aktiv-eiendomsmegling
28.02.2022

Flere fordeler ved å oppgradere oppvarmingssystem

Gamle oppvarmingsløsninger er ofte dyrere, dårligere for miljøet og mindre effektive enn nye. Ved å investere i et nytt system kan du få bedre samvittighet, lavere strømutgifter og en mer attraktiv bolig ved salg.

.

.

Oppvarming er den største strømsynderen i norske hjem. Med dagens høye strømpriser er det derfor mye å tjene på å bytte ut eller oppgradere oppvarmingssystemet i boligen. 

 – Alle boliger har fordel av å ha et godt oppvarmingssystem, spesielt med tanke på strømprisene som det har vært mye fokus på. Kjøpere er gjerne opptatt av boligoppgraderinger, men det er vanskelig å si i hvilken grad slike oppgraderinger alene vil kunne øke boligens verdi, sier Rita Aanes, eiendomsmegler MNEF og daglig leder ved Aktiv Helgeland. Hun legger til:

– Det man imidlertid vet er at gode energikilder gjør boligen mer energieffektiv, noe som gir bedre oppvarmingskarakter i tilstandsrapporten som kan være en fordel ved salg.

Rita Aanes

Rita Aanes

Eiendomsmegler MNEF og daglig leder ved Aktiv Helgeland

 

Peis og vedovn – sørg for å velge riktig type

Til tross for høy etterspørsel etter ved denne vinteren, har vedprisene holdt seg forholdsvis stabile. Det har ført til at vedfyring nå er mer lønnsomt enn elektrisk oppvarming. 

Det er imidlertid mange som kan spare enda mer på vedfyring dersom de oppgraderer peisen eller vedovnen de har hjemme. Eldre peiser og vedovner er langt mindre effektive enn dagens rentbrennende ovner, og åpne peiser er ofte et vedsluk. Med disse fyrer man i stor grad for kråka, og inneluften kan bli usunn på grunn av svevestøv og sot. For mest mulig effektiv fyring bør du investere i en ny, lukket peis, eller installere en rentbrennende peisinnsats i din åpne peis. Da kan du nyte åpen peis når du ønsker det, og du kan  brenne effektivt når kulden setter inn. 

Varmepumper – miljøvennlig og økonomisk varme

Varmepumper gir opptil tre ganger så mye energi som de bruker, og er dermed en svært effektiv oppvarmingsløsning. De kan også bidra til å redusere strømutgifter, bedre boligens inneklima og brukes som aircondition til kjøling på varme dager. 

– Varmepumper og vedovner er et populært valg. De er også mindre kostbare å anskaffe enn for eksempel vannbåren varme – som også er en fin løsning dersom man har mulighet til å investere i dette, sier Aanes. 

Varmepumper er relativt rimelige, og du kan derfor forvente å tjene inn investeringen ganske raskt, særlig med de høye strømprisene vi har i dag.

Meld deg på vårt nyhetsbrev