aktiv-eiendomsmegling
02.12.2022

Slik sparer du penger på oppvarming av boligen

Når strømprisene stiger, tar mange av oss vedkubbene fatt. Les hvordan du gjør fyringen mest mulig effektiv, og hvilke andre strømbesparende tiltak du kan vurdere i et hjem uten vedovn. 

.

.

Vedfyring i fyr og flamme

Du er ikke alene om du kjenner de økte strømprisene på lommeboka. Kanskje er du også en av de mange som ser etter måter å energieffektivisere boligen din på? Slike tiltak i seg selv kan være kostbare, og derfor er det mange som velger det enkleste og rimeligste alternativet for å senke forbruket sitt, nemlig vedfyring. 

Vi nordmenn har, på mer enn bare ett vis, et varmt forhold til fyring i vedovn. Det kan Fredrik Lien, eiendomsmegler og partner i Aktiv Eiendomsmegling Hamar, fortelle: 

– Det som er så fint med vedovn er at den ikke bare varmer opp boligen, men den gir også hygge og stemning i hjemmet. Veldig mange synes det er ekstra sjarm med vedovn, fordi man kan se flammen flakke og høre de beroligende knitrelydene. 

Fredrik Lien

Fredrik Lien

Eiendomsmegler Aktiv Hamar

Slik fyrer du på riktig måte

Oppvarmingsmetoden byr på godt med varme og er i praksis et godt tiltak for å spare strøm. Men har du en ineffektiv vedovn, eller fyrer du feil, kan lønnsomheten bokstavelig talt gå opp i røyk. Du bør derfor vite hvordan du fyrer på best og mest effektive måte. Her er noen gode råd:   

  1. Pass på at veden du har er tørr nok. Kubbene bør ha under 20 % fuktighet. 
  2. Start med større kubber nederst, men unngå veldig store kubber. 
  3. Legg opptenningsved øverst og sett fyr på bålet på toppen. Ved å fyre øverst varmes brennkammeret opp raskere, noe som gir bedre trekk og mer varme.
     
  4. Pass på å få nok luft. Har du dårlig trekk, kan det hjelpe å åpne et vindu på gløtt i starten. Unngå å kjøre kjøkkenviften. 
  5. Ikke fyr med aviser, papp og annet søppel. Bruk ved, opptenningsved og tennbriketter.


På tide med en oppgradering?

Lien forteller at de aller fleste eneboliger har vedfyring, særlig de av eldre dato. For deg som bor i en bolig med vedovn, eller vurderer å kjøpe en bolig som har det, kan det være lurt å finne ut når den ble kjøpt og satt inn. Er vedovnen satt inn etter 1998 har du nemlig, med stor sannsynlighet, et rentbrennende ildsted. Disse gir 30-50 prosent mer varme enn de eldre ovnene. Har du et eldre ildsted, og er opptatt av å gjøre oppvarmingen så lønnsom som mulig, kan det med andre ord være lurt å oppgradere til en nyere variant. 

En oppgradering kan også være nødvendig om ildstedet ditt er en åpen peis. Disse er kjempeflotte å se på, men er dessverre lite effektive. Med en peisinnsats montert kan du sikre optimal oppvarming, samtidig som du har muligheten til å åpne glassdøren for ekte peiskos. 

Oppvarmingsløsninger for deg som ikke kan ha peis

Dersom du ikke allerede har et ildsted i boligen din, er det fullt mulig å sette inn et, særlig om du bor i enebolig. Det er det flere som velger å gjøre, forteller Lien, men ikke nødvendigvis i hensikt å gjøre boligen mer energieffektiv. 

– En vedovn eller peis er ikke bare en kilde til oppvarming, men også et flott møbel som kan gjøre mye for rommet den står i. Mange velger å sette inn et nytt ildsted på grunn av nettopp dette.  

Må du i tillegg sette inn skorstein, eller gjøre vesentlige endringer på skorsteinen du allerede har, er dette søknadspliktig. Skal du kun sette inn en vedovn, trenger du ikke søke om dette, men du har derimot meldeplikt til Feiervesenet. Greit å vite, før du går i gang! 

Dersom du bor i en leilighet kan det være utfordrende å få satt inn en vedovn, og i noen tilfeller er det direkte umulig. Da kan gasspeis være et godt alternativ for deg. Du slipper kostnaden som kommer av å måtte kjøpe inn ved, men du går glipp av den karakteristiske knitringen og behagelige atmosfæren.

Varmepumpe er et godt alternativ 

Et godt alternativ for å gjøre boligen din mer energieffektiv, er å sette inn en varmepumpe. Varmepumper er i mange tilfeller faktisk være mer lønnsomme enn vedovner, og er dessuten ofte også enklere og billigere å få montert. Det finnes mange ulike typer varmepumper, men felles for de alle er at de produserer mer varme enn de selv bruker strøm.  

I Norge er det luft-til-luft-varmepumpene som er mest vanlige. De er enkle å montere i så å si alle hjem, og yter i tillegg godt. Denne typen varmepumpe utnytter varmen i uteluften, og bruker den til å varme opp hjemmet ditt. 

Andre typer varmepumper krever mer av boligen, og monteringen kan bli til et både kostbart og omfattende prosjekt. Vi snakker da om luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper. Sistnevnte er den dyreste varmepumpen, men også den som har best effekt. Denne henter ut energi lagret i berg, jord og sjø, og benytter energien til å varme boligen.