Fakta

- Kjøkkenet ligger på topp over hva nordmenn ønsker å pusse opp, dernest kommer hagen og uteområdet, tett etterfulgt av bad og balkong. 

- Kvinner drømmer om nytt walk-in-closet, mens menn har lyst på et eget rom med hjemmekino eller lydanlegg.

- 1 av 10 drømmer om svømmebasseng eller badstue/spa hjemme.

- Kun to prosent av de spurte sier at trender er en medvirkende årsak til at de oppgraderer boligen.

Kilde: FINN oppdrag

Kjøkken
La kjøkkeninnredningen stå. Skapene kan males om, og knotter eller beslag kan byttes ut. Det alene kan gi inntrykk av et helt nytt kjøkken. Skapene kan du male selv eller levere til spraymaling for et perfekt resultat. Benkeplaten har mye å si for inntrykket av kjøkkenet. Bytt den ut med en ny, eller beis den i en annen farge om det er en gammel benkeplate av tre. Bytt ut noen av kjøkkenstolene med en sittebenk med lagringsplass. Det gir maksimal utnyttelse av plassen og et mer ryddig inntrykk. Mal benken i samme farge som kjøkkeninnredningen for å skape helhet. Hvis kjøkkenet er mørkt, mal tak og vinduskarmer hvite for mer lys. Legg nytt gulv eller mal det gamle. Avslutt i så fall med tre strøk lakk for bedre holdbarhet. Gamle møbler kan også fornyes med maling eller beis, og metall kan få ny farge med spraylakk. Hva med å male om det gamle kjøleskapet?

Bad
Skal du pusse opp badet fra bunnen, kan du droppe flisene på de tørre områdene og male i stedet. Men vær obs på at maling er mindre robust, så hyppig vedlikehold er nødvendig. Våtromsvinyl er også et rimelig alternativ til fliser. Skal du ha nytt toalett bør du velge et som står på gulvet. Et vegghengt toalett er en større installasjon og trekker opp kostandene. Det er enkelte ting du ikke bør gjøre selv på badet. Ikke rør det elektriske og det rørtekniske anlegget. Du bør heller ikke legge membranen selv, da er du selv ansvarlig ved eventuelle vannskader. Ved større oppussing bør du derfor bruke fagfolk. Hent inn tilbud fra minst tre rørleggere slik at du kan sammenligne både priser og kompetanse. Det er også lurt å involvere fagfolkene tidlig i planleggingsfasen, slik at de kan fortelle hva som er mulig, og hva som ikke lar seg gjennomføre på ditt budsjett.

Stue
Er du lei fargen på stua? Å ta malerkosten fatt er den enkleste og rimeligste måten å skape forandring på. Har du derimot gjenstridig strietapet på veggene er panelplater et godt alternativ. Dette er ferdigmalte eller tapetserte plater som du kjapt og enkelt kan montere selv. Ønsker du nytt gulv kan du vurdere rimeligere alternativer til parkett og tregulv, som laminat eller vinyl. De nye vinylgulvene er slitesterke og lette å rengjøre. Nå får du også vinylgulv som kan legges i plankeformat med et klikk, i stedet for på rull.
Er du lei den rødbrune teglsteinspeisen, eller har den hvite murpeisen blitt sotet? Mal peisen i en nøytral farge som lett glir inn sammen med vegger og møbler. Male kan du enkelt gjøre selv, fremgangsmåten er stort sett den samme som for andre malingsprosjekter. 

Kilder: ifi.no og skikkeligrorlegger.no


Les mer her:

Triks som øker verdien på boligen

Styling med farger