Verdiøk boligen din

Det er ingen tvil om at førsteinntrykket av en bolig er viktig. Følelsen man får de første sekundene kan være nok til å være avgjørende om man kommer til å legge inn et bud eller ikke. Faktisk er det slik at vi bruker kun få minutter på å bestemme oss for om vi ønske å kjøpe eller ikke. Da er det viktig at helhetsinntrykket får frem verdien av boligen, og da er detaljene viktige.

1. Utfør små oppussingsjobber

Det kan være en god investering å ta et ekstra malestrøk der det trengs. Vegger og tak bør være i lyse og nøytrale farger, slik at hjemmet virker større og luftigere. Løse lister og håndtak bør festes, hull i vegger bør repareres, knirkete dører bør smøres, terrasser bør beises og gammel fugemasse på badet bør skiftes ut. En slitt benkeplate og et slitent gulvbelegg kan med fordel byttes ut. Skift lyspærer som ikke virker og bytt til høyere watt i lampene for mer lys. Disse detaljene kan ha mye å si for helhetsinntrykket. 

2. Fullfør påbegynt oppussingsarbeid

Få fristes av å fortsette på halvferdige oppussingsprosjekter, og halvferdige boliger oppnår som regel lavere pris. En generell regel bør være å fullføre påbegynte prosjekter. 

- Alle har et eller annet man har utsatt, og dette vises dersom man ikke gjør noe med det, forteller daglig leder i Aktiv Halden, Lars-Håkon Nohr. 

3. Rett på alvorlige feil

Alvorlige feil ved boligen kan skremme bort potensielle kjøpere. Ta et kritisk blikk innvendig og utvendig og sett opp en liste over feil og mangler som bør rettes opp. Råtne vinduer, mugg og lekkasjer bør repareres før visning. 

4. Unngå de store oppussingsprosjektene 

Selv om det kan friste å renovere gamle bad eller kjøkken, er det ikke nødvendigvis slik at investeringen betaler seg i høyere salgssum. Det er dyrt og ofte har kjøperne sterke meninger om hvordan bad og kjøkken bør se ut, slik at de selv kommer til å pusse opp uansett. Ingen vil betale mer for et nyoppusset kjøkken som de likevel kommer til å pusse opp selv. Da bør man heller gå for de billigere tiltakene som retter på helhetsinntrykket, som å bytte ut kjøkkenfronter og dørhåndtak.

Man kan også merke seg at dersom boligen i utgangspunktet er et voldsomt oppussingsprosjekt, er det like greit å markedsføre det som et. 

5. Rydd og rengjør 

Sørg for at boligen er ryddig, ren og utluftet før visning. Rydd bort overflødige møbler, personlige eiendeler og gjenstander slik at boligen fremstår som luftig og stor. Rydd i skap og skuffer slik at gjestene får mulighet til å se hvordan hylle- og skuffeinnredninger ser ut. Vinduer må pusses og kraner skal skinne. Trekk fra gardiner og ta opp persienner. 

6. Gjør deg flid med hagen og utearealene

Uteområdene er ofte det første man møter. Å klippe plenen, rydde opp i beddene og istandsette uteplassen kan være med på å skape et godt førsteinntrykk. Man kan også med fordel be naboene sine om å rydde opp på tomten i forkant av en visning slik at hele nabolaget fremstår ryddig.  

7. Få hjelp av nettverket ditt

Ofte blir man litt blind på egen bolig og kan lett overse ting som bør ryddes bort eller tilføyes. Be naboer, familie og venner om å ta en titt på boligen når du har gjort den ryddig og klar for visning, så kan de gi en tilbakemelding på hvilket inntrykk de får av boligen slik den ser ut. 

- De færreste har et kritisk blikk på egen bolig og dermed en dårlig evne til objektivt å vurdere hva som bør endres før en salgsprosess, forteller Nohr. Det handler om å se boligen med et kritisk blikk og finne ut av hvordan man på best mulig måte kan presentere boligen. 

8. Få boligen til å skille seg ut 

- Et hjem handler ikke nødvendigvis om parketten på gulvet eller flisene på badet. Det handler om å leve seg inn i den hverdagslige bruken av boligen og stemningen man kan skape. Lune kvelder med kjæresten, familien som samles rundt middagsbordet eller cocktailfesten med vennegjengen. Sammen med boligselgeren planlegger vi altså hvordan boligen optimalt bør innredes, og skaper deretter en levende fremstilling som visualiserer den ettertraktede boligdrømmen man søker etter, forteller Karianne Amlie, partner i Aktiv Grønland/Bjørvika og kjent fra Boligjakten på TV3. 

Dette innebærer å krydre boligen med litt levende stemning. Få kjøkkenet til å fremstå som et hyggelig rom å lage mat i, eksempelvis med dekket bord, en åpen kokebok, friske urter og fargerike råvarer, i tillegg til en rykende kjele på kokeplata. Her er det kun kreativiteten som kan sette grenser. Dersom boligen er ekstra koselig på kveldstid - sørg for å ta bilder av boligen da. 

- Stadig flere benytter seg av stylingfirmaer for å presentere boligen på best mulig måte, men dersom de primære møblene i boligen er stilfulle og godt anpasset, så trenger man ikke nødvendigvis å ansette en boligstylist, fortsetter Amlie. 

9. Snakk med en megler

Det kan være lurt å snakke med folk som kan salg av bolig. Det er både uforpliktende og gratis. Hent alltid inn tilbud fra flere meglere og inviter dem på befaring. Dra gjerne på visning til noen av meglerne du vurderer for å se litt hvordan han/hun jobber. Dersom du gjør litt research på egenhånd, kan du enklere finne riktig megler til din bolig og dermed unngå de økonomiske tapene man kan få ved å velge feil.Les mer her:

Triks som øker verdien på boligen 

Fotografering av bolig

Sjekkliste til visning