aktiv-eiendomsmegling
29.09.2023

Plass er mindre viktig for boligkjøpere i 2023

Bare 1 av 3 i Oslo er på flyttefot fordi de ønsker mer plass. Det kommer frem av Oslopulsen, en undersøkelse der Aktiv Eiendomsmegling kartlegger hva boligkjøpere i hovedstaden er mest opptatt av.

I 2022 svarte hele 47 prosent at mer plass var den viktigste årsaken til at de var på boligmarkedet. I år har tallet sunket til 31, hele 16 prosentpoeng ned.

– Tallene er veldig interessante. De beskriver det vi ser i markedet, nemlig at mange legger ambisjonene sine litt lavere i år, sier Stein Christian Dykesteen, daglig leder på Aktiv Carl Berner.

– Vi kjøper mer etter våre reelle behov, enn å gå for den store drømmeboligen.

Stein Christian Dykesteen

Stein Christian Dykesteen

Daglig leder Aktiv Carl Berner

Stein Christian tror årsaken er todelt.

– For det første tror jeg 2022-tallet var veldig høyt fordi vi var i kjølvannet av covid. Hjemmet ble utrolig viktig for oss da vi var innestengt, og vi ønsket oss mye plass. Dette, kombinert med at vi kunne låne mer eller mindre gratis, gjorde at veldig mange fikk realisert den store drømmeboligen.

Få verdivurdering på din bolig

Plass er fremdeles den viktigste driveren

Til tross for at ønsket om flere kvadratmeter er synkende, er det fremdeles den fremste driveren for at Oslofolket er på boligmarkedet.

– Det er naturlig at mer plass er viktigst. Vi går gjennom faser i livet som krever mer plass, for eksempel ved familieforøkelse. De behovene vil alltid være der, sier Dykesteen.

Han har vært i eiendomsbransjen i 18 år, og sier Oslomarkedet har vært spesielt i høst.

– Noen har godt oppmøte på visning og lange gode budrunder, mens andre har lite oppmøte og helt stille budrunder, så forskjellene har vært store.   

I et slikt marked er det viktig å skille seg ut. For selv om det er et roligere marked er det fullt mulig å få gode salg.

Tre tips til å lykkes i et roligere marked

Dette er Dykesteen sine beste råd til å lykkes i et roligere marked. 

1.     Gjør gode forberedelser
Sørg for at boligen er i tipp topp stand. Det er ofte boligene som har noe negativt ved seg som blir liggende ute. I tillegg bør du tenke på hvordan boligen fremstår visuelt. Presentasjonen må være så bra som overhodet mulig. Det er lønnsomt.

2.     Finn målgruppen for din bolig
I et marked der åtte av ti boliger ikke blir solgt, er det de to boligene med best annonsering som blir solgt. Det er lurt å høre med megleren om du selv kan gjøre eller forberede noe for å treffe målgruppen for boligen.

3.     Velg rett megler
Velg en megler med god lokalkunnskap, som kjenner markedet rundt deg, og kanskje også har et nettverk av interessenter for nettopp din type bolig. Og sørg for at megleren følger opp hver eneste interessent, fordi hver enkelt kjøper er gull verdt i et roligere marked.   

Finn ditt nærmeste Aktiv-kontor