Hvor lang tid tar det å pusse opp?
Avhengig av hva du skal gjøre kan oppussing kreve alt fra én dag til flere måneder. Har du planer om å gjøre utbedringer før du selger, er det derfor viktig å komme i gang tidlig nok.
.
.
Hvilke oppussingstiltak som lønner seg, hvilke du bør styre unna og hvor lang tid de ulike oppussingstiltakene tar, får du svar på i denne artikkelen.
Unngå store prosjekter
Å utføre større oppussingsarbeider i håp om å øke boligverdien er noe man bør være forsiktig med, da høy oppussingskostnad gir risiko for å gå i minus. Har boligen stort utbedringspotensiale, er det ofte best å selge den som et oppussingsobjekt.
– Større prosjekter som totalrehabilitering av bad og kjøkken lønner seg sjeldent på kort sikt, men vil så klart øke boligverdien over tid.
I tilfeller der det er aktuelt eller nødvendig med mer kostbare prosjekter, som ved en plutselig vannlekkasje på badet, bør du alltid ta en prat med din lokale megler før du setter i gang med større renovasjonsarbeider utover å stoppe lekkasjen. Særlig dersom utbedringer kun gjøres i håp om økt fortjeneste ved salg.
Små tiltak kan øke boligverdien
Mindre tiltak som å skifte gulv, bytte kjøkkenbenk, innredning på bad eller male og «flekkmale» der det trengs, kan være svært effektfullt. Det er et av Mariannes siste salg er et godt bevis på.
– Jeg solgte nettopp en 3-roms på Trosterud med eldre bad og kjøkken. Før visning ble alle gulv skiftet og vegger malt , slik at alt fremstod som «helt og pent». Vi stylet boligen og endte opp med prisrekord i borettslaget. Selv i dette markedet, og til tross for eldre bad og kjøkken, sier Lund Østhagen.
Befaring og anbudsprosess tar tid
Har oppussingsarbeidet ditt behov for håndverker som tømrer, montør, elektriker eller rørlegger, vil befaring og anbudsprosess ta tid. Det kan også være at håndverkeren ikke er ledig med det første.
Vanligvis tar det rundt en måned fra du tar kontakt med en håndverker til arbeidet kan begynne, men det kan også ta lengre tid. Særlig er sommeren en travel tid for mange håndverkere. Skal du i gang med et større prosjekt til høsten, bør du derfor komme i gang nå.
Så lang tid tar det å pusse opp
Hvor lang tid oppussingen tar avhenger blant annet av hva du skal gjøre, størrelse, materialvalg og om arbeidet går som planlagt eller ei. Under finner du en generell oversikt over estimert tidsbruk på ulike oppussingstiltak.
Totalrenovering
Skal du totalrenovere boligen, vil antall bad og kjøkken ha mye å si for tidsbruken. En generell pekepinn er:
- 5-8 uker for 50 kvm
- 8-11 uker for 100 kvm
- 11-14 uker for 150 kvm
- 14-17 uker for 200 kvm
Pusse opp kjøkken
Å pusse opp et kjøkken tar vanligvis mellom 1,5-2 uker totalt, inkludert riving. Bruk kjøkkenleverandørens egne montører for raskest mulig prosess – de kan arbeidet ut og inn.
Pusse opp bad
Badet er det mest komplekse rommet å pusse opp, og en totalrenovering tar rundt 3-6 uker. Mindre bad tar 3-5 uker, mens større bad tar 4-6 uker. En overflateoppussing tar ikke mer enn 1-2 uker.
Bytte skapfronter
Å bytte skapfronter er et arbeid du fint klarer selv på et par dager.
Legge nytt gulv
I en leilighet på 60 kvm tar det omtrent en uke å legge nytt gulv, noe avhengig av typen gulv. Et gulv av klikk-vinyl vil eksempelvis ta mye kortere tid enn fiskebeinsparkett.
Nye vinduer
Selve installasjonen av nye vinduer tar bare noen dager, avhengig av antall vinduer. Den totale tidsbruken bestemmes imidlertid i stor grad av leveringstiden til vindusleverandøren. Er de nye vinduene i en annen størrelse, blir det også mer komplisert - og potensielt behov for søknad om fasadeendring.
Innrede råkjeller
Innredning av råkjeller kan gi boligen mer plass og fine nye rom, men er et stort prosjekt som ikke anbefales boligselgere. Innredning vil ofte kreve arbeid som pigging av gulv, drenering og mye mer. Man må også søke om bruksendring. Estimert tidsbruk er:
- 10-13 uker for en kjeller på 50 kvm
- 13-16 uker for en kjeller på 100 kvm
- 16-19 uker for en kjeller på 150 kvm
Hvordan spare tid på oppussing
Om du ønsker å begrense tidsbruken mest mulig, er det et par ting du kan jobbe med:
- Planlegg prosjektet grundig før du setter i gang.
- Hold tiltaket enkelt - velg standardløsninger og unngå materialer som medfører ventetid.
- Styr unna arbeider som utløser søknadsplikt.
- Utfør noe av arbeidet selv, men ha et realistisk forhold til egne evner.