Den engasjerte lagspilleren
Grete Larsen Meyer
Etter mange roller og flere tiår i samme kjede, er Grete Larsen Meyer klar for Aktiv Eiendomsmegling. Kjedens siste tilskudd jobber best i team, elsker tennis, god mat og Italia.
– Det har jeg aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til. Jeg har alltid med meg det Pippi-sitatet i bakhodet, sier Grete Larsen Meyer.
53-åringen mimrer tilbake til da hun og hennes nå 27 år gamle sønn bestemte seg for å bo et år i leiligheten min ved Gardasjøen. Han som skoleelev og hun som pendler. Hver tredje uke tok hun turen for å følge opp forpliktelser i Norge.
Det er den samme offensive og uredde holdningen som gjorde at hun tok sats og forlot Krogsveen etter 28 år, for å ta fatt på nye utfordringer i Aktiv Eiendomsmegling.
Kjedens nye prosjektleder for forretningsutvikling er et kjent navn for mange i bransjen. Det er ikke så rart når man har vært med på så mye som Grete.
Brenner for eiendomsmegling
– Jeg er utdannet eiendomsmegler, det er virkelig hjertebarnet mitt. Kicket en får når et salg akseptert og både kjøper og selger er kjempefornøyde, var min form for dop, sier hun.
Det hender hun savner å være megler, men hun får fortsatt den gode følelsen når kolleger selger. Og kollegene selger mer når verktøyene de bruker fungerer. Grete har vært med på å utvikle det nye fagsystemet som Aktiv bytter til, og blir helt sentral i både dette og andre prosjekter i tiden som kommer.
– Etter at jeg sluttet som megler selv, har driven min vært å tilrettelegge for en best mulig hverdag for de andre meglerne, sier Grete.
At hun er engasjert, merkes godt på Grete når hun snakker om bransjen hun har vært en del av så lenge. Engasjementet er det som har gjort at hun har tatt stadig nye steg i bransjen og fått en innholdsrik karriere.
De siste tilskuddene: Aktivs kjedekontor på Frogner har blitt forsterket med flere gode lagspillere enn Grete den siste tiden. Administrerende direktør Karsten Onsrud (til høyre) har også ansatt Robert Aronsen og Marita Friis Stensland.
Elsker å jobbe med mennesker
– Det startet med at foreldrene til min daværende kjæreste var eiendomsmeglere. De hadde en ledig stilling som sekretær i firmaet og jeg slo til. Det var så interessant at jeg bestemte meg for å ta meglerutdannelsen parallelt med jobben.
Grete kommer fra Lørenskog, og det var der karrieren startet. Kontoret ble etter hvert kjøpt opp av Krogsveen og helt frem til nå har hun vært del av kjeden. Etter de første årene på Lørenskog fikk den engasjerte megleren med seg en kollega og startet opp et nytt meglerkontor på Stovner i Oslo.
– Dette var ganske upløyd mark for meglere, og jeg lærte mye av årene på Stovner. Kundegruppen var spennende, mange hadde ikke et forhold tileiendomsmegling, og det var både en språkbarriere og kulturforskjeller. I etterkant er jeg glad vi var så uredde og bare startet opp, uten å dvele ved det. Hva var det verste som kunne skje, liksom?
Hun elsker å jobbe med mennesker, Grete. Det merket hun godt på Stovner. De som bodde der manglet erfaring med hvordan meglere kunne hjelpe dem med kjøp og salg av bolig, og den ekstraservicen fikk de helt gratis. Derfor opparbeidet Grete og venninnen fort en enorm tillit, som de kunne bygge videre på.
Viktig å prate med folk: Grete er en forkjemper for å ta praten med kunder ansikt til ansikt, eller på telefon, fremfor å chatte.
Folk er folk, uansett erfaring og hvor en kommer fra. Det er noe Grete mener vi må aldri må glemme, selv om teknologien preger mer av hverdagen enn før.
– Jeg tror vi kan bli mer bevisst på hvor avgjørende den personlige kontakten er. Vi bør nok være enda flinkere til å prate med folk, face-to-face og på telefon, heller enn på chat og SMS. Det merker vi på de yngre som kommer inn i meglerhusene i dag, som i større grad må trenes opp til å prate ansikt til ansikt, forteller Grete.
Hun legger til at teknologien selvsagt er et fantastisk hjelpemiddel, men at vi ikke må glemme at salg i stor grad handler om de myke verdiene.
Å jobbe med mennesker kan være tøft også. Grete har alltid vært opptatt av å ha integritet og å behandle folk likt, uavhengig av stilling og status. I en periode var hun regionleder for Krogsveen i Midt-Norge, og måtte gjennom flere tøffe runder med nedbemanning.
– Det var veldig tungt å stå i. Jeg kjente veldig på omsorgen for dem som skulle miste jobben sin, og lærte mye av det, minnes Grete.
Smitter over på andre: Smilet sitter løst hos Grete, noe som smitter over på både kollegaer og kunder.
Et «vi-menneske»
Best resultater oppnår Grete når hun jobber i team med andre.
