aktiv-eiendomsmegling
28.10.2022

Selge boligen nå, eller vente?

I tiden vi nå er inne i er det mange som lurer på det samme som deg: Er det riktig timing for å selge boligen, eller bør jeg vente? I denne artikkelen får du høre vår mening. 

.

.

Verdensøkonomien i «krabbegir» 

Med økte priser på varene vi kjøper mest og boliglån som blir dyrere, er det ikke rart at du blir usikker når det gjelder boligsalget ditt. Jan Ludvig Andreassen, sjefsøkonom i Eika Gruppen, tegner et bilde av dagens verdensøkonomi i «krabbegir». 

– Den økonomiske veksten er lav og inflasjonen er høy, og slik får vi en kombinasjon av tapt kjøpekraft og stigende renter samtidig, forklarer han, og fortsetter: 

– At renta øker i dårlige tider gjør hverdagen vanskelig for folk flest. Særlig for de av oss som ikke har fått lønnsvekst i takt med prisstigningen det siste året.  

Jan Ludvig Andreassen

Jan Ludvig Andreassen

Sjefsøkonom i Eika Gruppen

Så, kan det egentlig lønne seg å selge nå? 

Ikke én riktig løsning 

Det korte svaret på spørsmålet er at det ikke finnes et fasitsvar. Hva er riktig for deg i din livssituasjon, i området du bor, og med akkurat den boligen du har tenkt å selge? Ved å nøste opp i dette kan du komme frem til løsningen som er riktig for deg, og det kan vi i Aktiv hjelpe deg med. Vi er nemlig ikke bare eiendomsmeglere, men rådgivere også, forklarer Gard Peder Kopstad, daglig leder ved Aktiv Sagene/Bjølsen. 

– Du som kunde kan stole på at vi har ditt behov i fokus, og være trygg på at vi gir rådene som er best for deg.   

Ta kontakt med oss for en gratis og uforpliktende prat. 

Hør med de som kan det 

Kopstad forteller videre at mange velger å heller rådføre seg med kollegaer rundt kaffemaskinen, enn å prate med de som faktisk vet hva som rører seg i markedet. Det kan være dumt. 

– Vi i Aktiv har vært gjennom urolige tider før. Vi vet hvilke løsninger som er best for å ivareta den individuelle kundens behov. 

Gard Peder Kopstad

Gard Peder Kopstad

Daglig leder ved Aktiv Sagene/Bjølsen.


Som landsdekkende kjede har eiendomsmeglerne i Aktiv god lokalkunnskap om områdene de jobber i, og får pulsen fra markeder over hele landet. Kopstad legger til:

– Selv om du stoler på venner og kjente, har de trolig ikke samme erfaring og kompetanse som oss. 


Det er med andre ord ikke slik at timingen for boligsalg er utelukkende god eller dårlig. I samråd med en rådgiver fra Aktiv kan dere finne løsningen som passer best for akkurat deg, med boligen du vil selge. For få den solgt, det kan du, selv i dagens økonomiske klima. Samfunnsøkonom Andreassen forklarerer nemlig at kjøp og salg av brukte boliger vil fortsette som normalt, til tross for vanskelige tider. Kopstad kan i tillegg melde om at vi i dag har et marked med raske salg og historisk høye priser. 

Råd til deg som skal selge 

Det er med andre ord ikke slik at tiden vi er inne i har ført til at boliger ikke lenger kjøpes. Boligene som ligger på markedet nå selges tvert imot raskere enn noen gang, forteller Kopstad. Sannsynligvis er dette fordi mange er bekymret for hvordan «priskrisa» kommer til å utvikle seg. Du som skal bytte bolig bare for å bo, trenger ikke bekymre deg for denne utviklingen. Dersom du skal selge i dag er det imidlertid noen ekstra hensyn som bør tas.  

– I dag det viktig at man har realistiske forventninger når det kommer til pris. Prises boligen din for høyt kan det føre til lite interesse og at du ikke får solgt i det hele tatt. Dette er også tiden for å være ekstra nøye med klargjøringen av bolig før visning, forklarer Kopstad. 

Kopstad råder deg som skal selge til å gå over alle detaljer i hjemmet ditt. Nå er det nemlig en fordel å gjøre boligen så attraktiv som mulig, slik at potensielle kjøpere ser at de ikke må ut med enda mer penger for å fikse den opp. Med dagens prisnivå på helt essensielle varer, kan tilleggsutgifter som dette sette en stopper for salget ditt.  

– Noen ting har dessuten blitt viktigere for folk det siste året. Blant annet er flere opptatt av at deres nye hjem bør være energieffektivt, nå som prisene på strøm har økt. Hva som bør gjøres i akkurat din bolig, kan selvsagt vi i Aktiv hjelpe deg med å finne ut av, og du må gjerne kontakte oss for en uforpliktende prat.  

Betryggelse til deg som bør vente 

Om timingen ikke er den beste for deg og ditt boligsalg akkurat nå, er det likevel ingen grunn til bekymring. Fremtiden er nemlig ikke så helsvart som det er lett å tro i perioder som den vi er inne i nå. 

– Boligmarkedet er, som andre markeder, selvregulerende. På lang sikt vil det komme til hektene igjen, og hvis du har råd til å vente med å selge boligen din bør du derfor gjøre nettopp det. For noen kan det absolutt være lurest å vente på bedre tider, forklarer Andreassen. 

Til deg som blir skremt av renteøkningen og lurer på om det kan være lurt å binde den, er svaret fra Andreassen klart nei. 

– Jeg ville ikke binde renta på det nivået den er på nå. Nå er den historisk høy, og før eller siden vil den gå ned igjen – kanskje helt ned til nullpunktet den var på under koronapandemien, forklarer han. 

Aktiv tar deg videre 

Lurer du på om du er en av dem som bør vente på bedre tider, eller om du fint kan selge boligen din nå? Da er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i Aktiv Eiendomsmegling for en gratis og uforpliktende prat.