapp og silikonfuge i stedet for flisfuge). Konsekvens/tiltak -Overflater må utbedres eller skiftes. -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må fallforhold utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > 1.Etasje > Bad/wc > Sanitærutstyr og innredning Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne. Servantinnredning er plassert direkte på gulv og har svelleskade. Baderomsinnredning har skadet front. Ufagmessig montering/flislegging rundt vannfordelerskap. Fordelerskap mangler overløp til gulv. Delvis defekt belysning over speil. Konsekvens/tiltak -Det må gjøres tiltak for å lukke avviket. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Det anbefales å etablere utsparring i flis e.l under toalett for å synliggjøre en evt. lekkasje, alternativt installere waterguard (lekkasjevarsler). Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Overflater vegger og himling Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (ved vask, dusj, badekar, osv.), løsningen eller byggematerialet er uegnet Det er påvist avvik i fuger. Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Svertesopp er registrert Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Misfargede fliser og fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Stedvis oppsprekk i flisfuger. Det er stedvis benyttet silikonfuge (mykfuge) i stedet for flisfuge. Hull i veggfliser for vannrør til varmtvannsbereder. Åpning i vegg til sotluke. Konsekvens/tiltak -Det må gjøres tiltak for å lukke avviket. -Uegnede materialer må fuktbeskyttes/utskiftes. -Overflater må utbedres eller skiftes. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må ovennevnte utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Overflater Gulv Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Svertesopp er registrert Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er påvist avvik i fuger. Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker. Det ble målt ca. 10 mm fall fra overkant gulv ved terskel til topp slukrist. Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Misfargede fliser og fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Stedvis oppsprekk i flisfuger. Det er stedvis benyttet silikonfuge (mykfuge) i stedet for flisfuge. Konsekvens/tiltak -Det må foretas utbedring av fallforhold. -Overflater må utbedres eller skiftes. -Slike riss/sprekker kan indikere bakenforliggende fuktskader, og konstruksjonen bør observeres jevnlig for å vurdere utvikling. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må ovennevnte utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Sanitærutstyr og innredning Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne. Servantinnredning har bruksslitasje og småskader. Det er ikke behov for strakstiltak. Det anbefales å etablere utsparring i flis e.l. Alternativt installere waterguard (lekkasjevarsler). Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Overflater vegger og himling Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er påvist avvik i fuger. Svertesopp er registrert Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Misfargede fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Det er stedvis benyttet silikonfuge (mykfuge) i stedet for flisfuge. Konsekvens/tiltak -Det må foretaes lokal utbedring Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Overflater Gulv Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Svertesopp er registrert Det ble målt ca. 20 mm fall fra overkant gulv ved terskel til topp slukrist. Våtrommet har ingen terskel (flatt ut til tilstøtende rom). Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Misfargede fliser og fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Det er stedvis benyttet silikonfuge (mykfuge) i stedet for flisfuge. Konsekvens/tiltak -Overflater må utbedres eller skiftes. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må fallforhold og overflater utbedres. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Sluk, membran og tettesjikt Det kan ikke konstateres synlig bruk av membran/tettesjikt på våtrommet. Konsekvens/tiltak -Det må gjøres nærmere undersøkelser. