aktiv-eiendomsmegling
26.01.2024

Selge eller kjøpe bolig i Rogaland? Dette bør du vite

Det har skjedd store endringer i boligmarkedet i Rogaland det siste tiåret, men etter oljekrisen i 2014 har landsdelen nå oppnådd en robust økonomi og stigende boligpriser. Eiendomsmegler Svend Tjelta gir oss et større innblikk i dagens marked, og hvordan det påvirker deg som skal kjøpe eller selge bolig i fylket.

Vi har et veldig godt boligmarked i Rogaland. Siden 2020 har vi opplevd økende priser, og ser nå fremover mot et boligmarked hvor vi for første gang på et tiår skal få oppleve reell prisvekst, sier Svend Tjelta, eiendomsmegler og partner i Aktiv Eiendomsmegling, og legger til:

– Faktisk er vår region den i Norge som hadde høyest prisvekst i 2023, og trenden som har gått igjen over lengre tid er at det blir solgt flere boliger enn det som lanseres. 

Dette gjør at boligmarkedet i Rogaland nå er i en annerledes situasjon, med andre fordeler og ulemper, enn de vi ser i resten av landet.

Svend Tjelta

Svend Tjelta

Salgsleder / Partner / Eiendomsmegler MNEF hos Aktiv Eiendomsmegling

Selgers marked i Rogaland

 Med rundt 30 dagers omsetningshastighet og få boliger ute for salg, er det selgers marked i Rogaland. Dette står i motsetning til trenden vi ser i resten av landet, og er godt nytt for deg som skal selge bolig i området.

 – Med få boliger for salg, lave boligpriser, den nest høyeste gjennomsnittsinntekten i landet og god tilflytting, blir det rift om boligene som selges, og dermed også stigende priser. Det gjør at de som vurderer å selge bolig i Rogaland nå, har svært gode muligheter til å gjøre et godt salg, mener Tjelta.

Ikke bare bidrar dette til at du kan få solgt boligen til en god pris, men du kan også slippe å kjøpe ny bolig under tidspress.

– I et velfungerende marked som det vi har i Rogaland nå, så vil det i de aller fleste tilfeller fungere utmerket å kjøpe først, og selge etterpå.

Selge bolig? Les mer om: Dette bør du vite om de nye arealbegrepene

Høy konkurranse mellom kjøpere

 Der selgerne har rask omsetningshastighet og økt oppmerksomhet på grunn av lav konkurranse, har kjøperne begrenset utvalg og må kjempe om boligene som er på markedet.  Tjelta råder deg som vil kjøpe i Rogaland til å få finansieringen på plass tidlig, slik at du raskt kan snu deg rundt og kaste deg med i en budrunde. Han tipser også om å utforske de boligene som har ligget ute på markedet en stund, for å øke sjansen for å gjøre et godt kjøp.

– Jeg vil anbefale å alltid starte på siste side på Finn.no, og kikke på boligene som har ligget ute lengst, sier Tjelta, og fortsetter:

– Ofte er det bare bagateller og tilfeldigheter som gjør at en bolig ikke går etter første visning, og som plutselig blir liggende ute en hel stund. Ved å by på boliger som har ligget ute en stund er sjansen for konkurranse i budrunden mindre, og du har derfor muligheten til å gjøre et godt kjøp.

Men til tross for høy konkurranse og lavere tilbud, ser det altså ikke mørkt ut for deg som skal kjøpe bolig i Rogaland.  

– I Stavangerregionen har vi fremdeles blant de laveste prisene av storbyområdene i Norge. Dette kan være en god tid å kjøpe på med tanke på prisutviklingen de siste årene.

Gode fremtidsutsikter for boligmarkedet i Rogaland  

Ved spørsmål om hvordan han tror fremtiden ser ut for Rogaland, er ikke Tjelta i tvil:

– Jeg har stor tro på vår del av landet! Vi har vist at vi som region tåler en støyt, og har nå, i tillegg til en oljebransje med behov for arbeidskraft, flere andre ben å stå på.

Tjelta sikter til at det nå også investeres i nye sektorer i regionen. Med produsenter av blant annet elbil-ladere og batteri, utvikles det for fremtiden i Rogaland. Og med moderne og attraktive arbeidssteder kommer også nye boligområder

– At dette er en region hvor man kan få seg en god jobb, at gjennomsnittslønnen her er blant de absolutt høyeste i Norge, og at boligprisene er veldig overkommelige, gir en lys fremtid for Stavanger, Sandnes og regionen for øvrig. Alt dette tyder på en sunn og god prisvekst i tiden fremover.

Kjøpe eller selge bolig i Rogaland? Finn din lokale eiendomsmegler