Er du på boligjakt? Da har du kanskje lagt merke til en del forkortelser og uttrykk som ikke nødvendigvis er selvforklarende. Hva inkluderes i et P-rom? Og hvem er disse gjenboerne som stadig blir nevnt? Her har vi satt sammen en ordbok som kan være nyttig for deg som er på jakt etter ny bolig:

Ulike leilighetstyper:
Andelsleilighet: En leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.
Aksjeleilighet: Leilighet i en boligeiendom som er organisert som aksjeselskap.
Selveierleilighet: Du har enerett til å bruke selve leiligheten, men hele eiendommen eies sammen med andre seksjonseiere.

TIPS!
I dag er ikke forskjellen på de ulike leilighetstypene nevneverdig stor. Men det er verdt å merke seg at om du for eksempel ønsker å kjøpe for å leie ut, kan eieformen være av betydning. En selveierleilighet kan som regel fritt leies ut – i motsetning til de andre eierformene hvor du ofte må ha godkjennelse av borettslaget. 


Areal:

P-rom: Primærrom er oppholdsrom i boligen din, typisk stue, kjøkken, soverom, bad, vaskerom og gang.
S-rom: Sekundærrom er uinnredede rom, for eksempel bod.
BRA: Bruksarealet er hele arealet innenfor ytterveggene. Samlet bruksareal er som oftest P-rom pluss S-rom.
BTA: Bruttoarealet er «alt». Alle gulvflater, og inkludert inne- og yttervegger, er med i bruttoarealet.
Fellesareal: De delene av eiendommen som ikke disponeres eksklusivt av én seksjonseier, slik som lekeplasser og trappeoppganger.


Priser og kostnader:

Prisantydning: Prisen selgeren og megleren forventer å få for boligen.
Fellesgjeld: Det er den gjelden borettslaget har felles. Andel fellesgjeld er den delen av fellesgjelden som hver enkelt leilighet står ansvarlig for.
Felleskostnader: Det dekker utgifter som er felles for beboerne i borettslaget eller sameiet, for eksempel strøm fellesareal, snøbrøyting og lignende

TIPS! 
Husk å ta fellesgjelden med i beregningen! Har du har fått finansieringsbevis fra banken er denne summen også som regel inkludert eventuell andel fellesgjeld. Derfor er det viktig å ikke bare se på prisantydning, men også fellesgjeld og totalpris.

Fasiliteter:
Fransk balkong: Vinduer/glassdør med rekkverk på utsiden. Har som regel ikke gulvplass på utsiden.
Altan: Kalles ofte også for takterrasse, og er en ikke overbygd oppholdsplass på et tak.
Stukkatur: Innvendig gipsdekor. Forbindes som regel med taklister i gips som enten er glatte eller har mønster.

TIPS! En balkong kan øke verdien på boligen betraktelig. I pressede områder som for eksempel Grünerløkka i Oslo, kan en balkong øke prisantydningen med hele 200-300.000 kroner. I samme område kan en fransk balkong kan gi 100.000 kroner i verdiøkning mens en takterrasse kan øke prisen med hele 500.000 kr!


Andre ord og uttrykk:

Uten gjenboere: Brukes ofte om bygning eller bolig som ikke har innsyn til en annen bolig, for eksempel over gårdsrommet i bygårder.

Dokumentavgift
: Avgift til staten når eiendomsretten til fast eiendom blir tinglyst. Den betales av kjøper og utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen. Gjelder ikke ved kjøp av andels- eller aksjeleilighet.

Energimerking
: En ordning for å evaluere byggets energikvalitet. Går fra A (best) til G (dårligst).

Solgt "som den er"
: Klausul som fraskriver selger ansvar for etteranmeldte feil og mangler ved boligen. Denne klausulen gjelder ikke for feil og mangler selger visste eller burde vite om, og er pliktig til å opplyse om.

Realsameie: der flere boligeiere eier en andel av et felles areal. For eksempel lekeplass, innkjørsel eller parkeringsplass.

Tilstandsgrad: Angir byggteknisk tilstand på de ulike delene av boligen som rom eller bygningsdeler og forkortes med TG 0-3. TG0 betyr ingen avvik og finnes ved helt nye boliger og TG3 betyr store avvik.

Boligkespert Karianne Amlie

Karianne Amlie, partner og megler i Aktiv Grønland/Bjørvika