OSLO Reichweins gate 8C
Selveiet leilighet på 76 m² over 2 plan. Skjermet beliggenhet i indre gård. Behov for div. tiltak og utbedringer.
- kr 3 200 000
- BRA-i 76 m²
- 2 soverom
- Prisantydningkr 3 200 000
- Omkostningerkr 81 350
- Totalpris inkl. omkostningerkr 3 282 046
- ObjektstypeLeilighet
- EierformEierseksjon
- Byggeår1893
- Soverom2
- Felleskostnaderkr 3 759
- Tomt485.9 m²
- Eierform tomtEiet
- 3 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- 696 (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 3 200 696 (Pris inkl. fellesgjeld) -------------------------------------------------------- Omkostninger 80 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 10 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 81 350 (Omkostninger totalt) 92 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 95 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 3 282 046 (Totalpris. inkl. omkostninger) 3 292 946 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 3 295 746 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.
Meld deg på visning!
Påmelding
Denne leiligheten ligger i indre gård i et rolig og sentralt område i Vika. Den har en praktisk planløsning med bl.a. 2 bad, flere soverom og et stort og sosialt kjøkken.
Leiligheten er opprinnelig på 30 m². I 2021 kjøpte daværende eier underliggende kjellerareal av sameiet for utvidelse av leiligheten, prosjektet ble søkt godkjent av kommunen og arbeidene ble ferdigstilt i 2022.
Det gjøres særskilt oppmerksom på at det er behov for omfattende tiltak og bruksendringer før beboelse. Det er diverse utfordringer knyttet til denne leiligheten, bl.a. fuktinnsig i kjelller, mm. I tillegg er ikke kjelleren seksjonert på seksjonen, slik at det også må foretas en reseksjonering. Interessenter MÅ derfor sette seg grundig inn i prospektet før avtale om visning gjøres.
Reichweins gate 8C, Oslo
- Tomt
485.9m²
Beliggenhet
Leiligheten har en flott beliggenhet i Vika, i en rolig og skjermet bakgård. Reichweins gate og det omkringliggende området er fint opparbeidet med trær, lekeplasser og hyggelige gangveier. Gaten oppleves som stille og tilbaketrukket, og er beskyttet fra trafikkstøy. Eiendommen ligger i et attraktivt boligområde med kort gangavstand til alle fasiliteter. Her finner du et bredt utvalg av matbutikker, parker, museer, treningssentre, skoler og restauranter. I tillegg er det kort vei til rekreasjonsmuligheter og flotte turområder. Dagligvarehandelen kan gjøres på Rema 1000, Kiwi, Bunnpris og Joker, og Vika Terrasse, et nylig oppusset og bilfritt byrom, ligger rett ved. Her finner du kino, museum, kafeer, klesbutikker og restauranter. Bare en kort spasertur unna finner du Bygdøy allé med sine spennende butikker, interiørbutikker, spesialforretninger, restauranter og barer. Det er også kun noen få minutters gange (4-500 meter) til Aker Brygge og Tjuvholmen, og 500 meter til Slottsparken, som gir direkte tilgang til Karl Johans gate og videre til Hegdehaugsveien/Bogstadveien - Oslos hovedgater for shopping, restauranter og underholdning. Leiligheten ligger i skoletilhørighet til Ruseløkka skole (1.-10. trinn). Nærmeste barnehager inkluderer Ruseløkka Barnehage (1-6 år) og Ankerhagen Barnehage (1-6 år), samt et godt utvalg av private og kommunale barnehager i området. Området har utmerket offentlig kommunikasjon, med nærmeste trikkestopp på Ruseløkka kun 2 minutters gange (200 meter) unna. Bussholdeplassen på Observatoriegata ligger 150 meter unna med busslinje 21, og det er bare 3 minutters gange til Solli, hvor du finner busser linje 30 og 31, samt trikkelinje 12 og 13. Nationaltheatret, et viktig kollektivknutepunkt i Oslo, ligger ca. 5 minutter unna og gir tilgang til alle T-banelinjer, flere trikkelinjer og bussforbindelser. I tillegg er det kun 3 minutter til Flytoget.
Adkomst
Se vedlagte kart i annonse. Det vil bli satt opp visningsskilt ved fellesvisninger. For kollektivtilbud se www.ruter.no.
Bebyggelse
Det er primært leilighets-/gårdsbebyggelse i området.
Barnehage/skole/fritid
- Ankerhagen barnehage (1-5 år), 3 min gange. - Fjordbyen barnehage (1-5 år), 4 min gange. - Studentenes Småbarnstue SiO (1-5 år), 6 min gange.
Skolekrets
- Ruseløkka skole (1-10 kl.), 6 min gange. - Uranienborg skole (1-10 kl.), 14 min gange. - St Sunniva skole (1-10 kl.), 25 min gange. - Bolteløkka skole (1-7 kl.), 8 min m/bil. - Kristelig gymnasium (8-10 kl.), 22 min gange. - Oslo Private Gymnasium, 3 min gange. - Vika videregående skole, 4 min gange.
Offentlig kommunikasjon
- Observatoriegata bussholdeplass, 2 min gange. - Ruseløkka trikkholdeplass, 3 min gange. - Nationaltheatret stasjon, 14 min gange. - Nationaltheatret T-banestasjon, 14 min gange. - Oslo S, 14 m/bil.
Byggemåte
Grund/fundamentering: Fundamentert til ukjent grunn. Grunnmur: Grunnmur i tegl/naturstein. Yttervegger: Yttervegger i murkonstruksjon, hulmur - utvendig pusset og malt. Yttertak: Takkonstruksjon tekket med takstein eller takplater. Taket er ikke kontrollert, da det ikke er tilgjengelig. Vinduer 1. etg: Vinduer fra 2005, med.2-lags isolerglass. Kjeller: Nyere vinduer med 2-lags isolerglass. Disse er sannsynlig fra 2021, men det var ikke mulig å kontrollerer årstall og typegodkjenning. Dører 1. etg: Inngangsdør i malt utførelse. Etter min befaring er det monter ny dør som er brann- og lydklassifisert. Ei30/38dB klassifisert dør. Kjeller: Inngangsdør i malt utførelse. Brann- og lydklassifisert dør. Ei-30-35dB klassifisert dør. Etasjeskille Etasjeskillere: Trebjelkelag, antatt isolert med stubbloftsleire. For mer informasjon se vedlagte tilstandsrapport avholdt av Rune Kristiansen Takst AS teknisk beskrivelse av eiendommen.
Sammendrag selgers egenerklæring
Tilleggskommentar Selger har ikke bebodd eiendommen og har derfor ikke spesifikk kunnskap om den. Det kan derfor være skader og andre forhold ved eiendommen som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres derfor til å foreta en særlig grundig undersøkelse av eiendommen, gjerne med bistand av teknisk sakkyndig. Eiendommen eies av tre forsikringsselskaper, som har overtatt boligen som ledd i en reklamasjonssak mellom tidligere selger og kjøper. Det er fremlagt et skadehefte med dokumenter som alle interessenter må sette seg grundig inn i. Selger har ingen kunnskap om eiendommen utover vedlagt skadehefte, og oppfordrer alle interessenter til en grundig gjennomgang av skadehefte og bolig, gjerne og helst i samråd med fagkyndig. Boligen vil ikke bli ytterligere ryddet eller rengjort.
