Sikkerhetstips:
  • Lek innbruddstyv. Hvordan ville du ha brutt deg inn i ditt eget hus?
  • Ikke ha stige og annet verktøy tilgjengelig for tyven. Lås det inn
  • Ikke la verdisaker ligge synlig fra vinduet.
  • Gjennomfør en brannøvelse regelmessig.
  • Sørg for at alle vet hvor brannslukningsapparatet er og hvordan det fungerer.
  • Gå gjennom det elektriske anlegget og test brannvarslere regelmessig

Det er lekende lett å sluntre unna sikkerhetstiltak og forebygging av skader på hjemmet. Når uhellet er ute, er det lett å bli etterpåklok. Her er tiltakene som gjør deg føre var. 

Gjør livet vanskelig for tyven
Har du noen gang prøvd å bryte deg inn i ditt eget hjem? Prøv. En innbruddstyv leter gjerne etter alternative innganger til hjemmet. Dører og vinduer på terrassen eller kjelleren er en enkel inngang for røvere.

Et godt alarmsystem kan gjøre at tyvene velger et annet hus enn ditt når de rekognoserer nabolaget. Unngå tegn på ferietid som en tom søppelkasse, full postkasse, visne blomster og mørkt hus. Bruk naboene når du reier bort for ferien. Skal du ut på reise kan det være lurt å forlate hverdagslivet som det var. Noen leker på gulvet eller en kaffekopp på bordet kan gi inntrykk på at du ikke er så langt unna. Verdisaker som smykker, sølvtøy, fotoapparater og PC-utstyr bør aldri være lett synlig fra vinduene.

Ta en branntest på familien
Det tar tre til syv minutter for en brann å utvikle seg. Dermed er det godt å vite hvor brannslukningsapparatet står. Innarbeid rutiner på sjekk av røykvarslere og brannslukningsapparat, om de står hensiktsmessig plassert og om de fungerer. I følge Norsk Brannvernforening bør røykvarslere sjekkes en gang i måneden, mens brannslukningsapparatet sjekkes en gang i kvartalet.

Husk at barn ofte instinktivt gjemmer seg ved fare. Ta en brannøvelse med familien. Test ut hvilke rømningsveier som finnes om det oppstår brann ved forskjellige rom i huset. Lær reglen: «Hvor ringer vi? 110!»

50 prosent av alle branntilfeller skyldes feil og svakheter i elektriske anlegg. Ta en sjekk av det elektriske anlegget og alle elektriske apparater. Trekk ut støpselet på vannkokere og kaffetraktere når de ikke er i bruk. Skru TV-en helt av i stedet for å ha den i stand-by modus. Unngå ledningsklyser som ofte er en kilde til varme som kan føre til brann. 

Levende lys er en kilde til hyggelig stemning, men kan også forårsake brann. Vær forsiktig med hvor du plasserer lysene og hold dem under oppsyn. Dette kan hindre et kjedelig utfall. 

Ta deg en tur
Ta deg en rundtur i huset og sjekk at alt er i orden. En regelmessig sikkerhetskontroll av boligen kan spare deg for mye energi ved at du unngår uhell.

Les mer her:
Boligforsikring