Slik kan du redusere strømforbruket og bli mer miljøvennlig
Det finnes mer effektive måter å spare strøm på enn å skru ned temperaturen på panelovnen.
.
.
Oppvarming er nordmenns desidert største utgiftspost når det gjelder strøm, noe som gjør kalde vintre med høye strømpriser til en dyr affære. Eldre boliger lider mer enn nye, men selv et nybygg ferdigstilt i 2022 kan bli enda mer energieffektivt.
Etterisolering: Den kjedelige, men essensielle jobben
Har du et eldre hus vil etterisolering etter dagens isolasjonsstandard ha stor effekt både på strømregningen, inneklimaet og bokomforten.
– Erfaringsmessig vet vi at kunden i snitt kun får igjen 70-80 øre per krone av det de bruker på store investeringer. Derfor anbefaler vi sjelden selger å investere så store kostnader før et salg.
Det finnes flere grader av etterisolering:
- Fasade: Etterisolering av fasaden er en stor og kostbar jobb, men i enkelte tilfeller vil det være nødvendig. Skal du etterisolere fasaden kan det også kombineres med skifte av utvendig kledning. For å unngå fuktproblemer er det viktig at arbeidet utføres fagmessig, helst av fagpersoner.
- Tettelister langs vinduer og dører er et enkelt og mindre omfattende tiltak for å redusere luftlekkasjer. Også dette kan bidra til å redusere strømforbruket.
- Å bytte ut eldre vinduer med lavenergivinduer kan også være et nyttig tiltak, særlig om du opplever kaldras. Kaldras er et fenomen der vinduets kalde flate kjøler ned luften og skaper en sirkulerende lufteffekt. Resultatet er at luften nær gulvet blir kald, mens all den varme luften presses opp mot taket.
Selv om etterisolering vil gi boligen både en bedre tilstandsgrad og energimerking, som er positivt ved salg, anbefaler ikke daglig leder og eiendomsmegler MNEF ved Aktiv Valdres, Linn Hamre, å investere i etterisolering før salg for enhver pris:
– Erfaringsmessig vet vi at kunden i snitt kun får igjen 70-80 øre per krone av det de bruker på store investeringer. Derfor anbefaler vi sjelden selger å investere så store kostnader før et salg, sier hun og legger til:
– Men her må det foretas en helhetsvurdering. Hvis boligen ellers er plettfri, og det kun er etterisolering som gjenstår, kan det være en idé. Det samme gjelder dersom selger ikke har planer om å selge før om 3-5 år.
Bruk strømmen mer effektivt
Det er også store variasjoner blant oppvarmingsløsninger. De fleste løsningene har potensiale for å bli mer energieffektive.
- Nyere varmepumper gir rundt tre ganger så mye energi som de bruker på å varme opp boligen. Det gjør varmepumper til en svært energieffektiv varmeløsning, som både er mer miljøvennlig og billigere i drift enn annen elektrisk oppvarming som panelovner.
- Bruk av vannbåren varme, gjerne i kombinasjon med en fornybar varmekilde som biokjel eller luft-til-vann-varmepumpe, distribuerer varme jevnt og effektivt. Vannbåren gulvvarme er særlig gunstig da det skaper et lunt og stabilt inneklima.
- Vedfyring gir stabile fyringskostnader og kan avlaste panelovnene når strømmen er dyr. Men husk: Har du mulighet til å oppgradere en eldre vedovn til en rentbrennende vedovn, eller å montere en peisinnsats i en åpen peis, vil fyringen bli bedre og mer kostnadseffektiv.
Smart strømforbruk
En utmerket måte å redusere strømforbruket på er å gjøre huset smartere. Ved å investere i et trådløst strømstyringssystem får du bedre oversikt over hva som tar mest strøm og hvordan du effektivt kan begrense strømforbruket ditt. Styr enkelt lys, oppvarming og mer fra mobilen, og hold øye med familiens strømforbruk mens du er borte. I starten av 2022 lanserte Enova støtte for smart strømstyring: Et tiltak som gir inntil 10.000 kroner i støtte til husstander som ønsker å skaffe seg et smart strømstyringssystem.
Hva med å produsere strøm selv?
Hva kan vel være mer energieffektivt enn å produsere strømmen selv? Med et solcelleanlegg kan du til og med selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet. Det er en betydelig investering, men investeringen vil betale seg over tid, og i god tid før levetiden på anlegget har utløpt. Når du installerer et solcelleanlegg, kan du også søke støtte fra Enova. Støtten ble nesten doblet i år, og ligger nå på opptil 47.500 kroner.