Ta vare på hjemmet ditt med jevnlig vedlikehold
Et hus er laget for å vare, men det trenger litt kjærlighet underveis. Med noen enkle vedlikeholdsrutiner kan du ta godt vare på boligen din – og unngå at store problemer dukker opp.
.
.
Utvendig vedlikehold
Utvendig vedlikehold består i stor grad av å sjekke husets “skall” og utbedre etter behov. Gjør du dette et par ganger i året, har du allerede gjort mye for vedlikeholdet av hjemmet ditt. Her er det viktigste å holde et øye med:
Taket
Se etter tegn på slitasje, løse takstein eller mose. Løse takstein og mosefjerning kan du kanskje fikse selv, men finner du andre skader og slitasje kan det være lurt å få taket undersøkt av en fagperson. Særlig dersom taket begynner å bli gammelt.
Kledning og fasade
Sprekker og misfarging er potensielle tegn på at kledningen – enten enkeltbord eller i større omfang – er moden for utskifting. Maling som bobler kan også være et tegn på dette. Bobler i malingen kan imidlertid også tyde på at du har brukt feil malingsprodukt, eller at det er behov for å skrape av gammel maling og male et nytt strøk.
Mens du er i gang, sjekk også at treverket er fast og tørt. Det kan du gjøre ved å bruke en skarp gjenstand til å presse mot treverket, og kjenne etter. Er du usikker på tilstanden på kledningen er det alltid lurt å forhøre deg med fagfolk.
Våren er perfekt for vedlikehold av kledning og fasade. Gi gjerne huset en fasadevask, og kanskje også et nytt strøk maling dersom det trengs.
Drenering
God drenering leder vann bort fra huset. Hvis du merker fukt i kjelleren eller maling som flasser, kan det være tegn på at dreneringen ikke gjør jobben sin. Et tips er å ta en runde rundt huset på en regnværsdag, og påse at vannet ikke renner mot husveggen.
Takrenner og nedløpsrør
Blader og rusk kan tette til renner og rør – ta en sjekk og rens dem ved behov, så fungerer de som de skal hele året.
Terrasser og uteplasser
Gi terrassen en vask, og legg på olje eller annen overflatebehandling ved behov. Da holder den seg pen og solid lenger.
Les mer om: Slik forbereder du boligen på ekstremvær.
Innvendig vedlikehold
Noen ganger vet man ikke at noe trenger vedlikehold, før det har sluttet å virke. Men med litt jevnlig oppfølging kan du forlenge levetiden og unngå overraskelser.
Teknisk utstyr
Varmtvannsbereder, varmepumpe og hvitevarer har alle sin levetid. Følg vedlikeholdsinstruksene fra produsenten, og skift ut når tiden ser ut til å være inne. Ofte er det både rimeligere og enklere å bytte ut teknisk utstyr før det ryker helt, i stedet for å vente til noe eventuelt skulle gå galt.
Rør, bad og ventilasjon
Membran på badet, vannrør og elektriske anlegg er skjulte helter som også trenger jevnlig oppfølging – spesielt når de blir eldre. Får du mistanke om slitasje eller feil, er det smart å kontakte fagfolk tidlig.
Les også: Hva koster det å pusse opp et bad?
Små tiltak som gjør en forskjell
I tillegg til de store tingene, er det noen små grep du kan gjøre i hverdagen for å holde boligen vedlikeholdt:
- Luft jevnlig. Frisk luft gir godt inneklima og motvirker fukt og mugg, også om vinteren.
- Rens slukene jevnlig, slik at du unngår tette rør og uønsket lukt.
- Filter i ventilasjon, kjøkkenvifte, tørketrommel og vaskemaskin bør renses jevnlig. Det gir bedre funksjon – og kan forhindre branntilløp.
- Tørk opp søl så fort som mulig. Har du parkett eller benkeplater i tre, er det lurt å være ekstra obs på væske. Vann og fukt kan trekke inn og skade overflaten.
Spørsmål og svar om vedlikehold av bolig
Hvor mye koster det typisk å drenere på nytt, eller bytte tak og tekniske installasjoner?
Kostnadene ved større vedlikeholdsprosjekter varierer mye, avhengig av boligens størrelse, beliggenhet og kompleksitet. Å drenere rundt en enebolig kan ofte koste mellom 150 000 og 300 000 kroner, mens et nytt tak gjerne havner i samme prissjikt, avhengig av materialvalg og hvor mye som må byttes ut. Når det gjelder tekniske installasjoner, som en varmtvannsbereder eller varmepumpe, ligger prisen vanligvis fra noen få tusenlapper og opp mot 30 000–40 000 kroner – igjen avhengig av type og størrelse. Det lønner seg å hente inn pristilbud fra flere fagfolk, slik at du får oversikt over både pris og anbefalte løsninger.
Hvordan vet jeg om vedlikeholdet jeg gjør er nok – finnes det sjekklister eller anbefalte intervaller på vedlikehold?
Det finnes flere gode sjekklister og vedlikeholdskalendere for boligeiere, både på nettsidene til kommuner, forsikringsselskaper og byggebransjen selv. Som en tommelfingerregel anbefales det å ta en grundig utvendig sjekk vår og høst, og følge opp mindre ting etter behov gjennom året. Når det gjelder tekniske installasjoner, oppgir produsenten gjerne anbefalt vedlikehold og levetid i bruksanvisningen. Har du kjøpt en brukt bolig, kan det være lurt å få gjennomført en tilstandsvurdering for å kartlegge status på bygningsdelene. Det gir deg et godt utgangspunkt for å planlegge vedlikehold fremover.
Hva bør jeg gjøre hvis jeg nylig har kjøpt bolig og ikke kjenner til tilstanden på alt ved den?
Hvis du nettopp har kjøpt bolig og er usikker på hva som faktisk er gjort av vedlikehold tidligere, er det smart å starte med en grundig gjennomgang – enten på egen hånd eller sammen med en fagperson. Gå over tak, fasade, sluk, tekniske installasjoner og andre viktige punkter, og noter deg hva som ser ut til å være i orden og hva som bør følges opp. Har du tilstandsrapport fra boligsalget, kan du bruke den som et utgangspunkt. Det er også fullt mulig å få gjort en ny vurdering, for eksempel av en byggmester, takstmann eller rørlegger – spesielt hvis du mistenker at noe er modent for utskiftning. Da får du et tydeligere bilde av hva som haster, og hva du kan planlegge på sikt.
Les mer om: Hvor lang tid tar det å pusse opp?