Innhold
Det ble av en tidligere eier inngått avtale med sameiet om kjøp av kjellerarealet under leiligheten. Dette ble så innredet og sammenslått med denne, overliggende leiligheten. Tiltaket ble godkjent av Plan & Bygningsetaten, og det er videre gitt ferdigattest. Det er nå avdekket at eiendommen ikke ble reseksjonert i forbindelse med dette prosjektet. For å få tinglyst dette må det innhentes samtykke fra sameiet. Sameie v/ Styret har uttalt at de ikke ønsker å bidra til reseksjonering av kjeller før det foreligger en fullgod løsning for fuktsikkerhet. Hvorvidt de har anledning til å sette en slik forutsetning for et areal de har solgt, og for øvrig videre dialog med styret, må ny eier håndtere. Opprinnelig bestod 1. etg i bygården av to større leiligheter. Disse ble oppdelt til fire mindre leiligheter, antatt en gang i tidsrommet 1955-1976. Reseksjonering ble tinglyst i 1976, men det finnes ingen byggesaker i kommunale arkiver som gjelder oppdeling av leiligheten i 1. etg. Oppdeling av bruksenhet er å anse som søknadspliktige tiltak også etter eldre bygningslov. Det legges derfor til grunn at leiligheten i 1. etg. er ulovlig oppdelt iht. Plan og Bygningslov, og kjøper må derfor påberegne å søke om oppdeling av bruksenhet. Det gjøre oppmerksom på at kjøper overtar alt ansvar og risiko forbundet med eiendommen/saken, enten man ønsker å utbedre og reseksjonere, eller tilbakeføre eiendommen til opprinnelig løsning.
Standard
Det følger tre boder med seksjonen: 1 i loft etasje (med rød skilt), 1 i kjeller og 1 i 1. etasje (venstre innenfor utgangsdøren med rød skilt). Leilighetens varmtvannsbereder er plassert i bod under trappen, rett på utsiden av leiligheten. Boden er nylig brannsikret til dette formålet, men bruksrett for dette arealet er uklart og ny eier må evt ta en dialog med styret på denne. Kjøkken Kjøkken: EPOQ innredning med kjøkkenøy. Alder: Fra 2022. Fronter: Hvite/glatte fronter. Benkeplate: Laminat benkeplate. Oppvaskkum: Nedfelt oppvaskkum. Integrerte hvitevarer: Oppvaskmaskin. Stekeovn. Micro-ovn. Koketopp. Kjøl/frys. Fritthengende kullfilterventilator. Bad 1.et Dusj med dusjvegg i glassbyggestein, og dusjdør i glass, vegghengt klosett, servant, baderomsinnredning, og opplegg for vaskemaskin. Bad kjeller Badekar, separat dusj med dusjdører i glass, veggmontert klosett, heldekkende servant, baderomsinnredning, og speilskap. Gulvoverflater 1. etg: En-stavs parkett. Laminatgulv i lite "soverom". kjeller: Fliser i alle rom. Takoverflater 1. etg. Malte flater. Innfelte downlights i tak i kjøkken-del og i entre. Kjeller: Malte flater. Innfelte downlights. Veggoverflater 1. etg: Malte flater. Malt glassfiberstrie. Kjeller: Malte flater. Innvendige trapper Innvendig vangetrapp i trekonstruksjon. Innvendige dører 1. etg: Hvite/glatte innerdører. Skyvedør til lite "soverom". Kjeller: Hvite/ glatte dører. Vannledninger Innvendig rør-opplegg beskrivelse: Det er etablert rør i rør opplegg i begge bad. Rør-opplegg kjøkken: Rør i rør opplegg. Ventilasjon Naturlig oppdriftsventilasjon. Varmtvannstank Varmtvannsbereder alder: Varmtvannsbereder på 116 liter, produsert i 1996, montert i bod. Er det automatisk vannstopper ved berederen: Ja. Kontroller el-tilkobling: Den er via stikkontakt. Elektrisk anlegg Sikringsskap plassert i oppgang. Hovedsikringer: Automatsikring. Sikringer: Jordfeiautomater. 10 amp: 1 kurs. 16 amp: 8 kurser. 20 amp: 1 kurs. Brannceller Dette er en eldre bygård med bl.a. etasjeskiller i trebjelkelag, som ikke tilfredsstiller dagens krav til branncelleinndeling. Det er ikke krav om å oppgradere dette til dagens standard/brann-krav, men dette skal kommenteres i rapporten. Entredør var på befaringsdagen ikke brann-klassifisert. Fra fellesarealer i kjeller, er det ført plast vann-rør inn i leiligheten. Disse vil da bryte brannskille. Da bygget er fra en tid da det ble benyttet trebjelkelag, er det vanskelig å tilfredsstille dagens krav til brannsikkerhet, men forholdet skal bemerkes i rapporten. Til bod i oppgang, går det også plast-rør inn i denne boden. Det er gjort innvendige brannsikrings-tiltak, med montering av gips -plater under trappen. Men det bemerkes at det er ført plast-rør i gjennom branntetting. Krav for rom til varig opphold Rom i kjeller har ikke tilfredsstillende dagslys, og utsynsforhold. I kjeller er rømningsvei via dør til felles-kjeller, som ledes ut. Det bemerkes at denne døren er inne i dusjsonen, og den kun har en åpningsbredde på ca. 70 cm. I tillegg er det vinduer i oppholdsrom. disse sitter i midler tid høyt oppe på veggen, og har begrenset mulighet for rømning. Det er gitt ferdigattest for bruken av kjeller-etasjen. På den godkjente planen var rømningsveien i det som var godkjent som kjellerstue. Da badet er flyttet, er rømningsveien som nevnt, inne i dusjsonen. Om denne løsningen vil bli godkjent, er ikke vurdert i denne rapporten. Dette bør kontrolleres nærmere med Plan- og Bygningsetaten. ----------------------------------------------------------------- Boligen har to stk. inngangsdører. Begge dørene har en åpnings-bredde på ca. 70 cm. Dette er ikke i henhold til krav for adkomst til en boenhet, hvor dør skal ha en åpningsbredde på min. 86 cm. Eiendommen er gjennomgått av en bygningskyndig og det er utarbeidet en tilstandsrapport. Denne er vedlagt salgsoppgaven. Nedenfor følger informasjon om forhold som har fått TG 2 og TG 3. Forhold som har fått TG2: Vinduer Vurdering av avvik: Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer. Det er avvik: Avviket gjelder innsettingsdetaljer for kjellervinduene. Det er montert med et underliggende metall-beslag. Disse beslagene har ikke tilfredsstillende fall ut fra vinduet. Det ser heller ikke ut til at beslagene har tilstrekkelig tetting mot vindu/sider. Monteringen virker noe ufagmessig utført. Konsekvens: Avviket på utførelse, kan føre til lekkasjer inn i konstruksjonen. Konsekvens: Det kan være fare for lekkasjer inn under vinduet. Nærmere kontroll/utbedring bør gjøres. ----------------------------------------- Vinduene i 1. etg. er fra ca. 2005 og er nå ca. 20 år. Det er ikke registrert vesentlige avvik, men disse vinduene vurderes til TG-2. De har brukslitasje. Konsekvens: Vinduer har begrenset levetid. Dører Vurdering av avvik: Det er avvik: 1. etg: Døren har normal brukslitasje. Det er registrert noe gyng i terskel. Det bemerkes at døren ikke er brannklassifisert. Konsekvens: Det bør monteres en brann-klassifisert entredør. Dette vil være et sikkerhets-tiltak mot brannspredning. --------------------------------------------------------------------- Kjeller: Døren er plassert i dusjsonen. Det er monter en dusjdør i glass mot denne døren. Denne glassdøren tetter i midler tid ikke helt ved dusjing, og det har derfor blitt fuktskader på døren. Konsekvens: Forholdet vil utvikle seg videre, hvis det ikke gjøres tiltak for å tette forholdet. Løsning for dette er ikke vurdert i denne rapporten. Gulvoverflater Vurdering av avvik: Det er avvik: Avviket gjelder skade på laminatgulv. Konsekvens: Hva som skal gjøres av tiltak, må vurderes av ny eier. Takoverflater Vurdering av avvik: Det er avvik: Eldre downlights i tak i entre. Disse "blafret" noe på befaringsdagen. Konsekvens: Kontroll eller utskifting av disse downlightsen bør vurderes. Veggoverflater Vurdering av avvik: Det er avvik: 1. etg: Det er noe ujevnheter og brukslitasje på veggoverflater i det lille "soverommet". Det er i tillegg manglende fotlister. Det var i kjeller stedvis merker på veggoverflater etter fuktskader. Konsekvens: Hva som skal gjøres av oppussing, må vurderes av ny eier. Etasjeskille/gulv mot grunn Vurdering av avvik: Det er avvik: Det skal gjøres kontroll av skjevheter i etasjeskillere/dekker. Hvis det måles over 1,5 cm. skjevhet totalt inne i et valgt rom, blir dette vurdert til TG-2 i rapporten. 