aktiv-eiendomsmegling
21.10.2021

Hagetipsene som kan øke boligens verdi

Mange ønsker seg et hyggelig uteområde når de skal bytte bolig. Her får du hagetipsene som gjør at du skiller deg ut i mengden - og som kan øke verdien på boligen.

.

.

Hagen og uteområdet er en kvalitet ved eiendommen på lik linje med kvaliteter som utsikt, smart planløsning og høy standard. En bolig med et fint uteområde oppnår ofte betydelig høyere kjøpesum enn en bolig uten uteområde. Er uteområdet i tillegg velholdt og i tråd med kjøpers forventninger, stiller du sterkt i konkurranse med andre selgere på markedet. 

Vit hvem du selger til 

Interessenter bruker i snitt 30 minutter på en visning. Siden uteområdet og oppkjørselen er det første man ser, er det viktig å gi et godt førsteinntrykk allerede her. Når du skal selge en bolig med hage, selger du samtidig en potensiell hagedrøm, så sørg for at du vekker de rette assosiasjonene hos din kjøpergruppe. 

– Den hageinteresserte kjøpergruppen er stor, men vit hvilken målgruppe du selger til. Eldre som skal fra enebolig til leilighet, og barnefamilier som skal fra leilighet til rekkehus, har ulike ønsker og behov. Ha målgruppen i bakhodet når du skal gjøre hagen klar for salg og visning, råder Morten Christoffer Tøsdal, eiendomsmegler ved Aktiv Bergen Sentrum. 

Skal du selge til barnefamilier, bør du med andre ord sørge for å gi et familievennlig inntrykk av hagen, ved å gi assosiasjoner til for eksempel lek og moro. Selger du derimot til en mer voksen kjøpergruppe er det hensiktsmessig å gi assosiasjoner til avslapning og hageidyll.  

– Du bør bruke så mye tid på hagen og uteområdet at du selv har lyst til å tilbringe tid der. Da kan du være sikker på at andre vil gjøre det samme.

Morten Christoffer Tøsdal

Morten Christoffer Tøsdal

Aktiv Bergen Sentrum

Tenk langsiktig og skap trivsel 

Når du flytter inn i en bolig med hage er det lurt å ha trivsel i tankene allerede fra første stund. Da slipper du å ta unødvendig mange spadetak når du en dag skal selge. 

Det er ofte lite som skal til for å få en velstelt hage, og mye kan ordnes lenge før du vurderer å selge. Investerer du i tillegg litt ekstra i uteområdet før salg, kan du fort øke verdien på eiendommen.    

5 hagetips som kan øke boligens verdi 

1. Tenk på kjøpergruppen din
Uteområdet bør være funksjonelt og svare på kjøpers behov. Alle ønsker seg ikke dukkestue eller en hage som krever mye stell. Spør din lokale megler hva du bør fokusere på.  

2. La hagen være en naturlig forlengelse av boligen
Terrasseplatting og trapper kan være kostbart, men det gjør uteområdet mer funksjonelt, og er ofte en lønnsom investering. 

3. Fokuser på beplantning
Bed, plen, hekk, busker og trær bidrar til å skape en trivelig hage. Plant gjerne med planter som blomstrer gjennom hele sommeren, og som ser fine ut hele året. Se for eksempel på sosiale medier eller TV2-programmet «Tid for hage» for inspirasjon. Kontakt gjerne det lokale hagelaget for tips til hvilke planter som trives hvor.

4. Gjør en siste finish før boligfoto og visning
Sørg for at uteområdet ser ordentlig og stelt ut. Vask og beis terrassen. Luk i bed, klipp plenen og friser hekken. Legg ny grus der gammel grus har regnet bort. Gjør enkle overflatebehandlinger og reparer ødelagte ting. 

5. Inspirer boligkjøperne
Legg det lille ekstra i stylingen, så hagen og uteområdet skinner og skiller seg ut fra konkurrerende boliger. En hyggelig sittegruppe, lyslenker i trærne, pledd og lykter skaper et godt og lunt inntrykk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev