aktiv-eiendomsmegling
28.02.2024

Selge eller kjøpe bolig til våren? Dette må du vite om boligmarkedet

Rentetoppen er trolig nådd og boligprisene stiger. Vi har tatt en prat med eiendomsmegler Nina Friis Stensland om hva denne utviklingen har å si for deg som skal kjøpe eller selge bolig i vår.

.

.

En ny vår i boligmarkedet

En typisk trend i boligmarkedet er at utviklingen i januar ofte legger grunnlaget for hvordan resten av våren vil bli. Etter en høst og førjulstid med et boligmarked mange dristet seg til å beskrive som dødt, har januar overrasket stort. Renta ble ikke skrudd ytterliggere opp, og boligprisene steg med hele 3,4 % på landsbasis. Stensland forteller at dette lover godt for de kommende månedene.


– Det er tydelig at både kjøpere og selgere er mer positivt innstilte nå etter nyttår, og at de har mindre usikkerhet knyttet til egen økonomi. 

Nina Friis Stensland

Nina Friis Stensland

Partner og eiendomsmegler i Aktiv Eiendom Carl Berner


Det har ført til at ting har løsnet skikkelig den siste måneden, særlig i Oslo. Megleren kan melde om et langt høyere trykk på både visninger og i budrunder, særlig sammenlignet med november og desember i fjor.

– Her på kontoret solgte vi nettopp en leilighet som gikk 450.000 kroner over prisantydning. Den hadde rundt 40 interessenter og en haug med folk på visning, forteller hun, og legger til:

– Det er jevnt over langt større interesse nå enn for noen måneder siden.

Mange vil merke også på banken sin at rentetoppen trolig er nådd. Det siste året har bankene holdt mye igjen når de har gitt ut boliglån, nettopp fordi de måtte ta de kommende renteøkningene i betraktning. Stensland forklarer at bankene nå vil kunne løsne opp litt, slik at mange av de som nå er på boligjakt vil oppleve at de kan kjøpe for en høyere sum enn tidligere. De som kan nyte særlig godt av denne utviklingen, er de som har planer om å selge boligen sin i vår.

Les mer om: Slik får vi solgt din bolig.

Selgere bør smi mens jernet er varmt  

Megleren forteller at det nå ligger rundt 2500 boliger på markedet i Oslo, og at dette er et nokså lavt tall. Med få boliger ute, salgspriser som går opp, samt det faktum at de fleste nybygg-prosjekter er satt på vent eller stanset, kan de som har tenkt å selge til våren potensielt gjøre en skikkelig god handel. Lurer du på om du skal selge nå eller vente til senere, er Stensland derfor klar i sin tale:

– Smi mens jernet er varmt!

Utviklingen vil nemlig, med stor sannsynlighet, ha flere ringvirkninger. Gode salgspriser kan virke forlokkende også for de som ikke hadde planer om å selge, og mange vil ende opp med å legge boligen sin ut for salg likevel. Slik vil det oppstå et høyere trykk av boliger på markedet, og større konkurranse blant selgerne. Du som vet at du vil selge, bør derfor gjøre det før dette trykket oppstår.

– Det er vanskelig å si hvordan markedet blir etter sommeren, men vi vet at det er bra akkurat nå. Så selg før sommeren, om du har mulighet til det.

Stensland forklarer at om du går med en tanke om å selge i vår, bør du finne og kontakte en megler så fort som mulig. Megleren vil gi deg råd om hvilke forberedelser som bør gjøres i boligen i forkant av fotografering og visning, og noen ganger kan dette være tiltak som ikke bare er gjort på en dag eller to. Da er det godt å ha kommet i gang med prosessen tidlig, slik at du får boligen ut på markedet mens markedet er bra.

Les mer om: Kontakt din lokale eiendomsmegler.

Ikke lenger kjøpers marked

I løpet av fjoråret var det mange boligkjøpere som satte seg på gjerdet. Slik ble det liten konkurranse om boligene. Bestemte man seg først for å by på en bolig, var sjansen stor for at man var alene om det, og kunne få den til en god pris. Kjøperne som ble sittende på gjerdet helt til høsten og vinteren før de faktisk kjøpte, gjorde sannsynligvis en god handel.

Nå, når boligprisene er stigende og renta ikke lenger er det, blir det langt vanskeligere å gjøre samme type kupp på boligmarkedet.

– Finner du en bolig du vil ha nå, så bør du by på den. Du kommer ikke til å vinne noe på å vente på at noe bedre skal dukke opp, eller på å tenke at prisen kan komme til å gå ned igjen. Det vil den sannsynligvis ikke.

Men selv om megleren råder deg til å være rask på avtrekkeren hvis du skal kjøpe, understreker hun også viktigheten av å gå forberedt inn i boligkjøpsreisen.  

– Før du går på visning bør du lage et realistisk budsjett, og definere de viktigste kriteriene for din kommende bolig. Da er du sikker på at du bruker tiden din på boliger som faktisk er aktuelle for deg, og du kan slå til med en gang drømmeboligen dukker opp. 

Les mer om: Kjøpe bolig? Dette må du tenke over før du byr.