aktiv-eiendomsmegling
24.03.2023

Verdivurdering: Derfor bør du vite hva boligen din er verdt

For mange er verdivurdering først og fremst forbundet med salg av bolig. Det er imidlertid flere grunner til at det kan være lurt å få en ny verdivurdering av boligen din. 

.

.

Først og fremst: Hva er en verdivurdering? 

Enten du er på boligmarkedet eller prøver å komme deg inn på det, har du på et tidspunkt måtte forholde deg til begrepet «verdivurdering». Betydningen av ordet ligger i navnet: Verdivurderingen er et estimat på hva boligen din er verdt i dagens boligmarked. Denne verdien settes av en eiendomsmegler. 

Verdivurderingen kan også kalles en e-takst. Dette er ordet bankene ofte bruker, fordi det er en elektronisk takst satt av megler. Da er det ikke rart at mange forveksler verdivurdering med takst eller tilstandsrapport. Dette er imidlertid vurderinger som går grundigere inn i boligens tekniske tilstand, og som må gjennomføres av en takstmann. Takstmann vil ikke ta markedsverdien i betraktning i like stor grad som det megleren din gjør. 

Les mer om: Grepene som kan gi deg mer for boligsalget

– Om du kan vise banken at boligen din er mer verdt nå enn da du kjøpte den, har du et godt grunnlag for å forhandle på renter, og slik redusere låneutgiftene du har i dag.

Nika Nasibi

Nika Nasibi

Eiendomsmegler MNEF / Partner

Derfor bør du vite verdien på boligen din 

Verdivurdering er kanskje først og fremst noe du forbinder med boligsalg. Det kan imidlertid være lurt å vite hva boligen din er verdt til tross for at du ikke går med en plan om å selge. Nika Nasibi, eiendomsmegler og partner i Aktiv Arna og Åsane, anbefaler deg særlig å få en ny verdivurdering dersom du vet at noen i nabolaget ditt nylig har solgt. 

– På denne måten holder du deg oppdatert på verdien på din bolig, og kan få med deg en eventuell prisstigning i området. 

Dersom verdivurderingen på boligen er høyere enn da du kjøpte den, kan dette gi flere økonomiske fordeler. Tok du opp boliglån ved hjelp av en kausjonist, kan verdiøkningen for eksempel være tilstrekkelig til å frigjøre kausjonisten din. Du kan også bruke den økte verdien som forhandlingsgrunnlag for å få bedre betingelser i banken.  

Du kan også bruke verdistigningen til å refinansiere, for eksempel hvis du vil pusse opp boligen eller for å investere i hytte eller ny bil. Og dersom du faktisk skal selge boligen din nå, vil den oppdaterte verdien fortelle deg hvor mye du har i egenkapital. Slik får du en pekepinn på hvilken prisklasse du kan se på i jakten på din nye drømmebolig.   

Les mer om: Kjøpe hytte på fjellet? Dette bør du tenke på

Tre ting som påvirker din verdivurdering

Når du bestiller en verdivurdering, vil en av våre meglere komme hjem til deg på befaring. Megleren vil gå gjennom boligen sammen med deg, ta bilder av den og notere seg hvilken tilstand den er i og hvilke kvaliteter den har. Etter befaringen vil megler bruke denne informasjonen til å sammenligne din bolig med andre solgte objekter i området. 

– Da ser vi på sammenlignbare objekter og undersøker prisantydning mot summen boligen faktisk ble solgt for. Videre hjelper dette oss med å fastsette verdien på din bolig. 

 I tillegg vil megleren særlig vurdere tre kvaliteter ved boligen din for å estimere hva den er verdt, forteller Nika: 

1. Beliggenhet
2. Standard
3. Planløsning

Dette er det flere grunner til. Beliggenheten er viktig, fordi alle områder er forbundet med ulik kjøpekraft og kjøpevilje. Det betyr for eksempel at dersom du skal selge en enebolig i et område som er populært blant barnefamilier, kan dette slå positivt ut på din verdivurdering. Skal du selge en toroms-leilighet i samme område vil det kanskje ikke gå samme vei, nettopp på grunn av hvem som utgjør kjøpegruppen i området. 

– Kjøpegruppen for eneboliger er ofte barnefamilier som verdsetter trygge skoleveier, og som vil ha nærhet til barneskole og barnehage. De stiller gjerne også større krav til størrelse på bolig og at planløsningen skal være praktisk. 

 Sammenligner vi med et annet område, der voksne og eldre utgjør kjøpegruppen, vil ikke trygge skoleveier lenger være av betydning. Denne kjøpegruppen prioriterer ofte høy standard, fordi de ønsker å bo lettstelt uten mye vedlikehold, samt nærhet til butikker, kaféer og generelt et rikt servicetilbud. 

Les mer om: Kjøpe eller selge bolig? Slik påvirkes du av renteøkningen

Slik kan du påvirke boligverdien

Boligmarkedet er i stadig endring, og derfor vil verdien på boligen din også være det. Akkurat dette har du dessverre ingen mulighet til å påvirke. Det du imidlertid kan gjøre, er å oppgradere boligen din og slik sørge for at verdien økes.  

Hvor stor grad oppgraderingene vil påvirke boligverdien, kommer ofte an på hvor mye og hvor omfattende arbeid du har gjort. Nika understreker imidlertid at det ikke betyr at du bør bruke opp sparepengene på å oppussing før du skal selge.  

– Det vil til enhver tid være en øvre grense for hvor mye folk er villig til å betale for en bolig i ditt område, og du kan derfor risikere å ende opp med et tapsprosjekt. 

Rådet til Nika er klart: Du bør alltid rådføre deg med en megler før du begynner på store og kostbare prosjekter med hensikt å øke boligverdien. Summen du bruker på oppussing vil ikke nødvendigvis gjenspeiles i den nye verdivurderingen. 

 Hun understreker videre at selv enkle tiltak kan være tilstrekkelig for å skape en verdiøkning, og dét uten at du risikerer å gå i tap på grunn av kostnader til arbeidskraft og materialer. 

– Enkle grep som å rydde og stelle i hagen, beise terrasse, male og slipe gulv kan være med på å løfte helheten i boligen din.  

Vil du finne ut hva din bolig er verdt, eller hva du kan gjøre for å øke verdien på den? Ta kontakt med din lokale megler for å få en uforpliktende verdivurdering.