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Ventilasjon Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Konsekvens/tiltak -Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l. Våtrom > 2.Etasje (loftsetasje) > Bad/wc > Overflater vegger og himling Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er avvik: Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Overskytende fugemasse på vegger. Misfargede fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Konsekvens/tiltak -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. -Tiltak: For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må ovennevnte utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > 2.Etasje (loftsetasje) > Bad/wc > Overflater Gulv Det er avvik: Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Overskytende fugemasse på gulv. Misfargede fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Våtrommet har ingen terskel (flatt ut til tilstøtende rom). Konsekvens/tiltak -Tiltak: -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må ovennevnte utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > 2.Etasje (loftsetasje) > Bad/wc > Sluk, membran og tettesjikt Det er usikkert om rørgjennomføringene er riktig utført. Ingen synlig membran rundt rørgjennomføringer. Det foreligger ingen dokumentasjon på utførelse, membran etc. Konsekvens/tiltak -Det må gjøres tiltak for å lukke avviket. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > 2.Etasje (loftsetasje) > Bad/wc > Sanitærutstyr og innredning Det er avvik: Det er påvist skader på innredning. Servantinnredning har skade på benkeplate. Ufagmessig montering/flislegging rundt vannfordelerskap. Fordelerskap mangler overløp til gulv. Upraktisk plassering av opplegg for vaskemaskin (smal/liten gåplass). Dørkarm og listverk sitter løst (ufagmessig utførelse). Konsekvens/tiltak -Lokal utbedring må utføres. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Kjøkken > 1.Etasje > Kjøkken > Overflater og innredning Det er påvist fuktskjolder i overflater. Stedvis synlig bruksslitasje på fronter, benkeplater og skapskrog. Flere benkeskap er plassert rett på gulv uten sokkelbein og gulvsokkel. Fuktskade og svertesopp på trepanel og belistning bak oppvaskkum. Konsekvens/tiltak -Overflater må utbedres eller skiftes. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Kjøkken > Kjeller > Kjøkken > Overflater og innredning Det er avvik: Stedvis synlig bruksslitasje på enkelte fronter og benkeplater. Svertesopp på silikon bak oppvaskkum. Det er ikke montert gulvsokler. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Kjøkken > Kjeller > Kjellerstue m/kjøkken > Overflater og innredning Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Det er ikke påvist tegn på at det er montert lekkasjedeteksjon ved oppvaskmaskin/oppvaskkum, dette er et krav på kjøkkenet ut ifra alder. Benkeplater har fukt-/svelleskader. Svertesopp på silikonfuger ved oppvaskkum. Det er ikke montert gulvsokler. Konsekvens/tiltak -Påviste skader må utbedres. -Det må påregnes lokal utbedring/utskiftning. -Det bør monteres lekkasjedeteksjon ved oppvaskmaskin/oppvaskkum. Det må påregnes utskiftning av benkeplater. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Kjøkken > 2.Etasje (loftsetasje) > Stue/kjøkken > Overflater og innredning Det er avvik: Kjøkkeninnredningen mangler bruksfunksjoner/løsninger som er forventbart på et kjøkken. Synlig bruksslitasje. Benkeplater er skjøtet og montert ujevnt. Det er ikke montert gulvsokler. Benkeskap er i ender understøttet av trekloss og en del av plastrør/avløpsrør. Integrert stekeovn står på gulv og mangler skapskrog. Fremstår ufagmessig. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Evt. utskiftning. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Tekniske installasjoner > Ventilasjon Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Konsekvens/tiltak -Det bør etableres veggventiler/vindusventiler i alle oppholdsrom som ikke har det. -Ventilasjonsløsningen må utbedres. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg 230 V systemspenning. Elektriske anlegget er av varierende årgang med oppgraderinger i senere tid. Delvis skjult og delvis åpent el-anlegg. Delvis jordet og delvis ujordet el-anlegg. Boligen har 3 stk sikringsskap. Sikringsskap i 1.etg hoveddel: 63 A hovedsikring, 50 A hovedbryter, 32 A hovedsikring til garasje, overspenningsvern, digital strømmåler og 21 fordelingskurser med jordfeilautomater. Sikringsskap hybel 1: 25 A hovedbryter, seriemåler og 10 fordelingskurser med jordfeilautomater. Sikringsskap hybel 1: 25 A hovedbryter, seriemåler og 10 fordelingskurser med jordfeilautomater. Det antas at det er tilstrekkelig kapasitet til normal bruk. Det foreligger ingen eltilsynsrapport de siste 5 år. Det anbefales på generelt grunnlag gjennomgang av det elektriske anlegget ved overtakelse av eldre/brukt bolig. TG2 gis grunnet manglende tilsyn i senere tid, samt manglende samsvarserklæring og dokumentasjon. En eventuell kontroll må utføres av