1. etg: I spisekjøkken i 1. etg. er det målt totalt retnings-avvik i rommet på rett over 1,5 m. Dette skal da vurderes med TG-2. I kjeller ble det gjort målinger i kjellerstue, og i ett soverom. Det var her ingen vesentlige skjevheter registrert. Konsekvens: Det er ingen vesentlig konsekvenser for dette forholdet. Det er ikke umiddelbart behov for tiltak, og hva som evnt. skal gjøres av tiltak. må vurderes av ny eier. Radon Vurdering av avvik: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Et sjekkpunkt er om det er utført Radonmålinger i boligen. Hvis dette ikke er utført skal dette bemerkes med TG-2. Det anbefales alltid at målinger utføres. Det er ikke kjent om at det er utført radonmålinger i denne leiligheten eller bygget. Nærmere kontroll anbefales. I følge Radon-kart (https://geo.ngu.no/kart/radon_mobil/), ligger denne bygningen i et område som normalt har moderat til lave verdier. Konsekvens: For høye Radonverdier kan være helseskadelig over tid. Konsekvens: For høye Radonverdier kan være helseskadelig over tid. Innvendige dører Vurdering av avvik: Det er avvik: Brukslitasje på skyvedør i 1. etg.. Døren trenger også justering, og virker være noe ufagmessig montert. Sluk, membran og tettesjikt - Bad 1.et Vurdering av avvik: Det er avvik: Er det fall mot sluk i dusj: Det er i hovedsak fall mot sluk. I del av dusjsonen er det mindre fall mot sluket, en beskrevet i teknisk forskrift. Er det fall på gulv for øvrig: Gulvet utenfor dusjsonen er dels flatt, dels med noe fall. Men totalt sett mindre enn beskrevet i teknisk forskrift. Høyde fra overkant slukrist og til membran/fliser ved dør er målt til under 2,5 cm. Avvik med fall mot sluk blir bemerket med TG-2 i rapporten. Konsekvens: Det kan bli stående noe vann på gulvet etter dusjing. Det vil være noe treg avrenning mot sluk. -------------------------------------------------------------- Ukjent utførelse på membraner. Dette vurderes med TG-2. Konsekvens: Det er vanskelig å gjøre tiltak, når dokumentasjon ikke foreligger. ------------------------------------------------------------- Vegger: Vurdering basert på alder. Anbefalt brukstid for smøremembraner/toppmembraner er ca. 20-30 år. Smøremembran som er over 15 år, blir vurdert til TG-2 i rapporten. Dette badet er nå ca. 16 år gammelt hvis opplysninger stemmer. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i at mer enn halvparten av forventet brukstid for membran/tettesjikt er oppbrukt. Konsekvens: Det er ikke opplyst om lekkasjer i badet. Men man må være klar over membranenes alder. --------------------------------------------------------------- Konklusjon: Det anbefales alltid å montere lukket dusjkabinett, uten dusjing direkte på vegger og gulv, i bad med ukjente membranløsninger. Sanitærutstyr og innredning - Bad 1.et Vurdering av avvik: Det er avvik: Det er registrert noe fuktskade på baderomsinnredningen. Konsekvens: Det er ingen vesentlig konsekvens, og avviket vurderes til å være visuelt. Hva som evnt. skal gjøres av tiltak, må vurderes av ny eier. --------------------------------------------------------------- Det er montert innbygget sisterne for veggmontert klosett. Prinsippet er at lekkasjevann fra vann-installasjoner, i dette tilfellet klosett-sisternen, skal synliggjøres ved en evnt. lekkasje. Dette gjøres normalt med en avrenningsspalte i overgang gulv/vegg under klosett-skålen. I tillegg skal innkassingen være innvendig fuktsikret. Når dette badet ble oppusset var det mye usikkerhet/uenighet rundt dette punktet, og det ble ofte ikke utført. I følge instruks, skal dette forholdet bemerkes. Konsekvens: Evnt. lekkasjer fra innbygget sisterne, vil ikke bli oppdaget. Konsekvens/tiltak Tiltak: Preakseptert løsning med innbygget klosettsisterne. Overflater vegger og himling - Bad kjeller Vurdering av avvik: Det er avvik: I dette badet er rømningsvei via dusjsonen. Det er satt opp en dusjdør i glass mot denne døren. Konsekvens: Denne løsningen er i midler tid ikke helt tett, og det var fuktskader på døren på befaringsdagen. Man må være klar over forholdet, og begrense vannsøl på døren. Det er i midler tid vanskelig, og ytterligere skade på døren kan påregnes. Sanitærutstyr og innredning - Bad kjeller Vurdering av avvik: Det er avvik: Det skal gjøres kontroll av innbygget klosett-sisterne og mulighet for synliggjøring av evnt. lekkasjevann. Prinsippet er at lekkasjevann fra vann-installasjoner, i dette tilfellet klosett-sisternen, skal synliggjøres ved en evnt. lekkasje. Dette gjøres normalt med en avrenningsspalte i overgang gulv/vegg under klosett-skålen. I tillegg skal innkassingen være innvendig fuktsikret, og gulvet inne i innkassingen skal minimum være i samme høyde som gulvet utenfor. Det er ikke kjent hvordan dette er løst. Det var ikke mulig å kontrollere dette på befaringsdagen. I dette badet er denne avrennings-spalten veldig liten, og det er ikke sikkert at evnt. lekkasjevann vil kunne renne ut igjennom denne lille spalten. Det er anbefalt en åpning på ca. 1 cm x 5 - 10 cm. Konsekvens: Evnt. lekkasjer fra innbygget sisterne, er ikke sikkert vil bli oppdaget. Overflater og innredning - Kjøkken Vurdering av avvik: Det er avvik: Avviket gjelder flere skuffer. Det ble registrert at flere av skuffene er litt trege ved åpning/lukking. Åpne/lukkemekanismen viker fungere dårlig. Komfyrvakt Vurdering av avvik: Det er avvik: Er det montert komfyrvakt over koketopp: Nei. Konsekvens: Forhold som kan påvirke sikkerhet, skal bemerkes i rapporten. Manglende komfyrvakt blir da bemerket med TG-2. Det anbefales alltid at dette ettermonteres. Vannledninger Vurdering av avvik: Det er påvist at eventuelt lekkasjevann fra rør i rør system ikke ledes til sluk eller annen kompenserende løsning. Det er montert et fordelerskap i soverom i kjeller. Prinsippet er at rør-opplegg føres til dette fordelerskapet, og evnt. lekkasjer i rør-opplegg blir da ført til dette skapet. Fra fordelerskapet skal det være ført en slange som skal ledes til et rom med sluk. Dette for at evnt. lekkasjer kan synliggjøres. I dette fordelerskapet er ser det ut til at det er ført en slik slange/rør ut av skapet. Men det er ikke kjent hvor dette er ført. Konsekvens: Det må gjøres kontroll av hvor dette røret er ført. Mulig løsning kan være å montere en automatisk vannstopper med føler inne i fordelerskapet. Med dagens løsning vil evnt. lekkasjevann ikke bli synliggjort/oppdaget enkelt. ----------------------------------------------------------------------- Det er ikke satt opp kursoversikt i skapet, for å vise hvor de ulike kursene er ført. Konsekvens: Med dagens løsning vil man ikke vite hvilke rør som går hvor. Om rør-opplegg fra badet i 2. etg. er ført ned til dette fordelerskapet, er ikke kjent. Nærmere kontroll anbefales. ------------------------------------------------------------------------- Det er ikke fremvist dokumentasjon på utførelse av rør-opplegg. Ventilasjon Vurdering av avvik: Det er avvik: På oppføringstidspunktet ble det benyttet naturlig oppdriftsventilasjon. Med naturlig oppdriftsventilasjon vil til-luft til boligen tilføres med spalteventiler i vinduer eller ventiler i yttervegger. Avtrekk fra boligen gjøres med avtrekksventiler i kjøkken og bad, ført ut over yttertak via luftekanaler. Naturlig oppdriftsventilasjon blir i rapporten alltid vurdert til TG-2. Konsekvens: Man må være klar over at denne type ventilasjon ikke har samme effekt som dagens ventilasjon med balansert eller mekanisk avtrekk. -------------------------------------------------------------- Ukjent løsning med avtrekksventilasjon fra kjøkken. Det er ført en kanal/slange fra ventilatoren, men det er ikke kjent hvor denne er ført. Kjøkken skal ha permanent avtrekk. Om dagens løsning vil gi tilstrekkelig avtrekk/luftutskifting, må beregnes. Dette blir ikke gjort i denne rapporten. Konsekvens: Nærmere kontroll av ventilasjons-løsningen, inkl. kontroll av effekt bør gjøres. Om sameiet godkjenner denne løsningen, hvis slangen/kanalen er koblet direkte på felles avtrekks-kanal, er ikke vurdert i denne rapporten. Dette er normalt ikke en godkjent løsning. ----------------------------------------------------------------- Bad kjeller: Det er her avtrekk med en elektrisk vifte i yttervegg. Normalt skal bad ha permanent avtrekk, ført via luftesjakt opp over yttertak. Konsekvens: Med dagens løsning vil det ikke være permanent avtrekk. For å oppå dette, må viften gå kontinuerlig. Det er vanskelig å få tilfredsstillende avtrekk/ventilasjon fra kjeller. Nærmere kontroll anbefales. Varmtvannstank Vurdering av avvik: Det er avvik: Anbefalt brukstid for varmtvannsberedere er normalt ca. 20 år. Teknisk levetid er oppgitt å være ca. 15-30 år. Beredere som er over 15 år, blir vurdert til TG-2. Denne berederen er nå ca. 29 år, og er helt i grenseland mellom TG-2 og TG-3. Det bemerkes også at dagens krav til el-tilkobling er strengere enn da denne berederen ble montert. Når berederen blir byttet, må man påregne å oppgradere el-tilkoblingen. Elektrisk anlegg Det blir satt TG-2 for el-anlegget. Dette er ikke å anse som en tilstandsvurdering av el-anlegget, men settes for å synliggjøre at jeg anbefaler en utvidet elkontroll. Det er ikke fremvist samsvarserklæringer eller dokumentasjon for utførelse av el-arbeidene. For å få en fullstendig kontroll av el-anlegget anbefales det å innhente en utvidet el-kontroll/tilstandsvurdering av el-anlegget etter NEK 405-2-3:2023.. Konsekvens: Hvis en tilstandsvurdering avdekker avvik, må det gjøres oppgradering/utbedring. Forhold som har fått TG3: Pipe og ildsted Vurdering av avvik: Mursteinpipe er tildekket/innebygget. Det er to pipeløp i leiligheten. I bad i kjeller er pipen innbygget ved vegghengt klosett. Det er en feieluke inne i denne innkassingen. Avviket gjelder manglende tilgjengelighet for inspeksjon av pipeløp. Dette blir vurdert til TG-3 i rapporten. Det er begrenset tilgang til feieluken. Konsekvens/tiltak Andre tiltak: Kontroll av pipeløp må utføres. Kostnadsestimat er satt for kontroll av ildstedene. Evnt. kostnader knyttet til utbedringer av piper er ikke tatt med her, da omfang av hva som må gjøres, og hvem som evnt. skal bekoste dette, ikke er kjent. Kostnadsestimat: Under 10 000 Rom Under Terreng Vurdering av avvik: Det er avvik: Det er benyttet en type veggplate som jeg ikke kjenner til fra før. Om denne er egnet for denne bruken, har jeg heller ikke kjennskap til. Følgende er klippet fra rapport utført av Oasa Byggrådgiving: Ytterveggen mot nabogården er utforet innvendig med et uorganisk platemateriale som heter Skamowall. Veggen er pusset med en dampåpent armert fiberpuss og malt. Om det er benyttet slike plater, og om det er benyttet i hele kjelleren er ikke verifisert eller kjent for takstmannen. Nærmere kontroll av denne løsningen anbefales. I utgangspunktet vil det alltid bemerket at utforede kjellervegger er en risikokonstruksjon, hvis det ikke er gjort tilstrekkelig fuktsikring. Konsekvens/tiltak Tiltak: Nærmere kontroll av de utforede veggene, og valgt løsning, bør gjøres. Kostnadsestimatet er satt for å gjøre ytterligere kontroll. Kostnader knyttet til evnt. utbedringer av forholdet, er ikke tatt med her. Dette kan først vurderes når omfanget av evnt. utbedringer er avklart. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Innvendige trapper Vurdering av avvik: Det er avvik: Trappen som er satt inn oppfyller ikke forskriftskrav fastsatt i TEK 17. For å oppfylle krav må trappeåpning utvides og trapp skiftes ut. Det er registrert avvik med dagens trapp. Det er ikke montert håndløper i øvre del av trappen. Det er større åpninger mellom trappetrinn, enn beskrevet i teknisk forskrift. Trappen er bratt, med korte inntrinn. Trappen er smalere en det som er krav for trappebredde. Konsekvens/tiltak Tiltak: Konsekvens: For å ivareta forskriftskrav, må det gjøres tiltak. Utvidelse av trappeåpningen vil normalt være et søknadspliktig tiltak. Det er vanskelig å gi et eksakt prisestimat, da løsning og omfanget av hva som gjøres ikke er avklart. For å få et eksakt prisestimat, må det innhentes pristilbud. Kostnadsestimat: 100 000 - 300 000 Sluk, membran og tettesjikt - Bad kjeller Vurdering av avvik: Det er avvik: Avvik 1: Det er ikke fremvist dokumentasjon på utførelse av arbeider i badet. Dette blir vurdert med TG-2. Konsekvens: Hvis mulig bør dokumentasjon fremskaffes. Avvik 2: Det er ikke registrert fall på gulvet utenfor dusjsonen. Dette forholdet skal bemerkes med TG-3. I følge TEK 17, skal det være en oppkant på membranen ved dør som er min. 15 mm. over gulv ved dør. Konsekvens/tiltak Tiltak: Konsekvens: Med dagens løsning kan lekkasjevann renne igjennom dør, og ikke til sluk. Det bør gjøres nærmere kontroll av forholdet. Hvis det er mulig bør gulvmembranen skjøtes på så den kan føres opp over gulvet ved dør. Det settes et kostnadsestimat på 10.000,- - 50.000,-. Dette er for å gjøre utbedring av membran ved dør. Hvis det må gjøres andre/større inngrep i badet, er dette ikke tatt med i dette kostnadsestimatet. Kostnadsestimat: 10 000 - 50 000 Branntekniske forhold 1. Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985? Ja. Det var ikke montert brannsluknings-apparater i leiligheten på befaringsdagen. 2. Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav på søknadstidspunktet, men minst Byggeforskrift 1985? Nei Sensor til felles brannvarslingsanlegg, plassert i entrei 1. etg. Kostnadsestimat: Under 10 000 Drenering Vurdering av avvik: Det er avvik: Drenering/fuktsikring er fra byggeåret. Da kjeller ble utbygget, ble det ikke gjort tiltak for utvendig fuktsikring/dreneringsarbeider. Dette har medført at det har vært fuktinnsig i kjeller-etasjen. Terrengforhold: I bakgården er det dårlig fall bort fra bygget, og som vil føre til at overflatevann vil kunne trenge inn i bygget. Det er også beskrevet i skade-rapporter, at det er taknedløp fra tak som er ført ned ved grunnmur. Dette er plassert i gårdsplass for nabosameiet, og jeg hadde ikke tilgang til dette området på befaringsdagen. Det ble gjort innvendig fuktsøk på tilgjengelige flater i mur. Det ble da registrert forhøyede verdier grunnmuren. Dette vil normalt være fra manglende fuktsikring/drenering, samt kapillært oppsug av vann fra grunnen. På innvendig delevegg inn mot soverom, ble det registrert forhøyede fuktverdier langt opp på veggen. Dette vil komme fra kapillært oppsug fra grunnen. Det er i rapport fra Solum AS, beskrevet at det har vært registrert synlig fukt innvendig i kjeller. Denne rapporten blir vedlagt salgsoppgaven. Registrert fukt skal bemerkes med TG-3 i rapporten. Dette tyder på at drenering/fuktsikring ikke er tilfredsstillende og fungerende. Konsekvens/tiltak Tiltak: Konsekvens av dette avviket kan være at det kommer fukt/lekkasje inn i boligens kjeller. På befaringsdagen var det moderate fuktverdier registrert. Men dette vil ofte være avhengig av værforhold/nedbørsmengde, og vil derfor variere. Det er i andre rapporter opplyst at det har vært lekkasjer med synlig vann inn i kjelleren. Tiltak: Det er vanskelig å gjøre tiltak med drenering/fuktsikring. Det må da tas hensyn til grunnforhold og vannstand i grunnen. Gravearbeider kan få innvirkning på fundamenteringen, som kan være lagt på flåter. ------------------------------------------------------------------------- Terrengforhold: Det bør gjøres tiltak her for å lede overflatevann bort fra bygget. Hvem som har vedlikeholdsplikt/ansvar for dette, er ikke vurdert i denne rapporten. -------------------------------------------------------------------------- Kostnadsestimat: Det blir satt over kr. 300.000,-. Det er umulig å gi et presist estimat, da hvordan og hvilke tiltak som blir gjort ikke er avklart/undersøkt. Dette er en vurdering som ikke gjøres i denne rapporten. Men kostnader for å få en tilnærmet tørr kjeller vil være vesentlige. Klippet fra rapport om leiligheten, utført av Solholm AS. Ved innredning av kjellerrom så kan man aldri sikre seg 100% mot fuktinntrengning. Dersom drenering og/eller ledningsnett overbelastes, det er flom i gatene som følge av vannlekkasjer eller som følge av at nettverk for bortledning av overvann er overbelastet, så vil kjelleren være det første som fylles opp ettersom dette er det laveste rommet i en bygning. Selv om det graves opp og fuktsikres dreneres på nytt, så vil man fremdeles ikke være sikret mot den type problematikk. Masser som ligger inntil kjellerytterveggene vil alltid være oppfuktet, og vil til en viss grad tilføres fukt fra grøfter og tilstøtende kummer. Å etablere ny fuktsikring/knotteplast og evt. isolasjon på yttervegg vil i alle tilfeller bidra til at fuktigheten i veggen går ned, men man vil aldri kunne eliminere fukttilførsel fra grunnen ettersom fundamentene står i fuktig leire. Det vil derfor alltid være et visst kapillært oppsug herfra. Skal det etableres ny fuktsikring på kjelleryttervegger mot bakgården, så må det graves opp langs hele denne fasaden. Mange av murgårdene i Oslo er bygget på leire, men noen er også fundamentert til fjell eller delvis på leire og delvis på fjell. Bygårder på leirgrunn har ofte flåter av rundtømmer lagt i flere lag. Natursteinsfundamenter er satt rett oppå disse flåtene. Man skal derfor ikke drenere disse gårdene med en konvensjonell drenering (drensrør under fundament) ukritisk, da dette kan medføre at grunnvannstand senkes. En slik vurdering har ikke bare evt. konsekvenser for denne gården, men også for tilstøtende gårder/gårder i samme kvartal ettersom bygningene er ført opp vegg i vegg. Kostnadsestimat: Over 300 000
Innbo og løsøre
Bransjens liste over løsøre og tilbehør legges til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen følger vedlagt salgsoppgaven. Det er full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg. Hvis hvitevarer og/eller annet teknisk utstyr medfølger, gis det ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på disse.
Hvitevarer
Kun hvitevarer som er spesifikt angitt i salgsoppgaven, følger med. Dette gjelder uavhengig av om hvitevaren(e) eventuelt kan anses som integrerte.
Parkering
Gateparkering etter gjeldende bestemmelser.
Diverse
Etter eierseksjonsloven § 23 kan ingen kjøpe en boligseksjon hvis kjøpet fører til at man, direkte eller indirekte, blir eier av flere enn to boligseksjoner i eierseksjonssameiet. Begrensningen gjelder ikke kjøp av fritidsboliger. Det finnes også enkelte andre unntak i bestemmelsen.
Prisantydning inkl. omkostninger
3 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- 696 (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 3 200 696 (Pris inkl. fellesgjeld) -------------------------------------------------------- Omkostninger 80 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 10 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 81 350 (Omkostninger totalt) 92 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 95 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 3 282 046 (Totalpris. inkl. omkostninger) 3 292 946 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 3 295 746 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer. - Oppvarming
Det er tidligere opplyst at det er lagt varmefolie i spisekjøkken. Regulator plassert på vegg. I kjeller er det oppgitt å være gulvvarme i alle rom. Gulvvarme i begge bad. Det er ikke mulig å kontrollere gulvvarmen med de forutsetningene jeg har på befaringen. Det blir derfor satt TGIU på denne bygningsdelen. Nærmere kontroll anbefales.
