aktiv-eiendomsmegling
22.11.2022

Slik tar du vare på huset ditt i vinter

At boligen din er i god stand er ikke bare viktig for trivsel og komfort i hjemmet. Det er også viktig ved salg, og kan være avgjørende for hvordan salget går.

.

.

De aller fleste kjøpere legger vekt på boligens tilstand, og da særlig på større ting som drenering, tak, vinduer og vegger. At boligen er gjennomført og godt vedlikeholdt har derfor mye å si i en salgsprosess.

– Særlig i større hus og familieboliger har vedlikehold mye og si for salgsprisen.

Mattis Barmoen Andersen

Mattis Barmoen Andersen

Eiendomsmegler, Aktiv Hamar

Tak, rør og vegger er også blant tingene som er mest utsatt for slitasje i vinterhalvåret. For å holde disse vedlike vinteren gjennom er det flere ting vi bør gjøre og følge med på - både i forkant, og mens kulda står på.

Dette bør du passe på om vinteren

Tak

  • Tykke lag med tung og våt snø kan bli for mye for taket å bære. Hvor mye taket tåler, avhenger av taktype og når taket ble bygget. Knirk i bygget og trege dører kan være tegn på at snømengden på taket bør reduseres.

    Blir det behov for måking, pass på å ivareta egen sikkerhet. Pass også på at du måker slik at vekten blir jevnt fordelt, og at du etterlater et tynt lag med snø slik at taktekket ikke tar skade. 

  • Istapper fra taket utgjør ikke bare en fare for deg og forbipasserende, men kan også være et tegn på at taket er dårlig isolert. Istapper kan være et helt normal resultat av skiftende temperaturer, men dersom du har vedvarende istapper fra taket, selv etter en lang periode med lave temperaturer, kan dette være et faresignal. Vedvarende istapper fra taket kan bli et problem ettersom isen kan sperre for smeltevann, og forårsake lekkasjer. Det er heller ikke helt heldig at taket lekker varmen vi betaler dyrt for. Har du et dårlig isolert tak, er svaret etterisolering.
  • Det kan også være lurt å sjekke takrommet for fukt i løpet av vinteren, og om det har blåst inn snø eller er tegn på vanninntrengning.  

Rør

Frostsprengte rør er en vanlig årsak til vannlekkasjer. Skal du forlate hjemmet over lengre tid må du ikke skru av varmen, men passe på at huset holder minst 10 grader. Husk også å skru av og tømme utekranen til huset før frosten kommer. 

Snøvåte inngangsgulv

Om vinteren tar vi med oss mye vann, snø og slaps inn i boligen. Dette tåler parkett svært dårlig. Et effektivt tiltak for å unngå vannskadet parkett er å bytte ut parketten med fliser, laminat eller vinyl. Om du vil beholde tregulvet, anbefaler vi å legge en matte på gulvet, og å være var på vannansamlinger når familien kommer inn etter en snødag. 

Dette bør du gjøre før vinteren kommer

Vintervedlikehold er i stor grad forebyggende, og våren og høsten bør benyttes til å forberede huset for kommende vinter.

Yttervegger

Når våren kommer bør du undersøke om kledningen er hel eller skadet. Se etter misfarginger og maling som bobler eller preller av på ytterveggene. Et triks er å ta en skarp gjenstand og presse denne inn i veggen. Gir treverket etter, er dette et faresignal. 

Selv om veggen ser hel, ren og pen ut, kan det fortsatt være behov for litt arbeid. Det anbefales at man vasker kledning en gang i året for å forebygge fukt- og råteskader, og det er viktig å legge et nytt malingsstrøk når det er tid for dette. Vask og maling ivaretar veggene godt, og forbereder dem for vintersesongen. 

Tak

Før vinteren kommer er det greit å vite at taket er helt og i god stand. Se særlig nøye rundt gjennomføringer og ved pipa, og ta gjerne turen opp på loftet for å se etter rennemerker. Erstatt skadede og manglende takstein, fjern mose og tøm takrenna for løv og annet rusk. 

 Peis

 I Norge har kommunen ansvar for å sende ut feiere som feier og kontrollerer pipe og ildsted ved behov. Likevel bør du også selv se over peisen før fyringssesongen starter. Se til at den er hel og i god stand, og bytt pakning dersom denne er blitt skadet. Pakning kan kjøpes i byggevarehandler og byttes enkelt selv.

Før fyringssesongen starter er det også lurt å sjekke at røykvarslerne og brannslukkingsapparatet fungerer slik de skal.


Godt vedlikehold lønner seg

 – Kjøpsprisen er en refleksjon av hva som har blitt gjort med boligen og eiendommen. Det betyr at det er viktig å ha gjennomført jevnlig vedlikehold for å få en god pris ved salg. Sørg derfor for å gi kjøper minst mulig prutningsgrunnlag ved å vedlikeholde boligen tilstrekkelig, samt gjøre de utbedringene som trengs, tipser Barmoen Andersen, og avslutter:

– Det er en myte at man kan «sminke grisen». De aller fleste kjøpere leser tilstandsrapporten, og vet dermed hva som skjuler seg bak «sminken».