en autorisert el-takstmann eller en godkjent kontrollør. Utvendig > Takkonstruksjon/Loft Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist fuktskjolder i undertak/takkonstruksjon. Takkonstruksjonen er lukket/skjult. Det tas forbehold om evt. skjulte feil i konstruksjonen grunnet manglende tilgang for inspeksjon. Stedvis synlig fuktmerker i sideloft. Det ble ikke påvist forhøyede fuktverdier på befaringstidspunktet. Konsekvens/tiltak -Lufting/ventilering bør forbedres. Det tas forbehold om takverkets fullstendige tilstand grunnet begrenset tilgang for inspeksjon. Generelt bør takkonstruksjon jevnlig overvåkes/kontrolleres for kondensskader, fukt o.l. grunnet konstruksjonens alder. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Utvendig > Dører Det er avvik: Stedvis bruksmerker på dører, karmer og listverk. Dørene har oppnådd mer enn halvparten av forventet brukstid. Normal brukstid på 30 år er lagt til grunn for vurderingen. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er påvist retningsavvik, stedvis lokale skjevheter og knirk i enkelte rom. 2.etg: Forskjellen mellom høyeste og laveste punkt er på tilfeldige steder oppmålt til ca. 17 mm i nordvestvendt soverom. Ca. 18 mm høydeforskjell i trapperom. Ca. 12 mm i stue/kjøkken. 1.etg: Forskjellen mellom høyeste og laveste punkt er på tilfeldige steder oppmålt til ca. 11 mm i sydøstvendt soverom. Ca. 16 mm i stue og spisestue. På generelt grunnlag opplyses det at ved kjøp av eldre/brukt bolig må det påregnes noe skjevheter grunnet krymp, nedbøyinger osv. Konsekvens/tiltak -For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Innvendig > Radon Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Det var ikke krav til radonsperre da bygningen ble oppført. Fra og med 1. juli 2011 ble det påbudt med radonsperre i alle nye bygninger der mennesker oppholder seg, med mindre konstruksjonen er utformet slik at det ikke er nødvendig. Konsekvens/tiltak -Det bør gjennomføres radonmålinger. Radon målinger blir anbefalt de fleste plasser for å danne seg et bilde av situasjonen angående risiko knyttet til eventuell radon eksponering. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Innvendig > Innvendige trapper Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Trappene har synlig bruksslitasje. Det er ikke montert håndløper på vegg i trappeløpet. Rekkverkshøyde ble målt til ca. 0,80 m. Åpning i rekkverk er større enn 10 cm. Dagens forskriftskrav gjelder: Rekkverkshøyde på min. 90 cm, åpninger i mellom rekkverksbord/-spiler og trinnene ikke er større enn 10 cm, samt håndløpere på begge sider av trapp. Konsekvens/tiltak -Håndløper bør monteres, men det var ikke krav på byggetidspunktet. -Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav. -Det er ikke krav om utbedring av åpninger opp til dagens krav. Normalt ettersyn og vedlikehold må påregnes på sikt. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Våtrom > 1.Etasje > Bad/wc > Ventilasjon Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Ventilasjon Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Konsekvens/tiltak -Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Sanitærutstyr og innredning Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne. Ufagmessig montering/flislegging rundt vannfordelerskap. Det anbefales å etablere utsparring i flis e.l for å synliggjøre en evt. lekkasje, alternativt installere waterguard (lekkasjevarsler). Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Våtrom > Kjeller > Bad/wc 2 > Tilliggende konstruksjoner våtrom Ved andre fuktundersøkelser enn hulltaking, er det ikke påvist indikasjoner på fuktskader. Konsekvens/tiltak -Hulltaking bør gjennomføres for å avklare situasjonen. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Våtrom > 2.Etasje (loftsetasje) > Bad/wc > Ventilasjon Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Konsekvens/tiltak -Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Kjøkken > Kjeller > Kjøkken > Avtrekk Det er avvik: Ventilasjonsrør er ført gjennom vegg mellom hybel 1 og hoveddel, og ut gjennom yttervegg. Det er forsøkt tettet med pakketeip rundt gjennomføringer. Ufagmessig utførelse. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Normalt ettersyn og vedlikehold må pregnes. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Kjøkken > Kjeller > Kjellerstue m/kjøkken > Avtrekk Det er kun kullfilterventilator på kjøkkenet og heller ikke andre forserte/mekaniske avtrekksløsninger fra kokesonen. Konsekvens/tiltak -Om mulig bør det etableres mekanisk/forsert avtrekk ut fra kokesonen. -Det er vanskelig å etablere andre løsninger. