aktiv-eiendomsmegling
17.06.2024

Selg boligen til høsten, men start forberedelsene nå

Har du planer om å selge boligen din til høsten eller vinteren? Da gjør du lurt i å starte forberedelsene allerede nå. Les meglerens tips og råd om hvorfor det lønner seg å være tidlig ute.   

.

.

Slik er boligmarkedet nå

Er det én ting både boligeiere, og de som gjerne vil bli det, har lært det siste året, så er det at boligmarkedet er i stadig endring. Etter et fjorår med prisnedgang og vansker med å få boliger solgt, har vi i år sett en prisvekst som er sterkere enn ekspertene hadde forventet.   

I dag er det mange boliger på markedet. Noen henger igjen fra fjorårets dårlige tider, og andre er rett og slett et resultat av årstiden vi er inne i.

- Det er vanlig at antall boliger på markedet øker etter 17. mai og pinse, og det ser vi også i år.

Håkon Dybvad

Håkon Dybvad

Partner og eiendomsmegler i Aktiv Asker

Det er gode nyheter for den som er på boligjakt, men kan skape utfordringer for selgere som vil sikre en god pris for boligen sin. Dybvad legger imidlertid til at selv om prisene kan variere, vil de som kjøper og selger bolig i samme marked ofte oppleve at penger brukt og penger tjent ofte jevner seg ut.

 Les mer om: Verdivurdering – derfor bør du vite hva boligen er verdt.

Lurt å vente til høsten

Når tilbudet på boliger nå er så høyt, er det mange som velger å vente til høsten med å legge ut boligen for salg. Det mener megleren at de gjør lurt i.

– Rundt Sankthans er det akkurat som at «Norge AS» skrur av hovedbryteren. Aktiviteten i boligmarkedet går betraktelig ned, og kjøperne er opptatt med andre ting enn å kjøpe bolig.

Sommeren er med andre ord en rolig periode i boligmarkedet, som spesielt vil ramme de som prøver å selge større boliger som retter seg mot barnefamilier.  

Men ingen regel uten unntak. I de store byene, som Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, kan det fortsatt være mulig å få solgt leiligheter gjennom sommeren, særlig fordi dette er store studentbyer, forklarer Dybvad.

 – Men for større boliger, spesielt de som appellerer til barnefamilier, er sommeren en død periode. Folk er på ferie, og oppmerksomheten er rettet mot andre ting enn boligsalg.

Les mer om: Slik får vi solgt din bolig.

Sommerbilder kan øke salgsprisen

Selv om du ikke skal selge boligen din før flere måneder frem i tid, gjør du lurt i å starte forberedelsene tidlig. Grunnen er blant annet fordi det vil lønne seg å ha sommerbilder i boligannonsen. Å ta bilder av boligen mens hagen er grønn og værforholdene er gode, kan nemlig ha stor betydning for salgsprisen, forteller megleren.

– Sommerbilder av hage og terrasse kan potensielt være verdt mange hundre tusen kroner ved salg i vinterhalvåret.

Det fikk megleren selv oppleve i januar, da de to første boligene han solgte i år gikk for godt over prisantydning på første forsøk. Og det til tross for et vrient boligmarked.

 – Eierne av disse to boligene begynte forberedelsene allerede i fjor sommer. Da fikk vi tatt sommerlige bilder på både dag og kveld, i tillegg til dronebilder, og kunne i januar legge ut en annonse som virkelig viste eiendommene på sitt beste.   

Les mer om: Hagetipsene som kan øke boligens verdi.


Derfor bør du starte forberedelsene tidlig

Fotograferingen er bare én av mange ting som må være i orden før boligen din skal legges ut for salg. Skal du selge bolig i år, bør du derfor kontakte en lokal megler så tidlig som mulig, slik at dere kan komme i gang med prosessen. Megleren hjelper deg nemlig med mye mer enn å sette prisvurdering og holde visninger.

– Vi vet hva som bør gjøres og i hvilket tempo, både når det gjelder presentasjon, styling, oppussing og fotografering.

 I tillegg står megleren for å finne takstmann som skal utarbeide tilstandsrapport, innhenting av informasjon fra kommunen og å sette sammen salgsmateriell. Da er det greit å ha begynt prosessen tidlig, slik at alt er klart når boligen skal legges ut for salg.

 Finn en lokal megler her.