Det er ingen enkel oppgave å få plass til alt man trenger i et lite rom, men med disse grepene vil rommet virke både større og mer innbydende. 


Når du ser et bilde av et lite rom i en boligannonse, ønsker vi å vise rommet fra sin beste side og fremheve potensialet i det. Grepene vi bruker til boligstyling og visninger kan selvsagt også brukes hvis du vil bedre romfølelsen der du bor, forklarer Såndre Osen, eiendomsmegler ved Aktiv Trondheim. 

Store fordeler med små rom 
Den aller største fordelen med små boliger er naturligvis kjøpesummen. En annen gevinst vil gjerne være lavere strømregning, siden små rom og boliger har et mindre areal å holde varmt. 


Små rom og små boliger har også en lavere miljøpåvirkning, siden de krever mindre energi og materialer i byggeprosessen. Det å kunne ta helgevasken på under en halvtime er heller ikke dumt, sier Osen.  


1. Rydd vei og prioriter hva du trenger 

Minimalisme er viktig når du skal få et lite rom til å virke større. Prioriter hva du trenger og fjern det du kan klare deg uten. Romfølelsen blir bedre når man ser mer av gulvet, så sørg for at ting ikke opptar mer gulvplass enn nødvendig. Flytt møblene unna der du pleier å gå, og invester i noen praktiske og plassbesparende oppbevaringsløsninger for å gjøre rommet mer organisert.  

2. Multifunksjonelle møbler 
Møbler med flere funksjoner er både effektive og plassbesparende. Skapseng, kjøkkenbord eller sofa med oppbevaring, stoler som kan stables, møbler som kan brettes sammen eller kanskje et salongbord med hemmelige hyller? Mulighetene er mange. 

3. Skap et luftig utrykk
Luft og lys gir en illusjon av mer plass. Velg lamper som gir godt lys, og slipp inn dagslyset ved å gi slipp på tunge, mørke gardiner. For et luftig utrykk er det lurt å velge møbler som bygger i høyden fremfor bredden. En nett sofa, stoler uten armlener og høye hyller gir gjerne et fint og åpent uttrykk. 

Har du mange møbler og eiendeler i rommet oppleves det mer rotete. Derfor kan det være bedre å velge seg ut et par større møbler fremfor mange små. En stor sofa tar mer plass, men kan være et riktig valg hvis det skaper rene linjer og den passer i rommet. 

4. Smarte fargevalg for små rom 
I likhet med lys lar også farger seg påvirke av omgivelsene. Du har kanskje hørt at hvitt og andre lyse farger er det mest ideelle valget når du skal få et lite rom til å virke større. Det er ikke alltid fasiten. Sterile rom uten kontraster kan fort fremstå mindre enn de egentlig er. En ren fargepalett med mørkere farger kan oppleves harmonisk og kan skape fin dybde. Ønsker du sterke farger og kontraster, kan dette fint brukes på interiør som puter, pledd og bilder. 

Hvordan du maler rommet påvirker også romfølelsen. Noen ganger kan det være virkningsfullt å male en kontrastvegg, mens andre ganger er det bedre å male hele rommet i samme farge. Vil du gi en illusjon av at det er høyere under taket, kan det være en idé å fjerne taklistene eller male de i samme farge som veggene. 

5. Strategisk bruk av speil og planter  
Et stort speil kan gjøre en stor forskjell i et lite rom. Speil gir en illusjon av mer plass, samtidig som rommet oppleves lysere. Grønne planter er kjent for å gi bedre inneklima, men de kan også bedre romfølelsen. «Slanke» planter eller planter som kan henges fra taket er også plassbesparende. 

Skal du selge bolig? 
Er du i tvil om hvordan du bør vise boligen din fra sin beste side? Ta kontakt med din lokale Aktiv-megler for tips og råd. Vi er her for å hjelpe deg.