aktiv-eiendomsmegling
17.12.2021

Når på året lønner deg seg å kjøpe bolig?

- Livsendringer skjer året rundt. Det fører til at både boligselgere og kjøpere er på markedet til enhver tid, gjennom alle sesonger, forteller Tone Johnsrud, eiendomsmegler i Aktiv Mysen.

.

.

Prisene styres av tilbud og etterspørsel 

Boligprisene styres av antall boliger til salgs og antall personer på boligjakt i det samme markedet. Prisveksten vil alltid variere fra sted til sted og fra boligtype til boligtype, men historisk sett har prisene steget mest i januar og februar. Tilbud og etterspørsel daler vanligvis i juli før markedet får et oppsving etter sommeren. Utover høsten roer prisene seg sakte og sikkert frem mot jul.  


Tenk langsiktig 

I Norge er det ofte lettere å selge boligen man har, sammenliknet med hvor lang tid det tar å finne drømmehjemmet. Noen bruker måneder, andre bruker år på å finne sitt nye hjem. Gjennomsnittstiden for salg av bolig er betydelig kortere, men varierer selvsagt fra objekt til objekt. 

– Når du er på boligjakt bør du først og fremst definere hvilke ønsker og behov du har for ditt nye hjem. Slå til når drømmeboligen først dukker opp. Ikke heng deg opp i årstid eller periode på året.

Tone Johnsrud

Tone Johnsrud

Eiendomsmegler MNEF ved Aktiv Mysen

Når du skal kjøpe bolig lønner det seg alltid å tenke langsiktig. Boligkjøp er en stor investering og historisk sett stiger boligprisene, men det er ikke alltid en garanti for avkastning. På grunn av markedssvingninger bør du derfor regne med å eie boligen i minimum tre til fem år før du selger. 

Kjøp og selg i samme marked 

Skal du både kjøpe og selge bolig bør du gjøre det i samme marked. Dersom du venter med å kjøpe i håp om at prisene skal synke, vil det også være risiko for at prisene stiger. Øker prisene kan du få problemer med å kjøpe deg «inn igjen» på markedet i ønsket boligtype.  

– Når du kjøper og selger i samme marked spiller det ikke så stor rolle når på året dette skjer. Selger du i februar og får mye for boligen din, er det vanlig å måtte betale tilsvarende mye dersom du kjøper i samme periode, forklarer Tone Johnsrud. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev