Egenkapitalkravet er senket til 10 % – hva betyr det for deg?
1. januar 2025 senket regjeringen kravet for egenkapital ved kjøp av bolig, fra 15 til 10 %. Hva betyr dette for deg som skal kjøpe bolig i år, og hvordan vil det påvirke boligmarkedet? Vi har tatt en prat med eiendomsmegler Marius Norum, for å få hans råd.
.
.
Flere får muligheten til å kjøpe bolig
Med det nye, lavere egenkapitalkravet, har terskelen blitt lavere for mange som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Flere opplever nå at de kan kjøpe boliger de tidligere måtte spare i årevis for å få råd til.
For å ta et eksempel: Før 1. januar måtte du ut med 450 000 kroner i egenkapital for å kjøpe en bolig til 3 millioner. Med det nye egenkapitalkravet på 10 %, kan du kjøpe bolig til samme sum med 300 000 kroner i egenkapital.
Det nye egenkapitalkravet gir en særlig stor fordel til førstegangskjøpere. Det ser man allerede en tydelig effekt av i boligmarkedet, forteller Marius Norum, eiendomsmegler i Aktiv Elverum.
— Vi ser at flere førstegangskjøpere nå kommer på banen. Mange av dem har vært interessert i å komme seg inn på boligmarkedet lenge, men har blitt stoppet av egenkapitalkravet, sier han, og fortsetter:
— Nå har de plutselig muligheten til å kjøpe, og det merkes godt på etterspørselen.
Megleren forteller at dette kan være et gunstig tidspunkt å kjøpe bolig på, spesielt hvis du har en stabil økonomi og er klar for å eie fremfor å leie. Han understreker samtidig viktigheten av å ikke forhaste deg.
– Det viktigste er å gjøre et gjennomtenkt valg som passer din situasjon både nå og en stund frem i tid.
Det nye egenkapitalkravet kommer også med fordeler for deg som allerede eier bolig. At det nå blir flere kjøpere i markedet vil kunne gi raskere boligsalg, særlig for de rimeligere boligene. Det blir i tillegg enklere for boligeiere å kjøpe seg opp og flytte videre.
Les mer om: Kjøpe din første bolig? Dette bør du tenke på.
Ikke lån mer enn du burde
Selv om det har blitt enklere å komme seg inn på boligmarkedet, er det viktig å ikke strekke seg for langt økonomisk. Et lavere egenkapitalkrav betyr at man kan låne mer, men dette innebærer også høyere månedlige kostnader. Norum understreker viktigheten av å tenke gjennom hva et boligkjøp egentlig innebærer, før du kjøper.
– En ting er hvor mye penger du kan låne, men hvor mye tåler du egentlig å ha i lån? Tåler du at renta eller fellesutgifter går opp, eller at det dukker opp uforutsette utgifter på boligen din?
For veldig mange vil det være fornuftig å ikke makse boliglånet, selv om man kan, legger Norum til. Det er viktig å huske på at man skal ha et liv også utenom bolig og boliglån.
– For mange er det mye verdt å ha rom i økonomien til å fortsatt kunne gå på kino, spise middag ute eller bestille seg en reise.
For å unngå å låne mer enn du egentlig bør, råder megleren deg til å lage et budsjett før du går inn i en budrunde – og holde deg til det.
– Sett deg inn i hva det faktisk vil koste deg å eie, og sett en tydelig grense for hvor langt du kan gå i budrunden.
Les mer om: Slik vinner du budrunden.
Slik kan egenkapitalkravet påvirke boligmarkedet
Prognosene for utviklingen i boligmarkedet spriker, men vi ser allerede tegn til en relativt sterk prisvekst. Boligprisene steg med 4,4 % i januar og 1,6 % i februar, ifølge Eiendom Norge. I tillegg er det rimelig å anta at vi i 2025 kommer til å gå ett eller flere rentekutt i møte.
Norum spår derfor at prisene vil komme til å stige enda mer.
– Når egenkapitalkravet senkes samtidig som rentene potensielt kuttes – kanskje allerede i mars, vil dette forsterke utviklingen i boligmarkedet betraktelig.
Dersom vi i tillegg til det nye egenkapitalkravet på 10 % også får lavere renter, vil det bli enda enklere for flere å ta opp boliglån. Slik vil etterspørselen i boligmarkedet gå opp, og boligprisene vil stige. Boligprisene påvirkes også av at vi er inne i en tid med lav boligbygging. Når det ikke kommer nye boliger på markedet, drives prisen på bruktboliger opp.
Men det er ikke bare de økonomiske faktorene som kan påvirke boligmarkedet, forklarer Norum. Det handler også om psykologi.
– Når folk ser rentene falle får de en følelse av trygghet, og av at vi går bedre tider i vente. Den følelsen alene kan ha stor effekt på boligmarkedet, fordi flere våger å kjøpe og selge.
Ikke sitt på gjerdet
Boligprisene vil med stor sannsynlighet fortsette å stige utover i 2025. Skal du kjøpe bolig i år, kan det derfor være lurt å gjøre det snart.
– Når du har funnet en bolig som passer deg, bør du tørre å hoppe i det. Det kan føles skummelt, men snakk med noen du stoler på, eller kom til oss for å få råd, sier Norum, og legger til:
– Historisk sett har bolig vært en trygg investering, og selv om det kan føles stort og skummelt første gang, er det sjelden et dårlig valg på lang sikt.
Fem tips til deg som skal kjøpe bolig for første gang
- Sett opp et realistisk budsjett, og følg det. Ikke lån mer enn du har råd til på lang sikt.
- Forbered deg på budrunden. Det er fort gjort å miste hodet når man er i en presset situasjon og har skikkelig lyst på en bolig. Men sett en maksgrense for hvor du kan by, og hold deg innenfor grensen.
- Ikke forhast deg. Gå på flere visninger og bli kjent med boligmarkedet før du bestemmer deg.
- Men ikke sett deg på gjerdet. Snakk med noen du stoler på og hopp i det dersom du finner en bolig som passer for deg. Det blir med all sannsynlighet dyrere jo lenger du venter med å kjøpe.
- Tenk langsiktig. Velg en bolig som også dekker fremtidige behov.