17.12.2021
Kjøpe bolig? Dette må du tenke over før du byr
Boligkjøp er en stor begivenhet og en stor investering som krever god konsentrasjon. Her får du sjekklisten på det du må tenke over før du legger inn bud.
.
.
Linn Hamre er daglig leder og eiendomsmegler hos Aktiv Valdres Eiendomskontor. Hun har solgt et hundretalls eiendommer i løpet av karrieren og vet nøyaktig hvordan du bør forberede deg til budgivningen.
– Før visning og budgivning må du ha avklart finansiering med banken din. Du bør også sette deg godt inn i salgsoppgaven og eventuelle påkostninger ved eiendommen, forteller Hamre.
– Det kan være lett å få overtenning hvis eiendommen er fin og budrunden «tar av», derfor er det viktig at du også vurderer hvor mye eiendommen er verdt for deg.
En investering i fremtiden?
Du bør alltid sammenlikne hva du kan by med hvor mye du ønsker å by. Et høyt lån medfører høyere månedlige utgifter. Husk at kostnadene knyttet til eiendomskjøp kommer i tillegg til daglige kostnader og at du fortsatt skal ha råd til andre personlige utgifter.
– Vi bytter bolig oftere nå enn før. Mange ønsker seg en enebolig på sikt og det er ikke uvanlig å kjøpe seg opp to til tre ganger før man får kjøpt den boligen man ønsker. Ditt første eller andre boligkjøp er ikke nødvendigvis drømmeboligen, men det kan være et steg i riktig retning, forteller Hamre.
Hvor mye bør du by?
Se for deg din fremtidige livssituasjon og tenk på hva slags bosituasjon du ønsker deg. Drømmer du om balkong, svømmebasseng, enebolig eller hytte? Da kan det hende at du bør betjene et rimeligere lån slik at du får mulighet til å spare mer til en fremtidig investering.
– Det er ingen prosentvis formel på hvor mye du bør by over takst. Hver eiendom er unik og har sine unike positive og eventuelt negative sider. Bli gjerne «venn» med en megler som kan hjelpe og gi deg råd. Husk at du ikke trenger å kjenne en megler for å kjenne en, råder Hamre.
Før du legger inn første bud er det viktig å kartlegge hvor mange budgivere som allerede er med, eller hvor mange som har vært på visning. Det er viktig å ha en dialog med megler og være tilgjengelig gjennom hele budrunden. Dette være seg om det er avklaringer rundt overtakelse hvor du kan ha et fortrinn, eller om det er forbehold som virker inn på de øvrige budene.
Vi erfarer ofte at budrunder ender på hele summer, og at det kan det være «førstemann» til den hele summen. Det vil si at om du byr 3.990.000,-, så vil vi heller anbefale deg å legge budet på 4.000.000,-.
5 ting du må tenke over før du byr
1. Finn ut hvor mye du kan låne
på hvor mye du kan låne. Beviset gir deg trygghet og mulighet til å slå til raskt når den rette boligen dukker opp. I tillegg gjør det deg mer attraktiv som boligkjøper, siden selgeren vil selge til noen som kan garantere betaling.
2. Skal du både kjøpe og selge bolig?
Få en verdivurdering av egen bolig og rådfør deg med din egen megler om boligen du har tenkt til å kjøpe. Selv om ikke denne megleren selger boligen du vurderer å kjøpe, kan personen bidra med et profesjonelt blikk på salgsoppgave og vedlegg.
3. Undersøk uforutsette utgifter
I tillegg til kjøpesummen er det viktig at du er forberedt på omkostninger som dokumentavgift for selveierboliger, kommunale utgifter, fellesutgifter, eiendomsskatt og forsikring. Les nøye gjennom salgsoppgave og tilstandsrapport. Er boligen gammel? Hvordan er isoleringen og fyringskostnadene? Må du pusse opp? Dette bør kartlegges før du byr.
4. Lag et budsjett før budgivningen starter
Det er lett å bli revet med i en budrunde. Sett opp et budsjett hvor du tar høyde for lånekostnader, renteoppgang og uforutsette utgifter. Ta også høyde for hvor mye du faktisk har lyst til å by.
5. Er du sikker på at det er denne boligen du vil ha?
Et bud er bindene og det er ingen angrefrist på kjøp av bolig. Har du vært på flere visninger? Unngå å delta i mer enn én budrunde av gangen. Legger du inn bud på to boliger samtidig kan du risikere å få aksept for begge – og det kan koste deg dyrt.