boligprisene
August er historisk sett den nest heteste boligmåneden i året, kun slått av januar. Så denne prisøkningen er uvanlig lav, men ikke uventet.

Den underliggende prisutviklingen fortsetter dermed å være negativ. For fjerde måned på rad får altså norske boliger et sesongkorrigert prisfall. Denne måneden på 0,4 prosent.

Ikke bare prisfall i hovedstaden
Oslo er ikke den eneste byen i landet hvor vi ser at boligprisene faller. Prisene sank også med det samme i Trondheim. Dette var ventet ettersom det har vært mye byggeaktivitet i Trønderhovedstaden det siste året. I tillegg sank prisene også  i Stavanger og i Kristiansand.

Fortsatt dyrere enn i fjor
Men; til tross for en nedkjøling i markedet er fortsatt norske boliger 3,1 prosent dyrere enn på samme tid i fjor. I august så vi også en markant oppgang på tilbudssiden, og det har vært god salgsaktivitet. Til sammen ble det solgt hele 8631 boliger, som kun er en nedgang på 0,8 prosent fra en knallsterk, august 2016.

Tilsammen har Oslo-prisene sunket litt over 7 prosent siden mai. Og flere tallknusere anslår at prisene kommer til å falle i snitt med 0,4 prosent hver måned ut året – før de vil begynne å stige igjen en gang ut på nyåret. Men ingenting er sikkert, og markedet er preget av en usikkerhet som fort kan snu. 

Karianne Amlie, partner og megler i Aktiv Grønland/Bjørvika

 Karianne Amlie