aktiv-eiendomsmegling
09.11.2023

Selge boligen nå? Dette bør du vite før du tar steget

Boligmarkedet har endret seg mye fra starten av året til nå. Det gjør at mange, både boligeiere og de som gjerne vil bli det, er i villrede om hvordan de skal forholde seg til dagens boligmarked.

.

.

Som en bryter som ble skrudd av

Etter et år med renteoppgang og inflasjon, begynte boligprisene å synke i august. Markedet kjølnet, og meglere landet over begynte å merke en stor reduksjon i antall kjøpere. Det har gitt et overskudd av boliger på markedet, og kunder som sliter med å få boligen sin solgt.   

Vegard Fjose, eiendomsmegler, daglig leder, fagansvarlig og partner i Aktiv Voss, begynte ikke selv å merke endringene i boligmarkedet før sent på høsten. Han kan fortelle om et godt år for boligsalg i bygda, og om vesentlige regionale forskjeller. 

– På Voss har det blitt solgt 19,5 % flere objekter hittil i år, kontra i fjor på samme tid. Mens vi har hatt mange og gode salg, har kollegaene mine i Bergen slitt med et utfordrende og rolig boligmarked de siste månedene.

Men utviklingen i boligmarkedet strakte seg til slutt til Voss også.

– Plutselig var det som om noen bare skrudde av en bryter. Antall kjøpere har blitt betraktelig mindre, og det har begynt å bli utfordrende å selge boliger her også.

Kjøp, ikke vent

Fjose forklarer at mange kjøpere nå trolig har en forventning om at prisene skal falle enda mer enn den allerede har gjort, og at de derfor blir sittende på gjerdet. Særlig gjelder det for de som er i en situasjon hvor de ikke absolutt flytte. Men å vente på prisfall vil ikke nødvendigvis lønne seg.

– Hvis alle skal vente med å kjøpe til markedet snur, så blir det jo dyrere for kjøperne igjen. Det er ingen grunn til å vente i et rolig boligmarked, sier Fjose, og legger til:

Skal du kjøpe deg ny bolig er tiden inne nå, særlig om du har som mål å gjøre en god deal.

Vegard Fjose

Vegard Fjose

Eiendomsmegler / Daglig leder / Fagansvarlig / Partner

Selgere må ha is i magen

La du boligen ut for salg tidlig i år, kunne du ha 15 personer på visning og selge etter knapt en uke på markedet. Slik har det ikke fungert for de som har prøvd å selge i høst.

– Utfordringen nå er å finne riktig kjøper til riktig eiendom, og det tar lenger tid enn tidligere.

Mange opplever nå at de kan ha opptil flere fellesvisninger på boligen sin, men fremdeles ikke få noe napp. Det er ikke drømmesituasjonen for noen som ønsker å selge boligen sin, men særlig ikke for de som allerede har kjøpt en ny bolig som snart skal overtas. I slike tilfeller må man ofte søke om mellomfinansiering i banken, og betale på to boliger frem til den gamle blir solgt.

– Har man allerede kjøpt ny bolig, og ikke fått solgt den gamle, er det klart at situasjonen kan bli utfordrende. Noen har råd til å sitte på mellomfinansiering, mens for andre blir det tøft økonomisk, særlig nå når det er dyrt å leve fra før.

Men selv om det går tregt nå, er ikke fremtidsutsiktene mørke.

– Jeg er ikke bekymret for at etterspørselen ikke skal ta seg opp igjen, for det vil den.  Markedet vil snu, så må man bare ha litt is i magen i mellomtiden.

Slik skal megleren hjelpe deg

Alle som har prøvd å selge boligen sin vet at det ikke nødvendigvis er en smertefri prosess. Ofte innebærer det både bekymringer og stress, og nå krever det også en god del mer tålmodighet. Da er det viktig at du får den støtten du trenger fra megleren din.

– Megleren skal være påskrudd selv i rolige tider, og følge deg opp selv om det ikke nødvendigvis kommer innen noen henvendelser.  

For selv om det kan føles langt mellom hver interessent og at prosessen går trått, skal du vite at Aktiv-megleren din jobber for å finne en kjøper til nettopp deg. Hen kjenner både markedet og lokalmiljøet, og de utfordringene du som selger sitter med, kjenner også megleren på kroppen.

– Derfor er vi nøye på at selv dersom ingenting nytt har skjedd, skal vi uansett ta en telefon til selger for å fortelle om situasjon og planen videre.

Fjose understreker også hvor viktig det er at selger tør å ta kontakt med megler dersom det er noe.

– Terskelen for å ta kontakt med megleren din skal være kjempelav. Vi er jo her for å hjelpe deg, og det er virkelig ingen spørsmål som er dumme. Mange har aldri solgt før og har ikke forutsetninger for å vite alt om salgsprosessen, og da er det kjempeviktig å ha en god dialog med megler.

Tre tips til deg som skal selge i rolige tider:

1.     Vær klar til å ta imot interessenter på privatvisning. Når det ligger så mange objekter på markedet som nå, er det viktig å være kjapp og på tilbudssiden når det først dukker opp noen som ønsker å se boligen din. Fjose anbefaler deg å holde boligen så ren og ryddig som mulig mellom visningsslagene, slik at megler kan ta imot interessenter på kort varsel.

2.     Bruk megler for alt hen er verdt. Ikke vær redd for å ta kontakt, og still alle spørsmålene du måtte ha.

3.     Ha is i magen hvis du begir deg ut på salgsprosessen nå. Du kommer til å få solgt, men det skjer ikke nødvendigvis med en gang.

Finn din lokale megler.