Energiklasse
unknown
Info energiklasse
Alle som skal selge eller leie ut eiendom må som hovedregel energimerke boligen og fremskaffe en energiattest. Unntak gjelder blant annet for frittstående bygninger med bruksareal på mindre enn 50 m². Det er eier som plikter å fremlegge energiattest og eier er selv ansvarlig for at opplysningene er riktige. For ytterligere informasjon se www.energimerking.no. Dersom eier har energimerket boligen vil komplett energiattest fås ved henvendelse til megler. - Info om eiendomsskatt
Det gjøres oppmerksom på at det er innført eiendomsskatt i kommune. Eiendomsskatten vil utgjøre promille av eiendommens skattegrunnlag, hvor grunnlaget fastsettes ved enkel taksering. Det gjøres oppmerksom på at det kan komme endringer i regelverket knyttet til eiendomsskatt. Beregning av eiendomsskatt vil kunne avhenge av om boligen er primær- eller sekundærbolig. I borettslag, boligsameier og boligaksjeselskap vil eiendomsskatten skrives ut til borettslaget, boligsameiet eller boligaksjeselskapet og deretter bli fordelt på de enkelte eiere. Dette kan medføre økning i felleskostnadene.
Info formuesverdi
Man har per salgsoppgavedato ikke klart å finne en registrert formuesverdi på eiendommen. Det må påregnes at formuesverdi vil bli satt/innført i forbindelse med eierskifte. Formuesverdien settes da etter de ordinære reglene for formuesfastsettelse av boligeiendom, enten som primærbolig eller sekundærbolig (avhengig av bruken). Skatteetaten beregner en boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig. Formuesverdien er 25 prosent av markedsverdi for primærbolig og 95 prosent for sekundærbolig for inntektsåret 2022 og 100 prosent for inntektsåret 2023. Ytterligere informasjon finnes på skatteetaten.no.
Andre utgifter
Utover det som er nevnt under punktet «Felleskostnader», påløper kostnader til for eksempel strøm, innboforsikring, innvendig vedlikehold og abonnement til tv og internett (eventuelt oppgradering av kanalpakker og linjehastighet der hvor grunnpakke er inkludert).
Tilbud lånefinansiering
Aktiv Eiendomsmegling samarbeider med sparebankene i Eika Alliansen om formidling av finansielle tjenester. Ta gjerne kontakt med megler for formidling av et uforpliktende tilbud om finansiering. Meglerforetaket kan motta provisjon ved formidling av finansielle tjenester.
Sameiebrøk
30/1230
Felleskostnader pr. mnd
3759
Felleskostnader inkluderer
Kommunale avgifter, lys og varme, renhold, renovasjon og vedlikehold, regnskapshonorar, bredbånd, forsikring.
Andel fellesgjeld
696
Andel fellesgjeld per dato
2024-12-30T23:00:00Z
Andel fellesformue
1407
Andel fellesformue per dato
2024-12-30T23:00:00Z
Om sameiet
Sameiet Reichweins gate 8 består av 17 sameie enheter Bygården er tegnet av arkitekt Karl Johan Anselm Liljeström, mens de to loftsleilighetene er tegnet av arkitektene Einar Bakstad & Arnstein Hovind. Sameiet er registrert i Brønnøysundregisteret under organisasjonsnummer 980 349 985 Sameiet er registrert i Oslo kommune med gårds- og bruksnummer: 209 ? 303. Fra årsmøte 6.mars 2025: 6. Orientering om viktigste sakene siden forrige årsmøte Bakgårdskum: Avløpsrør fra takene går ikke ned i kummen i bakgården slik hensikten er. Det har vært gjennomført to befaringer. Regnvann og vann fra leilighetene går til kummen i bakgården, slik at det til tider blir for mye vann. Det er ikke enkelt å forbedre rørene og det er mulig man må se på alternativer for å styre vann fra taket andre steder. Kommunen har planer om å utbedre vannrørene i gaten utenfor. Vegg mot nabogård: Veggen mot nabogården er malt med feil type maling som medfører at veggen flasser. Rom under portrom: Diverse materialer ligger under portrommet. Det burde innhentes en fagperson for å vurdere om det er behov for å styrke gulvet i portrommet. El-osmos anlegg: Ble skadet grunnet oversvømmelse fra gaten. Pågående erstatningssak. Takterasse: Lekkasje fra takterasse på venstre side til leilighet i 4. etasje. Taket i 4. etasje ble åpnet og isolasjonen under takterrassen var våt. Nødvendig med rehabilitering. Styret har undersøkt og takterrassen anses som en del av taket og er sameiets ansvar. Takterassen på høyre side ble rehabilitert i 2019, og det ble også på det tidspunktet etablert at takterassen er en del av taket. Et selskap har vært på befaring og gitt et prisestimat. Det er videre planlagt to andre befaringer. Kjellerleilighet: Claims Link har overtatt kjellerleiligheten. Saken ble forklart i et tidligere sameiermøte. Styret har bedt om refundering av merkostnader sameie tok i forbindelse med oversvømmelse av kjellerleiligheten. 7. Økonomi - finansiering av renovasjon Styret foreslår at månedlige felleskostnader ikke økes, men at vedlikeholdskostnader dekkes ved ekstra innbetaling av felleskostnader. Styret har satt opp en anbefaling over tiltak og en prioritert handlingsplan. Sameiet kom frem til følgende rehabiliteringsposter skulle prioriteres: 1. Rehabilitering av takterasse på venstre side og tørking av konstruksjon (oppdatert estimat NOK 220 000) 2. Oppfølging av el-kontroll i fellesarealer (estimat NOK 30 000 ? 90 000) Enkelte seksjoner ønsker å utsette avdraget på lånet for å redusere egenandelen ved rehabilitering. Majoriteten av seksjonene tilstede stemmer for å godkjenne rehabilitering av takterassen på venstre side og oppfølging av el-kontroll. Majoriteten stemmer for å nedbetale lånet som planlagt og finansiere rehabilitering av takterassen og oppfølging av el-kontroll ved innbetaling av ekstra felleskostnader. Majoriteten gir videre styret fullmakt til å innhente opptil 3 ekstra innbetalinger av de månedlige felleskostnadene for å finansiere rehabiliteringspostene. Øvrige rehabiliteringsposter vil bli vurdert løpende gjennom året og noen av poster kan eventuelt helt eller delvis utføres ved dugnad. 11. Saker meldt inn fra sameierne 1. Vannlekkasjevakt og komfyrvakt: Styret foreslår at det gjennomføres kartlegging av hvor mange kjøkken som har vannstopper/lekkasjealarm/komfyrvakt. Det utredes også hvordan sameiet kan få en direkte rabatt for vannstoppere. Styrets forslag er vedtatt. 2. Plater i uteområde: Tiltak vurderes på dugnad. 3. Bråk fra nabogård: Jean-Michel Bour (seksjon 5) skriver et forslag til håndtering av saken og dialog med nabogården, før styret tar kontakt med nabogården. Styrets anbefaling for tiltak i 2025 (prioritert rekkefølge): 1. Rehabilitering av takterrassen på venstre side og tørking av konstruksjoner (est. kr 150 000 ? ?) 2. Oppfølging av el-kontroll i fellesarealer (est. kr 30 000 ? 