Vi forelsker oss på visning, blir klam i hendene under budrunden, forlater et sted vi har bodd i mange år med litt vemod – og låser oss inn i et nytt hjem med sommerfugler i magen. Dette er uvante situasjoner for oss, og vi gjør det som regel kun et fåtall ganger i løpet av livet.  

Derfor blir mange stresset av budrunden 
Det er ikke så rart at kroppen reagerer når du er i ferd med å gjøre ditt, kanskje dyreste kjøp noensinne. Lars Gullestad, lege ved Colosseumklinikken Medisinske Senter i Oslo, forteller hva som skjer i kroppen: 


Det er helt normalt å oppleve stressymptomer i uvante situasjoner, slik som en budrunde. De vanligste symptomene er høyere puls, klamme hender eller litt skjelving i kroppen eller i stemmen. Isolert sett er ikke dette farlig. En budrunde er gjerne en miks av nervøsitet og spenning, og ikke en stor fysisk belastning folk ikke er i stand til å håndtere, sier Gullestad. 


Noen får økt puls av å bare høre ordet budrunde, andre har godt med is i magen. En budrunde kan være en stor følelsesmessig påkjenning uavhengig av hvor lenge den varer. Stresset gjør oss skjerpet og kan komme godt med i en slik situasjon, men man bør ikke føle at det tar overhånd. 


At kroppen reagerer med stress er helt normalt. Det er slik den forbereder seg på utfordrende situasjoner. Man kan helt klart trene på å håndtere situasjonen ved å forberede seg på situasjonen på forhånd, det er både idrettsutøvere og næringslivsledere gode på før de skal ut i konkurranse eller snakke foran en stor forsamling, avslutter Gullestad. 

Lars Gullestad, lege ved Colosseumklinikken Medisinske Senter i Oslo
 
En god megler kan senke stresset
I en stressende situasjon som boligkjøp- og salg, kan god megling gi positiv innvirkning på stressnivået. Det er Randi B. Ødegaard, eiendomsmegler ved Aktiv Hønefoss et levende eksempel på. Hun har 12 års erfaring med å veilede mennesker som skal ta sine livs, kanskje største avgjørelser. 


Jeg møter nye folk hver dag, og alle har ulike behov. Noen er usikre og må bli holdt i hånda gjennom hele prosessen, andre har vært gjennom det tidligere. Jeg selger boliger, men siden jeg er delaktig i et såpass stort øyeblikk i folks liv, er det det å gi trygghet og ærlige råd den viktigste og mest givende delen av jobben min, forteller Ødeggard.  

I mange år har vi gjennom Norsk Kundebarometer vist at vi er blant bransjens beste. En god megler er kompetent, proaktiv og kundeorientert. Vi sikrer at personer som har vært på visning gis god rådgivning, og at selger har riktig forventning til salget. Det er når både selger og kjøper er fornøyd at vi har gjort jobben vår.


Randi Braathen Ødegaard, Aktiv Hønefoss

God megling kjenner du på kroppen 
Med to eksperimenter utforsker vår nyeste kampanje hva som skjer med kroppen og
følelseslivet i en budrunde. For hva skjer med hjerneaktiviteten til Mari da budrunden tar en uventet vending? Og kan man se gode nyheter i pulsslagene til Ida og Fridtjof som byr på sitt første hus?