Gulvvarme

Gulvvarme er en effektiv måte å varme opp rom på. Det er godt egnet på steder hvor det ofte blir fuktig på gulvet, for eksempel i entréen hvor det er behov for å tørke sko og klær, eller på badet og i vaskerommet- Gulvvarme kan også brukes i andre rom i boligen. Fordi du får varme fra gulvet kan du faktisk senke temperaturen i rommet og samtidig oppnå den samme komforten.

 

Panelovn
Panelovner er regnet som den raskeste energikilden. Det betyr at det er en rask måte å varme opp boligen på, men også at det er enkelt å regulere varmen opp eller ned. Det gjør at panelovner er spesielt godt egnet for å heve og senke temperaturen dag- og nattestid. Moderne panelovner har elektroniske termostater som kontrollerer varmeeffekten.

 

Varmepumpe
Varmepumper kan redusere energibruken og -utgiftene i boligen betraktelig. De gir også en god og jevn varme i hele huset dersom de er montert riktig, det er derfor lurt å bruke en sertifisert installatør. Mange varmepumper kan også brukes til å kjøle ned boligen om sommeren. Det finnes forskjellige typer varmepumper. Hvilken som passer i din boliger avhengig av hvilke behov og ønsker du har, og av hvilken type oppvarming som allerede finnes i boligen.

 

Sentralvarme
Sentralvarmeanlegg med radiatorer eller konveksjonsovner kan kombineres med mange ulike tilførselsvarianter. I dag finnes det mange ulike alternativer. Anleggene kan knyttes til fjernvarme eller til ulike varmepumper. Det finnes også varianter som kan utnytte solenergi og gass til oppvarming av både vann og bolig. Mange av disse anleggene gir en optimal utnyttelse av energien, men investeringskostnadene kan være forholdsvis høye.

 

Vedovnen
Moderne vedovner utnytter energien på en langt bedre måte enn tidligere og finnes i et utvalg som burde tilfredsstille de fleste. Mens vedovnene tidligere hadde en virkningsgrad på helt ned mot 50 prosent, ligger energiutnyttelsen i dag på nærmere 80 prosent.Kilder: Elfag, Bedrebolig.no og Vi i villa

 

Vil du lese mer om interiør og hvordan du kan oppgradere din bolig?

Oppussing på lavbudsjett