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tekniske installasjoner > Avløpsrør Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger. Alder gjelder hovedstrekk. Konsekvens/tiltak -Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tekniske installasjoner > Varmtvannstank Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift. Beredere er tilkoblet strømnettet med stikkontakt. For varmtvannsberedere med effekt på 1500 W eller mer er det krav til til direkte tilkobling til det elektriske anlegget (fast tilkobling). Grunnen til at kravet er innført, er at tilkobling via stikkontakt innebærer en fare for varmgang og brann. Konsekvens/tiltak -Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tomteforhold > Drenering Det er ukjent type/alder/løsning på drenering og tettesjikt på grunnmur. Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt. Det foreligger ingen dokumentasjon på utførelse og type drenering (2011). Det er utifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering kan ha begrenset effekt. Ved fuktsøk i kjellerbod ble det indikert forhøyede fuktverdier i nedkant grunnmur og kjellergulv. Dette kan tyde på sviktende utvendig fuktsikring og/eller kapillært oppsug fra grunnen. Det bemerkes og at boden ligger under terrasse - risikokonstruksjon. Store deler av kjelleretasje er innredet. Det bemerkes at innredning av rom under terreng generelt sett er risikokonstruksjoner med erfaringsmessig hyppig skadefrekvens. Normal tid før vedlikehold av drenssystem med drensledninger er 1 - 5 år. Normal tid før utskifting av drenssystem med drensledninger er 20 - 60 år. Konsekvens/tiltak -Innhent dokumentasjon, om mulig. -Det må foretas nærmere undersøkelser, det kan ikke utelukkes behov for tiltak. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter Det er påvist sprekker i murte/pussede fasader. Sprekk i murte/pussede fasader ved kjellerinngang samt over kjellervindu sydvest side Konsekvens/tiltak -Lokal utbedring må utføres. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tomteforhold > Terrengforhold Det er avvik: Det bør være et markert fall ut fra grunnmuren, minimum 1:50 over en bredde på 3 m ut fra muren. Dette er ikke tilstrekkelig ivaretatt rundt hele huset. Forholdsvis flatt terreng nordøst- og sydvest side (bakside og framside). Konsekvens/tiltak -Tiltak: Ingen strakstiltak nødvendig. Det bør på sikt foretas justering av terreng for å oppnå tilstrekkelig fall fra grunnmuren. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger. Konsekvens/tiltak -Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Kostnadsestimat: Ingen umiddelbar kostnad Forhold som har fått TG3: Innvendig > Pipe og ildsted Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke. Pipevanger er ikke synlige. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe. Det påvist avvik i forhold til synlige pipevanger (pipen skal ha 4 synlige sider). Del av pipe er kledd inn med plater i flere rom. Sotluke i kjeller er plassert bak baderomsvegg i treverk (baderomsvegg i treverk er bygget nærmere enn 300 mm fra sotluke - fare for varmeutvikling). Konsekvens/tiltak -Det må foretas tiltak for å lukke avviket. -Tidspunkt for piperehabilitering nærmer seg. -Pipevanger må gjøres tilgjengelig. -Det bør foretas nærmere undersøkelser av pipeløp. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Innvendig > Rom Under Terreng Det er påvist synlige fukt/råteskader i treverk i underetg./kjeller, hulltaking er derfor ikke nødvendig Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller, det er derfor ikke foretatt hulltaking Ved hulltaking ble det påvist dampsperre/plast bak mdf-panel. Påforet vegg mot terreng er påmontert dampsperre/plast. Dette var vanlig på 1980-1990- tallet, men blir i dag sett på som en risikokonstruksjon og kan forårsake kondensdannelse/fuktskader. Ved fuktsøk med pigger i treverk ble det indikert forhøyde fuktverdier. Det ble målt ca. 27, % fukt (vektprosent) som indikerer fukt. Rommet har synlig fukt-/svelleskadet mdf-panel, muggsopp i vinduskarm og takess i himling som har slått seg. Det stod en avfukter i rommet på befaringsdagen. Mulige årsaker til fukt kan være utetthet fra overliggende terrasse, dårlig ventilasjon, sviktende utvendig fuktsikring og/eller kapillæroppsug. I kjellere av denne alderen må man påregne et kapillært fuktpress fra gulv og nedre del av grunnmur. Gulvet er ikke fuktsikret mot fukt fra grunn. Dette var ikke vanlig da bygningen ble oppført. Konsekvens/tiltak -Det må foretas tiltak for å utbedre årsak til fukt-/råteskadene samt utbedre råteskadene -Det anbefales at alt treverk i kjeller fjernes og at kjelleren har mest mulig åpne murkonstruksjoner med god utlufting. -Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt tilstanden og omfanget på eventuelle skader. Overvåk tilstanden, foreta utbedringer ved behov. