boligpriser

Det er ikke enkelt å få den første foten innenfor i dagens boligmarked. Egenkapitalkrav på 15 prosent og den nye boliglånsforskriften som gjør at du ikke kan låne mer enn fem ganger din egen bruttoinntekt, gir en knalldyr inngangsbillett. Er du i tillegg singel, kan boligdrømmen virke enda lenger unna.

 - Når markedet er så presset som det er i dag, er man nødt til å tenke litt utenfor boksen, særlig om man ønsker å bo sentralt i byene, sier Karianne Amlie.

Amlie forteller at hun stadig blir overrasket over hvor få unge mennesker som velger å kjøpe med en venn, til tross for at det er mye enklere å få boliglån når man er to.

- Det er jo bedre å kjøpe med en venn enn å ikke komme inn på markedet i det hele tatt. De som har gått sammen om å spleise på bolig de siste årene, har nok ikke tapt penger, understreker hun.

Boligkjøp mellom to venner skiller seg nemlig ikke mye fra kjøp med en kjæreste. Allikevel bør man ha en klar strategi på hva du bør gjøre dersom en av dere ønsker å flytte fra boligen.

- Samboerskap mellom to venner varer som regel ikke evig. Så du bør inngå en skriftlig avtale hvor man avklarer disse tingene før man flytter sammen. Da kan du unngå uvennskap og unødvendige konflikter, råder Amlie, og legger til:

- Delingsøkonomi har jo blitt en trend. Vi kjører Uber, låner eller leier ut leiligheter med AirBnB og kjøper og selger klær vi ikke trenger lenger på Finn.no. Så hvorfor kan vi ikke dele på boligen også? Jeg er helt sikker på at vi kommer til å se mer av dette fremover, konkluderer Amlie.

 

VELLYKKET SAMBOERSKAP PÅ 1-2-3: 

1.Tenk nøye gjennom hvilken venn du velger å flytte med. Noen venner i gjengen er en bedre match for samboerskap enn andre!

2. Inngå en skriftlig samboeravtale og ha en klar exit-strategi. Denne avtalen bør beskrive hvor mye hver enkelt eier av boligen, og hvordan lånene skal nedbetales. Det bør også fremgå hva som skjer dersom for eksempel en av partene ønsker å flytte eller kjøpe ut den andre.

3.Bli enige om husregler om nettopp hvordan dere skal ha det, og andre viktige forhold som løpende betalinger.


Vil du vite mer? Sjekk ut disse sidene:

Slik kommer du deg inn på boligmarkedet. 

Felles bolig når bare den ene har egenkapital

Boligordbok