aktiv-eiendomsmegling
23.03.2022

Sjekkliste på visning: Dette skal du se etter

Som boligkjøper er du lovfestet å sette deg inn i informasjon om boligens tilstand og alle andre salgsdokumenter. Følger du en god sjekkliste på visning kan det spare deg for bomkjøp eller uforutsette tilleggskostnader.   

.

.

1. januar 2022 ble det gjort endringer i avhendingsloven. Boliger kan ikke lenger selges med «som den er»-forbehold, selger er pliktig til å oppgi all informasjon om boligen som hun eller han sitter på og kjøper har lovfestet undersøkelsesplikt. 

Det vil si at du selv er ansvarlig for å sette deg inn i informasjon om boligens tilstand og alle andre salgsdokumenter. Dermed blir ansvaret for skjulte feil og mangler delt mellom selger og kjøper – og bolighandelen blir tryggere og mer forutsigbar for alle. 

Les mer om avhendingsloven her

– Visningen starter allerede ved inngangspartiet. Er det ryddig, pent og velholdt? Er uteområdet og boligen tiltalende? Hva sier magefølelsen, er dette et sted jeg ønsker å bo?

Stein Christian Dykesteen

Stein Christian Dykesteen

Jurist / partner / daglig leder Aktiv Eiendomsmegling Carl Berner

1. Plass, areal og tomtestørrelse

 Det er viktig å sjekke om takhøyde, dagslys og utsyn passer dine kriterier. Kjenn på følelsen av å være i boligen. Er boarealet nok for dine behov? Hva med bodplassen? Arealet står i prospektet, men ser du etter hus bør du også spørre om tomtegrensene. Be om dokumentasjon på at eventuelle ombygninger følger forskriftene. Er det planlagt eventuelle bygg, bør du spørre om å få se på byggetillatelsene.

– Er du på utkikk etter en egen leilighet, husk å sjekke sameiet eller borettslaget. Det er alltid lurt å sette seg inn i vedtekter og eventuelle husordensregler. I tillegg vil regnskap og dokumenter fra siste generalforsamling fortelle om økonomien og om det er planlagt arbeid som vil medføre kostnader, forteller Dykesteen.


2. Tilstand på vegger og gulv
 

Du bør se etter tegn på fukt- og råteskader langs vegger, tak og dører, spesielt hvis du skal investere i hus. Mugglukt, misfarging, dugg, sopp og insekter kan være gode indikasjoner på en fuktskade. Dette gjelder også på garasjer, boder og andre bygg som eventuelt står på tomten.

 Du bør forhøre deg om isolasjonen og lydisoleringen mellom etasjer og rom. Vær obs på misfarging, skjevheter, knirk eller hevelser i gulvet. Mange gulv har tatt skade av bruk av for våre vaskemetoder eller trenger og byttes ut på grunn av vannlekkasje.

Skal du kjøpe hus, bør du se etter tegn på innvendig lekkasje som sprekker på mur, fuktflekker på veggene, saltutslag og maling som flasser av. Dette kan være tegn på at dreneringen ikke fungerer. Se om takrennen ser ut som den skal slik at vann ledes bort fra huset. 

Hvordan er det med brannvegger? Pipe, peis og vedovner bør man også undersøke ved å se etter sprekker og sotavleiringer, samt spørre om siste inspisering og godkjenning av feier.  

– Godt forarbeid er avgjørende for at du skal gjøre et gunstig kjøp, legger Dyrkesteen til. 

3. Tak og vinduer

 Spør gjerne om alderen på tak og vinduer. Er karmene misfarget av svartsopp, kan dette være et tegn på dårlig isolasjon som gir kondens på innsiden ved kulde. Sjekk også om vinduene er punkterte ved å holde en lighter i nærheten av vinduet. Dersom flammen blåser veldig mot samme side kan det være et tegn på at det trekker. Se også etter sprekker i glasset, samt om det er et lag med dugg mellom glassene (dette kan være vanskelig å oppdage om sommeren).