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Våtrom > 1.Etasje > Bad/wc > Overflater vegger og himling Svertesopp er registrert Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (ved vask, dusj, badekar, osv.), løsningen eller byggematerialet er uegnet Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under). Det er påvist avvik i fuger. Flis- og fugearbeid fremstår ufagmessig utført. Sprang mellom fliser og fuger. Ujevne flis- og silikonfuger. Overskytende fugemasse på vegger. Misfargede fuger i dusjsone. Svertesopp på fuger i dusjsone. Oppsprekk i flisfuger ved innkassing/innbygd toalett. Åpning/hulrom bak stikkontakt. Hull i himlingsplate for vannrør til varmtvannsbereder. Skade i vegg ved varmtvannsbereder (deler av fliser, våtromsplate, membran m.m er fjernet for å få plass til bereder). Konsekvens/tiltak -Uegnede materialer må fuktbeskyttes/utskiftes. -Overflater må utbedres eller skiftes. -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må ovennevnte utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > 1.Etasje > Bad/wc > Sluk, membran og tettesjikt Det er usikkert om rørgjennomføringene er riktig utført. Membranen bak innebygd sisterne har ukjent utførelse. Det er ikke tilfredsstillende membran/tettesjikt på våtrommet. Det er påvist tegn på utettheter på våtrommet. Ufagmessig utførelse. Membran og overflater ved varmtvannsbereder er skadet (brudd i membran/våtromsystem). Deler av fliser, våtromsplate og veggmembran m.m er fjernet for å få plass til bereder. Mangelfull gulvmembran ved varmtvannsbereder. Sluk mellom toalett og vaskemaskin er tettet med fugemasse (feilmontering av sluk som i ettertid er fyllt/tettet - sluket er ikke i bruk). Det foreligger ingen dokumentasjon på utførelse, membran etc. Konsekvens/tiltak -Andre tiltak: -Det må foretas lokale tiltak for å utbedre utettheter på våtrommet. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må fallforhold utbedres. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Sluk, membran og tettesjikt Det kan ikke konstateres synlig bruk av membran/tettesjikt på våtrommet. Det er påvist tegn på utettheter på våtrommet. Det er påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone. Ufagmessig utførelse. Det er laget åpning i vegg for sotluke lokalisert i vegg bak varmtvannsbereder. Her er det ingen membran, og treverk bygget/montert nære sotluke. Det foreligger ingen dokumentasjon på utførelse, membran etc. Konsekvens/tiltak -Løsningen/utførelsen rundt rørgjennomføringer gir fare for fukt inn i konstruksjoner. -Våtrommets tettesjikt/membran står foran utbedring/utskiftning. -Det må foretas utbedring for å unngå fuktskader i konstruksjonen. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må fallforhold utbedres. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Våtrom > Kjeller > Bad/wc 1 > Fukt i tilliggende konstruksjoner Ved fuktmåling i nedre del av vegg mot våtsone fra tilstøtende rom, måles høye fuktverdier. Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen. Konsekvens/tiltak -Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000 Kjøkken > 2.Etasje (loftsetasje) > Stue/kjøkken > Avtrekk Det er avvik: Det er ikke montert kjøkkenventilator. Konsekvens/tiltak -Tiltak: Kjøkkenventilator må monteres. Kostnadsestimat: Under 10 000 Tekniske installasjoner > Vannledninger Fordelerskap mangler avløp til rom med sluk. Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket. Det er påvist ufagmessig utførelse av vannledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning. Alder gjelder kobberrørene. Vannfordelerskap på bad/wc i 1.etg og 2.etg mangler overløp til gulv, sluk e.l. Vannfordelerskap på bad/wc i 1.etg er montert på en måte som gjør det vanskelig å åpne/lukke fronten. Flere fordelerskap mangler innvendige pakninger rundt skruehull/innfestning (utett). Rørkursene er ikke merket. Konsekvens/tiltak -Det må lages avløp fra rørskapet til rom med sluk, eller andre kompenserende tiltak. -Rørkurser på rør-i-rør system bør merkes. -Anlegget må sjekkes av fagperson, som må utføre eventuelle tiltak på anlegget. -Det bør foretas tiltak på anlegget som sikrer bedre løsning på eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system. Kostnadsestimat: 50 000 - 100 000

