Lar du deg lokke av tanken på hyttekos og nærhet til skiløyper, alpinanlegg og naturopplevelser? Da er du ikke alene, en hytte på fjellet eller i innlandet står øverst på manges ønskeliste. 

Travelt år i hyttemarkedet 
Marius Norum, eiendomsmegler i Aktiv Elverum kan melde om et like stekt hyttemarked i år som i fjor. Interessen for hytter i og rundt typiske vinterdestinasjoner har vært god gjennom hele sommeren og vil fortsette utover høsten. 

– Hyttedrømmen står sterkt i den norske folkesjela. Vi opplever at enda flere ønsker å kjøpe seg hytte, og at hytter med litt «enklere» standard også er veldig attraktivt. Etterspørselen er høy i typiske hytteområder som Trysil, Valdres og Hemsedal, men fritidsboliger utenfor de største destinasjonene har også fått økt oppmerksomhet, forteller Norum.   

I likhet med boligmarkedet er det også lokale forskjeller i hyttemarkedet. Uansett hvor du ønsker å kjøpe eller selge anbefaler vi at du rådfører deg med en lokal megler som er godt kjent i området du ønsker å kjøpe hytte i. Finn din lokale eiendomsmegler her. 

Kjøpe hytte?  - dette bør du tenke over 

1.Hvordan ser hyttedrømmen din ut?
Hyttekjøp er en langsiktig investering. Hva er viktig for deg nå og i fremtiden? Er reisevei avgjørende? Ønsker du eller familien god mobildekning, gode solforhold eller muligheter for utbygging? Sørg for å kartlegge de viktigste behovene og kvalitetene. 

2. Vil du ha helårshytte eller vinterhytte? 
Når man er på hyttejakt om høsten eller vinteren er det lett å se seg blind på kvaliteter som skiløyper rett utenfor hyttedøra og nærhet til alpinsenter. Ser du for deg å bruke hytta hele året er det lurt å sjekke hvilke aktivitetsmuligheter som er tilgjengelig til ulike årstider. Tenk over hvordan du og eventuelt familien ønsker å bruke hytta. Spør gjerne en lokalkjent megler om kvaliteter i nærområdet. 

3. Hvor store er ekstrautgiftene? 
Sett deg godt inn i både salgsoppgave og tilstandsrapport. Les nøye, og få oversikt over alle tilleggskostnader. Er det for eksempel behov for vedlikehold eller utbedringer? Vil strømutgifter, kommunale avgifter, snømåking, eiendomsskatt, forsikring eller annet medføre store utgifter fremover? 

4. Bli kjent i nærområdet 
Klar for visning? Ser du for deg å benytte lokalområdet mye er det lurt å gjøre seg kjent i området på forhånd. Gjør gjerne visningsdagen til en dagstur, og bruk for eksempel UT.no til å finne anbefalte turforslag.


Selge hytte?  - dette bør du tenke over 

1. Hva er unikt med hytta? Det er mange hytter på markedet om dagen. Skill eiendommen fra andre objekter ved å vise hva som er unikt med din hytte gjennom tekst og foto. Er beliggenheten særlig god – da kan den være fint å fremheve dette blant annet med dronefoto.

2. Er hytta klar for salg? De færreste vil kjøpe et oppussingsobjekt. Sørg for at hytta er godt vedlikeholdt og klar for fotografering og visning. Beis terrassen, rens takrennene, fiks ytterdøra og rydd i boden. En velholdt hytte gir et godt inntrykk og kan gjøre at flere interessenter ønsker å kjøpe hytta. 

3. Selger du din hytte, eller en hyttedrøm? 
Ferie- og fritidsmarkedet er styrt av ønsker og drømmer i større grad enn boligmarkedet. Formidler du en «hyttedrøm» gjennom bilder i annonseringen og på visning, blir det lettere for interessenter å få assosiasjoner til ro, friluft og sosialt samvær. Kontakt gjerne din lokale megler for gode råd.