aktiv-eiendomsmegling
28.02.2024

Slik forbereder du boligen på ekstremvær

Vi opplever mer og mer ekstremvær, og med kan det også kommer skader på bolig og eiendeler. Forbereder du deg godt, kan du imidlertid slippe unna mye.  

.

.

Ekstremvær til besvær

FN forklarer at klimaendringene vi står ovenfor gjør at vi oftere blir rammet av ekstreme værforhold, som blant annet kan bringe med seg både sterk vind og mye nedbør. For deg som eier bolig byr dette på flere utfordringer enn at du må kle deg etter været. 

Les mer om: FN om klimaendringene.

Ha forsikringene på plass  

Noe av det første du bør gjøre når du kjøper bolig, er å sjekke at du er tilstrekkelig forsikret. Det vil ikke hindre skaden i å skje, men det kan gjøre dem langt mindre kostbare. De viktigste forsikringene du kan ha når det kommer til bolig, er husforsikring og innboforsikring.

Husforsikring er for deg som eier enebolig, eller som ikke bor i et sameie eller et borettslag som har forsikret boligen for deg. Forsikringen dekker ødeleggelser på selve bygningen, og kan komme godt med dersom ekstremvær skulle føre til for eksempel oversvømmelse i kjelleren. Med husforsikring slipper du å betale kostnaden for reparasjon selv, og kommer unna med en egenandel som er betraktelig mye lavere. 

Innboforsikring er forsikring på eiendelene dine, det vil si alt du har inne i boligen din: møbler, hvitevarer, klær og briller – for å nevne bare en brøkdel av hva forsikringen omfatter.   

Slik kan du forberede boligen for ekstremvær

Ingen kan styre været, og det er dermed også vanskelig å styre hvilke konsekvenser det vil føre med seg. Legger du inn en liten innsats før stormen kommer, kan du imidlertid spare deg for skader på både eiendom, eiendeler og personer.

Flytt eiendeler inn, eller sikre de godt

Gjenstander som tas av vinden og slik kommer på avveie, kan føre til store ødeleggelser. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at du gjør disse tiltakene før stormen setter inn:  

  • Alle eiendeler du har stående ute som ikke er fastmonterte, bør du sikre godt, eller aller helst flytte inn. Dette gjelder alt fra hagemøbler og trampoliner, til redskaper og blomsterpotter.
  • Sjekk også at ikke de fastmonterte eiendelene dine kan bli tatt av vinden. Ta en runde på takrenner, TV-antenner og annet du har hengende på husveggen.
  • Sjekk at ikke taksteiner eller -plater er løse.
  • Stram og sikre eventuelle presenninger godt.

Les mer om: Slik forbereder du deg på storm.

Mye nedbør kan gi mye trøbbel

Ofte kan ekstremvær by på både sterk vind og mye nedbør. Da kan det være lurt å gjøre tiltak for å sikre at det ikke hoper seg opp med vann som til slutt vil trenge inn i huset og forårsake dyre vannskader. Dette kan du unngå ved å:

  • Sjekke at takrenner, avløp og sluk ikke er tettet av løv og annet grums.
  • Lede vannet bort fra huset, og se til at det ikke renner ned kjellertrapper eller lignende.
  • Lukke dører og vinduer godt før stormen inntreffer.
  • Har du kjeller kan det være lurt å løfte eiendelene dine opp fra gulvet (eller til en helt annen etasje), for å minimere ødeleggelser og tap dersom vann skulle begynne å trenge inn. 


Les mer om: Slik tar du vare på huset ditt i vinter.