  Innbo og løsøre
  Bransjens liste over løsøre og tilbehør legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen følger vedlagt salgsoppgaven. Det er full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg. Hvis hvitevarer og/eller annet teknisk utstyr medfølger, gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på disse.

  Hvitevarer
  Kun hvitevarer som er spesifikt angitt i salgsoppgaven, følger med. Dette gjelder uavhengig av om hvitevaren(e) eventuelt kan anses som integrerte.

  Moderninseringer og påkostninger
  Alle 4 baderom i boligen ble pusset opp i 2019. Kjøkken i 1. etasje (hoveddel) fra 2010.

  TV/Internett/bredbånd
  Tv- og internett tilknytning.

  Parkering
  Parkering i dobbelt garasje, samt biloppstillingsplass ute foran hus og garasje. Elbil-lader er montert.

  Radonmåling
  Det gjøres oppmerksom på utleiers plikt til å radonmåle utleieenheter. Målt årsmiddelverdi skal være under 200 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter) i oppholdsrom. I tillegg skal tiltak for å redusere radonnivået alltid gjennomføres dersom det overstiger 100 Bq/m3. Selger har ikke foretatt radonmåling. Interessenter gjøres oppmerksom på at det som resultat av fremtidige målinger, vil kunne bli nødvendig å treffe radonreduserende tiltak. Slike eventuelle tiltak vil da måtte bekostes og utføres av kjøper.

  Diverse
  Areal i salgsoppgaven er hentet i fra tilstandsrapporten. Fordelingen mellom primærrom (P-rom) og sekundærrom (S-rom) er basert på bruken av rommene på befaringstidspunktet. Rommenes bruk kan derfor være i strid med byggeforskriftene og/eller registrert/godkjent bruk.  Etter aksept av bud, vil eiendommens salgssum bli meddelt de som ev. måtte etterspørre denne. Eiendommens salgssum vil bli offentlig tilgjengelig ved overføring av hjemmel. Vi gjør oppmerksom på at megler har en relasjon til selger.

  Prisantydning inkl. omkostninger
  9 600 000,- (Prisantydning)   Omkostninger: 15 100,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))  240,- (Pantattest kjøper - lagt ut av megler) 500,- (Tingl.gebyr pantedokument) 500,- (Tingl.gebyr skjøte) 240 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 9 600 000,00))   259 140,- (Omkostninger totalt)   9 859 140,- (Totalpris inkl. omkostninger)  

 • Oppvarming
  Contura peis i stue i 1. etasje (hoveddel), varmefolie fra 2019 i stue og spisestue i 1.etasje, varmekabler på alle bad og i entré/hall. Ellers elektrisk oppvarming.

  Energiklasse
  G

 • Kommunale avgifter
  44181

  Kommunale avgifter år
  2023

  Info kommunale avgifter
  Kommunale avgifter er en prognose for året 2023. Fakturert beløp i 2022 var kr. 36 135,38,- og inkluderer avløp, feiing, renovasjon og vann.

  Info om eiendomsskatt
  Rælingen kommune har ikke eiendomsskatt.

  Formuesverdi primær
  2335088

  Formuesverdi primær år
  2021

  Formuesverdi sekundær
  8406318

  Formuesverdi sekundær år
  2021

  Andre utgifter
  Utover det som er nevnt under punktet «kommunale avgifter», påløper kostnader til for eksempel strøm, fyring/brensel, forsikring, innvendig/utvendig vedlikehold og abonnement til tv og internett.

  Tilbud lånefinansiering
  Aktiv Eiendomsmegling samarbeider med sparebankene i Eika Alliansen om formidling av finansielle tjenester. Ta gjerne kontakt med megler for formidling av et uforpliktende tilbud om finansiering. Meglerforetaket kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester. 

 • Tinglyste heftelser og rettigheter
  På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver: 3027/104/248: 06.10.1952 - Dokumentnr: 105002 - Skjønn Elektriske kraftlinjer Rettighetshaver: Glommen Træsliberi AS Gjelder denne registerenheten med flere 02.12.1988 - Dokumentnr: 110761 - Bestemmelse om veg Rettighetshaver: Knr:3027 Gnr:104 Bnr:690 03.07.1943 - Dokumentnr: 2021 - Registrering av grunn Denne matrikkelenhet opprettet fra: Knr:3027 Gnr:104 Bnr:7 14.07.1988 - Dokumentnr: 106207 - Registrering av grunn Utskilt fra denne matrikkelenhet: Knr:3027 Gnr:104 Bnr:690 01.01.2020 - Dokumentnr: 1024715 - Omnummerering ved kommuneendring Tidligere: Knr:0228 Gnr:104 Bnr:248

