Under hytteforbudet satt mange kjøpere og selgere på vent med is i magen. Men hytter ble fortsatt kjøpt og solgt, både til fjells og ved sjøen.  

Påsken pleier å være en travel tid for oss. I år var det naturligvis lite folk til fjells og mindre trykk i markedet. Men vi holdt individuelle visninger, og solgte blant annet hytter til lokale kjøpere som kunne glede seg over hyttepåske, forteller Marit Nystuen, eiendomsmegler i Aktiv Valdres.  

Mange er allerede innstilt på norgesferie til sommeren, og det gjenspeiles i hyttemarkedet. I Kragerø melder de om stor pågang og gode priser. 

- I mars og april solgte vi 16 fritidsboliger, i fjor solgte vi 11 i samme periode. Vi har oppnådd gode priser og det skyldes nok lavt tilbud. I midten av mars var det flere som valgte å utsette salget på grunn av krisetidene. Det har gitt færre objekter å «sloss om», forklarer Ronny Jørstad, eiendomsmegler i Aktiv Kragerø.  
 

Travel tid i hyttemarkedet 
Både Marit og Ronny har merket at flere vurderer å kjøpe hytte nå som renten er lav og man må tenke på alternativer til utenlandsferie. 

I Valdres har vi hatt budrunde på flere hytter, så interessen er stor. Vi blir også kontaktet av folk som har feriested i utlandet, som nå heller ønsker seg et sted i Norge, sier Marit Nystuen.  


I likhet med boligmarkedet er det også lokale forskjeller i hyttemarkedet om dagen. Hytte på fjellet eller hytte ved sjøen? Uansett hvor du ønsker å kjøpe eller selge anbefaler vi at du rådfører deg med en lokal megler som kjenner området du ønsker å kjøpe hytte i. 

Vurderer du å selge hytta vil jeg anbefale å gjøre det nå. Det er mange potensielle kjøpere i markedet om dagen, særlig i prisklassen 2-4 millioner, tipser Ronny Jørstad.  

3 ting du bør tenke over hvis du vil selge hytte 

1. Hva er unikt med din hytte? Det er mange hytter på markedet om dagen. Skill eiendommen fra andre objekter ved å vise hva som er unikt med din hytte gjennom tekst og foto. Er beliggenheten særlig god – da kan den være fin å fremheve med dronefoto.
2. Er hytta klar for salg? De færreste vil kjøpe et oppussingsobjekt. Sørg for at hytta er vedlikeholdt og klar for fotografering og visning. Beis terrassen, rens takrennene, fiks ytterdøra og rydd i boden. En velholdt hytte gir et godt inntrykk og kan gjøre at du tiltrekker deg flere kjøpere. 
3. Husk at du selger en drøm. Ferie- og fritidsmarkedet er styrt av ønsker og drømmer i større grad enn boligmarkedet. Formidler du en «hyttedrøm» gjennom bilder i annonseringen og på visning, blir det lettere for interessenter å få assosiasjoner til ro, friluft og sosialt samvær. Kontakt gjerne din megler for rådgivning. 


3 ting du bør tenke over hvis du vil kjøpe hytte  

1. Hvordan ser din hyttedrøm ut? Kartlegg hvilke kvaliteter du ønsker for hytte og område, og be gjerne megler om råd og anbefalinger hvis du ikke er kjent i nærområdet. 
2. Sett deg godt inn i salgsoppgave og tilstandsrapport. Undersøk gjerne med en lokalkjent megler om hvordan prisene i området du er interessert har utviklet seg den siste tiden. 
3. Klar for visning? Hyttekjøp er en langsiktig investering. Ser du for deg å benytte lokalområdet mye er det lurt å gjøre seg kjent i området på forhånd. Gjør gjerne visningsdagen til en dagstur, og bruk for eksempel UT.no for å finne anbefalte turforslag.

Før du skal på visning, bør du også lese og holde deg oppdatert på Eiendom Norges retningslinjer for visninger