– Jeg er nok et «vi-menneske». Foreldrene mine var opptatt av å involvere meg og lillebroren min i alt. Slik er jeg også. Jeg er en lagspiller som aldri har vært opptatt av å stikke meg frem. Det er enkelt for meg å unne andre suksess og glede meg over at de lykkes, forteller hun.
Foreldrene hennes møttes på tannlegeutdanningen, men da Grete ble født hoppet moren av studiene og ble tannpleier. Faren ble tannlege.
– De så nok aldri for seg at jeg skulle bli eiendomsmegler, fordi jeg ikke er selgertypen. Mange tror nok at eiendomsmeglere er veldig ekstroverte, med spisse albuer. Men det viktigste er evnen til å få kontakt med mennesker, påpeker hun.
I barndommen på Lørenskog var det et høyt aktivitetsnivå. Familien på fire var stadig vekk å se i skogen eller på kanotur. Grete drev aktivt med svømming og spilte i korps. Lagspillerrollen hun har likt å innta hele livet, fikk hun for alvor inn gjennom samspillet i musikken.
– I korpskonkurransene handlet det om å jobbe sammen, og å levere på de musikkstykkene vi skulle fremføre. Akkurat som når vi jobber sammen for å nå målene på jobb, sier Grete.
Konkurranseinstinktet fra barndommens idrettskarriere har også kommet godt med. Hun hater fortsatt å tape, enten det står om gode kunder, eller under brettspill på hytta.
– Jeg har hatt episoder der jeg har kastet ludobrettet i veggen, jeg blir rett og slett sur. Men jeg er til gjengjeld veldig kortsint, sier Grete og ler.
Aktiv dame i Aktiv Eiendomsmegling: Grete har hatt høyt aktivitetsnivå helt siden hun var liten.
«Verdens hyggeligste skillsmisse»
Lagspilleren Grete er både kortsint og raus. Med et pragmatisk og fremoverrettet blikk, har hun kommet godt ut av utfordrende situasjoner. Som da hun og eksmannen hun har barn med, skulle gå fra hverandre etter 20 år.
– Folk rundt oss sier at «dere må jo ha hatt verdens hyggeligste skilsmisse». Det stemmer kanskje, for vi er veldig gode venner i dag. Det går ikke an å være sammen i 20 år og så bare kutte ut relasjonen helt. I dag møtes vi i hvert fall tre ganger i året til felles lunsj med sønnen vår. Det er veldig hyggelig, sier hun.
Den rause innstillingen er noe hun tar med seg på jobb også. Rause mennesker sier som regel ja litt for ofte. Slik har det også vært for Grete, men hun har lært seg å si nei når det trengs. Hun har for eksempel funnet ut av hva som gir henne energi og hva som ikke gjør det. Da er det lettere å si nei.
– Å balansere jobb og fritid på en god måte er viktig. Jeg trenger å ha det bra på hjemmebane, og å bruke fritiden min på hyggelige folk og aktiviteter jeg elsker å drive med. Da presterer jeg også bedre på jobb, forteller hun.
I sitt ess: På sykkelturer langs Gardasjøen lader Grete batteriene.
Slik får hun energi
For åtte år siden ble Grete gift for andre gang. Han hadde hytte i Kragerø og hun hadde leilighet i Italia. De fant ut at sammen var de en kjempekombinasjon, for å si det litt flåsete.Nå bor de sammen på Ullern i Oslo.
Han har introdusert henne for tennis, en aktivitet som gir henne mye energi. Racketen er i bagen flere ganger i uka, og ikke minst når de er på tur i Italia.
– Jeg vil også kalle meg et komfortdyr, med alt det innebærer. God mat og vin, å gå på teater eller kafé. Jeg elsker å kombinere aktivitet med å nyte livet. Å sykle fra vannhull til vannhull. Enten med mannen min eller med gode venner, forteller Grete.
Grete er på en god plass i livet nå. Brikkene hadde i stor grad begynt å falle på plass og det var ingenting som tilsa at en ny stor endring i livet var i emning. Men så fikk hun en telefon fra Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling og tidligere kollega over mange år.
– De store og viktige tingene i livet skjer gjerne ved en tilfeldighet. En bruker gjerne kjempemye tid på å researche seg frem til sin neste oppvaskmaskin eller bil, men hvem du gifter deg med eller hvor du får jobb kan være mer tilfeldig. Jeg har ikke så mange år igjen i arbeidslivet og så dukket denne spennende muligheten i Aktiv opp.
Forretningsutvikling er blant tingene hun har jobbet mye med de siste årene, som hun nå få rendyrket i Aktiv. I tillegg kommer den ferske etterutdannelsen i prosjektledelse godt med.
– Det var selvsagt trist å forlate Krogsveen etter så mange år, og ingen lett avgjørelse å ta. Men nå er jeg her og gleder meg til å komme i gang. Allerede før jeg startet merket jeg en varm og inkluderende atmosfære i Aktiv. Folk vil at du skal lykkes her. Jeg er sikker på at vi kommer til å bli en god match, sier Grete og smiler.