For å få svarene på dette har vi snakket med Jan Ludvig Andreassen, sjefsøkonom i Eika Gruppen. Han er en av Norges fremste eksperter på samfunns- og privatøkonomi. Andreassen forteller at den lave renta skyldes flere faktorer.


- Norges Bank setter en signalrente til markedet, den såkalte folio-renta. Foliorenta i Norges Bank er nå på null, og der ventes den å forbli ut neste år. Dette er rekordlave nivåer, som skyldes flere faktorer. Den økonomiske veksten og inflasjonen er gjennomgående noe lavere enn for 10-15 år tilbake, med lavere rente som det normale. Renta svinger også rundt denne nye trenden, med bunner når den økonomiske veksten er svak. Og nå som det er krise i norsk økonomi har den blitt satt helt ned til rekordlave null komma null. 


Godt boligsalg i sommer 
Norgesferierende nordmenn har hatt god mulighet og bedre tid til å dra på visninger i sommer, og Aktiv Eiendomsmegling kan melde om godt salg av både boliger og fritidseiendom. 


Litt overraskende ser vi at rentekuttet trumfet alle bekymringer for fremtiden hos dagens boligkjøpere i sommer. Vi vet ikke hvordan fremtiden blir etter covid-19, eller når vi har lært oss å leve med covid-19. Noen trender vil nok holde seg, deriblant større etterspørsel etter norske fritidseiendommer, og et ønske om bolig med gressflekk fremfor leilighet i byen uten balkong, sier Andreassen. 
Boligmarkedet vil også preges av hva slags lønnsvekst vi får de kommende årene. Blir lønnsveksten rundt to prosent i flere år fremover, er det grunn til å regne med at boligprisene vil flate ut i det meste av landet. 
 
 
Billigere å låne, men større konkurranse
For deg som skal kjøpe bolig er den lave renta i utgangspunktet gode nyheter. Men ifølge Andreassen kan det også føre til større konkurranse i budrunden.


- Nedgangen i renta gjør det billigere å låne til alle formål, inklusive bolig. Ulempen er at folk tør å by mer enn de gjorde før, når de får en vesentlig nedgang i boligrenta. Så for førstegangskjøperen er dette en blandet velsignelse. Ja, renta er lav, men budrundene mange steder går hetere for seg enn på samme tid i fjor, forteller Andreassen.
Det er altså viktigere enn noensinne å holde hodet kaldt og sette tydelige grenser for maksbeløp, før du går inn i budrunden. For flere nyttige tips til budrunden, kan du lese denne artikkelen.  


Tenk langsiktig, uavhengig av renteutviklingen
Det er vanskelig å spå hvordan renteutviklingen vil være, men den siste prognosen fra Norges Bank er at renta skal forbli på dagens nivå ut neste år. Dette kan føre til økt konkurranse mellom bankene, som igjen kan føre til enda lavere boliglånsrente for deg som låntaker. 


- Uansett rentenivå, bør man ha et langsiktig perspektiv på boliglånsinvesteringene sine. Omkostningene ved boligbytte kan fort bli store. Helt uavhengig av rentas nivå bør man kun kjøpe hvis man har fire, fem års horisont, tipser Andreassen. 


Hvis du ikke ønsker å sitte med mellomfinansiering i usikre tider, er det smart å forberede salget godt, slik at du er klar til å selge på kort varsel dersom drømmeboligen dukker opp. Du kan også snakke med din lokale megler om mulighetene for å utsette overtakelsen av ny bolig. 

Delte meninger om fastrente
Når renta er lav kan det være smart å binde den. Over tid har det hittil lønt seg med flytende rente, men fast rente gir mer forutsigbarhet dersom man ikke tåler en kraftig renteoppgang. Å binde renta gir deg sikkerhet, men kan også føre til at du går glipp av ytterligere redusering. Derfor er det ulike meninger om dette. Andreassen kan fortelle at det ikke er noen fasit, men:


Meningene er her delte. Er man redd for renteoppgang kan man alltids binde noe av lånet. For eksempel dele lånet i to, med en del fastrente og en del flytende rente.   


Lav rente har altså mange positive sider for deg som boligkjøper, men også noen nedsider. Hvordan utviklingen blir fremover er vanskelig å spå, men trenger du gode råd er våre lokale meglere alltid klare til en hyggelig boligprat.

Ta kontakt med:
Aktiv Sandefjord/Stokke/Andebu
Email: sandefjord.dist@aktiv.no
Tlf: 33 43 83 60

Aktiv Tønsberg og Re
Email: tonsberg.dist@aktiv.no
Tlf: 33 33 00 77