Hvis du er på jakt etter et hus, er taket et svært viktig punkt som du må sjekke nøye. Spør om det har vært isdannelse på taket tidligere, og om det har vært vannlekkasje fra taket. Hvis det er mose på taksteinene, kan det bety at steinen suger til seg mye vann og derfor er moden for å byttes. Sjekk også om takrenner og nedløpsrør er i orden.


4. Elektrisk anlegg

Oppvarming er en av de største utgiftene i en bolig. Spør derfor om hva oppvarmingen er basert på, hvor gammelt anlegget er og hvilke energikostnader nåværende eier har hatt. Det elektriske anlegget kan være vanskelig å bedømme på egenhånd, men spør deg gjerne frem og ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Du bør være skeptisk til gamle sikringsskap med skrusikringer, løse eller brunsvidde ledninger, og skader på brytere. Varme sikringer kan tyde på kapasitetsproblemer. Spør om sikringene går ofte og når siste kontroll av anlegget fant sted. Be også om dokumentasjon hvis arbeidet er utført av en fagperson.

5. Vann og kloakk

Du bør være ekstra grundig i gjennomgangen av bad, kjøkken og andre våtrom. Er rør og varmtvannsbereder gamle? Blir avløpet ofte tett? Badet er dyrest å utbedre, og forårsaker også flest klager i forbindelse med boligkjøp. Du bør lese nøye hva takstmann har skrevet, og ikke minst hva selger har fylt ut i egenmeldingskjemaet. Se etter fuktskader, skjolder og mørke prikker på badet. Bank på flisene for å sjekke at alle er hele. Får du en hul lyd, kan det være tegn på at flisene løsner fra veggen på grunn av fukt. Du kan med fordel spørre om vifte- og ventilasjonsanlegget. Det skal I tillegg være godt fall I gulvet ned til sluket. Dette kan du enkelt teste ved å skru på vannet i dusjen og se om vannet renner ned I sluket eller blir liggende på gulvet.

På kjøkkenet er det viktig å ta en titt under vasken. Du kan skru på vannet og la det renne litt, og kjenne så på rørene om det drypper noe sted. Skader på innsiden av benkeskapet eller på gulvet rundt oppvaskbenken kan tyde på at det har vært en vannlekkasje. Sjekk om alt er tett i tilknytning til oppvask- og vaskemaskiner. Spør om det finnes dokumentasjon på utført arbeid på kjøkken og bad. 


6. Telemottak, kabel og bredbånd

Du bør sjekke hvilke avtaler borettslaget eller sameiet har inngått for kabel-TV og internett. Finn ut hvordan telemottaket er, om det er kabel via bredbånd eller parabol. Det kan også være lurt å ringe noen, mens du er på visning, for å sjekke om du har dekning gjennom hele boligen. Det kan være store lokale variasjoner på mobildekning, som betyr at du nødvendigvis ikke har dekning i boligen selv om du har dekning på gaten. 

7. Området rundt

Det er viktig å danne seg et bilde av omgivelsene rundt som støyforhold, trafikk, luktplager, solforhold, og bråk ved for eksempel midlertidige eller fremtidige byggeprosjekter i området. Visninger på søndager kan derfor gi et feilaktig bilde av støynivået. Det er lurt å undersøke nabolaget på en ukedag, blant annet for å avsløre støy og trafikk. Husk å sjekke parkeringsmulighetene.

8. Smarte visningsverktøy 

Det beste verktøyet å ha med seg på visning, har du sannsynligvis med deg allerede – mobilen. Husk å notere eventuelle spørsmål du måtte ha og ta bilder av ting du vil minne deg selv på. Lommelykt vil hjelpe deg til å ta en nærmere titt på mørke rom og kompasset kan være fint å bruke til å sjekke himmelretning og solforhold. I tillegg vil et målebånd alltid være kjekt for å kunne sjekke at de oppgitte målene stemmer.