Vil du øke boligens verdi før salg, anbefaler jeg først og fremst at du gjør boligen mer attraktiv for målgruppen. Et godt førsteinntrykk og høy standard kan øke boligens verdi, tipser Alice Brandwijk.  


En ekstra innsats før visning, kan gi stor gevinst i budrunden. Utdaterte kjøkkenfronter, laminat med skader, slitte fuger vil slå negativt ut i en tilstandsrapport som igjen kan dempe interessen. Boligen bør skinne når den skal selges. Reparer og frisk opp ting som kan gi et dårlig inntrykk. 

Bør du vurdere en alternativ planløsning? 
Bygger du om en 2-roms til en 3-roms vil du få en større kjøpergruppe og bli aktuell for blant annet barnefamilier. Det kan være krevende å bygge et ekstra rom, så spør megleren din om råd for å finne ut om det lønner seg for deg.  


Vi ser alltid an boligens målgruppe og deres behov. Der det vil være lønnsomt å gjøre endringer, skisserer vi opp en alternativ planløsning, eller viser bilder av tilsvarende leiligheter, forklarer Brandwijk.  

Unngå store oppussingsprosjekter 
Bytte kjøkkeninnredning, pusse opp badet, bygge balkong eller sette inn peis? Slike ting kan øke boligens verdi, men det er ikke sikkert at større renoveringsprosjekter nødvendigvis gir en høyere salgssum.  


Er badet utdatert, mens resten av boligen har topp standard, er det kanskje ikke nødvendig å bruke masse penger på oppussing. Kjøpers smak kan være helt motsatt av din. Unngå store oppussingsprosjekter så lenge utgangspunktet ikke er veldig dårlig, råder Brandwijk.  


5 ting som kan gi deg mer for boligsalget  

1. Frisk opp med maling og styling. Maling og styling er et lønnsomme og rimelige grep som kan gjøre at boligen din skiller seg ut i mengden. Se gjerne an konkurrentene dine på FINN; maler alle i grønt og pynter med den samme vasen, kan det lønne seg å gå for noe som står i kontrast. Rådfør deg gjerne med en interiørkonsulent, en venn med god interiørsmak eller din lokale megler. 

2. Rydd, vask og fiks alt som fikses må. Stygge hakk eller merker i vegg eller gulv, løse lister, knirkete dører eller gammel fugemasse på badet? Fiks alt som er ødelagt og stygt – og vask godt. 

3. Utfør små oppussingsprosjekter. Ofte er det kun litt oppfriskning som skal til for å få boligen til å skinne. Nytt dusjkabinett, nye fronter på bad og kjøkken, sliping av gulv eller utskiftning av benkeplater kan gi god effekt. 

4. Rett feil i tilstandsrapporten. En tilstandsrapport med dårlige tilstandsgrader gjør boligen mindre attraktiv i markedet. Retter du opp alvorlige ting som fuktskader, skadedyr eller feil på elektrisk anlegg vil det være svært positivt. Takstmann kommer tilbake når feilene er utbedret og oppdaterer rapporten. Er det derimot mange feil og mangler ved boligen, kan det være mer lønnsomt å selge den som et oppussingsobjekt. 

5. Gi hagen oppmerksomheten den fortjener. Hagen og uteområdet er en kvalitet ved eiendommen, på lik linje med kvaliteter inne i boligen. En bolig med et fint uteområde oppnår ofte betydelig høyere kjøpesum enn en bolig uten uteområde. Se hagetipsene som gjør at boligen skiller seg ut i mengden, og som kan øke boligens verdi. 

Sitter du på en gullgruve som trenger litt finpuss?
Alle boliger er ulike. Er du usikker på hvilke grep du bør gjøre, er det alltid fint å få et blikk utenfra. 
Ta gjerne kontakt med din lokale megler for råd.

Alice Brandwijk
Partner / Eiendomsmegler
Aktiv Torshov
E: alice@aktiv.no
M: 40 80 04 42