90 000) 3. Reparasjon av el-osmos anlegg (kr 0 - 114 713 avhengig av hva blir dekket av sameiets forsikring) 4. Koble avfukter med sirkulasjon i kjeller (kr 0 - 85 370 avhengig av hva sameiet kan selv få gjort) 5. I tillegg de som står i listen nedenfor merket med (*) kan vurderes for 2025 Orientering om videre mulig tiltak på sikt - Rehabilitering av gavlvegg mot nr. 6* (?) - Utføre videre punkter på brannteknisk handlingsplan, se vedlegg (frist 2030) - Oppussing bakgård og bakgårdskum (ikke mulig i 2025) - Portrom gulv: - Gamle materialer under portrom gulv bør fjernes* (mulig etter behov, est kr 30 000) - Gulvbord viser slitasjetegn og bør utbedres (ikke relevant før evt. bakgårdsoppussing) - Forsterke støttebjelkene (aktuelt før evt. bakgårdsoppussing) - Videre mulige tiltak for å utbedre fukt situasjon i kjeller på sikt - Montere pipehatter der det mangler* (mulig etter prioritering, est. kr 50 000) - Utbedre kjellergulv for å hindre at fuktighet kan trekke opp fra grunnen (ikke relevant før evt. rørfornying) - Fuktsikringstiltak hos grunnmur mot bakgård nr. 6 (trenger videre utredning) - Rehabilitering av skorstein nr. 2 med metallrør* (mulig etter prioritering, est. kr 30 000) - Lister rundt kjellerdør viser slitasjetegn og bør utbedres (ikke relevant før rotteproblem er løst) - Rehabilitering av sokkel over bakkeplan hos gavlvegger (ikke mulig i 2025) - Grunnmur mot øst ? og mulig hele området rundt innredet kjellerareal ? bør fuktsikres av kjellerutbygger Ihht protokollen fra generalforsamlingen ble følgende bestemt om finansiering av renovasjon: Styret foreslår at månedlige felleskostnader ikke økes, men at vedlikeholdskostnader dekkes ved ekstra innbetaling av felleskostnader. Styret har satt opp en anbefaling over tiltak og en prioritert handlingsplan. Sameiet kom frem til følgende rehabiliteringsposter skulle prioriteres: 1. Rehabilitering av takterasse på venstre side og tørking av konstruksjon (oppdatert estimat NOK 220 000) 2. Oppfølging av el-kontroll i fellesarealer (estimat NOK 30 000 ? 90 000) Enkelte seksjoner ønsker å utsette avdraget på lånet for å redusere egenandelen ved rehabilitering. Majoriteten av seksjonene tilstede stemmer for å godkjenne rehabilitering av takterassen på venstre side og oppfølging av el-kontroll. Majoriteten stemmer for å nedbetale lånet som planlagt og finansiere rehabilitering av takterassen og oppfølging av el-kontroll ved innbetaling av ekstra felleskostnader. Majoriteten gir videre styret fullmakt til å innhente opptil 3 ekstra innbetalinger av de månedlige felleskostnadene for å finansiere rehabiliteringspostene. Øvrige rehabiliteringsposter vil bli vurdert løpende gjennom året og noen av poster kan eventuelt helt eller delvis utføres ved dugnad. Protokollen ligger vedlagt i årsberetningen. Serviceavtaler - Avfall, vann og avløp, tilsyn skorstein ? Oslo kommune - Regnskapsfører SR-Bank ForretningsPartner AS ? opp til 31.1.2025 - Regnskapsfører Perussi Regnskap AS ? fra og med 1.2.2025 - Gjensidige forsikring - Trappevask Dan Åke Mattsson - GlobalConnect fi bernett - Assemblin ? brannvarslingsanlegg (årlig kontroll) - Rasfare / Solid Eiendomservice - Huseierne - Fortum / Elvia (strøm) Andre leverandører - Akershus Miljø AS ? kombibil for gårdskum (årlig etter behov) - Fuktstopper ? el-osmose anlegg (kontroll etter behov) - Kampen AS ? elektrisk anlegg i fellesarealer (el-kontroll hvert femte år) - Vangsøy Rørteknikk AS ? rørleggertjenester Oversikt av de viktigste vedlikeholdsprosjektene som har blitt gjort etter år 2000: 2004 Nytt tak 2004 Sykkel og søppelskur i bakgård 2004 Skifte vinduer mot gate 2004 Sokkelarbeider, oppussing av gavlvegg mot nr. 6 2005 Maling av vinduer mot bakgård 2006 Ny låssystem 2007 Felles brannalarmanlegg 2013 Rehabilitering av skorstein nr. 3 og 4 (metallrør) 2014 Dørtelefon 2015 Opparbeidelse av fuktsikring i kjeller (el-osmose) 2017 Oppføring av balkonger 2017 Oppussing av fasade mot gate 2017 Oppussing og ny dører, oppgang A 2019 Rehabilitering av takterasse, høyre side 2019 Helse, miljø og sikkerhets (HMS) internkontroll 2019 Brannsikringstiltak (branntilsyn av eldre bygårder i Oslo) 2019 El-kontroll 2019 Nye postkasser 2021 Oppussing av fasade mot bakgård og vegger i portrom 2021 Oppussing, oppgang B 2022 Oppussing, oppgang C 2024 Utbedring av dører, oppgang B og C (branntilsyn av eldre bygårder i Oslo) 2025 El-kontroll
Lånebetingelser fellesgjeld
Lånegiver: Nordea Saldo: 37.925,- Nedbetalingsdato: 01.09.2025 Rentesats: 18,65 % Avdrag: 6.459,- Nedbetalingstiden som er igjen: 6 terminer
Styregodkjennelse
Det foreligger krav om styregodkjennelse av ny erverver i sameiets vedtekter. Risikoen for å bli godkjent som ny erverver påhviler kjøper og kjøper er forpliktet til å gjennomføre handelen uavhengig av om slik godkjennelse foreligger på overtakelsestidspunktet. Kjøper kan gå til søksmål mot sameiet dersom kjøper mener manglende styregodkjennelse ikke er saklig begrunnet, jf. eierseksjonsloven § 24 tredje ledd.
Regnskap/budsjett/kostnadsøkninger
Vi oppfordrer alle til å sette seg inn i regnskap, budsjett og årsberetning. Dokumentene vil være tilgjengelig hos meglerforetaket. Det gjøres oppmerksom på at fellesgjeld og felleskostnader kan variere over tid som følge av beslutninger foretatt av styret/årsmøtet/generalforsamling.
Beboernes forpliktelser og dugnader
Det holdes årlig dugnad i sameiet. Neste er nå 26.april.
Dyrehold
Fra husordensreglene: Husdyr kan først anskaffes eller medtas etter skriftlig søknad om det er gitt skriftlig tillatelse av styret. Det samme gjelder også eventuell gjenanskaffelse av husdyr. Husdyr må ikke være til unødvendig sjenanse for naboene. Styret har adgang til å ta tilbake tillatelse til husdyrhold dersom denne regel ikke overholdes.
Eierskiftegebyr
6215 - Tinglyste heftelser og rettigheter
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver: 301/209/303/10: 11.12.1894 - Dokumentnr: 900358 - Erklæring/avtale Bestemmelser om brannvegg/-dør Overført fra: Knr:0301 Gnr:209 Bnr:303 Gjelder denne registerenheten med flere 17.02.2025 - Dokumentnr: 186376 - Registerenheten kan ikke disponeres over uten samtykke fra rettighetshaver Rettighetshaver: Claims Link AS Org.nr: 980 449 785 30.09.1976 - Dokumentnr: 519021 - Resek/deling av seksjon Seksjon som deles: Snr: 1 Formål: Bolig Sameiebrøk: 12/113 Seksjon som deles: Snr: 2 Formål: Bolig Sameiebrøk: 14/113 Ny seksjon: Snr: 10 Formål: Bolig Sameiebrøk: 3/113 24.05.1984 - Dokumentnr: 24854 - Resek/endring formål/brøk/tilleggsdel Endret seksjon: Snr: 10 Formål: Bolig Sameiebrøk: 30/1130 24.05.1984 - Dokumentnr: 24854 - Resek/tilleggssek Endret seksjon: Snr: 10 Formål: Bolig Sameiebrøk: 30/1130 24.05.1984 - Dokumentnr: 24854 - Resek/endring formål/brøk/tilleggsdel Endret seksjon: Snr: 10 Formål: Bolig Sameiebrøk: 30/1230 18.09.2019 - Dokumentnr: 1091507 - Reseksjonering Snr: 10 Formål: Bolig Sameiebrøk: 30/1230 Vederlag: NOK 0 Omsetningstype: Uoppgitt Deling av seksjon Endring av tegninger Endring av fellesareal
Ferdigattest/brukstillatelse
Det er utstedt ekspedisjonsdokument på eiendommen datert 27.11.1894. Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Oppdeling/bruksendring av 1. etg. er ikke byggemeldt eller godkjent. Planløsning av kjeller er forandret i forhold til godkjente tegninger.
