aktiv-eiendomsmegling
06.06.2023

Meglerens råd til deg som skal selge bolig til høsten

Dersom du går med planer om å selge boligen din til høsten gjør du lurt i å begynne planleggingen allerede nå. 

.

.

Kontakt megler så tidlig som mulig 

Begynn forberedelsene til boligsalget ditt så tidlig som mulig, uansett når på året du skal selge boligen din. Det mener Hanne Tegneby, regionsleder i Aktiv Østfold, som har over 25 års erfaring som eiendomsmegler. 

– Det viktigste du gjør før du skal selge eiendommen din, uansett hvilken tid på året det er, er nemlig å gjøre grundige forberedelser. 

Hanne Tegneby

Hanne Tegneby

Regionsleder i Aktiv Østfold

Det aller første du bør gjøre, er å ta kontakt med en megler, forklarer Tegneby. Eiendomsmegleren hjelper deg ikke bare med å sette en verdi, arrangere visninger og budrunde, og ta seg av det formelle når boligen er kjøpt. Megler vil også kunne gi deg gode tips og råd til hvilke forberedelser du bør gjøre før salget, for å få best mulig pris for boligen din. Noen ganger kan disse forberedelsene være tidkrevende, og da er det lurt å ha vært tidlig på ballen.  

– Jo tidligere du kontakter megler, jo bedre er det. Noen av interessentene mine har jeg i 1-2 år før de skal selge. Da har de meg som rådgiver både når de er på utkikk etter sin kommende bolig, og når de skal selge den gamle. Tilbakemelding fra kundene er at dette har vært verdifullt og trygt. 

Les mer om: Slik jobber våre meglere for at du skal få solgt

Sikre et godt inntrykk 

Tegneby forteller at dess bedre boligen din fremstår, dess bedre inntrykk gjør den på de som kommer på visning. 

– Dette er viktig, fordi potensielle kjøpere trenger å se at eiendommen har blitt tatt godt vare på. Slik kan de føle seg trygge på at boligen din er et godt kjøp. 

Hvilke tiltak du bør gjøre på din bolig for å sikre dette inntrykket, hjelper megleren din med å finne ut av. Megler ser ofte hjemmet ditt med et helt annet blikk enn det du som eier gjør. Hen ser kvaliteter du kanskje ikke ser, og forbedringspotensialer som du muligens ikke en gang har tenkt på. 

Hvilke tiltak du bør gjøre på din bolig for å sikre dette inntrykket, hjelper megleren din med å finne ut av. Megler ser ofte hjemmet ditt med et helt annet blikk enn det du som eier gjør. Hen ser kvaliteter du kanskje ikke ser, og forbedringspotensialer som du muligens ikke en gang har tenkt på. 

 – Kanskje trenger huset ditt et nytt strøk maling, kanskje må vindskiene byttes ut, eller kanskje du skulle ha lagt ny plen eller et nytt lass med singel på gårdsplassen, forklarer Tegneby, og fortsetter: 

 — Eller kanskje du rett og slett bare burde plante noen fine blomster i hagen, for å gjøre det ekstra fint til visning. Uansett er det viktig at du har nok av tid og mulighet til å fikse tingene megleren trekker frem, dersom du ønsker dette.  

 For det er selvsagt opp til deg som selger å bestemme hvor mye tid og penger du vil legge i å forberede boligen din før salg. Du gjør imidlertid uansett lurt i å rådføre deg med megler. Hen kan tross alt ikke bare fortelle deg hva du bør prioritere, men også hvilke prosjekter du fint kan skrinlegge. I noen tilfeller kan det slik også spare deg for penger å kontakte megler før du setter til livs store prosjekter.  

 – Noen ganger har selger allerede byttet ut hele kjøkkenet før han har tatt kontakt med meg, og det er ikke nødvendigvis så lurt. Smaken varierer, og kjøper ser kanskje ikke den samme verdien i det nye kjøkkenet ditt, som du selv gjør, forteller Tegneby.  

Finn din lokale eiendomsmegler

Men er det egentlig så lurt å selge nå?

Mange er usikre på om det er en god idé å selge boligen sin, nå når prisene er høye på alt fra strøm til dagligvare, og rentene heves. For deg som allerede er på boligmarkedet, og som bare skal bytte bolig, er det fint med en påminner om at du alltid kjøper og selger i samme marked. 

– Dersom prisen på boligen din synker, vil sannsynligvis også boligen du skal kjøpe gå ned i pris. Det samme gjelder dersom prisene går opp. Har du bestemt deg for at du vil selge og kjøpe ny bolig nå, så tror jeg derfor ikke at dette er et vanskeligere tidspunkt enn et annet.  

For deg som ikke allerede er på boligmarkedet, men som gjerne vil komme deg inn på det, råder Tegneby deg til å gjøre nettopp det, så lenge du har råd til investeringen. 

 – Med unntak av et fåtall perioder, er min erfaring at boligprisene alltid vil gå oppover. Har du nok penger til det, og et ønske om å komme deg inn på boligmarkedet nå, kan det være lurt å bare gjøre det. Det er nemlig vanskelig å spare nok til å holde tritt med boligprisutviklingen. 

Hannes fem tips til visningen 

1.     Lat som at du skal ha gjester. Hva gjør du for at de skal føle seg velkommen når de kommer hjem til deg? Akkurat det samme bør du gjøre før en visning. 

2.     Fiks de småtingene som er med på å dra ned helhetsinntrykket hos en mulig kjøper. Mal for eksempel vinduskarmene, eller stram opp dørhåndtakene i boligen dersom de har fått hard medfart de siste årene. 

3.     Det kan være en fordel å tilføre noe nytt og fresht til boligen før visning. Sett frem noen friske, grønne planter, legg på nytt sengetøy og re opp sengen fint, og invester i noen nye frottéhåndklær til baderommet. 

4.     Fjern støyende objekter som store TV-er og høyttalere, spillkonsoller og kontroller, og lignende. 

5.     Rydd bort personlige ting, som gule huskelapper på kjøleskapet og annet nips, men ikke vær redd for å ha fremme litt bilder. 

– Veldig mange meglere sier at du må rydde bort alt av personlige eiendeler før visning, men det er jeg noe uenig i. Når interessenter kommer inn i en bolig som er stylet fra gulv til tak, kan boligen bli noe steril, og dette er ikke nødvendgvis salgsfremmende, sier Tegneby. 

 – Kunsten er å beholde boligens kvaliteter og atmosfære, samtidig som kjøperne gis rom til å se for deg hvordan boligen kan innredes til egne drømmer og muligheter. 

Ta kontakt for en uforpliktende verdivurdering.