aktiv-eiendomsmegling
09.11.2023

Kjøpe ny bolig? Da kan det lønne seg å gjøre det nå

Skal du inn på boligmarkedet, eller kjøpe deg oppover i boligtype, kan dette være et godt tidspunkt å gjøre det på.  

.

.

Mørket før daggry

Etter over ett år med renteøkninger, høye priser på mat og strøm, og et boligmarked mer og mer preget av at folk sitter på gjerdet, har boligprisene nå begynt å synke. Jan Ludvig Andreassen, sjefsøkonom i Eika Gruppen, beskriver dagens situasjon som «mørket før daggry»:

Det vi opplever nå er en kamp mot inflasjonen, hvor alle påføres høyere renter frem til den faller tilbake. Det vil den gjøre – om enn ikke så lavt som sentralbankene gjerne skulle ønske seg.

Jan Ludvig Andreassen

Jan Ludvig Andreassen

Sjefsøkonom i Eika Gruppen

Norge er rikere enn noensinne, takket være oljeprisen som har doblet seg de siste fire-fem årene, sier Andreassen, og forklarer at vi har mer enn nok av midler til å sikre den norske økonomien i mange år fremover. Når utsiktene for norsk økonomi ser så rosenrød ut som den gjør, kan det være et godt tidspunkt å kjøpe bolig akkurat nå. 

– Vi er i desperat mangel på utleieboliger mange steder av landet, og boligbyggingen har stupt. Det at vi nå har et overskudd av boliger til salgs vil derfor ikke vare så altfor lenge, forklarer han, og fortsetter:

– Kjøpere har usedvanlig mye å velge i om de vil investere i en ny bolig nå i høst, og siden boligmarkedet er så rolig trenger de heller ikke redusere kravene til drømmeboligen for å få råd til den. Trolig vil man også kunne få hytter til en usedvanlig god pris nå i år.

Les mer om: Kjøpe din første bolig? Dette bør du tenke på.

Kjøpers marked, enn så lenge

Kaia Hostvedt Dahle har 19 års erfaring i bransjen, og jobber i dag som eiendomsmegler og daglig leder i Aktiv Sandefjord, Tønsberg, Færder og Re. Hun forklarer at vi nå har fått det vi kaller «kjøpers marked». For noen vil det med andre ord lønne seg å kjøpe akkurat nå. 

– For førstegangskjøpere og de som skal bytte bolig opp i markedet, altså kjøpe en større eller dyrere bolig enn det de allerede har, er det store muligheter for å gjøre et godt kjøp om de handler nå.

Skal du bevege deg inn på boligmarkedet for første gang, har du nå mulighet til å gjøre det for en billigere penge enn for et halvt år siden – og kanskje også billigere enn om et halvt år frem i tid. For deg som skal selge egen bolig og kjøpe deg opp, gjelder tommelfingerregelen om at du ofte kjøper og selger i samme markedssituasjon, forklarer Dahle. Du mister kanskje litt i verdi på den mindre boligen du har og skal selge, men kan i tillegg få avslag på en større eller dyrere bolig. 

Megleren råder å ikke vente på at prisen skal synke ytterligere. 

– Man vet aldri helt sikkert hvordan markedet kommer til å endre seg, og du kan sjelden vite om du treffer en bunn eller topp. Men det vi vet er at markedet på sikt vil komme seg opp igjen, forklarer Dahle, og fortsetter:


Ikke vent på at prisene skal bli enda lavere, men tenk langsiktig og kjøp noe du kan trives med å bo i de neste fem årene. Da vil du nesten uansett kunne høste en gevinst i andre enden.

Kaia Hostvedt Dahle

Kaia Hostvedt Dahle

Eiendomsmegler MNEF / Daglig leder

Dette må du tenke på før du byr

Bestemmer du deg for å kjøpe nå, er det lurt å gjøre gode forberedelser i forkant. Linn Hamre er daglig leder og eiendomsmegler hos Aktiv Valdres, og har solgt et hundretalls eiendommer i løpet av karrieren. Hun vet nøyaktig hvordan du bør forberede deg til budgivningen. 


– Før visning og budgivning må du ha avklart finansiering med banken din. Du bør også sette deg godt inn i salgsoppgaven og eventuelle påkostninger ved eiendommen, forteller Hamre. 

Videre er det viktig å vurdere hvor mye eiendommen du vil by på egentlig er verdt for deg. Hamre råder deg til å alltid sammenlikne hva du kan by med hvor mye du ønsker å by. Et høyt lån medfører høyere månedlige utgifter, og det er viktig å huske på at kostnadene knyttet til eiendomskjøp kommer i tillegg til daglige kostnader, og at du fortsatt skal ha råd til andre personlige utgifter. I tider som nå, med høye renter og priser generelt, er dette ekstra viktig å ta hensyn til.

– Vi bytter bolig oftere nå enn før. Mange ønsker seg en enebolig på sikt og det er ikke uvanlig å kjøpe seg opp to til tre ganger før man får kjøpt den boligen man ønsker. 

Les også: Sjekkliste på visning: Dette skal du se etter.

Ditt første eller andre boligkjøp er ikke nødvendigvis drømmeboligen, men det kan være et steg i riktig retning.

Linn Hamre

Linn Hamre

Eiendomsmegler MNEF / Daglig leder

5 ting du må tenke over før du byr 

1.     Finn ut hvor mye du kan låne
Kontakt banken og få et finansieringsbevis på hvor mye du kan låne. Beviset gir deg trygghet og mulighet til å slå til raskt når den rette boligen dukker opp. I tillegg gjør det deg mer attraktiv som boligkjøper, siden selgeren vil selge til noen som kan garantere betaling.

2.     Skal du både kjøpe og selge bolig? 
Få en verdivurdering av egen bolig og rådfør deg med din egen megler om boligen du har tenkt til å kjøpe. Selv om ikke denne megleren selger boligen du vurderer å kjøpe, kan personen bidra med et profesjonelt blikk på salgsoppgave og vedlegg.

3.     Undersøk uforutsette utgifter
I tillegg til kjøpesummen er det viktig at du er forberedt på omkostninger som dokumentavgift for selveierboliger, kommunale utgifter, fellesutgifter, eiendomsskatt og forsikring. Les nøye gjennom salgsoppgave og tilstandsrapport. Er boligen gammel? Hvordan er isoleringen og fyringskostnadene? Må du pusse opp? Dette bør kartlegges før du byr.

4.     Lag et budsjett før budgivningen starter
Sett opp et budsjett hvor du tar høyde for lånekostnader, renteoppgang og uforutsette utgifter. Ta også høyde for hvor mye du faktisk har lyst til å by.

5.     Er du sikker på at det er denne boligen du vil ha?
Et bud er bindene og det er ingen angrefrist på kjøp av bolig. Har du vært på flere visninger? Unngå å delta i mer enn én budrunde av gangen. Legger du inn bud på to boliger samtidig kan du risikere å få aksept for begge – og det kan koste deg dyrt.

Finn din lokale megler.