aktiv-eiendomsmegling
30.06.2022

Kjøpe eller selge bolig? Slik påvirkes du av renteøkningen

Når styringsrenta nå øker er det mange som er bekymret for egen økonomi og betalingsevne, særlig i forbindelse med det å ta opp og betjene et boliglån. Heldigvis er situasjonen langt fra så dramatisk som vi kan få inntrykk av.

.

.

Ikke en krise  

Torsdag 23. juni besluttet Norges Bank at styringsrenta skulle økes fra 0,75 til 1,25 prosent. De varsler også at den kommer til å heves enda mer i løpet av året, og videre ut i 2023. Som et resultat av dette velger mange banker å sette opp renta på boliglån. Dermed påvirkes du direkte av økningen, enten du ønsker å bli låntaker, eller du allerede er det. Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, kan likevel forsikre om at det på ingen måte er snakk om en krise.

– Renta nå er ikke høy i forhold til det den har vært tidligere. Før pandemien brøt ut lå styringsrenta på 1,5 prosent, og i perioder av 2000-tallet har den ligget på godt over 5 prosent. Renta beveger seg opp og ned hele tiden, og det vi opplever nå er ingenting å bekymre seg over, forklarer Onsrud, og fortsetter: 

– Når du søker om boliglån tar banken høyde for at du skal tåle en renteøkning på 5 prosent. Boliglånet ditt vil derfor ikke være høyere enn banken vet du har evne til å nedbetale. Du trenger derfor ikke være redd for at betalingsevnen din skal forsvinne med det første. 

Karsten Onsrud

Karsten Onsrud

Administrerende direktør

Det er likevel noen ting det kan være lurt å tenke på når du skal kjøpe eller selge bolig i en periode hvor renta stiger. 

1. Skaff deg oversikt 

– For de fleste vil ikke renteøkningen gå ut over betalingsevne på boliglån, men det vil sannsynligvis påvirke de andre postene i husholdningsbudsjettet, forklarer Onsrud.

 Enten du har boliglån allerede eller ønsker å ta opp et, er det lurt å få oversikt over privatøkonomien din. Hvor mye penger bruker du på mat, restaurantbesøk, ferie eller shopping, og hvor mye av disse pengene kan du holde av til nedbetaling av boliglån i stedet? Budsjettet ditt har sannsynligvis rom for renteøkning, men du må skaffe deg oversikt for å finne dette rommet. Det innebærer å kanskje måtte redusere utgifter du gjerne kunne tenke deg å beholde.

2. Pusse opp? Tenk langsiktig og alternativt  

Kjøp av oppussingsobjekter er i vinden, og mange legger store planer for hvordan de skal gjøre en gammel og slitt bolig til et moderne og personlig hjem. Ofte innebærer dette høye forventninger til eget prosjekt, og ønsket om å pusse opp alt på en gang. Denne tanken anbefaler Onsrud å revurdere i perioder hvor renta stiger, enten du skal kjøpe noe nytt eller vil fikse opp en bolig du allerede eier. 

– Oppussing i seg selv har blitt en dyrere affære, og når renta i tillegg går opp, vil dette ta en stor bit av husholdningsbudsjettet ditt. 

I stedet anbefales det at du legger en fornuftig, langsiktig plan for oppussingen. Fiks litt om gangen, så er sjansen mindre for at du bruker opp penger du egentlig hadde trengt til andre poster. Her kan banken din ha gode råd å komme med.  

– Husk også at det ikke alltid trengs å gjøres tiltak som er store eller kostbare for at rommet skal få et helt nytt uttrykk. Både kjøkkenfronter og baderomsfliser kan males. Ikke bare er dette et rimelig alternativ, men det er også mer bærekraftig enn den mer inngripende oppussingen.  

3. Rådfør deg med lokal megler 

I et usikkert marked kan mange bli bekymret for om de kommer til å få solgt boligen sin. – I dag er imidlertid etterspørselen større enn tilbudet, og markedet er godt, forklarer Onsrud. 

Om du skal selge boligen din nå når renta øker, er det likevel lurt å forberede deg på salget sammen med en lokal eiendomsmegler. Megleren kjenner markedet og området ditt godt, og kan hjelpe deg med å finne det beste tidspunktet for å legge ut din bolig for salg. 

– Det er også lurt å få en verdivurdering på egen bolig før du drar ut på ny boligjakt. Slik unngår du å kjøpe en ny bolig kun basert på magefølelse og hva du tror du kan få for salget.


Ha is i magen 

Rentehevingen er som nevnt ikke noe å bekymre seg for. Den svinger stadig, og det vil den alltid gjøre. Onsrud sitt råd er derfor klart: Ha is i magen, og tenk langsiktig. 

Skal du selge boligen din, bør du rådføre deg med banken og din lokale eiendomsmegler. Man bør kjøpe og selge i samme marked, og det kan de hjelpe deg med. Skal du kjøpe ny bolig, tenk at den skal være hjemmet ditt en stund frem i tid. Det er kostbart å flytte, så det er smart å planlegge for flere år om gangen. 

Kontakt din lokale megler her.