aktiv-eiendomsmegling
22.01.2024

Slik tar du hensyn til miljøet når du pusser opp

Å pusse opp hjemme er ikke det mest miljøvennlige du gjør, men det er heldigvis mulig å gjøre det mer bærekraftig.

.

.

Hvordan påvirker oppussingen miljøet?

Vi nordmenn er glade i å pusse opp, og investerer ofte tid og penger i å friske opp hjemmet. Det vi kanskje ikke tenker så ofte på, er at dette kan ha negativ påvirkning på miljøet. Vi hjemmefiksere kan selvsagt ikke sammenlignes med bygg- og anleggsbransjen, som er en av de mest forurensende bransjene vi har, men også vi etterlater oss et karbonavtrykk når vi pusser opp.


Oppussing medfører et stort forbruk av en rekke materialer, og mange av disse krever mye energi i produksjonen. Plast og papp som materialene er pakket inn i skaper mye avfall, og avfall blir det også av det man eventuelt river hjemme. Transport av materialer utgjør sin del av regnskapet, og resultatet blir et avtrykk som er mye større enn vi tror eller tenker over.

Det er vanskelig å ikke etterlate seg karbonavtrykk i dagens samfunn. Men det er heldigvis tiltak du kan gjøre, også når det gjelder oppussing, som bidrar til at det ikke blir unødvendig stort.

Les mer om: Hvor lang tid tar det å pusse opp? 


Slik kan du gjøre oppussingen mer bærekraftig

Enten du bare skal til med overflateoppussing, eller slår til med en totalrenovering, kan disse tiltakene bidra til å gjøre oppussingen din mer miljøvennlig:

  • Begrens avfallet ditt. I stedet for å kaste ting, kanskje det kan fornyes, gis bort eller selges?  
  • Sorter det avfallet du har, slik at det blir kastet på riktig sted og kan bli til noe nytt.
  •  Kjøp brukt! Ofte kan du finne både materialer, møbler og pyntegjenstander i god stand til en rimelig penge.
  • Velg bærekraftige materialer der du kan. Unngå sårbare tresorter, materialer som har reist langt og som det krever mye energi å produsere. Se gjerne etter miljømerket når du skal velge. 
  • Gjør energioppgraderinger mens du først er i gang! Da kan du redusere både energiforbruk og strømregning, og også få en bolig som er mer bærekraftig.
  • Velger du en stil og et uttrykk du kan like i lang tid, er det større sjanse for at det er lenge til neste gang du vil pusse opp. Jo lenger du kan utsette neste oppussing, desto bedre er det for miljøet.


Vurderer du å pusse opp før du skal selge boligen? Kontakt din lokale melger for tips og råd til hvilke tiltak som vil være mest lønnsomme å prioritere.