Adgang til utleie
Utleie er tillatt etter godkjennelse fra styret.
Legalpant
De andre sameierne har panterett i seksjonen for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet. Pantekravet kan ikke overstige et beløp som for hver bruksenhet svarer til 2 G (folketrygdens grunnbeløp). Kommunen har legalpant i eiendommen for forfalte krav på eiendomsskatt, og kommunale avgifter/gebyrer.
Kommentar bo- og driveplikt
Det er ikke bo- og driveplikt på eiendommen.
Kommentar konsesjon
Erverv av eiendommen er konsesjonsfritt.
Kommentar odelsrett
Det er ikke odel på eiendommen. - Lovanvendelse
Eiendommen skal overleveres til kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig, før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett, kan som hovedregel ikke gjøre gjeldende som mangel noe kjøper burde blitt kjent med ved undersøkelse av eiendommen, eller som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Hvis noe trenger avklaring, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en fagkyndig før det legges inn bud. Kjøper har krav på at eiendommen er i henhold til avtalen. Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, kan eiendommen ha en mangel dersom den ikke er slik kjøper må kunne forvente ut ifra blant annet boligens alder, type og synlige tilstand. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som ikke er rettet i tide på en tydelig måte, og man må gå ut fra at opplysningen har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje, og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som gjør utbedringer nødvendig. Normal slitasje og skader som trenger utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente, og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan også ha en mangel hvis opplyst areal avviker fra faktisk størrelse. Avviket må være minst 2 prosent, og minst 1 kvadratmeter. Det er likevel ikke en mangel dersom selger godtgjør at kjøperen ikke la vekt på opplysningen, jf. avhendingsloven § 3-3 (2). Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning, må kjøper selv dekke tap/kostnader opp til et beløp på kr 10 000 (egenandel). Egenandel kommer først på tale når det er konstatert mangel ved eiendommen. Hvis kjøper ikke er forbruker, selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset, jf. avhl. § 3-9, første ledd 2. pkt. Avhl. § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt et innendørs arealavvik karakteriseres som en mangel vurderes etter avhl. § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Budgivning
Budgivning i forbrukerforhold Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Eiendomsmegler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden og kan ikke videreformidle bud med en kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter klokken 11:30 anbefaler vi akseptfrist på minimum 30 minutter. Bud bør legges inn i god tid før konkurrerende buds akseptfrist utløper. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon om budgivning i salgsoppgaven. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Alle bud vil bli gjort kjent for kjøper og selger i handelen. Øvrige budgivere kan be om å få en kopi av budjournal i anonymisert form. Budgivning utenfor forbrukerforhold Budgivere oppfordres til å legge inn bud elektronisk. Dette gjøres på eiendommens hjemmeside på aktiv.no, ved å bruke «Gi bud»-knappen. Ved elektronisk budgivning, samtykker budgiver til elektronisk kommunikasjon. Det anbefales at hvert bud har en akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden. Vi anbefaler minimum 30 minutter akseptfrist. Oppdragsgiver er oppfordret til å ikke ta imot bud direkte fra budgiver, men å henvise budgiver videre til megler. Opplysningene i salgsoppgaven er godkjent av selger. Alle interessenter oppfordres imidlertid til grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med fagmann før bud inngis. Etter aksept av bud, vil eiendommens salgssum bli meddelt de som ev. måtte etterspørre denne. Eiendommens salgssum vil bli offentlig tilgjengelig ved overføring av hjemmel.
Omk. Kjøper beskrivelse
3 200 000 (Prisantydning) -------------------------------------------------------- 696 (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 3 200 696 (Pris inkl. fellesgjeld) -------------------------------------------------------- Omkostninger 80 000 (Dokumentavgift) 260 (Panteattest kjøper) 545 (Tinglysningsgebyr pantedokument) 545 (Tinglysningsgebyr skjøte) 10 900 (Boligkjøperforsikring ? fem års varighet (valgfritt)) 2 800 (Boligkjøperforsikring Help Pluss - ett års varighet (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 81 350 (Omkostninger totalt) 92 250 (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet) 95 050 (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss) -------------------------------------------------------- 3 282 046 (Totalpris. inkl. omkostninger) 3 292 946 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring - fem års varighet)) 3 295 746 (Totalpris. inkl. omkostninger (med Boligkjøperforsikring inkludert ett år med Help Pluss)) -------------------------------------------------------- Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning. Det tas forbehold om endringer i offentlige avgifter/gebyrer.
Omk. kjøper beløp
81350
Betalingsbetingelser
Det forutsettes av skjøtet tinglyses på ny eier, med mindre det er tatt andre forbehold i budgivningen. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon.
Hvitvaskingsreglene
Megler har plikt til å gjennomføre kundetiltak. Hvis kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak og dette fører til at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket, misligholder kjøper avtalen. Etter 30 dager er misligholdet vesentlig. Dette gir selger rett til å heve og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning.
Personopplysningsloven
Personopplysninger blir behandlet i samsvar med personopplysningsloven.
Boligselgerforsikring
Selger har ikke kunnet tegne boligselgerforsikring på boligen i henhold til vilkår. Selger har likevel utarbeidet en egenerklæring som kjøper bør gjøre seg kjent med før budgivning.
Boligkjøperforsikring
Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring og Boligkjøperforsikring Pluss fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring, med tillegg av fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Boligkjøperforsikring Pluss betales årlig. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at boligkjøperforsikring kun kan tegnes av forbruker. Meglerforetaket mottar kr 4 900/5 100/5 800 i kostnadsgodtgjørelse, avhengig av boligtype, samt et tillegg på kr 1 000 ved salg av Boligkjøperforsikring Pluss.
Meglers vederlag
Det er avtalt provisjonsbasert vederlag tilsvarende 2,50% av kjøpesum for gjennomføring av salgsoppdraget. I tillegg er det avtalt at oppdragsgiver skal dekke: 7 990 Digital annonsering 3 000 Garantipremie/inneståelse 2 490 Kommunale opplysninger 19 990 Markedspakke 7 990 Oppgjørshonorar 2 490 Søk eiendomsregister og elektronisk signering 24 900 Tilretteleggingsgebyr 4 490 Visninger per stk. 5 000 Eierskiftegebyr. Pris fra 545 Tinglysningsgebyr pantedokument med urådighet 5 000 Utlegg opplysninger forretningsfører. Pris fra: Totalt kr: 143 340 Dersom handel ikke kommer i stand eller oppdraget sies opp, har megler krav et rimelig vederlag stort kr 34 900,- for utført arbeid.
