aktiv-eiendomsmegling
22.10.2024

Flytte med kjæledyr? Dette bør du tenke på

Enten du har en hund, katt eller kanskje en mer eksotisk følgesvenn, er det et par ting du bør tenke på når du skal flytte med dyr. Les hvilke regler som gjelder for dyrehold, og hva du bør passe på i boligjakten.

.

.

Dyrehold kan være forbudt

Er du på jakt etter en leilighet i et borettslag eller sameie, kan det hende det foreligger regler når det kommer til dyrehold. Noen steder er det rett og slett ikke lov å ha dyr. Marita Friis Stensland, eiendomsmegler og prosjektleder i Aktiv, forteller at sjenanse for naboer og allergi er hovedårsakene til at forbudet legges ned. I de aller fleste tilfeller er det imidlertid sjenanse man er opptatt av. 

– I en blokk med 200 leiligheter vil det ikke skje at det legges ned et forbud fordi tre beboere er allergiske, forklarer Stensland, og fortsetter: 


- Her er sjenanse, for eksempel i form av mye bjeffing eller avføring i fellesarealene, en større bekymring.

Marita Friis Stensland

Marita Friis Stensland

Megler og prosjektleder i Aktiv Eiendomsmegler

Ullent regelverk

Regelen kan virke ganske rett frem: er det forbud mot dyrehold, så er det forbud mot dyrehold. Men med sjenanse og allergi som grunnlag, kan man begynne å lure på om forbudet egentlig gjelder for alle dyr.


– Det står nesten aldri spesifisert hvilke dyr det er forbud mot – det gjelder for dyr generelt. Da kan man begynne å diskutere: er en innekatt til like stor sjenanse som en hund, som kanskje bjeffer når den er alene hjemme eller som har eiere som ikke plukker opp etter den?

Regelverket er rett og slett litt ullent og utfordrende å forholde seg til, forteller Stensland. Hun avslører at forbudet ofte henger igjen fra gammelt av: 

– Det kan rett og slett hende at sameiet eller borettslaget på et tidspunkt har bestått av mennesker som selv synes at dyr er til sjenanse, og har vedtatt forbudet på grunn av det.

 Les mer om: Kjøpt din første bolig? Dette bør du vite.


Flertallet bestemmer

Det er altså styret i et borettslag eller sameie som ved flertall på generalforsamling kan vedta forbud mot dyrehold. Men selv om det er nedlagt forbud, finnes det en vei utenom. I borettslagsloven §5-11 står det nemlig:

«Selv om det er vedtatt forbud mot dyrehold, kan brukeren av boligen holde dyr dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for de andre brukerne av eiendommen.»

Men hva er gode grunner? Og når er dyreholdet til ulempe for andre?

Er du svaksynt og har behov for en førerhund, er dette unektelig en god grunn til å ha hund, som styret ikke kan motsi seg. Men mange vil også argumentere for at kjæledyr har mye å si for ens psykososiale helse, og at dette er en god grunn til å få lov til å ha dyr. Veier det opp mot ulempene knyttet til sjenanse for naboer? Det er det opp til styret og beboerne å bestemme.

Les mer om: Alt du bør vite om fellesgjeld.


Ikke ta sjansen

Meglerens beste råd til deg som skal kjøpe bolig og ha med deg dyret ditt på flyttelasset, er å lese dokumentasjonen på boligen nøye. Står det at dyrehold er søknadspliktig, bør du også sette deg inn i hvordan dette fungerer, før du legger inn et bud. Det kan megler hjelper deg med å finne ut av.

 Står det derimot i salgsoppgaven at dyrehold ikke er tillatt, er Stenslands råd å ikke ta sjansen:

– Du kan risikere å måtte kvitte deg med kjæledyret ditt eller å selge leiligheten, og ingen av disse prosessene er noe hyggelige å stå i. 



Meglerens tre tips – dette bør du sjekke før du flytter med kjæledyr 

Skal du flytte inn i et sameie eller borettslag med kjæledyr, kan det altså være lurt å gjøre noen ekstra undersøkelser før du legger inn bud. Dette er meglerens tips:

1.     Les salgsoppgaven nøye. Noen steder står det oppgitt i Finn-annonsen om dyrehold er tillatt eller ikke, andre ganger må du grundigere til verks. Dersom dyrehold ikke er tillatt skal dette alltid informeres om i salgsoppgaven til boligen, ofte under den generelle informasjonen om sameiet eller borettslaget.

2.     Snakk med megler. Gå i dialog med megler så tidlig som mulig dersom du er usikker på om du har lov til å ha med deg kjæledyret ditt inn i boligen. Megleren kan hjelpe deg med å kontakte styret for å få en avklaring, og eventuelt finne ut om det er mulig å søke om dyrehold på forhånd, dersom godkjenning fra styret er nødvendig. 

3.     Velg riktig bolig for deg og dyret ditt. Har du hund eller utekatt kan det være fint å velge en bolig i nærheten av grøntområder. Der bor det ofte også andre dyreeiere, noe som kan være positivt for deg og ditt dyrehold. 

Se også: Finn din lokale megler.