aktiv-eiendomsmegling
01.09.2022

Slik holder du hjemmet ryddig

Et ryddig og organisert hjem hvor alt er på stell høres ut som en utopi for noen, men med disse enkle rådene holder du hjemmet ryddig – enkelt og effektivt.

.

.

Rydding kan ha mye å si for trivsel og stressnivå. Klarer du å holde det ryddig uten å ta store skippertak, vil du få overskudd i hverdagen siden du slipper å tenke på at du burde rydde.

Et ryddig hjem er i tillegg lettere å holde rent, og du vil enklere kunne finne tingene dine. Skal du snart flytte eller selge bolig vil du spare mye tid hvis hjemmet ditt allerede er ganske ryddig.


1. Kvitt deg med ting du ikke trenger

Trenger du egentlig alle de tingene? Skaff deg oversikt over det du eier, rom for rom, og kvitt deg med ting du ikke trenger lengre. Tenk over hva du kan gjenvinne, selge, bytte eller gi bort før du eventuelt kaster noe.

2. Få det ryddig med delingsøkonomi

Noen ganger kan det være vanskelig å kvitte seg med ting, fordi det er kjekt å ha. I mange tilfeller gjelder dette gjenstander du egentlig kan låne fra andre. Trenger du fullt turutstyr, vinkelsliper og høytrykkspyler - eller kan du låne fra familie og venner? Lån og leie av ting du ikke trenger å eie er både plassbesparende, økonomisk og miljøvennlig.

3. Gi ting fast plass

Når du har kvittet deg med overflødige gjenstander bør du gi tingene du eier faste plasser. Da vet du alltid hvor du finner dem, og hvor du skal sette dem etter bruk. Gi faste plasser til både store og små ting. Pleier du å glemme hvor du har lagt nøklene dine? Da kan de for eksempel få fast plass i en skål eller i et nøkkelskap i gangen. Lag et system som passer for deg, og for de du bor med.


4. Rydd før det rekker å bli rotete

For å unngå rot bør du legge ting tilbake på sin faste plass rett etter du har brukt dem. Gjør du dette til en vane, tar det ikke lang tid før du slutter å tenke på det som rydding. Skal du fra et rom til et annet er det også fint å ta med seg noe på veien. Skal du fra stua til kjøkkenet bør du for eksempel ta med deg eventuell oppvask på veien, slik at du slipper å hente det for å rydde senere.

5. Unn deg én roteskuff

Lag deg en roteskuff hvor du kan gjemme unna småting du ikke får ryddet unna på travle dager. Eier du noen ting som ikke har en fast plass, kan disse også bo i denne skuffen. Rydd gjerne skuffen et par ganger i året, slik at du får oversikt over hva som egentlig befinner seg i den.

6. Én ting inn og én ting ut

Grovoppryddingen er tatt og du har laget og innarbeidet et system som funker. Men hva skjer når månedene flyr og det plutselig dukker opp nytt rot? Å holde hjemmet ryddig handler mye om balanse. En fin regel å lage for seg selv er «én inn og én ut». Kjøper du et nytt klesplagg er det lurt å samtidig kvitte seg med et gammelt, slik at klesskapet ikke hoper seg opp med plagg du ikke lenger har bruk for. Tenker du på samme måte når det gjelder kjøkkenutstyr, verktøy, sportsutstyr, leker, interiør og sminke, har du gode forutsetninger for å lykkes med å holde hjemmet ryddig.


Skal du selge bolig og trenger ryddetips før visning? Kontakt din lokale eiendomsmegler her.