aktiv-eiendomsmegling
17.12.2021

Råd til deg som vil inn på boligmarkedet

I flere av landets største byer, har boligprisene blitt uoppnåelig høye for mange. Heldigvis finnes det håp. Her er våre beste råd til deg som vil inn på boligmarkedet.

.

.

Eiendom Norges boligprisstatistikk ser dyster ut for mange unge som drømmer om å kjøpe leilighet sentralt i Oslo. Her har boligprisene steget 15 prosent på ett år, 45 prosent på fem år og 110 prosent de siste ti årene. 


Hva er årsaken til de høye boligprisene?
Rekordlav boliglånsrente og få objekter til salgs i bruktboligmarkedet er to av faktorene som presser prisene i Oslo. Fremover vil vi trolig også oppleve en periode med lavere tilbud av nye boligprosjekter. Dette skyldes redusert tilgang på utenlandsk arbeidskraft på grunn av koronapandemien. Karianne Amlie, eiendomsmegler og partner ved Aktiv Grønland/Bjørvika trekker frem enda en årsak.

 – I Oslo har enkelte kjøpergrupper som tidligere så på større objekter, flyttet fokuset sitt fra 3-roms til 2-roms eller fra 60 til 50 kvadrat. Denne trenden gjør at prisen på de mindre objektene også presses oppover. Når «alle andre» vil ha det du vil ha, blir det fort dyrt. 

Karianne Amlie

Karianne Amlie

Partner/Eiendomsmegler ved Aktiv Grønland/Bjørvika

Raskeste vei inn på boligmarkedet
Å kjøpe bolig er den største investeringen mange gjør i livet. Å spare opp nok egenkapital er utfordrende for mange. En enklere løsning kan være at foreldre er med på boligkjøpet som kausjonist eller medlåntaker. Alternativt kan man kjøpe leilighet sammen med en venn eller partner, siden det er rimeligere å kjøpe en 3-roms sammen enn å kjøpe hver sin 2-roms.

Legg en spareplan
Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe leilighet sammen med noen, eller kan få hjelp av foreldre, er veien inn på boligmarkedet gjerne tyngre. Marius Aasen, eiendomsmegler og partner ved Aktiv Grünerløkka/Carl Berner har noen gode sparetips.  

– Det smarteste du kan gjøre er å fylle opp BSU-kontoen din. Videre lønner det seg å spare i fond eller på en høyrentekonto. Ta fornuftige valg i hverdagen, spar penger og start med deltidsjobb tidlig i livet. Det er ikke alltid like gøy, men klarer du å endre forbruksvanene dine, vil du komme inn på boligmarkedet, enda litt raskere, råder Aasen. 

Legg en målrettet strategi for hvordan du skal komme deg inn på boligmarkedet, og sett opp en spareplan. Trenger du råd til hvordan du bør spare, kan du rådføre deg med banken du er kunde i. 

Løft blikket og tenk langsiktig
Selv om man drømmer stort, er det gjerne forskjell på drømmeboligen og det første skrittet inn på boligmarkedet. Tenk langsiktig og husk at boligreisen din må starte et sted. Er boligprisene i sentrum uoppnåelig høye nå, er ikke det synonymt med at du ikke kan bo her senere.

Hvis du vil bo sentralt i byen, men ikke har råd nå, kan det være smart å ta del i boligprisveksten ved å starte boligreisen litt utenfor bykjernen. Du kan tjene godt på å tenke litt annerledes om ditt første boligkjøp. Løft blikket, så vil du se flere muligheter, anbefaler Marius Aasen. 

Med gode togforbindelser har «sentrum» blitt mye større. Områder som Sandvika, Asker, Lier, Nittedal, Strømmen, Lillestrøm, Kolbotn og Ski er for tiden gode steder for førstegangskjøpere. Fra disse stedene tar togturen inn til Oslo sentrum kun 15-30 min.

Inkluder kvalitetene du ønsker deg i regnestykket

Et boligkjøp koster mer enn bare salgssummen som er oppgitt. Derfor bør du også tenke over hvordan du vil leve etter at faste utgifter som mat, transport, renter, avdrag, forsikring, vedlikehold, strøm og eiendomsskatt er betalt. Hvordan vil du ha det økonomisk etter å ha kjøpt bolig? Vil du legge mest penger i boligen, eller vil du at det skal være rom for sparing og kostbare ferier? 

Betyr det estetiske mye for deg, er det fint å huske på at oppussingen kan gjøres billig. I dag kan man for eksempel få et flunkende nytt IKEA-kjøkken med hvitevarer for 20.000 kr. Å male kan du enkelt gjøre selv, og på badet kan man male flisene eller legge flis på flis så lenge badet er tørt. 

Bruk en lokal megler som rådgiver

Når du skal starte boligjakten og har ordnet med finansiering er det smart å fortelle en lokalkjent megler om boligen og kvalitetene du er på utkikk etter.

 

En lokal megler holder pulsen på markedet i sitt område og kan gi deg tips om boliger som matcher dine kriterier. Megleren vil også kunne gi deg gode råd vedørende prisnivå og standard på konkrete objekter, og har i tillegg god kjennskap til området generelt, lokale fasiliteter og offentlige kommunikasjonsmuligheter, tipser Karianne Amlie. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev