aktiv-eiendomsmegling
12.12.2022

Kjøpe din første bolig? Dette bør du tenke på

Med økende renter og utgifter har det blitt vanskeligere å få innvilget boliglån, særlig for deg som er førstegangskjøper. Men med god planlegging og langsiktig tenkning er det fortsatt mulig å komme seg på boligmarkedet. 

.

.

Tendenser blant dagens førstegangskjøpere 

Charlotte Davidsen er eiendomsmegler i Aktiv Eiendomsmegling Sandefjord og Andebu. Hun har pulsen på boligmarkedet særlig i Vestfold, men tendensene hun melder om er like aktuelle for resten av landet – særlig i de større byene. Lenge har vi nemlig sett at førstegangskjøpere må søke seg ut av bykjernen for å ha råd til å kjøpe bolig, og denne situasjonen viser ikke tegn til å snu. 

– Jeg vil råde førstegangskjøpere til å løfte blikket og kikke etter boliger litt utenfor sentrum. Der er det ofte lettere å få tak i samme type bolig som i de mer sentrale strøkene, men til en lavere pris.

Charlotte Davidsen

Charlotte Davidsen

Eiendomsmegler Aktiv Sandefjord og Andebu

Mange førstegangskjøpere har også forstått at de må senke forventningene når det kommer til størrelsen på sin første bolig. De små og rimelige boligene har dermed blitt mer attraktive, noe som igjen er med på å gjøre at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. 

– Det kan være utfordrende å få kjøpt sin egen bolig, både fordi de små leilighetene har blitt så populære, og fordi førstegangskjøperne ofte ikke har så veldig høy finansiering, forklarer Davidsen, og fortsetter: 

– Da er det viktig å huske på at boligreisen tross alt må starte et sted.

At du må begynne boligreisen med å bosette deg utenfor sentrumskjernen, betyr heldigvis ikke at du aldri kan finne veien inn igjen. Davidsen understreker videre hvor lurt det er å lage din egen spareplan for å komme inn på boligmarkedet, og det gjerne så tidlig som mulig. Det er Bjørnar Ottesen, autorisert finansiell rådgiver i Larvikbanken, også enig i. 

Begynn sparingen nå 

I dagens økonomisk utfordrende hverdag, med høye renter og utgifter, er det viktig at de som vil komme seg på boligmarkedet begynner å spare så tidlig som bare mulig. Det er nemlig vanskeligere å få lån nå enn det har vært tidligere, forteller Ottesen. 

– Jeg vil anbefale at du skaffer deg et bevisst forhold til hva pengene dine faktisk går til. Kan du kanskje si opp abonnementet på Netflix, droppe kaffe på farta og ta beina fatt for å komme deg til jobb eller skole?

Ottesen anbefaler videre at du skiller mellom hva du må kjøpe og hva du vil kjøpe. Blir du også bevisst på hva ting faktisk koster, kan det bli enklere å kutte i de unødvendige utgiftene. Da forstår du fort at dersom det skal bli bolig på deg, må du heller spare de pengene du bruker på kaffe hver dag. Og sparingen, den bør du gjøre i BSU, mener han. 

 

– Det aller beste med å spare i BSU er at pengene ikke bare skal finansiere din første bolig, men bidrar også til å gi deg skattelette. 

Bjørnar Ottesen

Bjørnar Ottesen

Finansiell rådgiver Larvikbanken


Er det imidlertid utfordrende å spare opp nok egenkapital alene, kan det være en fin løsning å kjøpe sammen med en kjæreste eller venn. Det er også mulig å spørre foreldre eller annen nær familie om de vil stille som realkausjonist for deg. 

Tenk langsiktig 

Både bankrådgiver og eiendomsmegler er enig i at du som vil inn på boligmarkedet bør tenke i langsiktige baner. Slik sørger du for at kjøpet ditt blir mest mulig lønnsomt. 

– På lang sikt vil det alltid lønne seg å eie, kontra å leie. De aller fleste kjøper en bolig fordi de vil lage seg et liv der og bli boende en stund, og da vil det lønne seg å være eier av boligen, forklarer Ottesen.  

Å tenke langsiktig kan også være nyttig dersom du ser at du ikke har råd til drømmeboligen akkurat nå. 

– Er drømmen å bo sentralt, men prisene uoppnåelig høye, kan det være greit å starte utenfor sentrumskjernen. Da kan du nemlig ta del i boligprisveksten som er utenfor byen, og slik spare opp nok penger til å kjøpe en bolig i sentrum senere, forklarer eiendomsmegler Davidsen. 

Skal du derimot kjøpe en bolig for å bo der på kort sikt, anbefaler Davidsen å gå for en borettslags- eller aksjeleilighet. Da blir kjøpskostnadene lavere, blant annet fordi du slipper å betale dokumentavgift. 


Få hjelp til å skaffe deg oversikt 

Det koster å eie en bolig, og du må regne med å legge ut mer penger enn bare kjøpesummen. Kanskje må det gjøres større oppgraderinger i boligen, eller kanskje er det planlagt for økning i felleskostnadene? I tillegg til dette kommer kommunale utgifter, strømregninger og – som vi har sett mye av det siste halvåret – kanskje også renteøkninger. Før du begynner å gå på visninger, kan det derfor være lurt å ta kontakt med banken din, sier Ottesen. Der får du oversikt over hva økonomien din egentlig vil tåle i forbindelse med boligkjøp. 

– Det er bankrådgiveren sin jobb å vise hva det vil innebære for deg å kjøpe en bolig. Én ting er å ønske seg en leilighet med to soverom og stort bad, men er dette økonomisk holdbart? Det hjelper vi deg med å finne ut av. 

Hos banken får du også det velkjente finansieringsbeviset, som forteller hvor mye du kan kjøpe bolig for, og som du må ha på plass før du går inn i en budrunde. 

Allier deg med en lokalkjent megler ...  

På jakt etter din første bolig gjør du særlig lurt i å ta kontakt med en lokalkjent megler. Ingen kjenner pulsen på boligmarkedet bedre enn de lokale meglerne, og fra disse kan du få verdifull veiledning og innsikt, både når det kommer til prisnivå, standard og lokalkunnskap. Med en lokalkjent megler på laget kan du også få informasjon dersom det kommer andre boliger på markedet som matcher dine kriterier. 

– Vi i Aktiv Eiendomsmegling jobber daglig med eiendom og har mange gode tips som vi selvfølgelig ønsker å dele med førstegangskjøpere. Vi vil jo veldig gjerne hjelpe dem inn på boligmarkedet, forteller Charlotte. 

Både før, på og etter visning kan du alltid kontakte en Aktiv-megler for å få råd om boligen du er interessert i. Denne rådgivningen er dessuten helt gratis. Finn din lokale Aktiv-megler

Les også: Sjekkliste på visning: Dette skal du se etter.

.. Og bankrådgiver! 

Du gjør også lurt i å velge en lokal bank. Ottesen trekker blant annet frem Larvikbankens lokale kunnskap og gode tilgjengelighet som deres styrke.  

– Som førstegangskjøper er det gull å ha en bankrådgiver som er tilgjengelig for å svare på alle spørsmålene du måtte ha om å kjøpe bolig. Og det uten å sitte en time i telefonkø, slik du kanskje må i de større bankene. 

Finn din lokalbank