aktiv-eiendomsmegling
25.10.2022

Kjøpe hytte på fjellet? Dette bør du tenke på

Sesongen for kjøp og salg av hytter i innlandet og på fjellet er godt i gang. I denne artikkelen belyser vi tre ting du bør tenke over dersom du skal kjøpe eller selge hytte.  

.

.

Lar du deg lokke av tanken på hyttekos og nærhet til skiløyper, alpinanlegg og naturopplevelser? Da er du ikke alene. En hytte på fjellet står øverst på manges ønskeliste!  

Jevnt og godt hyttemarked

Linn Hamre, eiendomsmegler i Aktiv Valdres, kan fortelle at vi etter to rare pandemi-år nå er tilbake til normalen – også i hyttemarkedet. Den store etterspørselen etter hytter, og den kunstig høye prisøkningen dette førte med seg, har gått tilbake til samme nivå som før pandemien.

Som et resultat av dette blir hyttene liggende lenger ute på markedet nå, enn de gjorde for ett og to år siden. Da lå hytter i snitt til salgs i 14 dager før de ble solgt, mens snittet nå ligger på rundt 60 dager. Det tar lengre tid å finne en kjøper, og du som skal selge kan ende opp med å måtte ha flere visninger. Hamre betrygger imidlertid om at dette ikke er tall vi trenger å bli skremt av. 

– Sammenlignet med 2018 og 2019 er vi faktisk inne i en normal periode nå. Fritidsmarkedet står altså sterkt, og det vil det sannsynligvis fortsette å gjøre en stund fremover. 

Linn Hamre

Linn Hamre

Daglig leder/Eiendomsmegler Aktiv Valdres

– Sammenlignet med 2018 og 2019 er vi faktisk inne i en normal periode nå. Markedet er jevnt og godt, og mange hytter legges ut for salg – samtidig som mange også er interessert i å kjøpe. Fritidsmarkedet står altså sterkt, og det vil det sannsynligvis fortsette å gjøre en stund fremover, sier Hamre, og legger til: – Med urolighetene som preger store deler av Europa er det flere som ønsker å plassere pengene sine her hjemme, ikke i utlandet. 

Hamre kan melde at Aktiv merker god etterspørsel særlig på såkalte fjellhytter med beliggenhet over 850 moh., og at rimeligere hytter uten strøm og avløp også gjør det også bra i dagens marked. At hyttene ikke blir solgt like raskt nå som tidligere, skyldes at kjøperne bruker lengre tid på å bestemme seg før de handler. Det har de også bedre tid til nå, når trykket ikke er like høyt som under pandemien.  

– Hyttedrømmen står sterkt i den norske folkesjela, og når man først har spinket og spart for å få råd til den, må kjøpet føles riktig på alle måter. 

I likhet med boligmarkedet er det også lokale forskjeller i hyttemarkedet. Uansett hvor du ønsker å kjøpe eller selge anbefaler vi at du rådfører deg med en lokal megler som er godt kjent i området. Finn din lokale eiendomsmegler her.

Kjøpe hytte? - dette bør du tenke over


1.Hvordan ser hyttedrømmen din ut? 

Hyttekjøp er en langsiktig investering. Hva er viktig for deg nå og i fremtiden? Er reisevei avgjørende? Ønsker du eller familien god mobildekning, gode solforhold eller muligheter for utbygging? Sørg for å kartlegge dine viktigste behov og kvaliteter. 

2. Vil du ha helårshytte eller vinterhytte? 

Når man er på hyttejakt om høsten eller vinteren er det lett å se seg blind på kvaliteter som skiløyper rett utenfor hyttedøra, eller nærhet til alpinsenter. Ser du for deg å bruke hytta hele året er det imidlertid lurt å finne ut hvilke aktivitetsmuligheter som er tilgjengelig til de ulike årstidene. Tenk over hvordan du og eventuelt familien ønsker å bruke hytta, og spør gjerne en lokalkjent megler for å finne ut av om nærområdet oppfyller dine behov og ønsker. Et tips er også å gjøre visningsdagen til en dagstur, og bruke for eksempel bruke UT.no for å finne anbefalte turforslag. 

3. Hvor store er ekstrautgiftene? 

Sett deg godt inn i både salgsoppgave og tilstandsrapport. Les nøye, og få oversikt over alle tilleggskostnader. Er det for eksempel behov for vedlikehold eller utbedringer? Vil strømutgifter, kommunale avgifter, snømåking, eiendomsskatt, forsikring eller annet medføre store utgifter fremover? Få klarhet i dette før du kjøper, så slipper du kostbare overraskelser. 

Selge hytte? - dette bør du tenke over


1. Hva er unikt med hytta? Bruk tekst og foto til å skille eiendommen din fra andre objekter, og for å vise hva som er unikt med akkurat din hytte. Om beliggenheten til hytta er særlig god, kan det for eksempel være fint å fremheve dette med dronefoto. Med en lokalkjent megler på laget blir det enda enklere å fremheve fordelene ved din hytte og stedet den befinner seg. De kan hjelpe med å gi mer tyngde og troverdighet til objektet, noe som kan utgjøre en stor forskjell for de som er interessert i å kjøpe. 

2. Er hytta klar for salg? Sørg for at hytta er godt vedlikeholdt og klar for fotografering og visning. Beis terrassen, rens takrennene, fiks ytterdøra og rydd i boden. Du har bare én sjanse på å gjøre et godt førsteinntrykk, og en velholdt hytte kan gjøre at flere blir interesserte i å kjøpe den. Et godt tips er dessuten å la gardinene stå åpne når hytta er lagt ut for salg. Potensielle kjøpere kjører veldig ofte forbi for å ta en kikk på objektet, og da er det dumt å la hytta fremstå som trist og mørk. 

3. Selger du din hytte, eller en hyttedrøm? Ferie- og fritidsmarkedet er styrt av ønsker og drømmer i større grad enn boligmarkedet. Formidler du en «hyttedrøm» gjennom bilder i annonseringen og på visning, blir det lettere for interessenter å få assosiasjoner til ro, friluft og sosialt samvær.