aktiv-eiendomsmegling
14.03.2023

Dette tror vi om boligåret 2023

Til tross for økonomisk usikkerhet, mulige rentehevinger, høye strømpriser og inflasjon tror våre lokale meglere at vi i 2023 kan oppleve vekst både i byer og i distriktet.

.

.

God start på året

– I Oslo startet januar bra med 9 % flere boliger på markedet enn på samme tid i fjor. Enda bedre er antall solgte boliger, som har økt med 27 %. Samme trend har vi også sett så langt i februar, så det er absolutt grunn til optimisme, sier Jacob Santiago Salvesen, eiendomsmegler ved Aktiv Sagene/Bjølsen.

Også distriktene vil kunne oppleve vekst, mener Fredrik Lien, eiendomsmegler i Aktiv Hamar:

– Det blir nok ikke et år med ekstrem vekst, men jeg tror vi vil oppleve en liten vekst kontra i fjor. Det ser vi tendenser til allerede. 

Fredrik Lien

Fredrik Lien

Eiendomsmegler / Salgsleder / Partner Aktiv Hamar

Karianne Amlie, eiendomsmegler i Aktiv Grønland/Bjørvika deler optimismen: 

– Ingen kan spå i boligmarkedet, men vi merker en positivitet. Det er mye folk ute på visinger og det er fart på budrundene igjen. Boligprisene er nå omtrent like som på samme tid i fjor, men renta har mye å si på markedet. Derfor er vi alle spent på hva bankene vil gjøre fremover, sier hun.

 

Forutsigbare bokostnader er i vinden 

I fjor, og så langt i år, ser vi at kjøperne legger stor vekt på standard og forutsigbarhet. Ikke bare inne i selve boligene, men også i bygården eller sameiet boligen er en del av. 

«Er det planlagt noen større prosjekter som vil gjøre felleskostnadene dyrere?», er et spørsmål som stilles på hver eneste visning, sier Salvesen.

– Folk ønsker forutsigbare kostnader, og dette tror jeg er en trend vi vil se mer av fremover.

Jacob Santiago Salvesen

Jacob Santiago Salvesen

Eiendomsmegler, Aktiv Sagene/Bjølsen

Boliger som har mye inkludert i de månedlige felleskostnadene - som sentralfyr, varmtvann, TV og internett blir dermed populære objekter for en kjøper. 

Økt trykk på eneboliger i distriktene

Mens leiligheter er de heteste objektene i større byer, er eneboliger mest populære i distriktene. Grunnet få eneboliger kontra leiligheter, vil eneboligmarkedet oppleve økt trykk. Det kan være positivt for eneboligeiere som ønsker å flytte til en leilighet, mener Lien. 

– Helt nede ved Mjøsa her i Hamar bygges det nå et kanonprosjekt med 1200 nye leiligheter. Det gjør at mange sitter på gjerdet og venter på at dette skal komme for salg og ferdigstilles. Det kan bli en bremsekloss i nyboligmarkedet, men kan også redusere presset på leiligheter og øke presset på eneboliger. Skal du derfor selge en enebolig og kjøpe en leilighet, mener jeg at du vinner, sier han.


Kjøpe og selge nå - eller vente?

Når man bør kjøpe og selge er vanskelig å si, men det som er helt sikkert er at man nå, mer enn noen gang, bør selge og kjøpe i samme marked. 

– Det er veldig vanlig, og typisk norsk, å kjøpe ny bolig før man selger den man har. I usikre tider kan det imidlertid være lurt å tenke annerledes slik at man unngår å havne i en situasjon der man har kjøpt ny bolig uten å få solgt sin gamle.

En generell anbefaling er å knytte kontakt til en eiendomsmegler du stoler på, og forhøre deg om trender og utvikling i god tid før salg eller kjøp. Sammen finner dere ut hva som funker best for deg og din situasjon, sier Salvesen.

Tradisjonelt sett har det lønt seg å selge i mai og juni før sommerferien, samt august og september etter sommeren. Men, som under pandemien vil vi fremover kunne se trender som går bort fra det tradisjonelle. Karianne Amlie mener kjøp i Oslo bør gjøres .  


– Vi sitter i markedet og merker trenden før resten, og akkurat nå er markedet i endring. Jeg tror man kan gjøre gode kjøp om man skynder seg nå.

Karianne Amlie

Karianne Amlie

Eiendomsmegler, Aktiv Grønland/Bjørvika


I distriktene mener Lien på den annen side at det kan lønne seg med litt tålmodighet. 

– Hvis man har god tid og ikke  kjøpe, ville jeg brukt tiden på å finne ut hva man faktisk vil ha før man går inn for et kjøp. Hva er det viktigste for deg? Er det størrelse, beliggenhet eller utsikt? Når du vet alt dette kan du sitte og vente til du ser at du kan gjøre et godt kjøp. Litt tålmodighet tror jeg kan være veldig lurt, sier Hamar-megleren.

Gode råd til deg som skal kjøpe eller selge i 2023

Det er særlig én ting meglerne samler seg rundt: Skal du kjøpe eller selge bolig bør du alliere deg med en megler som kjenner markedet i ditt område. I tillegg bør du sørge for at boligen din ser bra ut ved salg, kjøpe og selge i samme marked, ha edruelige forventninger til boligsalget, se muligheter og være åpen for nye områder.  

– Det er dyrt å flytte, så kjøp noe du kan bo i lengst mulig. Her gjelder det å se muligheter der andre ser begrensninger. Kan du bygge om en 2-roms til en 3-roms? Vær åpen for andre områder som kan gi deg mer for pengene, og kjøp i områder som er i vekst, sier Amlie.

Salvesen følger opp: 

– Ta kontakt med din lokale eiendomsmegler for å bli kjent med trendene og utviklingen i ditt område, og hør hvordan du best kan skille deg ut. Også vil jeg alltid anbefale mine kunder å ha alt klart i god tid til den dagen det blir aktuelt med salg. 

Lien er enig, og legger til:

– Sørg for å fikse småting som gjør at det blir færre bemerkninger i taksten. Nå frem mot våren og sommeren er det ekstra viktig å også tenke på uteområder. Ikke minst tror jeg det er lurt å ha litt edruelig forventninger til boligsalget sitt, sier han.