  Ferdigattest/brukstillatelse
  I følge opplysninger fra kommunen foreligger det ikke verken midlertidig bruktilllatelse eller ferdigattest på eiendommen, og plan- og bygningslovens formelle forutsetning for lovlig bruk av eiendommen kan derfor ikke dokumenteres. Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke overens med dagens bruk. Det foreligger byggetegninger av kjeller og 1. etasje datert 24.04.1951 og 10.08.1965. Det foreligger ingen byggetegninger av 2. etasje. Boligen er tilbygget, ominnredet og bruksendret. Det er bygget to hybler i kjeller, samt ominnredet 1. og 2. etasje (loft). Det foreligger ingen byggemelding, søknad/godkjenning for bruksendring samt ferdigattest. 2. etasje: Det foreligger ingen byggetegning. Etasjen er ominnredet og bruksendret. Dette krever søknad/godkjenning. 1. etasje: Etasjen er ominnredet og bruksendret. Opprinnelig byggemeldt "terrasse" er bygget inn, og er i dag stue og soverom. Det foreligger ingen byggemelding/ferdigattest. Opprinnelig "gang og bad" er i dag utvidet bad/wc. Opprinnelig "vindafng/entré" er i dag entré/hall. Opprinnelig "kjøkken og soverom" er i dag del av entré og kjøkken. Kjelleretasje: Etasjen er ominnredet og bruksendret til 2 hybler. Fasaden er endret - det er satt inn flere vinduer og opprinnelig adkomst/dør er flyttet. Det foreligger ingen byggemelding/ferdigattest. Opprinnelig byggemeldt "gang, kjøkken, vask og hushold" er i dag hybel 1 bestående av kjellerstue, kjøkken, bad/wc og soverom. Vindu i soverom ble målt til ca. 90x90 cm og er montert ca. 1,13 m over gulv. Opprinnelig byggemeldt "stue, soverom, kott, wc og ved" er i dag hybel 2 bestående av kjellerstue m/kjøkken, bad/wc, soverom og bod. Vindu i soverom ble målt til ca. 90x90 cm og er montert ca. 1,19 m over gulv. Rømningsvindu som er montert mer enn 1 m over gulv, må gjøres tilgjengelig f.eks med et permanent og stabilt møbel e.l under. Det er bruken av rommet ved befaring, som avgjør om rommet defineres som P-rom eller S-rom. Dette betyr at rommet både kan være i strid med byggteknisk forskrift og mangle godkjennelse i kommunen for den aktuelle bruken. Eventuell endring av bruk vil kunne forskyve forholdet mellom P-rom og S-rom. Kjøper påtar seg risikoen både for fremtidig bruk og eventuelle pålegg relatert til dette, herunder risikoen for om bruken ikke lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette.       

  Vei, vann og avløp
  Eiendommen er tilknyttet offentlig vann og avløp via private stikkledninger. Merk at private ledninger vedlikeholdes for eiers regning. Eiendommen har adkomst via offentlig vei.

  Regulerings- og arealplanner
  Eiendommen ligger i et område regulert til boliger med tilhørende anlegg. Reguleringsplaner: Id: 155 Navn: Rud skole, skolevegen og omkrngl. Omr Plantype: Eldre reguleringsplan Status: Endelig vedtatt arealplan Ikrafttredelse: 19.06.2002 Delarealer: -Delareal 458 m -Formål: Høyspenningsanlegg -Delareal: 105 m -Formål: Kjørevei -Delareal: 890 m -Formål: Boliger

  Adgang til utleie
  Det gjøres spesielt oppmerksom på at utleid leilighet ikke er godkjent som egen bruksenhet. Kjøper påtar seg risikoen både for fremtidig bruk og eventuelle pålegg relatert til dette, herunder risikoen for om bruken ikke lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette.   

  Legalpant
  Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt og kommunale avgifter/gebyrer.

 • Lovanvendelse
  Eiendommen skal overleveres til kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig, før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett, kan som hovedregel ikke gjøre gjeldende som mangel noe kjøper burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Hvis noe trenger avklaring, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en fagkyndig før det legges inn bud.    Kjøper har krav på at eiendommen er i henhold til avtalen. Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, kan eiendommen ha en mangel dersom den ikke er slik kjøper må kunne forvente ut ifra blant annet boligens alder, type og synlige tilstand. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som ikke er rettet i tide på en tydelig måte, og man må gå ut fra at opplysningen har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje, og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som gjør utbedringer nødvendig. Normal slitasje og skader som trenger utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente, og vil ikke utgjøre en mangel.   Boligen kan også ha en mangel hvis opplyst areal avviker fra faktisk størrelse. Avviket må være minst 2 prosent, og minst 1 kvadratmeter. Det er likevel ikke en mangel dersom selger godtgjør at kjøperen ikke la vekt på opplysningen, jf. avhendingsloven § 3-3 (2). Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning, må kjøper selv dekke tap/kostnader opp til et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen.    Hvis kjøper ikke er forbruker, selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset, jf. avhl. § 3-9, første ledd 2. pkt. Avhl. § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt et innendørs arealavvik karakteriseres som en mangel vurderes etter avhl. § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

  Budgivning
  Budgivning i forbrukerforhold  Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Eiendomsmegler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden og kan ikke videreformidle bud med en kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter klokken 11:30 anbefaler vi akseptfrist på minimum 30 minutter. Bud bør legges inn i god tid før konkurrerende buds akseptfrist utløper. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon om budgivning i salgsoppgaven. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Alle bud vil bli gjort kjent for kjøper og selger i handelen. Øvrige budgivere kan be om å få en kopi av budjournal i anonymisert form.   Budgivning utenfor forbrukerforhold  Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Det anbefales at hvert bud har en akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden. Vi anbefaler minimum 30 minutter akseptfrist. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler.   Opplysningene i salgsoppgaven er godkjent av selger. Alle interessenter oppfordres imidlertid til grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med fagmann før bud inngis.

  Omk. Kjøper beskrivelse
  9 600 000,- (Prisantydning)   Omkostninger: 15 100,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))  240,- (Pantattest kjøper - lagt ut av megler) 500,- (Tingl.gebyr pantedokument) 500,- (Tingl.gebyr skjøte) 240 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 9 600 000,00))   259 140,- (Omkostninger totalt)   9 859 140,- (Totalpris inkl. omkostninger)  

  Omk. kjøper beløp
  259140

  Betalingsbetingelser
  Med mindre annet er avtalt forutsettes det at kjøpesum inkludert omkostninger er innbetalt og disponibelt på meglerforetakets klientkonto innen overtakelse. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon. Det forutsettes av skjøtet tinglyses på ny eier, med mindre det er tatt andre forbehold i budgivningen. 

  Hvitvaskingsreglene
  Megler har plikt til å gjennomføre kundetiltak. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager er misligholdet vesentlig. Dette gir selger rett til å heve og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning.

  Personopplysningsloven
  Personopplysninger blir behandlet i samsvar med personopplysningsloven.

  Boligselgerforsikring
  Selger har tegnet boligselgerforsikring som dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset oppad til MNOK 14. I den forbindelse har selger utarbeidet en egenerklæring som kjøper bør gjøre seg kjent med før budgivning.

  Boligkjøperforsikring
  Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring Pluss og Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Meglerforetaket mottar kr 3 200/3 600/3 500 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av PLUSS.

  Meglers vederlag
  Det er avtalt provisjonsbasert vederlag tilsvarende % av kjøpesum for gjennomføring av salgsoppdraget. I tillegg er det avtalt at oppdragsgiver skal dekke tilretteleggingsgebyr kr  ,- oppgjørshonorar kr  ,- og visninger kr  , -. Minimumsprovisjonen er avtalt til kr  ,-.  Meglerforetaket har krav på å få dekket avtalte utlegg i henhold til oppdragsavtale totalt kr  ,-. Utleggene omfatter... Dersom handel ikke kommer i stand eller oppdraget sies opp, har megler krav på å få dekket vederlag stort kr   ,- per time for utført arbeid, oppad begrenset til kr    ,-, samt øvrige avtalte vederlag og utlegg.  Alle beløp er inkl. mva. 

Danyal Razzaq

Megler

Danyal Razzaq

91 92 26 99

Send e-post

Få beskjed når lignende
boliger kommer for salg

Få en verdivurdering

Siste boliger

Meld deg på vårt nyhetsbrev